huhtikuu 02, 2020, 16:17:54 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Punkki

1
Kodin mausteinen kokkaus / Punkin reseptejä
heinäkuu 11, 2011, 20:06:47 ip
Noniin... Tarkoituksena olisi laittaa tänne reseptejä joita olen itse testannut ja todennut hyviksi, ja joita todennäköisesti tulen käyttämään uudelleen. Ainakin pääasiallisesti olisi myös tarkoitus pysyä on-topiccina, eli chiliaiheisissa resepteissä.

Ensimmäinen pläjäys on ruoka, joka on suomalaisissa koulu- y.m. suur-keittiöissä raiskattu niin pahasti, että kukaan ei mitä ilmeisemmin halua puhua koko aiheesta. Itse asiassa en ole edes näillä foorumeilla nähnyt tätä koskevaa threadia. Puhun siis chili con carnesta. Tämä yksinkertainen, helppotekoinen, hyvänmakuinen ruoka, jonka nimessä ollaan tarjottu puoliraaksi keitettyjä perunoita ja pavuilla kustannusoptimoitua jauhelihasoosia joka, ei ole chiliä nähnytkään.  >:(

"Chili con carne" tarkoittaa yksinkertaisesti "chiliä lihan kanssa" ja siitä kuvauksesta tulisi jo olla kohtalaisen selvää mitkä ainesosat ovat päärooleissa. Chili con carneen ei kuulu perunaa! Eikä riisiä. Pavut ovat sallittuja joskaan eivät pakollisia. Salaattia tai vaaleaa leipää voi tarjota chili con carnen lisukkeeksi, mutta sekään ei ole mitenkään välttämätöntä. Koostumukseltaan chili con carnen tulisi olla kiinteä "patamainen" eikä löysä "kastikemainen".

Chili con carnesta on tietenkin olemassa lukemattomia eri versioita. Tämä on minun versioni. En väitä sen olevan paras, mutta hyvä, nopea  ja helppo kylläkin. Ja ne suurkeittiöversiot se hakkaa mennen tullen. Tähän käytettän melko paljon säilyketavaraa mikä puolestaan tarkoittaa että, tämä on loistavaa ruokaa tehdä esim. retkellä tai mökillä missä ei ole sähköä.

4 hengelle:

1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
400 g jauhelihaa (tai 1 purkki nötköttiä jos mökillä/retkellä)
1 tölkki (400 g) tomaattimurskaa
1 pieni tölkki (70 g) tomaattipyrettä
1 tölkki valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1 tölkki kidneypapuja chilikastikkeessa
1 lihaliemikuutio
2 tl juustokuminaa
1 rkl paistorasvaa (Jos käyttää nötköttiä, se tulee automaattisesti bonuksena  ;) )
runsaasti tuoretta keskitulista-tulista chiliä (tai 1 pieni paprika ja chilijauhetta)
suolaa

1. Silppua sipuli, valkosipuli ja chilit
2. Laita paistorasva noin 3 litran kattilaan ja kuumenna.
3. Laita kuivamausteet (suolaa lukuun ottamatta) kattilaan ja anna paistua hetken. (Varo kuitenkin polttamasta.)
4. Lisää liha ja ruskista. Jos käyttää nötköttiä se kannattaa läpipaistaa oikein kunnolla jotta maistuisi millekään.
5. Lisää sipulisilput ja tuorechili/paprika ja paista vielä hetki.
6. Lisää kaikki purkkitavarat ja murenna lihaliemikuutio sekaan.
7. Anna kiehua hissukseen kannen alla 20-30 minuuttia välillä sekoittaen ja suolaisuutta/tulisuutta tarkistaen.
8. Tarjoile sellaisenaan ja nauti.
2
Minulla on vihreä peukalo keskellä kämmentä. Olen elämäni aikana kasvattanut yhden kaktuksen ja se teki itsarin*. Siitä huolimatta tilasin Fataliiltä vähän siemeniä (Criolla Sella, koska Fataliin mukaan sopivat aloittelijoille) ja laitoin itämään. Lähetyksen mukana tuli myös yksi "yllätyspussi" ja laitoin huvikseni niistäkin pari itämään. Nyt viikko itämisen aloittamisen jälkeen kaksi ovat itäneet - ne molemmat yllärit.

Kysymykseni siis ovat:

1. Onko kenelläkään kokemusta Criolla Sellasta ja kauanko sen itäminen yleensä kestää? Idätän Kekkilän "Kaktus ja idätysmullassa". Olen yrittänyt pitää purkit siin kostea-märkä välimaastossa ja sen verran lähellä lämpöpatteria että multaan tunkemani lämpömittari pysyisi siinä Fataliin suosittelemassa 27-29 asteen haarukassa. (Pientä heittoa molempiin suuntiin on toki ollut.)

2. Tarvitsevatko ne itäneet pienokaiset (tai vähän suuremmatkin taimenet) mitään "yölepoa" vai voinko niitä paistattaa 24/7 pöytälamppini (pieni loisteputki) alla?

3. Tietääkö joku ovatko ne yllätyssiemenet keskenään kaikki samaa lajiketta, vai onko jokainen oma pajatsonsa?

4. Kertooko niiden nopea itäminen (nopeimmasta tuli "mutka" näkyviin 4,5 päivän jälkeen) jotain niiden lajikkeesta? Ovat itäneet samoissa olosuhteissa kuin ne Criollat.

Kiitos etukäteen vastauksitanne.

*) Siis en vaan tappanut huonolla hoidolla. Se teki kirjaimellisesti itsarin. Se oli iso ja vähän vino kun sain sen kaverilta jolla ei ollut sille tilaa. Koska niiden kuulemma pitäisi kasvaa valoa kohti laitoin sen nojaamaan poispäin ikkunasta, jotta suoristaisi itse itsensä. Monta kuukautta se oli siinä. Kasvoi jopa alussa vähäsen. Sitten eräänä kauniina päivänä kun istun tietokoneeni ääressä, useita metrejä siitä otuksesta tekemättä yhtään mitään mitä voisi millään tavalla siihen vaikuttaa, kuuluu yhtäkkiä rysähdys. Kaktus oli väsynyt turhanpäiväiseen elämäänsä kanssani ja oli kaatanut itsensä pöydän reunan yli, katkaisten isensä keskeltä. Sen pituinen se.  :'(