tammikuu 29, 2020, 17:34:24 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - GynZi

1
Tulipa tässä muutama viikko sitten tilailtua juurrutusgeeliä, ajatuksena että sillä saisi Aji Cristalia lisättyä vähän nopeammin hydroa varten kun tajusin ettei mulla ole sitä kasvamassa kuin yksi kasvi tänä vuonna. Tasan kolme viikkoa sitten laitoin kaksi latvaa kahteen geelillä täytettyyn kivivillakuutioon, ja kuutiot jäätelörasian kannen päälle jossa oli vähän vettä pohjalla. Kasvit kyllä molemmat pysyivät hengissä, mutta viikko sitten kyllästyin ja nyppäsin toisen latvan pois kuutiosta vedellä täytettyyn shottilasiin. Nyt viikkoa myöhemmin shottilasissa oleva kasvi on kasvattanut valkoiset juuripatit leikkuukohdan tienoille, geelissä oleva ei vieläkään mitään.

Onkos muilla vastaavanlaisia kokemuksia geelin hyödyttömyydestä, vai sattumaako vain? :D
2
Joo, dramatiikka sikseen. Selailin päiväkirjaosion läpi ja näyttäisi kovasti siltä että viimeisin päiväkirjani on vuodelta 2009, jonka jälkeen muutin viideksi vuodeksi kerrostaloon. Tai tuli siinä vuosi asuttua rivitalossakin mutta chilihommat jäi vähän sikseen. 2013-2014 kasvattelin asunnon ikkunalla kiljupönttöhydrossa lemon dropia mutta siinä nyt ei hirveästi kerrottavaa jälkipolville ollut. 2015 ostin vaimoni kanssa omakotitalon parin hehtaarin tontilla keskeltä metsää, joten täällä on tilaa harrastaa ilman että kukaan tulee kyselemään.

Viime vuonna tuli jo rakenneltua kasvihuone vanhoja maatalon ikkunoita hyväksikäyttäen, mutta kausi meni - kuten lähes kaikilla - täysin penkin alle. Kylmä alkukesä tappoi suuren osan chileistä, tai vähintään saattoi ne shokkitilaan jonka jälkeen massiivinen kirvainvaasio viimeisteli kauden. Vahingosta viisastuneena vuorasin kasvihuoneen lautaseinät 70mm finnfoamilla, tein välikaton sekä välioven kasvihuonemuovista ja päällystin ikkunat kuplamuovilla sekä peittelin harsoilla. Kasvihuoneen lämpötilaa valvoo Raspberry pi, joka tietää kertoa ettei muutamaan viikkoon ole lämmöt laskeneet yölläkään alle +17 huolimatta pakkasista.

Vaan asiaan, ensiksi pari kuvaa kasvihuoneesta heti valmistumisen jälkeen.




Kokoa 12m2 ja hintaa tuli noin 500e  :o

Sitten kasvilistaan. Omat idättelyt tänä vuonna, muistaakseni helmikuun lopussa olivat:

Padron
Pequante
Panambi
Trepadeira werner
Cheiro roxa
Pimenta morango
Sunrise scorpion
Jigsaw
Fidalgo roxa
Aji cristal
Jalapa
Chocolate fatalii
Aji fantasy
Cajamarca
Rocoto guatemala orange

Siemenet olivat jo vanhoja, osa viime keväältä ja osa vielä vanhempia eikä kaikki itäneetkään. Yliviivasin itämättömät. Laitoin kaikkia siemeniä kaksi per kivivillakuutio ja joistakin molemmat iti, joten nyppäsin hetken päästä heikommin kasvaneen pois, heitin roskikseen ja kaivoin sen sieltä pari minuuttia myöhemmin laittaakseni sen vesilasiin juurtumaan  ;D
Pääsiäisen alussa huomasin, ettei mulla kasva yhtään supertulista joten esitin vienon pyyntöni facebook-ryhmässä, josta tulikin heti vastaus ja 12 taimea lähti hyvin pakattuna postin pakettiautomaattiin. Tällä hetkellä kasveja on siis 36 ja kasvihuoneessa tilaa tuo 12m2 joten pulassa ollaan, osan oonkin vienyt vanhaan kasvihuoneeseeni vanhempieni luona ja osan antanut sijaiskotiin kavereille. Muutama hassu majailee vielä ikkunalla loisteputkien alla.

Laitetaanpa tähän vielä joitain sekalaisia kuvia tältä keväältä, uusia odotellessa.

Ensimmäiset itulit loisteputkien alla ruukuissa, idätyslaatikko taustalla. 22.2.


Cheiro roxa ja Trepadeira werner ebbissä 9.4.


Postin tuomat taimet laitettu multiin 9.4.


Vasemmalla Trepadeira werner, oikealla Cheiro roxa ja edessä villikortti Aji fantasy 25.4., Aji fantasy päätyi tuonne kasvamaan vähän pituutta kun se iti niin reilusti muita jäljessä, piti laittaa se multiin mutta hyvin näyttää vielä tänäkin päivänä viihtyvän hydrossa, joskin nykyään kasvihuoneessa :)


Lisätääs vielä sen verran että tuohon viimeiseen kuvaan asti hydrossa sekä mullassa oli käytössä puutarhan kesä, joka korvautui Advanced hydroponics of finlandin grow, bloom, micro ja enzymes+ ravinteilla. Ero puutarhan kesään oli merkittävä.  :o

Näillä mennään, huomenna tai viimeistään viikonloppuna uusia kuvia kasvihuoneesta  8)
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / GynZin comeback 2015
huhtikuu 22, 2015, 15:25:53 ip
Niin vain kävi, että keskusta-asuminen vaihtui omakotitaloon maaseudulla. Tontilla on yllin kyllin tilaa harrastaa ja kun anoppikokelaan mieheltä sain 25 vanhaa maatalon ikkunaa kokoa 60x160cm, jouduin kasvihuoneen rakennushommiin :D
Isommankin tuosta olisi voinut tehdä, mutta kun kaivuria en periaatesyistä halunnut vuokrata vaan tehdä kaiken omin hartiavoimin, totesin vajaan 12m2 kaivamisen jälkeen että nyt saa riittää ja aloin rakentelemaan. Parhaani tein mutta tämmöstä tuli.


Nyt loppui ruuvit kesken joten joudun tekemään 60km lenkin vaasassa ennen kuin kasaaminen voi jatkua.  :o
4
Erikoisuudet / savuchiliviina?
elokuu 24, 2009, 13:38:00 ip
Onkos joku kokeillut näinkin villiä erikoisuutta? Ajattelin tehdä tänään talveksi yrttiviinaa, eli rommia tai viinaa johon pari savustettua lemon dropia, iso nippu minttua, anista, limenlehtiä, vanilja/kanelitankoa, muuta mitä? Rupesin tosiaan miettimään, miten tuo savuchili toimisi viinan seassa..
5
Kai sitä voisi tälle kaudelle tehdä uuden päiväkirjan. Multakasveja en jaksa nettiin päivitellä, ainakaan tällä hetkellä, ne olen laittanut jo tammikuussa itämään. Sen sijaan tässä tullaan seuraamaan hydrokasveja, samalla tutkien miten rakentamani putkihydro toimii.



Eli viemäriputkeen rakennettu EBB, helposti laajennettavissa, ja todennäköisesti niin tulen tekemäänkin. Kesällä olisi tarkoitus kantaa tämä kasvariin kiertelemään. Tänään odotan silikonin kuivumista, huomenna laitan lajikkeet itämään. Lajikkeet ovat vielä jonkunasteinen kysymysmerkki, jalapeñoa tekisi mieli laittaa, mutta ehkä kuitenkin annuumit jätän multiin.
6
Kodin mausteinen kokkaus / Chilipähkinät 2.0
marraskuu 20, 2008, 20:19:52 ip
Olisin tämän toki edelliseenkin threadiin voinut laittaa, mutta pistänpäs uuteen aiheeseen.

Kehittelin (ainakin itselle) uuden tavan tehdä chilipähkinöitä:

Keitä vettä kattilassa. Lisää sopiva määrä chilikastiketta (itse laitoin 2rkl Pain 100% soosia). Lisää pähkinät (käytin pähkinäsekoitusta, jossa mm. cashew ja maapähkinöitä) ja anna kiehua muutama minuutti.
Kaada vesi pois ja pähkinät lautaselle, ripottele pähkinöiden päälle suolaa ja chilijauhetta. Pyörittele pähkinöitä, ja laita 200⁰C uuniin n. 15min. Ota pähkinät uunista, kääntele, maista ja mausta jos tarpeen, laita vielä hetkeksi uuniin.

Tämä on todella helppo ja vaivaton tapa tehdä pähkinöitä, chilikastike imeytyy pähkinöihin kiehutuksen aikana, ja vesi haihtuu uunissa. Paljon, paljon parempia kuin toisen reseptini mukaan tehtynä.
7
Kävin äsken hakemassa krapularuoaksi Carlosista ruokaa, ja huomasin ovella mainoksen, Chiliateria 7,50e. Totahan oli pakko kokeilla.

Hampurilainen oli melko pieni hintaisekseen, ja vaikka odotin pettymystä, jouduin pettymään vain odotuksiini. Hampurilaisessa käytetty chili oli näemmä jalapeno, jota oli viipaloitu koko kannen alle ihan vieri viereen. Lisäksi oli jotain chilikastiketta. Tämä oli itseasiassa todella hyvää, ja tulen, pienestä koosta huolimatta, ostamaan tätä tulevaisuudessakin. Suosittelen ehdottomasti :)
8
Erikoisuudet / Chilipähkinät.
maaliskuu 27, 2008, 18:31:04 ip
Chilipähkinät

500g pähkinöitä (esim. maapähkinöitä, pähkinäsekoitus jne)
Munanvalkuainen
Chilijauhetta
Suolaa
(Muita mausteita)

Chilipähkinät ovat erinomainen naposteltava vaikka iltaa istuessa, eikä niiden tekeminen voisi paljoa helpompaa olla.
Pähkinät voi valmistaa kahdella tavalla, itse olen suosinut ensimmäistä:

1) Sekoita chilijauhetta ja suolaa oman makusi mukaan munanvalkuaisen kanssa syvässä kulhossa. Kaada pähkinät kulhoon, ja pyörittele niitä kunnes valkuais-mausteseos on tarttunut kaikkiin pähkinöihin. Levittele pähkinät leivinpaperilla päällystetylle pellille.

2) Sekoita chilijauhetta ja suolaa oman makusi mukaan keskenään. Kierittele pähkinät munanvalkuaisessa. Levitä pähkinät leivinpaperilla päällystetylle pellille, ja sirottele mausteet pähkinöiden päälle.

Laita pelti 150 asteiseen uuniin n. 25 minuutin ajaksi. Anna pähkinöiden jäähtyä hieman, ja irrota mahdolliset yhteenliimautuneet pähkinät toisistaan.

Tämmöisen tein, lisättäköön vielä, että tuohon mausteiden sekaan voi laittaa myös ripauksen sokeria, sekä tietysti muita mausteita ihan miten tykkää.
9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Chilinoviisin muistelmat.
maaliskuu 16, 2008, 10:18:56 ap
Kai sitä voisi myös itse aloittaa päiväkirjan, kun näkyi ensimmäiset taimet nostavan päätään mullasta.

Olen aiemmin kasvattanut mm viinirypäleitä, vesimelonia ja greippiä, tämän vuoden uhriksi joutui chili. Ja nyt jo pelottaa että tähänkö jäin koukkuun.
Laitoin keskiviikkona multiin thai rawitin siemeniä prismassa myytävistä hedelmistä, ja tosiaan tänään huomasin hämmästyksekseni itävyysprosentin olevan lähellä sataa. Koska en itävyydestä tiennyt, ja ajattelin että se voisi olla yhtä huono kuin joillain tropiikin kasvateilla, heitin n. 10 siementä per kertakäyttökuppi, yhteensä kuuteen kuppiin. Nyt mietityttää että miten nuo erottelisi toisistaan.
Eilen iskin multiin siemeniä citymarketissa myytävistä, green habanero nimellä myytävistä hedelmistä, mutta kuten joku jo tuolla aloittelijan kysymykset osastolla sanoi, vihreät ovat raakoja. Joten noista en odota mitään nousevan.

Pidän netissä päiväkirjaa osoitteessa http://kasvit.sekavaa.net , mutta voisihan sitä tännekin päivitellä kuvien kanssa.



Siinä ensimmäinen kuva. Hieman tumma, koska piti säätää valotusaika niin lyhyelle, ettei eslien valo polttaisi kuvaa puhki. Multiin päätyi chilien lisäksi ananaskirsikkaa, mandariinia, sekä joitain yrttejä.
10
Erikoisuudet / Hedelmäinen rawit-dippi
maaliskuu 11, 2008, 19:08:02 ip
Moi,
Tänään hain rasian rawiteja prismasta siemeniä saadakseni, ja nylkiessäni niitä, eihän niitä "hylsyjä" pois raaskinut heittää; jotain oli kehiteltävä.

Siispä asiaan, ajattelin perjantaina kattaa kunnon liharuokapöydän, fileitä, pihvejä ja kanansiipiä. Jonkinnäköinen dippi voisi olla kiva kanansiiville.

Rawiteja makusi mukaan (5 oli juuri sopiva itselle!)
~400g purkki mangoviipaleita, (tai suoraan hedelmästä jos löydät kypsiä) kaupasta
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2dl sekahedelmämehua. (Itse käytin juissin hedelmämehua.)
1tl suolaa
1rkl omenaviinietikkaa
oliiviöljyä

Pilko sipuli hienoksi ja freesaa se oliiviöljyssä syväpohjaisessa kasarissa. Heitä hetken päästä valkosipulinkynnet kaveriksi.
Lisää rawitit (varmaan muukin chili käy) siivutettuna sekaan, sekoittele hetki.
Kaada hedelmämehu sekaan, lisää omenaviinietikka sekä suola.
Kun hedelmämehu kiehuu, lisää mangonviipaleet.
Anna nesteen haihtua vähän aikaa ja sitten möyhi sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.

Tässä juuri maistelen tuota kananugettien kanssa. Maku on aluksi erittäin hedelmäinen ja makea, ja hetken päästä tulee sopiva chilinpolte. Itse pidän erittäin paljon, ja todennäköisesti kanansiipien kanssa tulee olemaan menestys. Maku osoittaa ehkä hieman karibian ruokakulttuurin suuntaan.