tammikuu 29, 2020, 17:38:23 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Minbaari

1
Pitkän hiljaiselon jälkeen aika aloittaa taas aktiivinen kirjoittelu tänne foorumille. Todennäköisesti kirjoittelu jää entistä vähemmälle, mutta yritetään yritetään. Viime kausi oli loppujen lopuksi varsin onnistunut, vaikka chilejä tuli hoidettua todella huolimattomasti vasemmalla kädellä. Ehkä juuri siksi, sainkin ennätyssadon joka kipusi karvan yli 26 kiloon.

Tämä kausi tuli aloitettua viime kauden tapaan ennätysmyöhään 19.2.2017 ja lajikkeita tuli idätettyä n.30 erilaista, joista näyttäisi n.20 selviävän taimeksi asti. Ihan riittävästi on niissäkin.


Tämä kuva 21.3.2017. Edessä vasemmalla Rocoto Riesen Yellow:n vieressä Monttu ja Naga. Takarivissä parhaiten kasvaa 7pot bubblegum.


Carolinan keltainen reipperi edessä sinkkipytyssä ja loput ovat enemmän ja vähemmän ylijäämätaimia.


Taimi-NFT ja asukit: Tepin x Lemon Drop F5(isoin), Venetzuelan Tiger, GRIF 9345, Peruvian Serlano ja Tobago Sweet.
Takana luimii vanha Flexu ja äärioikealla talven aikana menehtynyt Galapagoense.


Sitten kuvat tältä päivältä. Ihan ok kasvu 12 päivässä ja lannoitteena vielä pelkkä starttilannoite.


Käänsivät ryökäleet selkänsä kun otin kuvan.


Vesiviljelyssä kasvu hidasta kun etäisyys natikkaan on sen verran suuri ja osan näistä kun idätin suoraan tuossa niin juuriston kasvu ottaa oman aikansa. Onneksi näistä ehtii saamaan kovankin sadon, kun kasvihuoneeseen pääsevät.


Rhomboideum on myös selvinnyt hienosti talvesta.
2
And so it begins.



Näin startattiin tämä kausi kuuden puben ja kolmen baccatumin voimin. Idättelyt tulee varmaan jaettua jälleen useaan erään, kun esikasvattamon tila kutistui marginaaliseksi mitä aiemmilla kausilla.



Tässä esikasvattamon tila käytännössä. Talvehtivat chilit vievät ison tilan kun en ole niitä jaksanut pienempiin ruukkuihin laittaa. Kaikki kolme villiä, muuten ovat vielä hengissä, eli vasemmalta katsottuna c.flexuosum, c.rhomboideum ja c.galapagoense. Flexuosum puska täytti muuten 4 vuotta! Laitetaanpas suunniteltua kasvatuslistaa kohta...
3
Morjesta vanhat ja uudet rosollin jonottajat. Viime kausi oli hieman vaikea, mutta tehdään tästä kaudesta vielä vaikeampi. Ei vaan. Lajikemäärää kaudelle 2015 olen pudottanut reilusti ja lajikkeina on enimmäkseen vanhoja suosikkeja vuosien varrelta, sekä muutama uusi hämmentämään soppaa. Voi olla, että kevään aikana lisään vesiviljelyn määrää helpottaakseni kasvien hoitoa, sillä muuten tiedän että alkukesä tulee vietettyä tehokkaasti työharjoittelussa. Kyllä. Aloitin viime elokuussa opiskelut töiden ohella ja jo pelkästään senkin takia joutuu jostain repimään vapaa-aikaa lisää. Tavoitteita tälle kaudelle asetan pelkästään sen, että tuoretta hyvää chiliä pitää saada. Ihan sama tuleeko sitä kaksi tai kaksikymmentä kiloa, kuivattua ja pakastettua chiliä on jo nyt vuosiksi eteenpäin.

Kasvatuslista kausi 2015

Annuumit

1. Guajillo (aito, meksikosta)
2. Dvoinoje Izobilije
3. Goats Weed
4. Tinkerbell
5. Serrano (aito, meksikosta)

Baccatumit

6. Trapadeira Werner
7. Lemon Drop
8. Aji Rojo
9. Aji Norteno
10. Aji Banana
11. Queen Laurie
12. PI 260460

Chinenset

13. Tobago Sweet ( tätä laitan kolmesta eri pussista itämään, koska haluan vihdoin saada sitä oikeaa punaista)
14. Habanero Manzano (keltainen chinense, meksikosta)
15. 7pot Chaguanas Strain II
16. Harold st Barts
17. Pink Habanero
18. Mustard Habanero
19. Fatalii White
20. Orange Habanero
21. Black Naga
22. Peach Bhut Jolokia
23. 7pot Brain Strain Yellow
24. Chocolate Fatalii

Pubescensit

25. Turbo Pube
26. Rocoto Costa Rica Red
27. Orange Rocoto
28. PI 585273 eli Rocoto Montufar

Muut

29. Peppadew c.sp
30. Ulupica Large vaalea kukka edition
31. Aribibi Gusano/Aji Gusanito
32. Naga Morich x Baccatum F2 (yritetään idättää, mutta veikkaan ettei onnistu)
33. C.Flexuosum (talvehtii, täyttää muuten ensi kuussa 3 vuotta! Saa onnitella)
34. C.Rhomboideum (talvehtii)

Tarkempi silmäiset varmaan huomaa, että listalta puuttuu sellaisia hittejä kuin: Aji Cristal, Fantasy, jallut, normi naga, bonda jne... Onhan ne hyviä, tai oikeastaan loistavia, mutta niin tavallisia. Ja lisäksi Aji Cristallia tai Fantasya en ole ikinä saanut kasvamaan kunnon puskiksi mitkä tuottaisivat hyvin satoa. Jalluja saa Penalta ja Nagaa on pakkasessa sekä kuivattuna. Toki ehdottaa saa jotain huippulajiketta, koska tilaa tuohon listaan voisi muutamalle hyvälle olla.
4
Tori / Yaran lannoitteita Kouvolan seudulta
maaliskuu 28, 2014, 10:42:22 ap
Kouvolan Agrimarketista löytyy hyllytavarana Calcinitia ja Hydroa. Mitään tunnuksia tai muuta ei tarvi. Itse kävin poistamassa säkit taannoin ja jos jollain on tarvetta pienempään määrään niin voi ottaa vaikka Yv:llä yhteyttä. x46900 jo hakikin eilen puolet noista, joten eteläisen Kouvostoliiton alueen kasvattajat voipi ottaa yhteyttä häneen. Tietenkin jos x46900 on valmis osasta niitä luopumaan.  ;)
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Minbaarin viides kausi
marraskuu 07, 2013, 13:25:41 ip
Ei lisättävää otsikkoon, nyt vaan kasvatetaan ja saadaan satoa se mikä on tullakseen. Satotavoitteita en aseta muuta kuin sen, että kivahan se olisi jos 20kg menisi rikki tällä kaudella. Hapanchilit ja vesiviljely taitaa olla teemana tälläkin kaudella, vaikkakin mullassa aion suurimman osan chileistä kasvattaa. NFT-järjestelmiä taidan tehdä muutaman lisää ja niihin laitan jotkut sopivan tuliset ja satoisat lajikkeet, jotta saisi vaikka jostain kasvista monta kiloa satoa. Kasvatuslistaa en ole vielä lyönyt lukkoon, mutta ensimmäiset siemenet tälle kaudelle (jos bonchikisachilejä ei lasketa) laitettiin itämään 6.11.2013.

Kasvatuslista kausi 2014

Annuumit

1. Catarina
2. Fish Pepper
3. Iran Annuum
4. Jalapeño DRH-7400
5. Jalapeño Kenia
6. Leek
7. Mestnyj iz Ternovka
8. Peperinchino
9. Sarga Chereznie

Baccatumit

10. Aji Banana
11. Aji Calatenango
12. Aji Cristal
13. Aji Colorado
14. Aji Fantasy
15. Aji Norteno
16. Aji Ovo Ei itänyt
16. Aji Rico
17. Campane
18. CAP 832
19. CO 4321
20. Inca Berry
21. Naranga
22. Oranssi Lemon Drop x PI441552 F4 Ei itänyt
22. Pequante
23. PI 260567
24. PI 410560
25. Sugar Rush

Chinenset

26. 7Pot Brain Strain Yellow
27. Fatalii White
28. Faria
29. Green Habanero
30. Jamaican Scotch Bonnet TFM
31. Naga Morich
32. Peach Bhut Jolokia
33. Peach Trinidad Scorpion
34. Pimenta Da Neyde
35. Pimenta Diomar
36. Tobago Sweet
37. Tobago Sweet x Yellow Pointed Habanero
38. Trinidad Scorpion x Naga Morich
39. Cheiro Roxa
40. Fatalii Gourmet Jigsaw

Frutescensit

41. CAP 467
42. CAP 650
43. Chenzo
44. Piri Piri
45. Tabasco
46. Wild Boonie

Pubescensit

47. Canario
48. Canario Peru Cusco
49. CAP 357
50. CAP 867
51. GRIF 9345
52. Locato Long Red Ei itänyt.
52. Mexican Red
53. PI 585273
54. Rocoto Chile De Seda
55. Rocoto La Palma
56. Rocoto Peron
57. Rocoto Peru Puno Marki Ei itänyt
57. Rocoto Red Peruvian
58. Ultra Pube

Muut

59. C.Rhomboideum
60. C.Flexuosum
61. C.Galapagoense (siemenet makaa edelleen lautalla. Yksikään ei ole vielä itänyt)

Lisäyksiä 14.1.2014:
Naga Morich c.chinense
Naga Morich x Baccatum? F2
Aji Cristal c.baccatum
Aji Fantasy c.baccatum


Lautalle pääsivät siis Frutescensit, Pubet ja villi C.Rhomboideum. Kuvasta ei saa oikein selvää noista lajikkeista, mutta julkaisen sitten kasvatuslistan, kun saan kaikki haluamani siemenet kerättyä.
6
Muut harrastukset ja elämä / Fingerporismia
tammikuu 01, 2013, 23:22:26 ip
Onko sinulla, perheenjäsenilläsi, tuttavillasi tai kavereillasi tapana keksiä aiheesta kuin aiheesta jokin fingerporimainen vitsi? Tai oikeastaan sen ei tarvi olla edes vitsi, vaan se voi muuten vain naurattaa niin helvetisti..tai sitten ei. Omassa työporukassani muutaman työkaverin kanssa on tullut jo tavaksi heittää näitä hurjan hauskoja läppiä työvuoron lomassa. Tänne voisi jengi heittää omia fingerpori tyylin letkautuksia.

Aloitetaan huonolla: Vuosi 1943 Puola. Kaksi miestä katsoo toisiaan ja toinen sanoo: "Minä menen nyt miesten pesuhuoneeseen". Pesuhuoneessa tietenkin pestää juutalaisia miehiä, ennen kuin...

Tai: Asiakas ravintolassa. Asiakas tarjoilijalle: "Mitä teillä on listalla?" Tarjoilija: "Kädet".
7
Kausi 2013 vedetään täysillä! Enää ei ole tarvetta rajoittaa chilien määrää joten laitetaan niitä itämään reilusti. Tarkoitus on myös rakentaa keväällä kasvihuone pihalle, joten pitäähän sinne saada täytettä tarpeeksi. Mieli tekisi kokeilla vesiviljelyäkin, mutta saa nähdä tuleeko siitä hommasta mitään. Turpeella ja mullalla ajattelin pärjätä toistaiseksi. Kauden kasvatuslista tulee tässä:

C.Annuum

1. Short Yellow Tabasco
2. Egyptiläinen (kuivatusta pitkästä podista) Ei itänyt
2. Black Skorpion Tongue
3. Dvoinoje Izobilije
4. Devils Penis/Pene De Diablo/Hot Birds Eye (joku tosin väittää tämän olevan frute)
5. Beaver Dam
6. Purira
7. Iran Annuum Kahdesta siemenestä paljastui itu, muttei selvinnyt sirkoille asti.
7. Pimiento De Padron
8. Begup
9. Tinkerbell
10. Alma

C.Baccatum

11. Aji Indian
12. Aji Finlandia
13. Aji Cito Ei itänyt
13. Aji Verde
14. Aji Golden 
15. Aji Chanca
16. Aji Cristal
17. Aji White Wax
18. Lemon Drop
19. Champion
20. Trepadeira Werner
21. Oranssi Lemon Drop x PI 441552 F4 Ei itänyt
21. Kondom Paprika
22. Inca Red Drop
23. CAP 220
24. Queen Laurie PI 281405
25. Jamy
26. Guyanalainen
27. Hot Tree Pepper
28. Starfish
29. Heart Throb

C.Chinense

30. Black Naga
31. Trinidad Douglah (Brown 7 pod)
32. Cajamarca
33. Datil
34. Habanero Caribbean Red
35. Trinidad Scorpion Morouga Blend (vai voiko kutsua vain Moruga Scorpion?)
36. Sebaco
37. Chocolate Fatalii
38. Chocolate Habanero
39. Aji Chombo
40. Orange Habanero
41. Cumari o Passarinho Ei itänyt

C.Frutescens

41. Duke Pequin

C.Pubescens

42. Rocoto Aji Picante
43. Rocoto La Palma
44. Rocoto Red Peruvian
45. Rocoto Costa Rica Red
46. Rocoto Peron Kuoli sirkkalehti ikäisenä
46. Rocoto Riesen
47. PI 585273
48. Turbo Pube
49. Orange Rocoto
50. Hyper Pube
51. Canario Peru Cusco
52. Canario
53. Manzano Rojo

Villit

54. Ulupica Large (mustista siemenistä) Ei itänyt
54. Ulupica Large (vaaleista siemenistä) Ei itänyt Uusi idätysyritys 22.1.2013 M;kko:n lähettämillä siemenillä Uudet siemenet iti!
55. C.Lanceolatum
56. CGN 23258
57. C.Flexuosum (talvehtija)
58. C.Rhomboideum (talvehtija) Kuihtui pois

Lisäykset 16.12.2012:
58. Naga Morich x baccatum F2 Ei itänyt
58. Pink Habanero C.Chinense
59. Fataliin yllärilajike nro.1 = Hungarian Hot Cherry tms.
60. Fataliin yllärilajike nro.2 = Short Yellow Tabasco
61. Fataliin yllärilajike nro.3 = Moruga Scorpion?
62. Fataliin yllärilajike nro.4 = Jokin Habanero?
63. Fatalii Gourmet Jigsaw (Itämään 9.4.2013)

Saa nähä kuin äijän käy...  8)
Edit. 28.3.2013. Yllärilajikeet lisätty kasvatuslistaan.
8
Tori / M: 400w SPNA/MM valaisin
lokakuu 16, 2012, 15:11:03 ip
Myynnissä siis vajaa 2v vanha koteloitu turvalasillinen Monimetalli/SPNA valaisin. Hyväkuntoinen, mukaan kaksi polttimoa: Osram Plantastar 400w ja philips master hpi-t 400w. Natikkapoltinta käytetty n.2560h ja monimetallia n.820h, eli käyttöikää molemmilla polttimoilla reilusti jäljellä. Myydään tarpeettomana.



Hp: 140€ koko paketti. Nouto Kouvolan seudulta ja mielellään naamakaupat. Yhteydenotto YV:llä.

Edit. Kuvat lisätty.
9
Chilitapahtumat / -tapaamiset / Kouvostomiitti 19.5
huhtikuu 16, 2012, 23:24:53 ip
Elikkä jos vihdoin saataisiin pidettyä jonkinmoinen miitti. Heitin pari päivämäärää joista toivottavasti jompi kumpi käy valtaosalle porukasta. Ja ehdotuksia miitin paikasta saa heittää tähän ketjuun. Edit. Paikka: Aseman Vintti. Aika: 18.00. Tervetuloa!
10
Muut kuin paprikakasvit / Tamarindi (Tamarindus indica)
huhtikuu 09, 2012, 05:18:18 ap
Aloitetaan tällekkin erikoisuudelle oma aihe, kun kiinnostaa tietää onko joku muukin kasvatellut tätä. Satoa tästä on varmaan Suomen olosuhteissa turha odottaa, mutta erikoisena huonekasvina tämä varmasti menee. Tämän siemenet otin etnisesta kaupasta myytävästä tamarindimassasta, josta erottelin siemenet ja idätin ne mullassa.

Kuva omista Tamarindeista tällä hetkellä:

11
Viime kaudella näin ja koin miksi ei ehkä kannata ampua yli kasvien määrissä, kun tilaa per/kasvi ei ole tarjota riittävästi. Joten tämä kausi vedetään maltillisemmin ja harkitummin. Myöskään lannoituksessa ei hifistellä, vaan perusjutuilla mennään. Lajikkeita taitaapi olla kymmenkunta vähemmän kuin viime kaudella ja ne on mietitty tarkasti tälle kaudelle. Muutamaa lajiketta en tosin noista olisi "halunnut" kasvattaa, mutta minkäs sitä kilpailuvietilleen voi.  ;)

KASVATUSLISTA:

C.ANNUUM

1. Serrano
2. Piment d'espelette

C.BACCATUM

3. Aji Cristal
4. Aji Fantasy
5. Aji Habanero
6. Criolla Sella
7. Omnicolor
7. CGN 22871 ei itänyt

C.CHINENSE

8. Mustard Habanero
9. Habanero Brown Large
10. Peruvian White Habanero
11. Tobago Sweet
12. Bonda ma Jacques
12. 7pod chocolate ei itänyt
13. Naga Morich
14. Limon
15. Harolds st Bart's x2(toinen taimi Tammisillasta noudettu 19.5)
16. Goronong
17. Dutch Habanero F4
18. Cameron
19. Fatalii

C.PUBESCENS

20. Turbo Pube
21. Orange Rocoto (Tammisillasta 19.5)

VILLIT tai PUOLIVILLIT

22. C. Flexuosum
23. Charapita (c.chinense)
24. C.Rhomboideum (Willeltä 13.3 sirkkalehtisenä taimena)
25. Egyptiläinen (tuntematon lajike toistaiseksi)

Siinä aloitus setup:


Suurin osa kivivillakuutioissa, muutama turvebriketissä ja pari lajiketta kelluvalla lautalla. Siemeniä jäi valtaosasta lajikkeita säästöön jos näyttää siltä, että jokin menee pipariksi. Kaupasta tuli haettua säkillinen kekkilän puutarhaturvetta, johon sitten siirrellään itäneet sitä mukaan kun niitä ilmaantuu. Ruuvasin myös olohuoneen katosta natikan pois vähäksi aikaa, joten taimille annan aluksi 50w eslillä valoa. Näillä eväillä ja näihin tunnelmiin.
12
Muut harrastukset ja elämä / Liikennekulttuuri
joulukuu 01, 2011, 00:13:43 ap
Aloitetaan tälle aiheelle kokonaan uusi topic, kun alkaa tuota tekstiä tulla tuonne antivitutus puolelle niin runsaasti. http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7857.500

Tänään ajaessani vaimoni kanssa moottoritiellä pienellä saksalaisella autollamme, kiinnitin huomion takaa lähestyvään city-maasturiin. Auto puikkelehti ilman vilkkua kaistalta toiselle, etsien ilmeisesti sitä vetävintä kaistaa. Itse tein sitten tilaa vaihtamalla kaistaa oikealle, kun tuolla autolla tai siis sen kuljettajalla oli pakkomielle ajaa lähes perään kiinni. No maasturi kuski ohitti ja vaihtoi välittömästi kaistaa ilman vilkkua eteemme. Itse olin jo noteerannut aikaisemmin oikealla kaistalla muutaman sadan metrin päässä etenevän rekan, joten vaihdoin kaistaa vasemmalle jotta pääsisin pian ohittamaan tuon rekan joka siis ajoi satasen rajoitus alueella selvästi muuta liikennettä hitaammin. No tuo city-maasturi kuski ei tietenkään ollut tätä ennakoinut, vaan jäi junnaamaan rekan taakse puskuri rekan perässä kiinni. Ohittaessamme tuon maasturin, vaimo vilkaisi minkäläinen kuski siellä oli. Noin 40-60 vuotias mies joka ei selvästi pitänyt siitä, että ohitimme hänet vaan hyökkäsi heti peräämme ohittamaan tuota rekkaa. No tietenkin rekan kohdalla satasen rajoitus muuttui kahdeksaksikympiksi, johon tietenkin vastasin hidastamalla vauhtia, silleen että rekan ohittaminen veikin hieman pidemmän ajan. Takana tulevan maasturimiehen ilme oli jokseenkin vittuuntunut ja raivostunut. Ennen kuin pääsin rekan ohi, huomasin takana muutaman auton takana tulevan poliisiauton hälytysvalot päällä. Takana tuleva maasturimies väläytteli valoja hädissään, kun ilmeisesti huomasi saman asian. No rekan ohitettuani vaihdoin kaistaa takaisin oikealle ja city-maasturi kiihdytti nopeasti ohitsemme kiilaten taas eteemme. No poliisiauto tuli rekan ohi, ohitti meidät ja pysäytti tuon city-maasturispeden...  ;D  ;D

Nauratti aivan vietävästi, kun kerrankin joku jää niin sanotusti "rysän päältä" kiinni törttöillessään liikenteessä.
13
Eli tervetuloa Lauantaina 17.9 klo: 17.00 Kouvolassa sijaitsevaan Neville nimiseen ravitsemusliikkeeseen, pienissä (häissä) sadonkorjuumeiningeissä. Samalla yritetään pyöräyttää epävirallista kaakonkulman alajaoston toimintaa käyntiin tai ainakin keskustellaan sen mahdollisuuksista. Tuolla Nevillessä on myös varsin mukava olutvalikoima, joten pakkohan tuolla ei ole edes syödä jos kokee oluenjuonnin tärkeämmäksi.

Ilmoittakaa tulostanne tähän ketjuun 12.9 mennessä niin saan tehtyä alustavan pöytävarauksen tuonne raflaan. Jos joku vielä tuon jälkeen herää laput silmiltä jostain pimeästä kolosta ja tahtoo liittyä mukaan, niin luulenpa, että sekin onnistuu. Mutta mielellään tosiaan tuohon 12.9 mennessä..
14
Uusien jäsenten esittelyt / Minä. Minbaari.
elokuu 24, 2011, 15:21:42 ip
Olen 25-vuotias Kouvostoliittolainen mies joka kasvattaa chiliä. Tosin syntynyt eli born and raised in Iitti. Toisena harrastuksena mainittakoon Brasilialainen Ju-Jutsu ja lukkopaini. Olen saanut jopa vähän Anla-Shok koulutusta mutta työkseni teen tarjoilijan ja baarimestarin töitä. Niihinkin hommiin on tullut koulut käytyä. Lapsi 2,5v on ja toinen tulossa, ehkä jo jouluksi kotiin kenties.. Olen aina ollut kiinnostunut mausteisesta ruoasta, mutta kolaus kunnon tuliseen ruokaan taisi tulla silloin kun maistoin ensimmäisen kerran tulista habanerokastiketta. Taisi vuosi olla silloin 2005. Siitä alkoi sitten satunnainen itsensä kiduttaminen tulisten ruokien muodossa, kunnes joku myrskyinen yö satuin eksymään chilifoorumille ja siitä se sitten lähti...

...meinaan mopo käsistä. Eka taisin laittaa itämään kaupasta ostettuja habaneron siemeniä ja sitten tilaus fasselle, josta tuli hommattua monia lajikkeita. Muilta kasvattajilta tulikin sitten saatua chilejä omien kasvatusten rinnalle ja viidakko alkoi levitä. Ja tietenkin Ultimate Lahti miitti toimi harrastuksen eteenpäin työntäjänä, kun tapasin muita kasvattajia, pääsin maistamaan nagaa ja sain tietoa kasvatuksesta paljon. Siinä lyhykäisyydessään esittelyni.  :D
15
Eli mietittiin tuossa, että pidettäisiin kevyt talvimiitti tällä kertaa meillä kotona. Jonkinlaista nyyttärimeininkiä voisi ajatella/mahdollisiin ruoka ainesten kuluihin osallistua. Ohjelmassa syömistä, juomista, höpinää chileistä ja muusta. Eli sellaiset rennot illanistujaiset olisi kyseessä.  :)

Yösijaa ei valitettavasti ole antaa, koska perheen pienimmäinen ja vaimo tulevat ehkä olemaan kotona myös. Ja itselläni on menoa lauantaina joten senkin puolesta mitään järkyttävää ryyppyiltaa en lupaa tuosta. Mutta saahan sitten meiltä lähteä tuonne ytimeen iltaa jatkamaan ken niin tahtoo..  ;)

Ajasta sen verran, että klo:17.00 jälkeen saapi saapua paikalle. Ajo-ohjeet ilmoittautuneille privana.
Siitä mitä ruokaa tehdään/tarjotaan on auki. Ehdotuksia otetaan vastaan.
16
Kodin mausteinen kokkaus / Bataatti-porkkanalaatikko
joulukuu 22, 2010, 00:21:13 ap
Oli jääkaappiin jäänyt muutama bataatti ja porkkana, niin pitihän sitä tässä joulun kynnyksellä niistä laatikko tehdä.

Ohjeen ainekset heitin aivan lonkalta, enkä mittaillut määriä, mutta maun sain kohdalleen ja on hyvää. Netistä löytyy monia bataattilaatikko ohjeita, mutta viskaampa omani tänne, kun omaan suuhuni kolahti ja kovaa..

-Muutama iso bataatti(n.700g yht)
-4-6 isoa porkkanaa

Keitetään kypsiksi kasvisliemessä, itse heitin liemeen lisäksi tsatsiki nimistä mausteseosta. Kun pehmeitä, valuta juurekset, mutta jätä vähän lientä kattilan pohjille.
Muussataan perunasurvimella tai vastaavalla, saa jäädä sattumia.
Lisätään seuraavat ainekset:
-n.1dl kermaa
-n.1dl raastettua savujuustoa
-n.2rkl vehnäjauhoja
-n.1,5rkl jauhettua kurkumaa
-n.1,5rkl jauhettua paprikaa
-n.2tl suolaa
-n.0,5rkl oreganoa
-0,5-1tl jeerakuminaa
-0,5-1tl kanelia
-2 kananmunaa
-0,5-1tl savuchilijauhetta(itse käytin savustettua pimenta da neydea)
(-loraus avokadoöljyä)

Sekoitetaan ja kaadetaan voideltuun uunivuokaan. Raastetaan päälle lisää savujuustoa, lisätään voinokareita ja korppujauhoja.
Uuniin 175 astetta, 1-1,5h. Syödään kinkun kanssa tai ilman.

Ihan laatikolta se näyttää..
17
Aloitetaanpas uuden päiväkirjan pito, kun siemenien idättäminen tulee ajankohtaiseksi.Linkerin kuunkierto esimerkkiä seuraten, laitan ensimmäiset siemenet itämään tämän viikon Lauantaina 6.11.2010. Itämään lähtee villit, baccat, pubet ja tabasco. Ja kun en ensimmäisellä kaudella viisaampia uskonut, niin tällä toisella kaudella on tarkoitus käyttää saksia enemmän. Myöskin hallitukselta on saatu lupa(hyvien perustelujen jälkeen) hommata talven pimeille kuukausille monimetallivalaisin.  :)

Lajikevalintoihin on "saattanut" vaikuttaa erään arvostetun chilinkasvattajan suosittelut.  ;) Mutta ennen kaikkea haluan kokeilla noita perus-annuumeja, koska ekalla kaudella minulla ei kasvanut kuin aika mitätön Sun flame annuum.

Ja tässä siis kauden 2011 kasvatettavat lajikkeet:

Annuum:
1.Chilaca
2.Jalapeño Hercules
3.Mirasol
4.Poblano
5.Serrano
6.Goat's weed
7.Cascabel
8.Guajillo
9.Malagueta
10.Intian F1?
11.Medina (ostettu taimimyymälästä kesäkuussa)
12.Bolivian Rainbow (huhtikuun 15pv idätetty)

Chinense:
13.Cumari o passarinho
14.Aji Panca
15.Naga Morich (huhtikuun 15pv idätetty)

Frutescens:
Tabasco (ei itänyt)
tilalle laitettu:
16.Columbian Golden Frutescens PI 257083.

Baccatum:
17.Aji amarillo
18.Aji rojo
19.PI-260460
20.Guyanalainen baccatum

Pubescens:
21.Canario peru cusco
22.Canario

Villit:
23.CAP 1144 praetermissum
24.CAP 214 baccatum var.baccatum
25.C.Chacoense
26."C.Parvifolium"
27.Aribibi gusano. c.sp.
28.MiniMini c.baccatum (itämään 1.2.2011)
+
Talvehtivat:
29.Tepin
30.C.Lanceolatum
30.Ulupica, large Menehtyi juurimätään kesäkuussa
31.PI 585273 (pistokkaasta) siirretty mökille avomaahan säiden armoille 6.6.2011.

+Vihannespaprika

Kasvatus tapahtuu edelleen multa/turveviljelynä 7,5L ruukuissa ja siihen rinnalle hommaan 11L ruukkuja isompia lajikkeita varten. Annuumit ja chinenset laitan itämään joulukuussa ja idätystapana käytän edelliskauden tapaan kelluvaa lauttaa.
18
Tekaisimpa tuossa päivällä kaalikääryleitä jotakuinkin tälläisellä reseptillä:

Puolikas Savoijinkaali eli kurttukaali ( käytin vain suurimmat lehdet kaalin puoleen väliin)

Täyte:
Puoli pussia soijarouhetta (jauheliha käy mainiosti)
Keitettyä riisiä (n.3dl keitettyä)
1 valkosipuli
2 sipulia
Chiliä riittävästi. (Itse käytin 4 aji benitoa, 2 PI441551:stä ja vähän habaneroa.)
1 rkl savusuolaa
1 tl jeerakuminaa
n. 1 rkl Ras el hanout maustetta

Voiteluun:
Agavesiirappia
Soijaa
Sitruunamehua

Valmistus:
Eka laitoin soijarouheen lihaliemeen turpoamaan.
Kiehautin kaalinlehdet isossa kattilassa jotta pehmenisivät. Keitin riisin ja valutin.
Freesasin sipulit pannulla voissa ja lisäsin soijarouheen, chilit ja mausteet. Paistelin vähän aikaa ja heitin riisit joukkoon.
Täytin kaalinlehdet täytteellä ja sivelin agavesiirapilla, roiskin soijaa ja sitruunamehua päälle ja 200'C asteiseen uuniin 30min.

Kaalista kannattaa ottaa ne kovimmat lehti"ruodot" pois, koska niitä voi olla vähän ikävä pureskella. Itse en tosin jaksanut koska laiska olen. Jos haluaa pehmeämpiä noista niin kypsentää miedommalla lämmöllä pidempään, mutta tuolla kypsennysajalla tuli pinnasta rapea ja "al dente". Kurttukaalia käytin koska se on mielestäni terveellisempää kuin valkokaali, eikä vaadi niin pitkää kypsennysaikaa. Itselle toi kolahti tosi hyvin ja jos tuota ras el hanout maustetta ei satu kaapista löytymään, niin maustaa sitten mieleisellä tavalla noi. Itse en halunnut mautonta harmaata koulussa saatuja kääryleitä noista, vaan ronskista maustoin.
19
Eli otetaan suunnitteille hyvissä ajoin, ja jos saan jo ehdottaa päivämäärää niin, Pe 24.9.2010 tai La 25.9.2010. Paikka avoin.
20
Otin sitten omankäden oikeuden ja varasin tuon aitan jonne mahtuu 16hlöä yöpymään. Siis ainakin.. Varaus meni niin, että otin sekä ylä ja ala-aitan, jolloin hinnaksi tulee 46€x4=184€/2vrk. Hinta 46€ tarkoittaa siis joko ala tai ylä-osaa aitasta per vuorokausi, mutta katsoin paremmaksi varata molemmat, niin mahdutaan paremmin olemaan. Ilmoittautumisia otetaan nyt tähän ketjuun ja kun saadaan väkimäärä ylös, mietitään maksupolitiikka.

Aitan saa käyttöön Perjantaina klo: 14.00 ja se pitää luovuttaa Sunnuntaina klo: 12.00. Kaikkea en muistanut kysyä varausta tehdessäni, esimerkiksi onko tuolla aitalla juoksevaa vettä ym. Mutta ne ehtii tässä selvittää kyllä. Meiltä lähtee koko perhe matkaan, eli avovaimo ja lapsi myös, koska ylä-aitta saadaan rauhoitettua ihan nukkumista varten.

Edit. Eli hypättiin puheista tekoihin täältä: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7574.15
21
Erikoisuudet / Ruoat joita ET tekisi toiste
toukokuu 12, 2010, 13:44:08 ip
Eli tänne kertomaan enemmän tai vähemmän epäonnistuneista tuotoksista, joita ei välttämättä voi edes ruoaksi kutsua.. Tai niitä et ainakaan kenellekkään tarjoaisi.

Itse tuossa taannoin ostin kaupasta silakoita ja googlettelin innolla jotain sopivaa ohjetta. Päätin tehdä silakkalaatikkoa. No ohjeessa olisi pitänyt tietenkin käyttää voitaikinaa, mutta sellaista ei tietenkään juuri sillä hetkellä löytynyt kotoa. Enkä jaksanut sitä alkaa alusta asti tekemään. Mutta kurkkaus pakkaseen aiheutti mahti-idean! Siellä oli murotaikinaa.. Siis makeaa taikinaa. Ajattelin, (tai siis en ajatellut), että hyvähän tästä tulee! Täytteeseen pilkoin X-määrän keitettyä kananmunaa, tilliä ym. Ja tietenkin nagaa antamaan poltetta. Runttasin murotaikinan silakoineen+täytteineen uuniin ja painuin olohuoneeseen odottamaan. n.5-10min kuluttua koko kämpässä leijaili "aivan ihana" marjapiirakkamainen tuoksu, jossa oli tietenkin aavistus kalan hajua mukana.. Vähän ajan päästä uunista pois ja maistamaan.

Mamma mia mikä elämys! Oksennus maistettua tätä wannabee Chef Ramsey cooking Asian-finnish traditional fishfood tuotosta ei ollut kaukana. Jos jätti kuoren syömättä, pystyi sentään täytteen nauttimaan. Mutta toiste en kyllä tälläistä kokeilua tee..
22
Muut harrastukset ja elämä / Chilinsyönnin treenaus
maaliskuu 20, 2010, 12:10:01 ip
Eli pitkään on ollut jo mielessä perustaa tälläinen topic, koska en tälläistä ole täältä vielä löytänyt. Eli varmaan monia mietityttää, kuinka saisi nostettua omaa kapsaisiini toleranssia ylöspäin. No tottakai kaikki sen tietää, että syömällä aina vain tulisempaa sitä saa nostettua. Mutta minua kiinnostaakin tietää, voitaisiinko kehitellä erilaisia treenimetodeja tähän hommaan.

Tämän topicin tarkoituksena olisi antaa/kehittää vinkkejä ja taktiikoita, kuinka sitä omaa "kisakuntoa" saisi nostettua. Näin saataisiin varmasti uusia innostuneita chilin extreme puoleen ja täten lisää kilpailijoita chilinsyöntikisoihin. Josta taas poikisi varmasti lisää julkisuutta. Eli nyt toivoisinkin että, erityisesti "vanhat parrat" jotka ovat jo mestarillisesti nostaneet omaa toleranssiaan vuosien saatossa, osallistuisivat keskusteluun.

Tässä hieman aiheita joista poikia keskustelua:

-Kuinka usein syödä chiliä?
-Millä lajikkeilla kannattaisi treenata?
-Eri lajien/lajikkeiden hyödyt?
-Treenin jaksotus
-Megatulisten kastikkeiden hyöty/haitta
-Kisoihin valmistautuminen
-Tankkaus ja palautuminen
-Psyykkaus ja muu henkinen puoli
-muuta aiheeseen liittyvää

Kertokaahan omat vinkkinne nyt kuinka tulla chilinsyömisen mestariksi! Tehdään Suomesta chilinsyömisen ylivoimainen mestarimaa.  :)
23
Aloitetaanpas tämä päiväkirjan pitäminen, kun suunnitelmat tulevalle vuodelle on jotenkin päätetty. Chili-innostus itselläni alkoi "palamaan" tuossa viime kesällä ja tulikin kokeiltua siemenien idätystä vähän erilaisilla metodeilla(meditoimalla ne eivät kasvaneet). Taimia on tullut kidutettua sekä tapettua mutta minkäänlaista satoa ei ole vielä tullut saatua. Eikä yksikään oma kasvi ole kukkinut, tahi isoksi kasvanut. Toisin sanoen olen tässä muutaman kuukauden ajan hieman harjoitellut kasvattelua, ja nyt on aika ruveta tositoimiin.

Eilen 25.11.2009 laitoin ensimmäiset siemenet itämään.



1. PI585273 2. Ylläri siemeniä fataliilta 3. Red peruvian rocoto 4. Ulupica, Large 5. Trinidad scorpion, morouga blend
6. Pink Habanero 7. 7 pot/pod 8. C. lanceolatum 9. C. Galapagoense

Myöhemmin ehkä ensi kuun lopulla laitetaan baccat tulille. Minultahan löytyy 3 talvehtimassa olevaa puskaa jotka sain Tepinkapsikuumilta. Ne ovat Tepin, Turbo Pube ja PI441551 f4, lisäksi taimina on tällä hetkellä 6kpl Lemon Drop, 6kpl Aji cristal ja 1 Naga Morich. Kuvia minun chilikornerista:




Turbo kypsyy.
24
Elikkä alkaisko se olemaan pikkuhiljaa hetki pitää tämä Kaakkois-Suomen ihmeen, Kouvolan miitti? Willen kanssa taidettiinkin Lahdessa asiasta puhua, että paikkana voisi toimia vaikka paikallinen ravintola Amarillo? Tai joku muu paikka? Olisiko ajankohdasta ehdotuksia? Itselläni on melko hankala repiä vapaata aikaa etenkään viikonloppuisin, mutta esimerkiksi 6.11 Perjantai saattaisi sopia.. Varmaan kaikki lähialueelta oisivat tervetulleita, eli tarkoituksena varmaan olisi vaihdella kuulumisia, nauttia chiliä ja perhaps muutama oluinen..?

EHDOTUKSIA JA HEITTOJA KEHIIN!

Minbaari
25
Ajattelin perustaa tälläisen topicin, koska kiinnostaa tietää mitä jengi syö/juo/polttaa foorumia selatessa!  ;)

Itse nautin itseni kiduttamisesta koska syön parhaillaan meetwursti-juustoleipää johon väliin pilkoin kokonaisen Penalta ostetun Nagan!!! Polttaa niin maan penteleesti!!!!!!!!!!!!!

Eli mitäs ihmiset nautiskelette?
26
Erikoisuudet / Aamupuuro Minbaarin tahtiin
elokuu 24, 2009, 10:14:23 ap
Tulipas tämäkin testattua kun teki heti herättyä mieli chiliä!

Keitin(mikrotin) puuron neljän viljan hiutaleista johon olin lorauttanut neitsyt oliiviöljyä. Sekaan pilkoin yhden Junior banaanin ja puolikkaan Sudden Death habaneron. Kruunasin koko komeuden Ingmannin Ruusunmarja-boysenmarjakeitolla! Mahdottoman hyvää oli, mutta ensi kerralla uskallan pilkkoa enempi tuota Habaa sinne sekaan. Laitetaanpas vielä respekti näkyviin:

1,5 dl puurohiutaleita
vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 Junior banaani tai 1/2 normi banaania
1/2 Sudden Death Habanero (Siemenet ja siemenkiinnikkeet veks)
1dl Ingman Ruusunmarja-boysenmarjakeittoa

Ei muuta kun siitä modifioimaan mieleiseksi jos ei keksi mitä söis seuraavaksi...  ;D
27
Mausteet / Löyly chilikastike
elokuu 06, 2009, 00:39:54 ap
Tilasin tuommoisen kastikkeen Chilikaupasta ja täytyy kyllä kehua tuotetta! Tälläkin hetkellä hikipisarat ja kyyneleet säveltää ihanaa poltetta suussani, ja on nannaa! Olen aikaisemmin maistellut Iguanan ja blairin eri kastikkeita, esim. Blairin Mega Death joka on aivan hirveän makuista verrattuna tähän tuotteeseen! Suosittelen kyllä lämpimästi(tulisesti)! Joutuu vähän keräileen itseä tässä iltapalaa syödessä, kun kaadoin n. ruokalusikallisen kyseistä tuotetta huiviin. Lissää löylyä!!  ;D