maaliskuu 02, 2021, 15:33:06 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Chilijamppa

1
Edistyneempi chilinkasvatus / Kiinalainen air-pot kopio
syyskuu 13, 2018, 13:35:25 ip
Kuvassa 26 litrainen versio ja hinta varsin kohtuullinen vs samankokoinen air-pot:
Rakenteellinen ei tosin aivan niin jämerä kuin alkuperäinen air-pot, mutta eiköhän nuo kestäne silti jokusen vuoden käyttöä ja Kaninkolosta saa ko. Kiinakopioita ostettua jos haluaa moisia hankkia itselle.
2
Laitetaan tälläinen tietopaketti toimivista kookoskuituravinteista chilinkasvatuksen kannalta ihan yhteen paikkaan kerättynä ja tänne voi sitten itse kukin pistää omat toimivat ravinteet, mutta mielellään sellaisia joita on testattu enemmän kuin yksi kausi ja jotka toimii hyvin nimenomaan kasvatuksessa/sadon tuotannossa samanaikaisesti, eli koko kasvin elinkaaren ajan:

-Floramicro/floramato(arvosana erinomainen) Ghe combolle tietysti hiottu hyvin toimiva vaihe vaiheelta lannoitusohjelma, mutta jos kasveja on useampi kuin muutama niin melkoisen kallista tavaraa käyttää, joten itsellä loppuu tämän aineen osto jatkossa.

-B'cuzz coco a+b(arvosana tässä vaiheessa hyvä, arvosana saattaa muuttua ylöspäin vielä tämän kauden aikana ja mielestäni nyt se paras/halvin vaihtoehto tällä hetkellä nimenomaan kookoskuituun sopivaksi markkinoiduista) ja B'cuzz olen myös hionut oman suhteellisen toimivan lannoiteohjelman vaihe vaiheelta kasvatukseen muutaman kasvatuskauden perusteella. B'cuzz on siitä kiva käyttää, kun kumpaakin a+b osaa pistetään tasan samanverran veden sekaan, eli aika idiootti varmaa kamaa mielestäni.
3
Tori / 6x 9.5l venti-pot
kesäkuu 26, 2018, 10:33:16 ap
Myydään kuvan pari kautta käytettyjä 6x9.5l Venti-pot ruukkuja:


Koko setti 15e+mahdolliset postikulut.
4
Törmäsin jälleen kerran kokeilemisen arvoisiin kuivalannoitteisiin nimeltään Ghe maxigro/maxibloom, tuotteet kuulemma toimii hyvin chilin kasvatukseen ja tavara pitäis olla varsin riittoisaa. Ko. lannoitteet käyvät kaikkiin kasvatusmuotoihin, eli vesiviljely, multa ja kookoskuitu.

Maxigro NPK suhde:

10-5-14


Maxibloom NPK suhde:

5-15-14

Kummatkin tavarat siis yhden komponentin lannoitteita, eli toimivat yksinään alusta loppuun kasvatuksessa.
5
Törmäsin ihan mielenkiintoiseen ravinteeseen nimeltään Hesi coco:

http://www.helsinginpuutarhatarvike.fi/product/5/hesi-kookosNPK suhde:

3-4-5

Nitrogen N 3,0%, Phosphorus 3,9% P2O5,
Potassium 5,1 % K2O.

Other: magnesium, calcium,
sulphate and trace elements: iron, manganese, zinc,
copper, boron, molybdenum, plus vitamins
B1, B2, B6, plant sugars, amino acids and enzymes.

Ei ole litrahinta Suomessa paha ja Saksan maalta saa tavaraa vieläkin edullisemmin jos haluaa, 5 litraa Suomessa maksaa sellaista 30e ja ei tätä kannata ostaa 1 litran pulloissa ollenkaan. Olisi sinänsä edullista tavaraa ja helppoa tavaraa annostella, jos vaan chilin kasvatuksessa ok. NPK suhdanne sinänsä pitäisi kasvattaa chilien oksista ja rungosta jykevämpiä, kun typpeä ei ole tuossa ravinteessa liikaa.


Tämä on siis 1-komponentti ravinne, eli voiko helpommaksi enää kookoskasvatus mennä kun vaan mittaa sopivat EC arvot chilin kasvatusta ajatellen.


Amazon. de löytyi seuraava kommentti tästä tavarasta:

if you prefer your tomato / paprika (or, as I do, wine / tomatoes / peppers / zucini / cucumbers), you have to start early (because these varieties need a long time) (beginning until mid february). expose this substrate is the best on neutral ground (cocos my experience).
my chillis are already so strong that they want to bloom (are 5 weeks at 18 hours of light inside)! I've never seen anything like that (thick, extremely green leaves).
may also be due to the seed of exotic seeds;)
in any case 10/10 points

Sinänsä tuo NPK suhde on sellainen että chileistä pitäisi kasvaa melko tukevia kasveja, kun typen osuus suhteessa kaliumiin ei ole kovinkaan iso.


Minulla on nyt testissä tuo B'cuzz coco A+B tavara, niin ei kehtaa kaikkea mahdollista testata yhtä aikaa, eli kuka on se rohkea henkilö joka haluaisi kokeilla tätä tavaraa chilin kasvatuksessa vähän pitemmällä aikavälillä? :thumbup:
6
Tuollainen täysin bio-orgaaninen vihanneslannoite tarttui mukaan kaupasta:


NPK:

5-3-6

Takaa löytyy esim. chileille annostusohje ja tuohon tavaraan on pistetty mukaan mykorritsa sientä parantamaan kasvien hyvinvointia. Meinasin kokeilla ko. tavaraa yrttipenkissä, että miten ne siitä tykkää sitten lopulta.


http://www.neudorff.de/produkte/azet-veggieduenger.html

Onkos kukaan täällä kokeillut ko. tavaraa ennestään millekkään kasville?
7
Lannoitteet chilinkasvatukseen / Hy-Pro hydro A+b
helmikuu 09, 2018, 19:11:05 ip
Olisi Vplux tarjouksessa ko. tavaraa -25%:
http://www.vplux.fi/tuotteet.html?id=154/659688

Huomasin kaupassa tarvikkeita käydessäni nuo Hy-pro tuotteet. Käy kaikille kasvualustoiselle, joten jos joku haluaa testata ko. tavaraa niin olisi varsin mielenkiintoista seurata tuloksia.

Itse olen jo löytänyt toimivat kamat omaan kasvatukseen, joten itse en rupea ko. tavaraa testaamaan.

8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Chilijamppa 2018
tammikuu 29, 2018, 20:06:07 ip
Lajikkeet tänä vuonna:

Hot paper lantern.

Naga morich.

Bonda ma jacques.

Petenero.

Aji golden.

Aji erotica.(baccatum erotica)

Lemon drop.

Aji crystal.

Aji pineapple.

Queen laurie.

Locato.Tässä on pari kuvaa kasvatuksista:

Liemet kivivillassa floramicro 5ml/ floramato 5ml 10 litraan vettä:


Pistelin tänään chilit kookoskuitu+perliitti seokseen ja samat lannoitusliemet kuten kivivillassakin:


Siinä ne saa kasvaa pari viikkoa ainakin ja sitten alan hiljakseen vahventaa lannoitusliemiä, että chilit tottuu siihen pikku hiljaa.
9
Olen vähän huomannut, että suurinta osaa foorumin kirjoittajista ei hirveästi toisen kasvatukset kiinnosta... Ajattelin silti kertoa uusimman kokeiluni kaktuksen kasvatuksesta:
http://thehotpepper.com/topic/67093-gymnocalycium-species-cactus-planted-in-a-mix-of-cocoperlite/#entry1520280

Kasvatteina kokeilussa nyt:

-Gymnocalycium baldianum(joka ilmeisesti haluaa ruveta kukkimaan 3 nupun voimin ihan jo suoraan kaupasta haettuna)
-Mammillaria scrippsiana
-Mammillaria geminispina
-Opuntia pailana
-Ferocactus latispinus
- Yksi tunnistamaton ilmeisesti Ferocactus piikkien perusteella.

Kokeilun syy siksi, että tarvitsen ikkunatilaa minun chileille keväällä, joten kaktukset saavat riippua amppelissa.

Osan kaktuksista ilmeisesti tunnistin melko tarkasti netin perusteella ja itse noita kaktuksia on joskus tullut kasvatettua ennenkin, mutta yksi ilmeisesti rautakaktus on vielä selvittämättä uusimman kuvan oikeassa laidassa.. Sen kuvassa olevan vihertävän kultapiikkisen annoin pois naapurille lahjana, jonka tarkka kaktus suku jäi selvittämättä lopulta.

Viime vuosi chilinkasvatuksen rintamalla oli minulla ja monella muullakin varsin kehnoa, joten siitä ei ollut paljon kerrottavaa, mutta kuitenkin siirryin tänä vuonna suosiolla ulkomaalaiselle foorumille kirjoittamaan chilinkasvatuspäiväkirjaa huomattavasti kannustavamman ilmapiirin johdosta:
http://thehotpepper.com/topic/67070-chilidude-season-2018/

Suomalaista chilinkasvatusta pidetään ulkomailla kaikkea väliltä ihme ja kumma, joka on sinänsä ihan hauskaa. ;D

Edelleen jatkan kookoksen/airpotien kanssa kasvatusta jatkossakin.

Laitetaan tähän yksi kuva uusimmasta tilanteesta huonolla kamerakännykällä otettuna:


Amppelit ovat hyvin paljon tee se itse henkisiä, ostin valmiita ruukkuja kaupasta jotka muokkasin tarpeisiin soveltuvaksi butaanikäyttöisellä kynätoholla leikkaamalla. Ideana ruukuissa on, että pohja on täynnä reikiä, josta sitten imeytän ravinneveden kaktuksen saataville, näin vältellään mahdollista kaulalahoa. Talvikautena sitten en todennäköisesti kastele/lannoita kaktuksia ollenkaan, vaan vasta sitten seuraavan kerran tässä kevään kynnyksellä.
10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Chilijamppa kausi 2017
maaliskuu 24, 2017, 19:03:16 ip
Helmikuun alussa laitoin siemenet itämään ja tässä näitä kasvatteja on tämän vuoden tarpeiksi:


Lajikkeet ovat:
Naga morich, Petenero, Hot paper lantern, Caramel bhut jolokia, Aji jobito, Aji benito ja Aji golden.

Investoin kasvatuskaapin taimille ja tänä vuonna ei ole toistaiseksi mahdollisuutta kasvihuonetouhuihin, koska muutan lähiaikoina muualle, joten varmaan mennään sitten ulkona teranssilla minikasvihuoneiden voimalla ja jos kausi uhkaa loppua, niin siirrän isommat kasvit sitten tuonne kasvatuskaappiin ledien alle kypsyttelemään loppusatoa. 8)
11
Tee-se-itse / Sadeveden keräys tekele chilien kasteluun.
kesäkuu 12, 2016, 18:47:01 ip

Mehukatista pohja pois ekaksi, sitten vaan pujottaa sen syöksytorveen, niin kauas kuin se menee..sitten jeesusteippia reilusti ympärille. Korkkiin reikä ja epoksilla tollainen pikaliitin kiinni. >:DNyt mehukattiin saa kiinni vesiletkun pikaliittimellä. ^-^Laittaa mehukattiin liitetyn letkunpätkän menemään alamäkeen, jolloin syntyvä paine riittää hyvin täyttämään joutuisasti alamäkeen sijoitetut 200 litran astiat yhden reippaan sadekuuron aikana. Tekele toimii kuin se kuuluisa junanvessa, lisäksi sadevesi on kalkitonta ja kaikki katolle tippunut paska tms. lannoittaa samalla kasteluvettä. :thumbup:
12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Chilijamppa kausi 2016
tammikuu 05, 2016, 15:06:22 ip
No niin, morjesta vaan taas pitkästä aikaa. Tässä kuussa olisi tarkoitus ruveta pistämään siemeniä taas itämään. Talvetuskokeilujen jälkeen pätkiksi leikattuja aikuisia kasveja on talvetuksessa yksi Naga morich, 2 kappaletta Petenero ja 1 kipale caribbean antillas.

Tälläistä kasvatuslistaa olen tälle kaudelle ajatellut pistäväni:

-Naga morich
-Petenero
-Caribbean antillas
-Bonda ma jacques
-Fatalii
-Aji russian yellow
-Aji little finger orange
-Aji golden
-Aji benito
Aji lemon drop
-Guajillo

Tässä varmaan jo riittävästi ihmeteltävää ja maisteltavaa tulevalle kaudelle. 8)
13
Vois tässä pistää jotain tilastoa chililajikkeista, jotka näyttäisivät menestyvän edes joten kuten sateisena vuonna 2015, ilman mitään hienoja kasvihuoneita ja lämmittimiä. Laitan tässä tilastoa omista kasvateistani:

C.chinense:

Petenero.
Bonda ma jacques.

C. baccatum:

Lemon drop.
Aji golden.

Tilasin jo ensi vuotta varten joitakin uusia lajikkeita, jotka pitäisi menestyä vähän huonommissakin säissä. Itsellä ei ole mitään järkeä harkita kasvattavansa mitään kovin vaativia lajikkeita, jos nämä onnettomat säät jatkuvat vuodesta toiseen. :(
14
https://www.youtube.com/watch?v=sXb8rJ8Rm3I#t=245

Onko kukaan kokeillut sekoittaa mullan sekaan vauvanvaipoista saatavaa geelimäistä ainetta? ???
15
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Chilijampan kausi 2015
joulukuu 23, 2014, 14:49:25 ip


Lähetään varovaisesti liikenteeseen 10 lajikkeen voimin, näissäkin piisaa hoitamista ihan riittävästi:

Carolina reaper.
Petenero.
Carribean antillais.
Bonda ma jacques.
Fatalii.
Naga morich.
Rocato.
Black habanero.
Aji golden.
Aji pineapple.
16
No niin, kausi on taas ohi ja on aika tutkia kahden ilmastoidun ruukun eroja:Vasemmalla 9,5 litraisessa Venti-potissa kasvaneen Fataliin juuristo ja oikealla 10 litraisessa Air-potissa kasvaneen Caramel bhut jolokia juuristo, kummankin kasvulaustana toimi kookoskuitu. Silmämääräisesti katseltuna, Air-potissa kasvaneen chilin juuret ovat selvästi tiheämmässä, kuin Venti-potissa kasvaneen chilin juuristo. 

Kumpienkin Chilien juuristo on terveen valkoista, eli homma toimii.

Lähtökohtaisesti kummatkin ruukut toimivat juurien ilmastoinnissa ja chilit voivat kummassakin ruukussa oikein hyvin, mutta annan ääneni Air-potille. Venti-potin etuna voidaan pitää kuitenkin sen edullisempaa ostohintaa. 8)

17
Mausteet / Melinda's kastikkeet
marraskuu 08, 2013, 20:01:18 ip
Olen nyt ostanut muutaman putelin tuota Melinda's red savina kastiketta Citymarketista ja hyvää kamaa mielestäni.
18
Pistin talvetettavaksi aikomani chilit kompostiin sitkeän punkkikannan vuoksi, etten tarvitse taistella niiden kanssa enää ensi vuonna..

Tässä vähän listaa uusista idätyksistä:

C. chinense:

-Habanero chocolate.
-Petenero.
-Habanero orange.
-Fatalii.
-Rocato.

C.baccatum:

-Lemon drop.
-Aji fantasy.
-Aji golden.
-Starfish.
-Aji crystal.

C.annuum:

-Jalapeno.

Vähensin kasvien määrä tulevalle kaudelle, että mahtuvat paremmin kasvamaan ja viime vuoden kasvatusten perusteella pistän aika monta tuttua chiliä taas tulevalle kaudelle.
19
Olen ihmetellyt näiden minun kasvattamien Naga morichien vähäistä tulisuutta. Voiko olosuhteet vaikuttaa niin paljon tulisuuteen, ettei podeista tule kovin tulisia?

Pistelin kokonaisen Nagan silpuksi muutaman makkaraleivän päälle ja tosi maukasta oli maun puolesta, mutta se tulisuus puuttuu jotenkin. ???

Onkohan käynyt jokin kämmi ja on syntynyt lähes tuleton Naga. ;D
20
Tee-se-itse / Kasvihuonemuovin korjaus
heinäkuu 17, 2013, 19:12:29 ip
Milläs teipillä tämmöset pienet polyeteenimuoviin tulleet reiät on paras korjata, jotta paikatusta kohdasta tulee kestävä?
21
Mausteet / Tannisen chilikastikkeet
heinäkuu 07, 2013, 11:45:10 ap
Onko kukaan kokeillut noita Tannisen chilikastikkeita?

Itse maistelin töissä Tannisen tyrnisalaattikastiketta ja kyllä siinä selvästi oli käytetty jotain chiliä, mutta tulisuutta siinä ei ollut yhtään.
22
Mikähän mun kasvarissa olevaa Fataliita oikein vaivaa. Se aloitti kukinnan, mutta ei tuota yhtään siitepölyä.

Lannoitus, valo ja kastelu pitäisi olla kunnossa, mutta onko liian alhaisella yölämpötilalla paljonkin merkitystä siitepölyn tuotolle?

23
Minulla ei ole kokemusta kasvihuoneessa kasvatuksesta, joten kysyn kokeneemmilta kasvattajilta. Riittääkö tommonen 6 neliön kasvihuone about 20 chilin kasvatukseen, vai olisiko sittenkin 8 neliön kasvihuone parempi ratkaisu?
24
Heips. Onko kellään kokemusta chilien kasvatuksesta Airpot ruukuissa?
25
No niin, pistin nyt itämään tulevaa 2013 kautta varten jokusen chili lajikkeen, tässä kuvaa:

Tässä listaa tulevista kasvateista, jotka kylvin kivivillaan:
Serrano.
Fatalii.
Lemon drop.
Golden cayenne.
Joku herkullinen punainen kapea jalopenon tapainen, jota kasvatin myös viime vuonna.
Krakatoa F1 hybrid.
Padron.
Hungarian black.
Congo.

Talvehtineita taimia löytyy:
1 kipale Lemon drop.
1 kipale Starfish.
3 kipaletta Prairie firea.

Eiköhän noissa ala olla jo tulisuutta laidasta laitaan ja ei kun jännityksellä odottamaan itämistä. ;D
26
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Chilijampan kausi 2012
heinäkuu 01, 2012, 14:07:36 ip
Pistin chilin siemeniä kasvamaan Helmikuussa ja tässä tulosta. Chilit kasvavat kahdessa Biltemasta ostetussa minikasvihuoneessa:

Ei oikeastaan mitään hajua, mitä lajiketta chilini oikein edustavat, mutta ei sillä niin väliä. Yksi keltainen habanero ja yksi Hungarian black siellä ainakin näyttäisi kasvavan.

Olen lannoittanut kasveja Nutriforten tomaatti ja mansikka/Nutriforten typpi ja kalsium kombolla. Kukkia ja nuppuja kasvit puskevat oikein urakalla, toivottavasti satoakin tulisi ennen talvea. :P