lokakuu 22, 2019, 19:01:50 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - arse

1
Kodin mausteinen kokkaus / Arsen kylkiluut
huhtikuu 18, 2010, 19:40:56 ip
Ribsit on mitä mainioin slow food. Valmistuspäivänä asunnossa leijailee mitä ihanimmat tuoksut. Ribsejä on melko säännöllisen satunnaisesti tullut laitettua kotiuunissa ja tässä nyt esittelen koko homman tämän hetkisen kulminaation: Arsen kylkiluut  :P

Päivä 1:
Hanki lihakauppiaaltasi savustettuja ribsejä, Tampereella ainakin kauppahallin Wigreniltä saa. 500g/ruokailija on passeli määrä.


Kansas city rib rub
0,6dl ruokosokeria
0,6dl paprikajauhetta
1 rkl mustapippuria
1 rkl suolaa
1 rkl chilijauhetta (saa olla potkua!)
1 tl valkosipulijauhe
1 tl sipulijauhe
1 tl cayenne

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja hiero ribsien pintaan.

Peitä ribsit ja anna maustua vähintään yön yli jääkaapissa.

Päivä 2:
Ennen aamiaisen syöntiä on hyvä laittaa ribsit jo uuniin, itse olen kypsentänyt niitä reilut 5 tuntia.
Ribsit kaipaavat sekaansa nestettä, jotteivat pääse kuivahtamaan uunissa, vaan kypsentyvät mahdollisimman mehukkaiksi.
Itse olen sekoittanut lorauksen omenaviinietikkaa ja soijaa lasilliseen vettä. Myös siideri käy. Kaada nesteet ribsien päälle ja peitä vuoka paksulla foliolla. Paista 125C uunissa 4-6h. Paistoaika riippuu uunista. Edellisellä riitti neljä tuntia, jolloin ribsit olivat hieman pureskeltavia, nykyisellä tarvitsee yli viisi. Tarkista välillä etteivät nesteet ole päässeet loppumaan.

BBQ-soossi
öljyä
1 iso sipuli
1 dl ketsuppia
1 dl vettä
0,5 dl sitruunamehua
2 rkl liquid smokea
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl dijonsinappia
2 rkl soijaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
2 tl mustapippuria
sopivasti chilijauhetta, jotta potkua

Kuullota sipuli kattilassa öljyssä pehmeäksi, lisää loput aineet. Liquid smoken kanssa täytyy merkistä riippuen tehdä hienosäätöä, 2 rkl on poppamiehen smoken kanssa ok määrä, stokkan hyllytavaran kanssa liikaa. Sauvasekoita soossi tasaiseksi. Keitä 40min-1h kunnes kastike on tymäkkää.



Lisukkeeksi olen tehnyt yleensä perunamuussia seuraavalla perusreseptillä:

Sopivasti perunaa
Nyrkki voita
kananmuna
loraus maitoa
suolaa
ruohosipulia

Keitä perunat, survo voin, munan ja maidon kanssa, lisää mausteet.

Töki ribsejä haarukalla kypsyysasteen selvittämiseksi, ota sopivassa kohtaa uunista.


Kasaa annos ja nauti!


EDIT: eihän tuo rubi ollutkaan käännetty suoraan about.comista vaan volitanssin versio jota itse hieman jatkojalostanut.
2
Tämmöistä aloin kehittelemään kun man vs. foodissa syötiin philly cheese steakkeja. "Oikealla" reseptillä leivistä tuli turhan pliisuja ja ihraisen oloisia. Tässä esittelen nyt tuotekehitykseni huipentuman:

Raaka-aineet:
1/2 chiabatta
250g naudanlihaa (sisäpaistia, filettä tms)
1,5 isoa sipulia
1 habanero
Kirpeän ja voimakkaan makuista juustoa, esim sveitsiläinen pastoroimattomasta maidosta valmistettu Appenzeller
bbq-soossia (HP Hot BBQ Spicy woodsmoke -soossi on melkoisen hyvää paremman puutteessa.)

Aluksi pakastetaan lihaa pari tuntia. Tämän jälkeen vuollaan siitä terävällä veitsellä mahdollisimman ohuita suikaleita.


Esivalmistelut on hyvä tehdä ennen lihan paistoa, koska siihen tarvittava aika on mitätön. Silppua siis sipulit ja habanero, puolita chiabatta ja viipaloi juusto. Ruskista sipuli.


Ruskista lihoja, mausta suolalla ja pippurilla, heitä habanero sekaan ja sekoita, kasaa lihoista ~leivän kokoinen keko ja sulata juusto päälle:


Kasaa leivälle ensin lihat, sitten sipuli, päälle bbq-soossia turaus ja lopuksi kansi kiinni. Nauti!




3
Mausteet / Makumestarin chiliketchup
elokuu 26, 2009, 20:38:24 ip
"Makumestarin chiliketsupissa on sopivasti potkua! Käytä sitä tavallisen ketsupin sijaan aina, kun haluat maukasta tulisuutta!"

Ja paskat.
4
Kodin mausteinen kokkaus / Kotimakkara
tammikuu 28, 2008, 19:05:04 ip
Yleisön pyynnöstä kirjoittelen hieman makkaran valmistuksesta, resepteistä ja osasta ohjeita kiitos kuuluu Tampereen työväenopistolle, jossa kävin makkaranvalmistuskurssilla (monen muun kivan kurssin lisäksi).

Makkaran valmistuksessa on hyvä olla oma lihamylly, jolla saa suolen näppärästi täytettyä ja jauhettua itse lihan. Mylly ei kuitenkaan ole välttämätön, itse olen jauhattanut lihan kauppiaalla ja käyttänyt poretablettipurkista tehtyä kartiota suolen täyttöön.

Ensimmäinen tärkeä raaka-aine makkarassa on tietenkin luonnonsuoli. Tarjolla on lampaan ja porsaan suolta. Lampaansuoli on pienempää ja ohuempaa, sillä saa aikaiseksi nakkeja, mutta se hajoaa helpommin. Porsaansuolesta saa aikaa oikeita makkaroita ja on lammasta kestävämpää. Suoli on yleensä suolattua tai pakastettua, ennen käyttöä sitä on hyvä liottaa kylmässä vedessä n. 4 tuntia jotta se pehmenisi.

Makkaramassa valmistetaan itse jauhamalla liha kahteen kertaan tai sitten valmiista jauhelihasta. Massaan sekoitetaan kaikki ainekset, liha, mausteet, neste, tasaiseksi massaksi. Silavan käyttö on suositeltavaa, sillä saa makkaraan mehevyyttä. Itse en ole jauhanut silavaa vaan leikellyt sen pieniksi paloiksi jolloin siitä saa myös hieman rakennetta makkaraan. Nesteenä makkaraan voi käyttää esimerkiksi vettä, lihalientä,  kermaa, viiniä tai olutta. Mausteilla voi myös saada makkaraan paljon vaihtelua, esim: chili (ylläri!), suola, pippuri, yrtit, soija, juusto, konjakki jne. Makkaramassaan voi myös lisätä kasvisraasteita, sieniä jne. Kun massa on sekoitettu, paista siitä koepala ja tarkista maku.

Suolen täyttäminen onnistuu makkarasuppilolla (näitä en ole löytänyt mistään),  
pursotinpussilla (näissä on yleensä liian lyhyt kärki), tai isolla suppilolla. jonka läpi massa painetaan esim. puulusikan varrella. Täyttämishärvelissä on hyvä olla vartta ainakin 20cm. Suolenpätkä siis vedetään kondomityyliin varren päälle ja päähän tehdään solmu. Suoleen työnnetään valmista massaa, mielellään kahden ihmisen voimin niin että toinen käsittelee suolta ja toinen survoo massaa. Suoleen jätetään makkaroitten väleihin tyhjiä kohtia, kun suoli on täysi ja toinenkin pää solmussa, näiden tyhjien kohtien kohdalta sitten pyöräytellään suolta jolloin syntyy erillisiä makkaroita. Makkarasta voi tietenkin tehdä myös yhtenäisen. Suolta ei täytetä ihan tiukkaan, jottei se puhkeaisi kypsennysvaiheessa. Ryynimakkaraan on jätettävä 1/3 laajenemisvaraa. Suolen päät voi sitoa myös puuvillalangalla, tämä on hieman näppärempää kun väännellä itse suolesta solmua.

Pistele suoleen reikiä jokaisen makkaran kohdalle molemmin puolin ennen kypsennysta, jotta se ei halkeaisi.

Makkaran voi kypsentää monella tavalla:
-Keittämällä miedolla lämmöllä maustetussa vedessä (suola, pippuri, sipuli, laakerinlehtiä) n. 20min. Keittämisen jälkeen jäähdytä ja paista pannulla/nuotiolla.
-Uunissa 180-200C 35min. Uunipellille kannattaa laittaa nestettä, jottei makkara pala tai paahda se ritilän päällä.
-Paistaa pannulla miedolla lämmöllä tai uppopaistaa öljyssä.
Kypsentämisessä on vaarana että makkara kuivuu liikaa, tämän takia olen suosinut ensin keittämistä.

Makkara säilyy kypsänä muutaman päivän jääkaapissa. Jos teet isomman erän (suositeltavaa), ja haluat säilöä sitä kauemmin, makkara tulee keittää ja sitten pakastaa.

Suolena on mahdollista käyttää myös tuorekelmua (kasvismakkaroihin vegeille). Tällöin massa kääritään kelmuun rullaksi ja kypsennetään uunissa vesihauteessa 150C puoli tuntia. Kun makkara on jäähtynyt, poistetaan kelmu ja paistetaan pannulla. Suolettoman makkaran ympärille voi myös kääriä pekonisuikaleen ja kiinnittää sen hammastikulla ennen paistamista.

Lopuksi pari reseptiä:

"Chorizo":
1kg rasvaista porsaan jauhelihaa
200g silavaa
tuoreita chilejä (3)
4 kynttä valkosipulia
2 rkl paprikajauhetta
1 sipuli
1,5 rkl suolaa
1dl punkkua tai madeiraa

Kypsennä sipuli pannulla. Sekoita muihin aineisiin. Paista koepala. Täytä suoli. Keitä. Paista.

"Riistamakkara"
800g poroa, hirveä tms
500g naudanlihaa
300g silavaa
1dl kuivattuja suppilovahveroita murskattuna
3 dl lihalientä
suolaa, pippuria, timjamia, katajanmarjaa
2cl konjakkia madeiraa tms

"Braatvursti"
1,5kg sian lihaa (lapa tai niska)
500g silavaa tai sian kylkeä
1rkl suolaa
0,5-1tl seuraavia: mustapippuri, meirami, timjami, oregano, jauh. korianteri, muskotti
tilkka sitruunamehua.

"Thaimaalainen makkara"
1kg naudanlihaa
200g silavaa
1l keitettyä jasminriisiä
2rkl suolaa
6 sitruunaruokoa ohuina suikaleina
20 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl sitruunamehua.

Kuutioi silava, sekoita aineet. Täytä suolet väljästi.Perinteisesti näistä tehdään pitkiä makkaroita lampaan suolessa. Tee makkaroista rulla, paista 150C 10min, jonka jälkeen 200C:ssä loppuun, noin 25min. Varo kuivumista.

"Verimakkara"
0,5l verta
1dl rikottuja ohrasuurimoita
3dl lihalientä
1 sipuli hienonnettuna
100g rasvaa
2tl sokeria
2tl meiramia
1tl valkopippuria
1rkl suolaa
3dl karkeita ruisjauhoja
100g savupekonia

Keitä ohrasuurimot puolikypsiksi lihaliemessä, lisää jäähtyneeseen puuroon loput aineista, täytä suoli ja muista jättää turpoamisvaraa. Paista uunipellillä 180C noin tunti, laita pellille nestettä.

Voin kirjoitella lisääkin reseptejä, kala,kasvis,maksa,kateenkorva-sieni,mausteinen, lintu ja lammas-reseptit jäivät vielä laittamatta, jos kiinnostaa.

Itse olen tehnyt kotioloissa näista chorizoa ja thaimaalaista, tietenkin omaan makuun muunneltuina, ovat todella hyviä.

Vastailen mielelläni kysymyksiin, aukkoja varmasti jäi epäselvään sepustukseeni.
5
Kodin mausteinen kokkaus / "Tulisimmat" ruokaelämykset
lokakuu 31, 2007, 15:20:06 ip
Sain maistettavaksi Creme Bonjourin Hell-tuorejuustoa:

Ainut helvetillinen ominaisuus kyseisessä tuotteessa ei luonnollisesti ollut tulisuus, vaan elintarvikeväri jolla tuote on saatu näyttämään radioaktiiviselta. Valmistaja kehuu piimälle maistuvaa tuotettaan "pirullisen tuliseksi". Creme Bonjour Hell-haulla google tuottaa paljon "tulisia" reseptejä ruokablogeista, ihmekkään että suomalaista ruokaa ei pidetä minään.

Internetin keskusteluverkosta tarttui mukaan seuraava surkuhupaisa kommentti:
<thp> felix chilikastike -pullossa lukee "yhteen kiloon felix-chilikastiketta on käytetty 1,25kg...
<thp> ...tomaatteja
<thp> kuuluu aina päästä ääni "niinPÄ" kun näen sen

Lisää omat kokemuksesi listaan ja tuuleta samalla tuntojasi suomalaista ruokakulttuuria kohtaan!
6
Erikoisuudet / Mex-Indian tortilla
syyskuu 20, 2007, 18:09:40 ip
(Ruokapuristit nyt silmät kiinni!  :lol: )

Tulinen omenachutney:


0.9kg omenoita pilkottuina ja kuorittuina
öljyä
raastettua inkivääriä
2 tankoa kanelia
1tl anista
chilejä pilkottuna (itse laitoin puskista 2 bubbaa ja 3 lemon droppia)
1tl jauhettua neilikkaa
1tl kurkumaa
1.5dl sokeria
2rkl vettä

Ensin öljyä kattilaan ja muut mausteet paitsi kurkuma paahtumaan hetkeksi. Hetken kuluttua lisätään kurkuma ja melkein heti perään omenat ja sekoitellaan. Annetaan muhia 5min, lisäillään vesi ja annetaan omppujen kiehua. Ennenkuin omenat ovat kypsiä lisätään sokeri ja keitellään kunnes koostumus on sopivan kiinteä, välillä sekoitetaan varovasti.

Kurkkuraita



1 pieni kurkku
2 prk bulgarian jugurttia
suolaa
1 tl juustokuminaa
1/2 tl hing-jauhetta
mustapippuria
1/2tl garam masalaa

Sekoitetaan jugurttiin suola ja mausteet, raastetaan kurkku (ja valutetaan jos haluaa tönkömpää raitaa) ja sekoitellaan jugurttimössöön.

Paistellaan broilerin rintafileet:


Kasataan vähän kaikkea tortillaan:


Lopuksi nautitaan herkullisesta omituisuudesta suu tulessa  :P
7
Erikoisuudet / Chilisuklaakonvehdit (miitistä tutut)
elokuu 26, 2007, 12:46:30 ip
Konvehdit oli tehty linkin salmiakki-sitruuna-konvehtireseptin mukaan pienillä muutoksilla:
http://sannukka9.vuodatus.net/blog/archive?m=12&y=2006
(Linkin takaa löytyvät rosepippuritryffelit ovat myös testatusti toimivia)


Täytteeseen tuli laitettua maun mukaan red savina-jauhetta, eli kokeilemalla löytyy sopiva polte. Ja tietenkin päällä ei ollut salmiakkia vaan marsipaanista
taiteiltuja minichilejä. Muistin virkistykseksi vielä kuva:

8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Arsen eka kerta
tammikuu 23, 2007, 12:11:07 ip
Tästä se lähtee, hiukset päästä irroittava kokemus tai harrastus loppuelämäksi.

Tarkoituksena olisi kasvattaa kuutta lajia: Lemon Drop, Aji Cristal, Fatalii (yellow), Dutch
Habanero, Bolivian Rainbow ja Bubba

Lamppuna toimii muunneltu valaisin johon on laitettu yhden 150cm putken rinnalle pari lisää :)




Rakensin kaksi ebb-järjestelmää joihin ajattelin laittaa 2 kasvia kumpaankin, toiseen Fatalii
ja Dutch Habanero ja toiseen Lemon Drop ja Aji Cristal. Boliviani ja Bubba saavat kärsiä
multakasvatuksessa. Ebb tyhjäkäynnillä:


Siemenet itämässä (itävän siemenen tarkkailu on tylsempää kuin kasvavan ruohon :roll: )