elokuu 10, 2020, 21:03:26 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - johniemi

1
Meillä on keittiössä pari ylimääräistä halogeenispottia joiden alle voisi laittaa kasvustoa. Onkohan tällaisiin spotteihin saatavilla kasvivalopolttimoita? Jos kyllä, mistä?

2
Mikä mahtaisi olla mielestänne paras jalapeno? Leikitään että pitäisi kasvattaa vain yhtä jalapenoa niin mikä se olisi? Tulisuutta jalapenosta tehtäviin ruokiin/kastikkeisiin saisi ottaa muistakin lajikkeista mutta jalapenon maku siis pitäisi kaivaa yhdestä ainoasta lajikkeesta. Mikä se silloin olisi?

Itsellä tulossa Jalapeno Tam ja Jalapeno Numex Pinata koska ne tuntuivat ihan ok:lta lajikekuvauksissa mutta makukokemusta ei näistä vielä mulla ole.
3
Paikallisessa kiinalaisessa ravintolassa on mahtavan makuista chilikastiketta, todennäköisesti itse tehtyä. Chili on siinä pienenä murskeena öljyssä ja haluaisin nyt selvittää mikä voisi olla se salainen ainesosa joka tekee tästä niin hyvän makuisen. Hankala varmaan tätä kautta kertoa miltä tuo maistuu mutta jos joku kokki tai kulinaristi edes arvaisi niin siitä voisin lähteä kokeilemaan. Chilikastikkeessa on mielestäni voimakas suolainen/umamin maku. Voiko olla kalakastike / osterikastike? Jostain muistelen kuulleeni että mustapaputahnaakin käytetään. Voiko kala/osterikastikkeella tai mustapaputahnaa sekoittaa öljypohjaiseen chilikastikkeeseen siten että se säilyy kuukausia?

Toivottavasti joku saa tästä jotain koppia :) Jotenkin pitäisi nyt pähkäillä mikä hitto tuossa kastikkeessa tekee hyvän maun ja tehdä sen jälkeen sitä itse. Yritin ostaa kastiketta, eivät myyneet. Yritin udella mitä tähän laitetaan, sain vastaukseksi hymyn.
4
En tällaista ketjua löytänyt joten aloitan uuden. Eli miten usein chilejä voi latvoa ja poistella isoja ylimääräisiä lehtiä? Nyt siis talvi ja chilit kasvuvalojen alla, olen parin viikon välein poistanut nuppuja, isoja lehtiä ja latvonut honteloita oksia/varsia. Onko ok vai pitäisikö tehdä harvemmin? Kevään tullessa laitan chilit ulos ja kesän aikana en poistele kasveista toivottavasti muuta kuin hedelmää :)

Joten mitä sääntöjä latvomiselle, lehtien poistolle? Ja nimenomaan kasvukaudella vs. satokaudella? Olisi kiva tehdä asiat oikein kun kerran on hommaan lähtenyt.
5
Aloitin chilien "kasvattamisen" jo helmikuussa 2015 mutta kesän 2015 aikana ylilannoittamistani riukukepeistä osa katkesi jo syystalvella 2015 sisään tuonnin jälkeen kissojen kynsissä ja lapsen kourissa. Opin ensimmäiseltä kasvukaudeltani sen että chilit tarvitsevat enemmän leikkausta ja vähemmän typpeä mitä niille annoin. En tajunnut kasvatuksesta oikeastaan mitään ja harmitti kovasti kun heitin lopulta viimeisetkin juurimädän, ylilannoituksen ja alivaloituksen tappamat ruukun pohjat roskikseen marraskuussa 2015. Teki mieli kylvää heti uudet mutta oli mieli niin maassa kun olin kuitenkin kymmeniä tunteja panostanut kasvatukseen ja kaikki meni reisille ettei ollut minkäännäköistä motivaatiota jatkaa harrastusta.

Jokusen kuukauden lueskelin asioita ja helmikuussa 2016 aloitin "tosissani" chilien kasvatuksen. Ostin heti kärkeen kunnon lannoitteet, hyvälaatuiset altakasteluruukut, parvekerasiat, chilikirjan ja tietenkin lisää siemeniä. Alkusyksystä ostin kaksi kpl isoja(?) 60cm kahden putken loisteputkivalaisimia talvea varten.

Aloitin vuoden 2016 sadon siis siemenistä n. helmikuussa 2016 tietäen että lipsahti vähän liian myöhälle mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan - ja nyt on hyvä tekosyy ostaa valaisimet kun jäisi kausi muuten niin lyhyeksi :) Kesällä 2016 taimista sai jäädä muistaakseni 8kpl sisälle koska enempää ei puolison mielestä mahdu ja loput yli 20kpl lähti ulos aluksi kasvihuoneeseen ja siitä ikkunalaudalle yhteensä kolmessa isossa parvekelaatikossa. Ajattelin että ulkotaimet menevät varmasti pilalle, jos ei tuuli revi palasiksi niin aurinko polttaa tai joku kirvakerttupunkki syö kasvin atomeiksi. No, näin ei käynytkään ja ulkokasveista kaikki kasvoivat tummanvihreiksi, isoiksi ja voimakkaiksi - kun taas sisällä olevista kasveista yksi kuoli, seitsemän on vielä jäljellä ja kaikki näistä sisäkasveista ovat kalpeita, pieniä ja honteloita.

Nyt joulukuussa 2016 meillä on sisäkasvatuksessa n. 25 chiliä keinovalon alla ja tavoite hakea baccatumeilla ja chinensellä ympärivuotista satoa, annuumit ovat nyt lepäämässä valon lähellä mutta ei alla, toivottavasti meni oikein. Tästä itseasiassa olen laittanut kysymyksenkin tuonne aloittelijat- palstalle...

Olen niin suuruudenhullu tässäkin että tosiaan laitoin kerralla 10-12 eri lajiketta kasvamaan, ja minulla ei ole edes hajuakaan mistä lajikkeesta itse pidän. Kaupan jalapenot ovat hyvän makuisia, tosin turhan tulisia. Samoin habanerot mutta kun ne ovat jo ihan sairaita tulisuudeltaan, kuka hullu niitä pystyy syömään?!? :) Tämän takia minulla onkin aika paljon mietoja lajikkeita mm. Tam Jalapeno, Pink Habanero, Hot Tomato, Aji Fantasy jne. Lisäksi laitoin kasvamaan ainakin Cheiro Roxaa, Aji Cristalia, Cajamarcaa, Lemon Dropia ja muita tulisempia lajeja, en tosin tiedä yhtään miksi, varmaan siksi että niistä tulee kauniin näköisiä? En siis ihan suoraan sanottuna edes muista ulkoa mitä olen kasvattamassa, sitä varten on tikut jokaisen kasvin edessä. Enkä edes halua syödä mitään ökytulisia chilejä mutta näitä nyt kasvattelen kun kiva harrastus tuntuu olevan :D

Tänään törmäsin ohimennen netissä lajikkeeseen nimeltä West Indian Yellow Habanero ja tuohan voisi olla vielä hyvä lisä minun kokoelmaani... *vink vink* jos jollain olisi siemeniä niin olen kiinnostunut. Olen tehnyt kaupan chileistä muutaman kerran erilaisia sweet chili- kastikkeita sekä etikkachilejä jotka ovat kyllä olleet oikein hyviä joten kaikki omat podini (jos niitä nyt joskus tulisi) menevät saletisti em. käyttöön. Totta kai jos jotain muitakin ruoanlaittoideoita tulee niin käytän chilejä silloin niihinkin. Meinasin kokeilla tulisimmilla chileillä sitä että poistan siemenet ja ehkä vähän siementen ympärillä olevaa maltoakin ja teen sitten lopusta esim. säilykettä, katsotaan jos tulisuus tasaantuisi sillä tavalla noissa minulle liian tulisissa lajikkeissa (esim. Aji Cristal, Lemon Drop).
6
Olin kirjoittelemassa tätä tuonne lannoituspuolelle ensin mutta tajusin että minulla onkin useampi kuin yksi kysymys joten laitetaas tähän yleiselle alueelle sittenkin :) Varmaan järkevämpi yhden pitkän viestin kautta hahmottaa kokonaisuus. Oikeastaan olisi mukava tehdä päiväkirjaakin mutta toistaiseksi minulla on enemmän kysymyksiä kuin näytettävää joten ehkä joskus sitten...?

Minulla on nyt kasvamassa ensimmäiset "oikeat" chilini, n. 25kpl annuumeja, chinensejä ja baccatumeja kasvivalon alla n. 16 asteen sisälämpötilassa. Kaikki nämä ovat 2016 keväänä (eli liian myöhään) aloitettuja joten muutamaan ehti tulla kukat ja marjoja mutta nypin kaikki pois marraskuussa ja nyt viime viikonloppuna latvoin ja karsin lehtiä kaikista voimakkaasti ja siirtelin isompiin astioihin. Yli 15kpl näistä on kasvatettu koko kesän ja syksyn ulkona ja nämä ulkoyksilöt oli niitä mitkä puskivat kukkaa ja muutaman marjankin ja ovat kaikin puolin vahvoja yksilöitä. Kymmenisen kpl näistä on kasvatettu vain sisällä ikkunalla (vaaleita, honteloita ja pieniä) koska pelkäsin että ulkona chilit kuolevat. Noh, jatkossa pidän kaikki chilini kesällä ulkona ;)

Talvivalona kaksi valaisinta joissa yhteensä neljä loisteputkea, kaksi putkea per valaisin siis. Kaksi kpl 9500K ja kaksi kpl 6500K (laitettu ristiin siten että yksi valaisinelementti on 1kpl 9500K putki + 1kpl 6500K putki), tämän tein koska lamput minulle myynyt henkilö näin suositteli.

Siinä taustat, tässä kysymykset:

1. Siirsin Annuumit vähän syrjempään talvehtimaan, edelleen valon viereen siten että epäsuorasti saa "heijastetta" mutta ei suoraan alle koska käsitin että annuumeille olisi hyvä antaa lyhyt lepokausi. Näitä ei ole lannoitettu kesän jälkeen, eikä multaa vaihdettu.
-> Meneekö tämä oikein? Eli pidänkö annuumit kuivahkoina ja kauempana valosta? Ja jos kyllä, miten pitkään? 1kk, 3kk, 6kk?
-> Miten lannoitus talvehtiville annuumeille?
-> Olisiko jotain muuta hyvä tehdä talvehtiville annuumeille?

2. Chinenset ja Baccatumit ovat suoraan valon alla ja näistä olisi siis tarkoitus saada kasvua ja marjaa vuoden ympäri. Vaihdoin mullat ja siirtelin väljempiin ruukkuihin/laatikoihin. Näitä ei ole lannoitettu vielä. Kasvit ovat suoraan valon alla ja muutamassa Lemon Dropissa on toukan/kirvan näköisiä ötököitä. Kukkakärpäsiäkin joissain.
-> Millä myrkytän kaikki ötökät sukupuuttoon? Haussa mahdollisimman helppo ja tappava vaihtoehto. Tämä on harrastus mutta ei saa mennä kikkailuksi eli en ala kantelemaan ruukkuja suihkuun tai suihkuttelemaan kasveja päivittäin jollain paikkoja sotkevalla öljyllä.
-> Millä lannoitan kun ajatuksena on että nyt latvomisen jälkeen kasvattavat lisää oksia ja tarkoitus saada kukkaa & marjaa kevääksi/kesäksi jos mahdollista?
-> Onko ylipäänsä järkevää hakea nyt kasvua koska tuulenlähde puuttuu? Eli kannattaako lannoitusta yms. odottaa kevääseen että saan kasvit ulos tuuliseen paikkaan vai onko ok panostaa oksiston kasvuun keinovalon alla jo nyt (näin siis haluaisin tehdä)?

3. Onko valaistusta syytä muuttaa jossain välissä vai menenkö koko sisäkasvatusajan tuolla 9500K + 6500K- putkien yhdistelmällä?

4. Ja yleisiä varmaankin aika hölmöjä kysymyksiä joihin en ole löytänyt vastausta:
-> Voiko nuput nyppäistä sormilla irti vai pitääkö ne leikata saksilla?
-> Onko sakset ok latvomiseen? Isoja alalehtiä poistin leikkamalla lehden juuresta siten että kasvin runkoon jäi pieni ehkä n. 2mm tökö jäljelle. Menikö oikein?


Tässä vielä muutama kuva viime viikonlopun latvomis/ruukutusrumbasta ennen ja jälkeen. Huom. alimmassa "jälkeen" kuvassa ei näy talvehtivat hieman sivussa olevat annuumit, ne ovat juuri kameran alapuolella :)

ENNEN:


JÄLKEEN: