syyskuu 21, 2019, 22:43:04 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - marko-

1
Moro!

Kauden 2012 yritykseen olen miettinyt tällä kertaa enemmän muun perheen mukaanottoa itse chilin kasvattamiseen/maisteluun ja tietenkin itseäni parilla tulisemmalla lajikkeella. Painopiste on tällä kertaa C. Chinensen puolella.

Edellisellä kaudella näytti muuten hyvältä, mutta yksi lajike ei itänyt ollenkaan(Madame Jeannette) ja yhden itäneen lajikkeen(Pink Habanero) onnistuin omatoimisesti murhaamaan. Käytän tulevalla kaudella kahta samanlaista 6kpl idätysastiaa kuin 2011, joten saa nähdä miten tulee käymään.

Kausi on tarkoitus aloittaa joskus Joulu-Tammikuussa. Listassa olevat kaksi viimeistä lajiketta saattavat vaihtua, riippuu siitä saanko kypsiä siemeniä työkaverilta talteen. Käyn läpi kotona olevat siemenet ja päivitän varalla olevat lajikkeet.

Valitut lajikkeet:
-2x Champion (C.Baccatum, lapsille ja emännälle)
-2x Pink Habanero (C. Chinense, lapsille ja emännälle)
-2x Goronong (C. Chinense, Pirun hyvän makuinen kuivattuna, mieto polte)
-2x Sudden Death (C. Chinense, hyvän makuinen ja suht kova polte)
-2x Madame Jeannette (C. Chinense, erittäin hyvän makuinen, pirullisen tulinen)
-2x Red Savina (C. Chinense, pirullisen tulinen)
2
Moro!

Tämä voi olla vähän tyhmä kysymys, mutta taustoitetaan vähän ensin. Mä syön tulista ruokaa, muut perheenjäsenet ei. Löytyy 2v ja 8v lasta jotka kokkauksia syövät, sekä ei-tulisesta tykkäävä avokki. Jopa joku kaupan currykastike voi tuntua heistä tuliselta ja mä en tunne *mitään*.

Miten pystyn käyttämään ruuassa chiliä antamaan makua ilman että pilaisin ruuan (heille)? Olen joskus kokeillut random chilirouheella terästää ruokaa ja olen laittanut sitä 1/4 teelusikallisen tyyliin 400g lihasta. Se on uponnut ihan OK ja varmaan kokeilemalla löydän rajan missä mennään. Entä miten on tuoreen chilin laita, esim jallun ja aji cristalin, pitääkö se pilkkoa todella pieneksi tai poistaa siemenkiinnike tai jotain ettei namipalat saa haukkomaan henkeä?

Toleranssista on kyllä tämän takia vähän haittaa...
3
Terve,

Täytyy kait itsekin avautua tälle palstalle ja alkaa pitämään omakohtaisesti toimivaksi todettujen, ruokaan liittyvien juttujen "päiväkirjaa". Se kokkailu ja säätäminen on sen verran hauskaa puuhaa, varsinkin eri kokonaisuuksien ja asioiden ajoittaminen niin että kaikki valmistuisi samaan aikaan.

Lähdetään ihan vihreistä jutuista liikenteeseen, eli salaatista. Tämä on hyvä valmistaa sillä välin kun ruoka kypsyy, niin maut ja tekstuuri ovat vielä raikkaat ja rapsakat. Toki seuraavana päivänä samaa settiä tulee vedettyä jos sitä jää, mutta silloin se on jo vetistynyt ja hieman nahistunut. Ei pidä unohtaa, että ruoka voi koostua myös lihasta ja/tai pelkästä salaatista. Tästä heitän muutaman hyväksi todetun combon ilmaan, joku päivä.

Itse käytän joko syvää n. 25cm astiaa tai matalaa, halkaisijaltaan isompaa astiaa riippuen mitä aineksia haluan laittaa. Perushutut menevät syvään astiaan ja jos haluan varmistaa että jokin tietty ainesosa varmasti riittää kaikille niin käytän matalaa astiaa (esim aurajuuston kanssa).

Perus vihreä salaatti 4-6 hengelle (pese ainekset, käytä salaatin kuivattamiseen talouspaperia/siivilää tai sille tarkoitettua "laitetta" niin on seuraavana päivänä vielä ihan OK):
-Vihreää salaattia nippu, jäävuori tai perus (myös combo tai muu käy hyvin), leikataan/revitään sopivaksi
-tomaattia 1-2kpl, yhdestä saa 8 "venettä" (siemenet voi jättää halutessaan pois ja vielä katkaista veneet kahteen osaan)
-Kurkkua noin 10cm pätkä, halkaistaan neljään osaan ja osista leikataan pieniä n. 5mm palasia

Perus salaattia voi tästä helposti muokata ja tuunata lisäämällä ja yhdistelemällä erilaisia kasviksia ja mausteita joukkoon. Variaatioita löytyy useita ja mielikuvitus on rajana. Sitä huomaa jossain kohtaa juurtuvansa tiettyihin yhdistelmiin, mutta kannattaa välillä testata muutakin. Tässä kohtaa tämä minun "simppeli" resepti räjähtää totaalisesti käsiin, mutta yritän vain tuoda erilaisia aineksia esille mitä voi kokeilla.

"Vihreät":
-Ison tomaatin sijaan voi käyttää kirsikkatomaattia, kivaa ulkonäöllistä vaihtelua
-Erilaisia salaatteja voi kokeilla, niissäkin on havaittavissa olevia makueroja ja rakenne on eri
-Lisää esimerkiksi Rukolaa tai kokeile vaikka välimeren salaattimixiä
-Porkkana uppoaa hyvin salaattiin, sopivan kokoiseksi raastettuna
-basilika tuo hyvää makua salaattiin, toimii esimerkiksi fetan kanssa hyvin
-Paprika käy loistavasti salaattiin tuomaan makeutta ja rakennetta, muoto vapaasti valittavissa (pieni hakkelus vs isot kimpaleet)

Öljyt/kastikkeet:
-Rypsiöljy (1-2rkl) tekee salaatista täyteläisemmän, (oliiviöljykin käy mutta voi olla liian hallitseva)
-Arlalla on Apetina sekoituksia mitkä toimivat vallan hyvin ja käy nopeaan salaatin tuunaamiseen
-Balsamiviinietikka (balsamico) tuo mukavan säväyksen salaattiin
-Sinappinen salaattikastike, ihan kuitenkin oman maun mukaan voi valita
-<hyväksi todettu kastikeohje Dijonilla tähän kun pääsen kotiin>

Mausteet:
-Sitruunapippuria, mustaa pippuria ja/tai ripaus suolaa maun mukaan
-Chili? :-)

Sipulit:
-Pieneksi hakattu punasipulin neljännes/puolikas (maun mukaan kuitenkin, sipuleista tulee hapokkuutta)
-Ruohosipulia tai vihersipulia sopivan kokoisiksi paloiksi hakattuna
-Salaattiin voi sopia myös marinoidut (miedot) valkosipulinkynnet

Juustot:
-Feta/salaattijuusto, esim pieni vihreä kaupoista löytyvä tetrapakkaus, siitä sopivan kokoisia kimpaleita
-Murennettu, sopiva kimpale aurajuustoa (toimii hyvin esimerkiksi ananaksen kanssa!)
-Parmesania voi kokeilla juustohöylällä leikattuna pieninä palasina eri variaatioihin, esim oliiviin

Pähkinät/siemenet:
-Cashew, paahdettu tai paahda öljyssä (vähän suolaa perään). Tuo rakennetta ja makua salaattiin
-Tavallinen suolapähkinä (maapähkinä) toimii myös, voi kokeilla makean vastapainoksi
-seesaminsiemenet ja auringonkukan siemenet (näitä en ole vielä kokeillut itse mutta syönyt olen sellaista salaattia!)

Muut "hedelmät":
-Kivettömät oliivit, kokonaisina tai pilkottuna. (itse tykkään mustasta). Tämä toimii feta/salaattijuuston kanssa!
-Ananas leikattuna sopivan kokoisiksi palasiksi (myös murska käy mutta hankalempi annostella)
-Persikka tuo makeutta kuten ananas, mutta erilainen suutuntuma/maku
-Vihreä ja/tai tumma viinirypäle, tuo raikkautta ja makeutta. lapsetkin tykkää!

Teen itse usein sellaisen salaatin missä lisänä fetaa, oliiveja ja joskus paprikaa. Se nyt vaan tuntuu toimivan aika hyvin. Nyt kesällä tuli havaittua tuo aurajuustolla ja ananaksella höystetty versio hyvin toimivaksi käyttäen hieman öljyä ja Dijon-salaattikastiketta. Erilaiset kombinaatiot voivat osoittautua joko toimiviksi ja vähemmän toimiviksi. Myös muita aineksia, kuten krutonkeja tai mansikoita, kannattaa kokeilla!
4
Tässäpä lyhyt esittely, millä social engineering jatkossa onnistuu paremmin(!):

-kolmen lapsen isä, avoliitossa
-asuu turussa omakotitalossa, velkavankeudessa
-kuuntelee oopperasta teknoon ja siltä väliltä (kuulo tosin on mitä on)
-kokkaaminen lähellä sydäntä, bravuuria ei ole eikä skillzit riitä masterchefiin
-tykkää oluesta, viinistä, viskistä, konjakista ja miksei vodkasta ja portviinistäkin
-pieni hifistely on kivaa välillä (kahvit, teet, leivonnaiset, juustot ja suolaiset jutut..)
-tietokone on aika tuttu kapistus, pentuna aloitti räpläämisen ja yhä jaksaa räplätä
-tekee pääasiallisesti tietokoneella töitä, joskus joutuu jopa puhumaan
-ei koe oloaan hyväksi isossa ihmisjoukossa, tai ainakin jälkeenpäin on stressaantunut/väsynyt olo
-ylläolevaan poikkeuksena paikat joissa soi hyvä musiikki, ihmisillä on hauskaa ja jalat hakkaa tahtia
-silloin tällöin iso mies leikkii pikkuisilla ukkeleilla vanhimman pojan kanssa, silloin nopat pyörii!
-hullaantunut chileihin, nagaakin on tullut maistettua. amatööri mikä amatööri
-ensimmäinen kausi alkoi helmi-maaliskuussa 2011

Siinä kai ne ns. tärkeimmät seikat tulikin mainittua.
5
Terppa!

Olen saanut sellaista oppia, että chilit pitää kastella silloin kun ne alkavat riiputtamaan lehtiään tai noin kerran viikossa. Jos käyttää tassia niin voi parin tassillisen verran täytellä jos imee vedet nopeasti. Yläkautta tai alakautta voi laittaa lannoitevedet jne.

Tuossa edellisillä helteillä upotin kasveihin neljä litraa vettä ja vain hiukan vettä tuli tasseihin asti. Taisivat olla aika kuivia sen perusteella. Eilen niille tuli annettua tassin kautta pari kertaa lannoitevettä. Varsinainen kysymykseni koskee chilien kastelua nyt kun kasvit puskee hedelmää, eli minkälainen kastelutarve chilillä tällöin on? Parin päivän välein? Entä määrä?

Minun tapauksessani chilit ovat 20cm perusruukuissa ja suurin osa ovat kooltaan 45-35cm välissä.
6
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / varas?
kesäkuu 29, 2011, 15:59:40 ip
Varkailta pitää leikata munat pois.

Mitä chilien tapauksessa kyseinen varas tarkoittaa ja miksi niitä leikataan? Onko kuva-esimerkkejä tjsp? Itselläni on mielenkiintoinen lisäkasvu lähtenyt puskemaan yhden Aji Cristalin alimpien lehtien "oksien" tyvestä. Emännän mielestä se on hienon näköistä, mutta mietin että olisiko se varas?

Jos kenelläkään ei ole kovalevyn nurkalla kuvaa, niin voin näpätä kuvan tuosta ajin kasvusta jahka ehdin.
7
Päiväkirjat ja fotoalbumit / chili-amatööri kikkailee
maaliskuu 09, 2011, 23:19:10 ip
Morjens,

Olen ensimmäistä kertaa kasvattamassa chilejä. Taustaa sen verran itsestäni ja chilikokemuksista, että ensimmäisiä tiedostettuja kohtaamisia chilin kanssa on tainnut tapahtua kebab-mestojen kautta "turkinpippurin" ja tulisen kebab-kastikkeen muodossa. Cantina Westissä sai kunnon settiä jossa ei chiliä oltu säästelty. Sen jälkeen tuli pyörähdettyä Kiinassa ja maisteltua paikallista chiliä annoksissa, joka nosti hien pintaan.

Työpaikalla yksi kaveri on chilin harrastaja joten tuli hänen kautta tutustuttua Habaneroon ja muutamaan muuhun lajikkeeseen. MrFrost, pitkäaikainen ystäväni, on chilin ystävä ja sieltä sain paljon erilaisia siemeniä jemmaan ja ensimmäisen kunnon naga-kokemuksen (chilikauppa.fi naga-murskaa lukuunottamatta).

Laitoin 4 lajiketta kasvamaan pieniin astioihin, kolme siementä per laji. Lajikkeet olivat Pink Habanero, Jalapeno, Aji Cristal ja Madame Jeannette. Idätys tapahtui saunassa jonka lämpötila oli lattialämmityksen ja seinän takana olevan takan ansiosta 28+ celsiusta. Oli mahtavaa huomata että Jalapenot, Aji Cristalit ja kaksi Pink Habaneroa nousivat pintaan. Madame Jeannettesta ei ollut tietoakaan.

Teen paljon töitä muualla joten chilien vahtiminen oli heikkoa. Ne kasvoivat aika pitkäksi ja sitten päätin kotona ollessani että nostan ne ikkunan ääreen valoa saamaan jotta tulisi muutakin kasvua. Liian paljon, liian nopeaan? Lähes kymmenen asteen ero lämpötilassa varmaan myös teki osansa. Emäntä sanoi että olisi pitänyt totuttaa ja tuoda muutamaksi tunniksi esille ja nostaa "kasvihuoneen" kuomua niin että kasvit saa valoa, sitten taas takaisin saunaan.

Yksi Pink Habanero on varmasti kuollut. Kaksi Jalapenoa ja yksi Aji Cristal näyttää joten kuten kasvavan, muiden lehdet ovat alkaneet kipristyä ja ruskehtua (olen pyrkinyt kastelemaan kevyesti joka toinen päivä, teenkö jotain väärin?).

Yksi tuttu ehdotti että ostaisin kasvilampun kaveriksi, tarvitsee varmaan tehdä investointi. Madame Jeannette kovasti kiinnosti jo makunsakin puolesta joten nakkasin saunaan uudet siemenet itämään. Kun kaivelin multaa, vaikutti ihan siltä että ne edelliset siemenet olisivat hajonneet palasiksi.

Jos noista mikään tuntuu lähtevän enemmän kasvamaan niin seuraavaksi onkin sitten isompaan ruukkuun siirto. Siinäkin on omat riskinsä ja epäilen että moni tulee kuolemaan. Missä vaiheessa siirto kannattaa tehdä ja minkälaiset olosuhteet olisi hyvä pitää? Katselin MrFrostin 2011 settiä niin hänellä näyttää jo kovaa vauhtia kaikki kasvavan verrattuna omiin tekeleisiin.

Saattaa olla että laitan jotain kuvantynkääkin tulemaan, tällä hetkellä mennään näillä eväillä :) Jos kaikki kuolee niin sekin tulee raportoitua tänne!

T: Marko