Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - pErehtyjä

Sivuja: [1]
1
Tee-se-itse / Hieman isompi (taimi)NFT
« : Helmikuu 18, 2018, 23:46:13 ip »
Ikea NFT tuntui hieman huonolta taimivaiheeseen syvyytensä ja kokonsa takia, joten sopivan laatikon löytyessä kasasin suuremman NFT:n säilytyslaatikosta ja kurakaukaloista. Tavoitteena sopiva määrä kasvutilaa taimille mahdollisimman pienellä määrällä laatikoita. HUOM! kasvien juuritila on hyvin matala, n. 4-4,5cm, eli pienille kivivillakuutioille

Tarvikkeita:
Säilytyslaatikko 60L, 8,99€ Pienempikin käynee, itse valitsin isoimman, jotta laatikkoa voi käyttää kesällä isoille kasveille. Matalampi säästää 2€
Kurakaukalo/kenkämatto 71x35cm 2x2€ muodostavat kasvatuskaukalon ja sen katon.
Muovia reson pimennykseen, itse käytin mansikkamuovia, josta jäikin 95% yli. Reso on myös hieman kaukaloa leveämpi, jolloin muovia voi käyttää myös yläosan pimentämiseen.
ja muut nft tarpeet, kuten:
Letkua & pumppu
Jonkinnäköinen kangas vettä levittämään.
Työkaluja

Ikea nft:n laatikot maksavat vajaan 6€ vs. tämän vähintään 11€. Suurempi koko kuitenkin säästää muissa kuluissa, kuten pumpuissa.

Rakennusvaiheet eivät juuri tavallisesta poikkea, joten hypätään kannen kanssa näpertelyyn. Letkun jaoin t-liittimellä, johon laitoin pienet pätkät rei'itettyä letkua. Vesi virtaa hyvin hitaasti, mutta kangas levittää sitä tarpeeksi.
Perusvaiheet valmiina reso pimennetty, letku paikallaan, kaukalossa letkureikä ja valuma-aukko.


Hieno kuningasideani oli rei'ittää kansi ja kaukalo, jotta ne pysyvät paikallaan. Suosittelen poran käyttöä ja vaikka nippusiteitä tähän vaiheeseen, mutta vailla työkaluja tein reiät kuumalla nuppineulalla, joka myös sitoo osat toisiinsa.


Sopivasti rei'itetty kansi on valmis paloiteltavaksi. Mattoveitsellä tasainen kohta ja saksilla reunat. Melko vaaralliselta tuntui.


Palojen koko riippuu halutusta taimimäärästä. Taimet istutetaan palojen rakoihin leikattaviin reikiin ja palat lukitaan reijistä toisiinsa, nuppineuloilla minun tapauksessa.


Valmis. Taimet loppuivat kesken, niin laitoin pari isompaakin.


Isot plussat:
Kannen palasia, ja siten taimia, voi irroittaa ja vaihdella helposti.
Pienillekin taimille melko pimeä ja tiivis juuristo, joka estää haihtumista ja levän kasvua.
siksak vuorottelulla 12 taimea, kullakin 12x12cm alue.
Kasvatuskaukalon voi siirtää helposti sivuun veden käsittelyä varten.

Miinukset:
Juuristolla on matala tila, 4,5cm verkkoruukku tekee tiukkaa.
Kurakaukalo ja reso ei ole täydellisesti sopivia, kaukalo sivuista kapeampi ja päästä tulee yli. Toinen pää vain sentin reson päällä, jolloin se voi pudota tönäisystä.


Kertokaapa mielipiteitä ja kehitysehdotuksia. Kysyäkin saa!

Sivuja: [1]