lokakuu 28, 2020, 11:06:17 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - annesurfs

1
Moi,

jostain sain pari siementä C. Annuumeja ZADIRA ja DVOINOJE IZIBILIJE, ja nyt kaipaisin tietoa esim. tulisuudesta.

Kaikki muukin tieto tervetullutta!

Ovat ilmeisesti Venäjältä alun perin.

Eli...mitä tuossa taimilaatikossani oikein kasvaa?   ;D
2
Tässä taas vähän tyhymä kysymys...onko se Aji Cristal Blanco sama kuin White Wax?

:oops:¨

Ja olikos niitä muita jo raakana hyviä syötäviä kuin jalapenot ja Aji Cristal?

Tilasin eilen vielä Pasilla Bajiota eli chilacaa, ""Yellow cheese chiliä"" - ei aavistustakaan mitä on! Samoin "chipotle chiliä", joka tarkemmin ajatellen taitaakin olla jalapeno? ÄH! ja Puya chiliä (?) ja  Guajilloa.

Kannattaakohan niitä enää laittaa, kun ei ole kasvihuonetta eikä lasitettua parveketta?? Vai säästänkö ensi vuodelle?

Tänä keväänä helmikuussa kylvin

Lemon Drop
Aji Cristal
Aji Cristal Blanco (onko se nyt se white wax??)
Aji Cuba Long
Starfish
Criolla Sella
Ancho Poblano
Ancho (onko sama kuin tuo ed.?)
Cascabel
Paprika Sweet Apple
Tsekkiläinen Hot Pepper (mikä lie?)

Aji Cristal Blancot ovat todella hyvässä vauhdissa. Minulla oli sitä viime vuonnakin, mutta onnistuin - ääääh - latvomaan sen alkukesästä eikä se oikein tykännyt.

Chilin palot olivat suuria, muistuttivat Aji Cristalia näöltään. Luulin, että olisivat mietoja kun olivat niin isoja mutta ei!
3
Moi,

keväällä laitoin viestiä, mitä olin kylvänyt:

Aji Cristal *
Aji Blanco Cristal *
Aji Benito *
Aji Argentina *
Aji Amarillo *
Lemon Drop *
Poblano
Cascabel
Gumdrop *
korealainen chili *
CGN 22871
Turbo Pube *

(ja paprikaa:
Purple Beauty
mustaa venäläistä sydämenmallista

tomaatteja:
Ildi
Tiny Tim
Pinokkio
Dr Carolyn
musta pikku luumutom.
musta kirsikkatom.
Black Krim)

Merkkasin tohon chileihin tähdellä, mistä sain kasvatettua kunnollisen, elinkelpoisen kasvin.

Tilannetiedotus:  Turbo Pube on kukkinut jo pitkään, muttei näytä pienintäkään oiretta, että podeja olisi tulossa. Gum Dropia ovat jotkut öttiäiset pureskelleet lehdistä, ja nyt näin ekat pikkuruiset podien alut.

Aji Blanco Cristalin molemmat haarat sain onneton latvottua joskus taimivaiheessa, eihh! Kumminkin on jo lopettanut kukintansa ja kypsyttelee hervottoman kokoisia, tulisia podeja. Tämän otan ilman muuta sisälle.)

AJI BENITO ja AJI ARGENTINA on kaikkein tuottoisimpia! Etenkin Aji Benitossa on (mulle) ihan järjettömästi pikku-podeja! Innolla odotan, että pääsen maistamaan, ja sisällehän ne pääsee.

Aji Amarillohan on tosi myöhäinen, pikku alut vasta näkyvissä podeista, joita on VÄHÄN.

Saamani Starfish on kanssa toooosi hidas. Pikkusormen kynttä pienemmät podit vasta tulollaan, ja vain pari.

Lemon Dropit ja Aji Cristalit on ok vauhdissa, tosin hyvin vähän satoa tulossa, vaikka on Bio Bizzin lannoitteet, höh.

Joku tuleton chili on mulla tuossa kasvusäkissä olikos se Ancho St Luis, ja pikkupodeja tulossa ja yksi yli kymmensenttinenkin. Odotan innolla, että pääsen maistamaan!

Ajatus kiitää jo ensi kevääseen, yritän uudestaan Mirasolia yms, ne herkkupalat kiinnostavat!

Näin siis aloittelijalla pelkillä esleillä kasvatetut, turvemullassa, ja nyt asuvat pihalla kunnes hallat uhkaavat.

Mites teillä?

Erityisesti tietysti toivon vinkkejä mitkä teillä ovat olleet hyviä, helppoja ja satoisia!   :)
4
Moi,

osa chileistäni kuoli talvella (lähinnä Annuumit).

Yhdestä lähti kumminkin ihan niin kuin juurivesa kasvamaan vielä sen jälkeen, kun itse chili oli enää ruskea, kuiva tikku ruukussaan.

Onko tämä normaalia / mahdollista?

Jäin ihmettelemään kovasti.

Nyt en tietysti sitten uskalla tai malta heittää pois niitä loppujakaan, kun odottelen uutta ihmettä, vaikka ne ihan selvästi ovat kuivia, ruskeita ja kuolleita.  (Tilaa uusille tarvittaisiin kumminkin kipeästi.)

Juurivesa tai mikä lie on hyvässä mallissa ja tekee uutta lehteä innokkaasti.
5
Tämän päivän Aamulehdessä:

Chiliä on käytetty mausteena ainakin 6000 vuotta, vanhoista kipoista ja kupeista on löytynyt jäänteitä.

Eniten löytöjä Etelä- ja Keski-Amerikassa, vanhin Equadorissa.

En tiedä, oliko tämä kenellekään teistä uutta, mutta itselle mielenkiintoinen kuriositeetti....
6
No niin, kylvömultani on saanut vaaleanruskeaa hometta.

Ovatko kylvökset mennyttä?

Auttaako mitään, jos pintahomeen kaapii pois?

Taisi mennä pilalle tämä kylvös, nyyh!
7
Tilasin Fataliilta chipotlea, ja riippuvuus syntyi heti.

Toistaiseksi olen ollut niin huumaantunut sen lempeästä poltteesta, että olen vain lämmittänyt juustoleipiä joiden päällä kunnon annos chipotlea, mikrossa tai uunissa....siinä pääsee chipotle oikeuksiina...

On hintansa veroista, ja toisekseen mielelläni tuen suomalaista pienyrittäjää, jolla kanssa huippu chilisivut!

Mutta onko teillä muilla jotain hyviä vinkkejä tai reseptejä, missä chipotle pääsee oikein okeuksiinsa?

Mitähän se muuten tarkoittaa, kun siinä lukee Chipotle RH...RH?
8
Moi,

rupeaa jo huolettamaan (joskus kaukaisessa tulevaisuudessa tulevat) hallat;  haluaisin saada chileistäni satoa, osa vasta kukkii, osassa on paljon raakileita.  (Jalapeno Tam on kaikkein varhaisin ja satoisin ollut ekaa kertaa kasvattamistani chileistä.)

Miten siis toimitaan jos tuodaan ne sisälle talveksi, jotta ne talvehtisivat?

Ovatko annuumit yksivuotisia ja muut ehkä moni- .... ?  :oops:

Valoa ei ole kummasti tarjolla, mutta laitan ne paraatipaikalle lounaaseen antavan ikkunan ikkunalaudalle.

Kuuluuko chilejä jotenkin karsia talveksi, siis lehtiä, oksia pois....?

Seuraavia kasvaa:

Jalapeno Tam
Lemon Drop
Crilla Sella OP
Fresno
Aji Amarillo
Aji Cristal
Santa Fe Grande

Missä vaiheessa tuotte omanne sisälle, siis minun kasvavat tuolla ruukuissa terassin pöydillä, ei ole lämmitettyä kasvihuonetta, lasitettua parveketta tms.

Olisin tosi kiitollinen neuvoista!

Chilit vievät ihmeesti ihmisen mukanaan....    :)