kesäkuu 05, 2020, 19:23:04 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - blarney

1
Edistyneempi chilinkasvatus / Kookoskuitu hydrossa
heinäkuu 18, 2010, 01:31:13 ap
Onko ihmisillä kokemusta kookoskuidun käytöstä hydroissa? Ebbissä tuskin toimii kun on suht kevyttä, mutta miten on esimerkiksi bubblerissa? Käsittääkseni tuo puskuroi hiukan ph:ta ja varastoi ravinteita, joten kyseessä ei ole ihan täysin inaktiivinen kasvualusta. Entä miten tuota kookoskuitua kannattaisi käyttää esimerkiksi passiivihydroissa? Onnistuisiko sekottamalla vaikka perliittiin?

Kaikenlaiset kookoskuitukokemukset ovat tervetulleita.
2
Onko kukaan suorittanut vertailua erityyppisten vesiviljelyjärjestelmien välillä? Ilmeisesti avainkysymys vertailtaessa hydrojen tehokkuutta on se, kuinka hyvin juurille saadaan toimitettua happea, ei niinkään itse veden tai ravinteiden määrä. Laitan tähän ylös mitä olen itse netin syövereistä tietoa löytänyt, korjatkaa jos joku asia on väärin:

Bubbler / Deep Water Culture
Monesti tätä mainostetaan aloittelijalle sopivana vesiviljelyjärjestelmänä, mitä se toki onkin yksinkertaisuutensa vuoksi. Koska juuret kasvavat nopeasti vesisäiliöön, niillä pitäisi ainakin teoriassa olla kokoajan tarjolla ravinnerikasta, ilmapumpun toimesta hapetettua vettä. Systeemiä ei kuitenkana yleisesti pidetä muiden hydrojen veroisena, mutta sen tarkempia perusteluja tälle väitteelle en ole löytänyt.

Ebb & Flow / Flood & Drain
Harrastelijoiden keskuudessa suosittu menetelmä, missä vesi pumpataan tasaisin väliajoin juurille, niin että se täyttää koko astian, josta se huuhdellaan takaisin säiliöön. Suurin ero bubbleriin verrattuna on, että juuret eivät ui vedessä kokoajan vaan kasvavat tavallaan ilmassa väliaineessa. Säiliöön pakenevan veden pitäisi vetää raitista ilmaa juurille ja auttaa kasvua.

Dripper / Drip Feed
Suositaan kaupallisessa kasvatuksessa kasvihuoneissa (osaako joku kertoa miksi?). Juurille tiputetaan vettä tasaisina pisaroina maan pinnalta tikun päässä olevan suuttimen läpi. Ylijäämä vesi voidaan kierrättää takaisin säiliöön tai sitten suoraan viemäriin, riippuen toteutustavasta. Ylhäältä kastelun pitäisi estää kasvia kasvattamasta syviä juuria ja käyttämään energiaa sen sijaan varren ja lehtien kasvuun.

Haluaisin mielipiteitä ja kokemuksia mikäli joku on erityyppisiä hydroja testaillut ja jonkun näistä parhaaksi todennut. Varsinaista tutkimustietoa tuskin paljon on saatavilla, mutta luultavasti kokeneilla hydroilijoilla on hyvä perstuntuma tähän touhuun.
3
Bonchi / Bonchi questions
toukokuu 18, 2010, 19:49:32 ip
Hello all! Today I got my first bonsai pots and I'm looking forward planting my first bonchi soon. As I am a complete newbie on this, there are a couple of questions on my mind, I hope somebody could answer these.

1) On the Fatalii's bonchi guide, he seems to cut down the full sized plant to bonchi size and then put the plant on hydro system. What is this for? Is it possible to put the plant directly to the bonsai pot? If one wants to grow hardened tree-like roots, would it be best just cut down the stems and leave roots intact so the plant can recover more quickly?

2) Some of my chiles seem to have very Y-shaped structure, is it genetics or can I encourage the plant to grow lower stems somehow? If I made a bonchi of these plants, only the main trunk would be left and that would look bad.

3) What is good substitute for akadama soil? So far I have not found any shop that sells it.

4) Is the stone under the plant mandatory or just for decorating purposes?

That's all (for now), hopefully I didn't make too much of a fool of myself. :)
4
Mitkä chilit sopivat parhaiten huonekasveiksi? Etsiskelisin muutamaa koristeellista lajiketta. Lehtien tulisi olla suht isoja, kasvilla korkeutta 50cm - 1,5m ja rakenteen tulisi olla puu- tai puskamainen. Eli ei sellaisia Birds Eye Babyn tyylisiä koriste/bonsai lajikkeita. Marjojen värillä ei ole juuri väliä, kun eivät sisätiloissa kumminkaan tee ja muutenkin vähällä valolla toimeentuleminen plussaa. Ehdotuksia?
5
Tori / V: Capsicum Galapagoense
maaliskuu 26, 2010, 11:57:20 ap
Tarjolla olisi Capsicum Galapagoensen pistokasta, 2 pienempää (n. 10cm puskamallinen) ja 1 isompi (30cm). Ovat olleet hydrossa juurtumassa n. kuukauden verran. Kukkia ja marjan alkuja näkyvissä. Vaihdossa otetaan vaihdossa vastaan siemeniä tai pienempiä pistokkaita. Myös muuta aiheeseen liittyvää saa tarjota, rahakin saattaa kelvata, jos muuta ei ole. Ovat sen verran isoja, että postissa ei taida oikein kulkea, joten nouto Tampereelta.
6
Ajattelin kesällä laittaa chilejä "kiinteästi" peltoon kasvamaan (ei siis ruukuissa). Milloin kannattaisi ottaa pistokkaat näihin kasveihin ja kuinka isoksi ne pitäisi kasvattaa, että ehtisivät tuottaa satoa? Kokeilumielessä leikkasin hydrossa kasvavasta aji cristalista yhden oksan ja laitoin märkään kivivillaan juurtumaan, ei ole viikon jälkeen ainakaan vielä kuollut, joten tekniikka lienee siltäosin kunnossa.
7
Tori / [M]: 600W spna valmis paketti, (lähes) uusi
joulukuu 15, 2009, 18:04:52 ip
Myynnissä seuraavanlainen paketti:

- markkinoiden paras koteloitu 600w luxgear virtalähde
- lähes käyttämätön 600w philips son-t master pia plus polttimo
- e40 kanta + johdot + ruuvit
- heijastinkupu

Vastaavanlainen paketti kuin tässä mutta 600w ja paremmalla polttimolla:
http://www.pavunvarsi.fi/product_info.php?cPath=22_43&products_id=338

Täydellinen paketti kasausta vaille. Kaikki osat ovat käyttämättömiä, paitsi polttimoa on testattu n. 100h.

Hinta: 160e, mieluiten nouto Tampereelta, muuten postikulut ostajalle.
8
Onko olemassa chililajiketta joka menestyisi suomessa ulkona ilman esikasvatusta? Olisi mahdollisuus keväällä kylvää siemeniä peltoon ja kasvattaa auringon valossa. Katselin tuolta fataliin siemenpankista että ainakin CAP 1042 saattaisi olla tälläinen lajike.

Ilmeisesti kylvämisen uskaltaisi tehdä jo toukokuun puolella jolloin kasvuun/kypsymiseen jäisi n. 4kk aikaa?
9
Olen harkitsemassa lisävalaistusta talvea varten, budjetti 150-200e. Asuintila asettaa jonkunlaisia rajoitteita värilämpötilalle, eli mikään violetti valo ei käy. Vaihtoehtoja olen katsellut esimerkiksi seuraavia:

http://www.pavunvarsi.fi/product_info.php?cPath=22_43&products_id=310
- Millainen lamppu tähän olisi ihmissilmälle kaikkein miellyttävin?
- Meneekö tuosta virtalähteestä johto suoraan lampun kantaan, eli natikan kaikki (kuumeneva) elektroniikka on virtalähteessä?

Toinen vaihtoehto ostaa 2kpl 250W ESL valoja.
- Millainen hyötysuhde vrt. edellämainittuun natikkaan? Entä kokonais lumen määrä?
- Onko näissä natikkaa parempi spektri kasville? Entä ihmiselle?

Kiitän etukäteen, mikäli joku jaksaa vastailla.