marraskuu 18, 2019, 06:18:15 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Miquel

1
Tori / Ostetaan hippo!
toukokuu 15, 2016, 21:10:38 ip
Ostetaan Hippo automaattinen vedentäyttäjä. Chilitarvikkeen hylly on tyhjä ja tarve olisi erääseen projektiin. Tarjoa yv:nä.
2
Pit Master School 2015 With Phil Wingo










Kesän maistuvin kurssi palaa tänäkin kesänä kuvioihin entistä lujempaa!

Tänäkesänä kurssi järjestetään mahtavassa miljöössä Viikinkisaunalla Humppilassa. Tarjolla jotakin ainutlaatuista, kun V.I.P promot yhteistyössä Poppamiehen kanssa lennättävät suoraan amerikasta suomeen pit master Phil Wingon, joka tulee vetämään kaksi kolmepäiväistä "tee ja opi" -kurssia.






Phil Wingo, Tämänhetkisen BBQ maailman yksi kovimmista nimistä niittää mainetta kilpailemalla mm. #Porkmafia -ryhmän jäsenenä.


Kurssilla kädestäpitäen opimme mm. Pulled Porkin, Beef& Pork Ribsien, kilpatyylin kanan sekä mm. Beef Brisketin valmistuksen salat, aitoon Down South, slow&low -tyyliin!




Kurssin ohella nautimme mukavasta yhdessäolosta nuotion äärellä, savusaunassa, kylpypaljussa ja virvokkeita nauttien, edellisvuoden tyyliin kaikenlaiset nuotiokitaristit ovat erittäin tervetulleita mukaan oppimaan ja viihtymään.

















Valittavana on kaksi kurssia, viikonloppuna tai arkena.

Kurssi 1 järjestetään kesäkuussa perjantaina 3.7 päättyen sunnuntaina 5.7
Kurssi 2 starttaa heti perään maanantaina 6.7 ja päättyy keskiviikkona 8.7

Kurssin hinta nopean varaajan edulla 15.4 saakka on 280€, normaalihinta 320€

Kurssin hintaan sisältyy kaikki käytettävät lihat, mausteet, grillit ja grillausvälineet, aamiaiset sekä ruokailut, jotka tulevat olemaan todellisia syömisen juhlia joita tulet muistelemaan aina! Kurssipaikalla vapaassa käytössä myös savusauna sekä kylpypalju.

Paikanpäällä majoitutaan kaksi yötä joko neljän hengen mökeissä taikka telttaillen. Mökkimajoituksen hinta kurssin ajaksi on 60€ ja telttamajoitus keventää lompakkoa tästä puolet eli 30€. Molempiin majoituksiin sisältyy aamiaiset, mökkiin sisältyy myös liinavaatteet ja pyyhkeet.


Lisätietoa tapahtumasta Facebookissa:
https://www.facebook.com/pitmastercourse


Tiedustelut, varaukset ja lisätiedot:


mikko.puolakka(ät)hotmail.fi - puh. 041 436 877yksi

chris(ät)vip-promot.com - puh. 046 543 303kolme

asiakaspalvelu(ät)poppamies.fi



Osallistu myös kilpailuumme Facebookissa jossa palkintona arvotaan yhdelle onnekkaalle vapaa pääsy kurssille!

"Shut up and take my money!"   8)
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Miquel kausi 2015
marraskuu 18, 2014, 20:23:11 ip
Hop! Uusi kausi ja uudet kujeet.

Chilien osalta otetaan rauhallisemmin ja keskitytään hiukan enemmän muuhunkin kasvatukseen. Listaan olen poiminut lähinnä naposteltavaa.
Porukka varmasti elää vielä keväänmittaan, koska olen varma että kaudesta tulee hauska kun ei liikoja suunittele.  :)


C.Annuum
Gaucho Jalapeno
Homera

C.Baccatum
Champion
Rocotillo Twins
Rain Forest

C.Chinense
Hainan Yellow Latern
Ei itänyt

4
Tällaiselle olisi tarvetta ja kiinnostustakin on jo jonkinverran ilmennyt. Katsotaan jonkinlainen päivä joka useimmille sopii ja kokoonnutaan tutustumaan, sillä karu faktahan on että täälläpäin kasvattajat eivät juurikaan tunne toisiaan saatikka ole koskaan aijemmin nähnytkään. Samalla voitaisiin vaikkapa tuoda kiertoon ylimääräiset taimet niitä tarvitseville ja eihän sitä tiedä, vaikka ensitapaamisen jälkeen toiminta virkistyisi täälläkin päin.

Toimiva paikka hommalle olisi mielestäni Viherlandian ravintola Eeden

Vapaata keskustelua alle, kiitos.  :)
5
Muut kuin paprikakasvit / Pottujen mausta
huhtikuu 05, 2014, 00:48:18 ap
Huomaako sitä maussa ettö pottu on keinovalolla kasvanutta? :) Muuta en ole maistanut, mutta ainakin chilissä ero on huomattava.
6
Tori / O: Kasvihuoneen automaattiavaajia
huhtikuu 02, 2014, 08:02:29 ap
Hakusessa 4kpl mutta pienemmätkin määrät sekä pikkuvikaiset huomioidaan. Tarjoa niin katsotaan!
7
Jäkätijäkäti / Puolison suusta lainattua!
joulukuu 04, 2013, 16:57:41 ip
Kai tällainenkin huumorisävytteinen ketju tälle foorumille sopii kuin natikka makkariin!  :D

Eli ajatuksena tänne koostaa chilinkasvatukseen liittyvät, puolisoiden meidän mielestä hauskat kommentit ja edesottamukset, joita varmasti riittää. Jottei ketään syrjittäisi niin myös äiti, isä, naapuri tai vuokraisäntäkin kelpaa mikäli joltakin "hallitus" taloudesta puuttuu.  :)

Olkaa hyvä!   
8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Miquel kausi 2014
syyskuu 08, 2013, 23:16:15 ip
Uutta kautta kohti ja hommat vaan suurenee. Tälläkaudella kasvatan paljon itselleni uusia lajikkeita ja pääpaino lajikkeiden valinnassa on puhtaasti sen mukainen mikä parhaiten maistuu. Keväällä pystytän hankkimani 12neliön kasvihuoneen ja hydroviritykset lisääntyvät. Chilien vierellä kasvaa tälläkaudella myös muutakin: Tomaatit, paprikat, kurkut, yrtit ja pienenä boonuksena setti kesäkukkia ja mansikkaa. Näidenlisäksi tulen kokeilemaan sienenkasvatusta maakellarissani.

Lajikelista:

Bonchikilpailu 2014:                Itämään          Sirkoilla

-Bird's eye baby C.Annuum     02.11, 6.12     13.11 , 18.12
-Cheiro Roxa C.Chinence        02.11.2013     13.11.2013

Annuum:                                 Itämään                     Sirkoilla
-Gaucho Jalapeno                   08.02.2014                12.02.2014

Chinenset:                                         Itämään          Sirkoilla
-Cili goronong                                    03.01.2014     24.01.2014                               
-Bhut jolokia yellow                           03.01.2014      15.01.2014
-Faria                                                 03.01.2014      14.01.2014
-Tobago sweet                                  03.01.2014      14.01.2014
-Rocotillo                                            03.01.2014      14.01.2014
-Habanero brown large                      03.01.2014     01.02.2014
-Peruvian white habanero                  03.01.2014     Ei itänyt
-Antillais 14.5                                      03.01.2014     12.01.2014
-Rocato                                               03.01.2014     14.01.2014
-Bonda ma Jacques                             03.01.2014     15.01.2014
-Graigs double hot orange habanero  03.01.2014    14.01.2014
-"Jaolstenin Trinidad Peach"                03.01.2014    Ei itänyt
-7Pot primo                                          03.01.2014    20.01.2014
-Naga morich                                        03.01.2014    20.01.2014


Baccatumit:         Itämään         Sirkoilla

-Aji finlandia        19.11.2013    26.11.2013
-Aji verde            19.11.2013    26.11.2013
-Aji fantasy         19.11.2013    26.11.2013
-Aji cristal            19.11.2013    26.11.2013

Pubescens:         Itämään         Sirkoilla

-Canario              25.10.2013    13.11.2013
-Turbo pube        25.10.2013    13.11.2013
-Red rocoto         25.10.2013    04.11.2013
-Yellow rocoto     25.10.2013    Ei itänyt
-Orange rocoto   25.10.2013    06.11.2013
-Rocoto Montufar05.11.2013    13.11.2013

Tomaatit:                          Itämään      Sirkoilla
-Hundreds & Thousands   01.03.2014 05.03.2014
-Matina                             01.03.2014 03.03.2014
-Purple Kalabash              01.03.2014 03.03.2014
-Tangella                          01.03.2014 05.03.2014


Paprikat:                            Itämään      Sirkoilla
-Mavras                              01.03.2014 05.03.2014
-Palermo                             01.03.2014 05.03.2014
-Mohawk                            01.03.2014 05.03.2014
-C.Chin Pink Habanero       01.03.2014 08.03.2014


Kesäkukat:                                        Itämään   Sirkoilla
TARHADAALIA 'Redskin' väriseos        08.03.2014 01.04.2014
KORISTEDAALIA 'Ariko                        08.03.2014
KORISTEDAALIA 'Heatwave'               08.03.2014
ISOSAMETTIKUKKA, Sekoite
ISOSAMETTIKUKKA 'Inca Gold F1'
RYHMÄSAMETTIKUKKA 'Mowgli Bicolor'
AHKERALIISA, Sekoite                        08.03.2014
AHKERALIISA 'Colour Parade F2'        08.03.2014 01.04.2014
AHKERALIISA 'Symphony White F1'    08.03.2014 01.04.2014
AHKERALIISA 'Symphony Red F1'        08.03.2014
JALOAKILEIJA 'McKana Giants'            08.03.2014 15.04.2014
KESÄKUKKASEOS, Suurpussi

Mansikat:            Itämään         Sirkoilla
-Rügen                08.03.2014     22.03.2014
9
Kodin mausteinen kokkaus / Miquel kokkaa kalaa!
kesäkuu 09, 2013, 21:05:48 ip
Haiduk!

Olisi kalahatusta heittää jokunen resepti, jotka haluan jakaa kanssanne. Reseptejä tipahtelee sitämukaa kun saan dokumentoitua, erinäisiä sotkuja on tullut kalasta viriteltyä jo pikkupojasta asti.


Resepti no.1
Loimulohi ja kylmä kastike.


Tätä tuli tehtyä jälleen kerran, tälläkertaa 6 filettä äidin 50v juhliin jossa eri mieltymyksillä varustettuja syöjiä oli n. 50kpl. Ei stressiä, pikku kotikokit.  8)

Ainekset kaikkinensa:

6 filettä lohta
1pkt karkeaa merisuolaa
Hienoa merisuolaa. (Ilman jodia. Joditoitua pöytäsuolaa en kaloihin hyväksy)
Nippu tilliä
Nippu ruohosipulia
Tuorekurkku
2pss persiljaa
3pss sitruunapippuria
1pss sipulijauhetta
2pss tilliä
sokeria
4prk kermaviiliä
3prk creme fraiche'a
Tuubi majoneesia
Sinappia
Soijakastiketta
Paprikajauhetta


Sitten menoksi!

Katso ensin kelloasi ja suunittele ajankäyttöä hetki. Kalat saavat suolaantua karkeassa merisuolassa n. 2h ennen varsinaista maustamista lopulliseen muotoonsa. Itse loimutus kestää n. 45min. (Riippuen tottakai loimuttimen tyypistä)
Mukaan on hyvä ynnätä myös kalan viritys loimuttimeen, maustaminen ynnä muu puuhastelu.

Suolaa ensin fileesi. File on hyvä suolata riittävän isossa, laakeassa astiassa. Kalan päälle kaadetaan reteästi ihan reilusti karkeaa merisuolaa, noin ruokalusikallinen sokeria.
Lisäksi voit päälle kylvää reippaasti sitruunapippuria jo tässävaiheessa makua antamaan, mikäli fileesi on paksu.





Suolan määrä ei ole tarkka, kunhan sitä on riittävästi. Liikaa sitä ei voi olla sillä suolausaika on rajattu ja suolan imeytyminen kalaan on suht vakio. Hiukan voit suolausaikaa lyhentää mikäli fileesi on pienempi. Nyrkkisääntönä rapia tunti/ kilo.
Runsas suola myös irroittaa kalasta nestettä enemmän joka osaltaan parantaa kalan rakennetta.
Sokerin tarkempaa funktiosta suolauksen aikana en osaa kertoa teille tarkemmin mutta jokin lihaa suojaava/rakennetta parantava vaikutus sillä on.


Toista sama kaikille fileille ja samalla hätistele paikalta tiskipöydälle pyrkivä kissasi joka on havainnut tuoreen kalan tuoksun!  >:(





Asettele suolatut kalat mahdollisuuksiesi mukaan viileään. Itselläni on käyttöön varattu erillinen "puuhakaappi" joka on kaloja kokkaillessa n. 2-asteinen.





Kello käyntiin. Suolausajaksi näille sovittiin 2 tuntia.
Lähde paikalta muihin puuhiin. Tässä välissä voit tehdä kylmän kastikkeen ja viritellä loimutuspaikan valmiiksi, pestä ritilät jne.





Kastikkeen valmistus:

Raivaa pöydältä tyhjää tilaa ja haali kasaan vaaditut ainekset, leikkuulauta, veitsi, iso kulho sekä t- ja ruokalusikka





Vaaditut ainekset kastikkeeseen listattu alussa.

Aluksi kippaa kermaviilit ja creme fraichet kulhoon. Kokeilla voit myös pelkkää kermaviiliä, pelkkää ranskankermaa tai turkkilaista jugurttia.
Anna tyhjennettyjä purkkeja häiriköivälle kissallesi nuoltavaksi


Pilko leikkuulaudalla hienoksi hässäkäksi nippu ruohosipulia ja nippu tilliä.





Viskaa nämä kulhoon ja ota käsittelyysi kurkku! Kurkku kuoritaan ja siemenet poistetaan, sillä siemenet ovat käytännössä vettä joka juoksettaa kastikkeesti piloille. Kuutioitu kurkku on hyvä vielä kuivata esim. syvässä lautasessa jonka pohjalla on pari arkkia talouspaperia.



Ripaus suolaa kuutioidun kurkun päälle irroittaa nestettä hiukan vauhdikkaammin.


Seuraavaksi sekoittele kastikkeeseesi muut aineet:
-reipas 2rkl persiljaa
-4rkl sitruunapippuria
-1rkl sipulijauhetta
-1tl soijakastiketta
-2rkl sinappia
-2tl suolaa
-2rkl sokeria
-sitruunan kuorta tai mehua
-reilu töräys majoneesia (0,5-1dl?)
-ripaus paprikajauhetta
-sitruunoita/niiden mehua


Sekoita mausteet sisään ja heitä joukkoon myös kuutioitu tuorekurkku suutuntumaa lisäämään.
Maistaa voit, mutta varoitukseni sana: maku elää kastikkeen levätessä melkoisesti. Älä siis tukota liikaa tässävaiheessa.





----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Vielä hetki vapaata neppailua ennen suolausajan päättymistä. Tässävaiheessa on hyvä valmistella loimutuslaitteisto. 
Itse raapaisin sinne jo ensimmäiset tuletkin.



http://www.harvia.fi/content/fi/40/256/ <--- Käyttämäni loimusavustin


Suolausaika täynnä! Palaa lähtöruutuun, kaiva fileet jääkaapista ja huuhtele suolat sun muut tiskialtaassa juoksevan veden alla paikalliselle jätevesiasemalle.





Pese käyttämäsi astiat limasta ja asettele huuhdotut fileet takaisin. Mausta fileet lopulliseen muotoonsa:
-1rkl hienoa merisuolaa
-0,5rkl kuivattua tilliä
-2-3tl persiljaa
-0,5rkl sokeria
-2-3rkl sitruunapippuria
-tipoittain sitruunamehua
/file


 


Sotkuista puuhaa mutta roheesti vain. :)
Maustetut kalat voit heittää takaisin viileään, kuten itsekin tein, sillä loimuttimeen näitä ei mahtunut kuin yksi kerrallaan.


Tee tulet ja aloita kalan lämmitys. Loimutukseen en suosittele käytettäväksi kuin lehtipuita jottei valmiiseen tuotteeseen siirry kitkeriä sivumakuja. Kokemukseni mukaan ehkä paras tulos saavutetaan käyttämällä polttopuuna leppää ja asettamalla nuotion etulaidalle kytemään kalikka omenapuuta.

Kala loimutetaan aloittaen nahkapuolelta. Kala asetetaan hyvin lähelle nuotiota ja nahka paistetaan kovalla tulella reilun ruskeaksi. Kuitenkin siten ettei liekit suoraan nuole kalan pintaa.





Hätistele tässävaiheessa matkoihinsa myös ahne kissasi joka on jälleen saanut sieraimiinsa kalan tuoksun!  ;D



Kun nahkapuoli on mukavan ruskea ja nuotiokin tässävaiheessa hiukan hiipunut käännetään kala liha liekkejä kohti.
(Kuvan kalaa ruskistin vielä kuvanoton jälkeen, nahka saa olla tosissaan hiiltynyttä, ei vaikuta lopputuloksen laatuun)
Nahkapuolen paistaminen varmistaa sen että kala kypsyy läpeensä ja alkaa loimutuksen aikana luovuttamaan tasaisen varmasti nesteitään ulos. Mielestäni kunnollinen loimukala on sellaista jota tavan savukalaan tottunut haukkuisi jopa kuivaksi paistetuksi!





Käännön jälkeen loimuttele rauhallisella liekillä määrittelemätön aika kunnes pinta on mielestäsi sopiva, tässätapauksessa noin puolisen tuntia. Mitä rauhallisemmin ja mitä tasaisempi vaaleanruskea pinta, sen parempi. (Alla olevassa kuvassa hakemaani ruskean sävyä on havaittavissa fileen kapenevassa pyrstössä)





Kala on valmis ja tässä vaiheessa kylmä kastike on saanut suht lopullisen makunsa. Testaa ennen tarjoilua ja lisäile puuttuvia juttuja makusi mukaan.

Tätä kalaa juhlavieraat söivät kuin hullu puuroa ja pitopalvelun kokki kyseli miten kala ja kastike on valmistettu. El great suksee jälleen kerran, tämä toimii hyvin myös kylmänä, joskin lämpöisenä tuoreeltaan parasta.  :)

 


10
Oma ketjunsa tällekkin kasville. Referoin informaation googlesta johon sen on alunperin julkaissut Californialainen Benjamin F. Kuo.

Passiflora mollissima, banaani passionhedelmä, on Passiflora perheen maukas ja helppokasvuinen jäsen.
Viiniköynnösmäinen kasvi voi kasvaa yli 6 metriseksi, ja se on hyvissä oloissa voimakaskasvuinen. Kirkkaan vaaleanpunaiset kukat houkuttelevat kasvin kotiseudulla kolibreja, ollen myös herkkua perhosille.


P. Mollisiman kukka

Kukat kukkivat kasvin kotiseudulla jatkuvasti ympäri vuoden ja hedelmä muodostuu pitkän varren päähän, muuttuen tummanvihreästä keltavihreäksi. Kypsänä hedelmä on tummankeltainen.
Passiflora mollissima tuottaa kymmeniä suuria, kirkkaan keltaisia hedelmiä, jotka roikkuvat piilossa kasvin suojissa. Köynnöksellä on myös taipumus pudota maahan hedelmien painosta, joten se vaatii tuentaa.


Yllä: P. Mollisiman hedelmä. Alla: Hedelmä avattuna.



P. mollissima on kotoisin Andeilta ja löytyy luonnosta Venezuelassa, Kolumbiassa, Perussa ja Boliviassa. Kasvia tavataan näissä maissa korkealla merenpinnasta (1600-3200m), banaani passionhedelmä näinollen suosii viileämpää ja kasvaa vähemmän kosteassa ympäristössä kuin muut sukulaisensa.

Kirjoittajan puutarhassa alkaen siemenestä Passiflora mollissima alkoi tuottaa satoa puolitoistavuotiaana.
Siemenet itävät helposti lämpimällä paikalla turpeessa. Köynnösten tapaan kasvi viihtyy hiukan varjoisalla kasvupaikalla.


Hyvissä olosuhteissa P. Mollisima kasvaa jättimäiseksi kasvustoksi tukahduttaen alleen muut kasvit.

11
Erikoisuudet / kala+chili?
tammikuu 12, 2013, 20:10:51 ip
Kala + Chili?
Minunmielestä nämä ei kuulu yhteen niin millään, mutta onko kokemuksia toimivista yhdistelmistä? 

Edit: Kokemuksia muista ei "todellakaan sovi" Chili + joku  -yhdistelmistä?
12
Edistyneempi chilinkasvatus / Giva Bio Bact
marraskuu 23, 2012, 14:09:06 ip
Tehdäämpä oma aihe tälle tavaralle, kun haku ei tuota isompia tuloksia.

Giva Bio Bact
"Biobact on orgaaninen kasviravinne ruukkukasveille. Toisin kuin muut kasviravinteet Biobact sisältää humusta ja eläviä mikro-organismeja. Humus lisää mullan kykyä varastoida vettä ja ravinteita, ja mikro-organismit muuttavat orgaanisen aineksen ravinteeksi ja luovat siten multaan uutta vireyttä. Ravinne edistää kasvien terveyttä ja parantaa kukintaa. Biobactin avulla kasvit kehittyvät yhtä paljon maan alla ja maan päällä, vahvat ja tiheät juuristot tuottavat vahvat kasvit. Biobact on osa luonnon kiertokulkua! Biobact valmistetaan biologisessa prosessissa paperiteollisuuden sivutuotteista. KRAV-hyväksytty. NK 3-2"

Giva Bio Bact vaikuttaisi olevan siis valmis "lisää sekaan" biotooppi vesiviljelmiin, ilmeisesti tuote on melko uusi sillä mainintoja tämän käytöstä olen nähnyt vasta hyvin vähän. Kerätään alle keskustelua ja käyttäjäkokemuksia aiheesta. Toimiessaan tällä tavaralla bioponisen viljelmän aloittaminen olisi äärettömän nopeaa ja helppoa!

13
Terve ARVON chilipäät!

Joukkonne luultavasti uusin vahvistus saapuu Jyväskylästä!
Olen tällähetkellä 24vuotias vannoutunut chilifani. Chileihin tutustuin aikanani maman nuudelien kautta kauhistellen miten noin tulista voi syödä  ;D
Varsinainen kipinä kasvatukseen iti hankittuani zengrow ja indoorgardenin laitteet salaattien ja yrttien kasvatteluun. Siihenaikaan postista kolahtaneen arvo -lehden ja siitä Fataliin haastattelun luettuani tuuppasin ensimmäiset chilin siemeneni itämään. Lajikkeita kasvaa tällähetkellä 3kpl:
Jalastar
Jamaican bell
Lombardo
Kutakin kasvia on 2kpl. Pussit on lord nelson merkkisiä joita löysin rautakaupan hyllystä.

Chilikärpänen puraisi ja suunitelmat on jo ensikesälle kovassa vauhdissa, asun omakotitalossa ja minulla on reilusti pihaa/peltoa. Varmuudella pihaani nousee ensikesänä chilien oma kasvihuone.

Olen hyvin tee-se-itse -henkinen monen alan ammattilainen joten uskoisin minulta tulevaisuudessa pukkaavan paljon projektijuttuja chilinkasvatteluun liittyen.

Lopuksi kiitokset tästä upeasta sivustosta ja sen valtavasta sisällöstä joista kiitos kuuluu Teille!




14
Tästä alkaa blogityyppinen ketju omista touhuistani ja kokemuksistani.

Chileistä kiinnostuneena hankin ensimmäiset siemeneni K-Raudasta viime keväänä. Kiinnostus heräsi luettuani Fataliin haastattelun Arvo -lehdestä!   :D
Siemenet olivat pussitavaraa, motiivina oli ainoastaan poimia valikoimasta ne pussit joiden takana kasvin kooksi ilmoitettiin "80-110cm"
Lajikkeiksi valikoituivat:

"Jalastar"


"Jamaican bell"


"Lombardo"


Tätä foorumia selaillessa olen oppinut jo hyvin paljon kasvatustieteestä. Aloittaessa lähtötietoja minulla ei kasvatukseen ollut. Kokeilin ja aloittelin kasvatuksen omin neuvoin idättämällä siemenet lautasella perus kukkamullassa. Mullan pidin likomärkänä ja välillä se taisi hiukan kuivahtaakkin. Huolta aiheutti taimien selviytyminen, sillä Jamaican bell -pussissa siemeniä oli ainoastaan 3kpl! :D
Tuloksena oli setti pieniä taimia, jotka jatkoivat kasvuaan sittemmin muovimukeissa joiden pohjat rei'itin. Mukit olivat isossa muovialtaassa jonka pohjalla pidin lannoitevettä. (lannoitteena Biolan luonnonravinneneste "kaikille ruukkukasveille")

Tätä löysin lähimarketista.

Muovimukeista kasvoi kutakin lajiketta 3kpl n. 10cm pituisia taimia. Yhden taimen kutakin lajiketta siirsin alkukesästä altakasteleviin amppeleihin ja pihalle. Loput taimista kulkivat muovialtaassa mukeissaan myös pihalle ja näin ne saivat viettää liki koko kesän.
Loppukesästä ja kelien jo hiukan kylmetessä otin amppelichilit sisään. Ne olivat kasvaneet kesän aikana n.20cm korkuisiksi.
Samalla pelastin muovialtaassa kituvista taimista kaikista vahvimmat taimet isompiin purkkeihin. Purkit olivat pohjasta rei'itettyjä muovisia, joissa kaupan orvokit saapuivat. Nämä taimet siirsin sitten "teho-hoitoon" Indoor garden laitteeseen, jossa ne hyvin keräsivät pituutta ja nopeasti kasvoivat kiinni nuo amppelichilit.

Kun chilini kasvoivat n. 30cm korkuisiksi vaihdoin ne uusiin astioihin, tälläkertaa sopiva löytyi tarjoustalosta joka myi käyttöön sopivia n. 4l metalliämpäreitä. Tässä tilanteessa olen tälläkin hetkellä. Chilit näyttäisivät kasvavan muutaman sentin viikossa. Majapaikkana niillä on nyt tuollainen baaripöytä ja valaisimena megaman -kasvivalo.
Selviytyjiä ovat, pakko myöntää.

Päivittelen kasveistani kuvia kun saan ne tuupattua nettiin! 

Asian tiimoilta: Miquel