helmikuu 27, 2021, 05:19:12 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Murderado

1
Tee-se-itse / Bubblerado, eli Murderadon bubbleri
syyskuu 27, 2010, 11:43:18 ap
Tervehdys arvoisat lukijat.

Heräsi tuossa taannoin ajatus, että pitää kokeilla vesiviljelyä jollakin keinolla. Päätin siis turvautua yksinkertaisimpaan vaihtoehtoon, eli bubbleriin, koska tilaa ei kämpästä löydy millekään isommalle järjestelmälle. Ja bubblerilla pääsee kuitenkin vesiviljelyn saloihin siinä, missä muillakin systeemeillä. En kuitenkaan halunnut tavallista ämpäribubbleria, koska sellainen ei oikein olisi näyttänyt edes omaan silmään järin viehättävältä (vaimon mielipiteestä puhumattakaan), joten päätin kehitellä muuhun sisustukseen paremmin sopivan mallin. En ainakaan äkkiseltään löytänyt vastaavaa mistään muualta, joten tässäpä koko komeus ohjeineen.

Lähtökohta oli tämä ruukku, jonka tilavuus on noin 17 litraa. (Kodin Terra, 19,90€).


Ja kuten kuvasta nähdään, ruukun reunat ovat viistetyt. Tämä oli oikeastaan ominaisuus, jota etsinkin, koska kansi pysyy hyvin paikallaan ilman ylimääräisiä kiinnityksiä.

Kannen tein noin 30mm paksusta, alumiinipinnoitetusta uretaanilevystä, jota sattui pyörimään nurkissa. Kyseinen tuote toimii käsittääkseni hyvin kosteissakin olosuhteissa ja sitä on äärimmäisen helppo työstää. Etenkin, kun se oli ilmaista, niin valinta oli selvä. Piirsin levyyn ruukun yläreunan kokoisen ympyrän ja veistin mattoveitsellä viivan tuntumasta karkean muodon tuolle kiekolle. En tehny viisteitä vielä tässä vaiheessa. Seuraavaksi hioin kiekon täsmälleen viivaa myöten raspilla. Näin sain siis oikean kokoisen ja täysin pyörän kiekon, jossa ei ollut vielä viisteitä. Seuraavaksi turvauduin paineilmakäyttöiseen hiomalaikkaan ja hioin sillä reunat viistoksi. Tämä sama homma olisi onnistunut mattoveitsellä ja raspilla, mutta sujui huomattavasti nopeammin hiomalaikalla ja myöskin lopputulos oli hyvin siisti.

Sopivan kokoista reikäsahaa ei tietysti ollut käytettävissä, joten turvauduin tekemään verkkoruukun paikan mattoveitsellä. Homma vaati hieman kärsivällisyyttä, mutta onnistui kuitenkin aivan hyvin. Lopuksi koko komeus piti tietysti päällystää keinonahalla (jota sattui myös pyörimään nurkissa). Tuon keinonahan pitkäikäisyydestä en menisi välttämättä takuuseen, mutta tuleepahan ainakin komeita kuvia, jos ei muuta. Jos ei kestä, niin seuraavan kannen voi maalata vaikkapa spraylla (alumiinipinnoitettu levy on tässä hyvä).

Kuva valmiista kannesta (0€).


Kannen estetiikka hieman kärsi, koska en tajunnut, kuinka hyvin tuo kontaktiliima paistaa tuolta alta, kun en sitä mitenkään tasoittanut. Noh, ei sitä parin kaljan jälkeen kukaan huomaa.
Kannen koesovituksen jälkeen tein vielä lopuksi mattoveitsellä uran ilmaletkulle.Lopuksi kuva bubbleradosta koko komeudessaan.


Tarvikkeet:
Ruukku (Kodin Terra, 19,90€)
Uretaanilevy (0€)
Keinonahka (0€)
Ilmapumppu (Chilikauppa.fi, 9,10€)
Ilmakivi (Faunatar, 5,90€)
Ilmaletku (Faunatar, 2,50€/m)

= 37,40€

Työkaluiksi riittää käytännössä pelkkä mattoveitsi ja jotakin hiomatyökalua etäisesti muistuttava väline, esimerkiksi raastinrauta. :)