Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Vuorikaskas

Sivuja: [1] 2 3 ... 44
1
Ylipäätään kaikenlaisia tapoja ja neuvoja riittää, sillä ihan menestyksellä voi kasvattaa ja hoitaa hyvin kasvejaan hyvinkin erilaisilla tavoilla ja olosuhteissa.  Erilaiset olosuhteet vaativat vaan erilaiset hoitotoimet. Pitää oppia lukemaan kasvejakin että milten ne voi. Jos ei ole kasveja ikinä kasvattanut ja chili on eka, ei siinä mitään:  Silloin voi olla hyvä sellaiset varmat perusohjeet, yksi tapa,  jolla on vaikea epäonnistua. Tuo multavalintasi on jo melko hankala tältä kantilta. Huono se ei välttämättä ole vaan..  hiukan helpointa haastavampi varsinkin ruukkukoon kasvaessa noin reilusti vielä hennolla taimella. 


Yksi hyvä puuha varsinkin himokastelijalle tai innokkaalle 'ylihoitajalle' on ottaa jokin suihkupullo ja sumutella sillä kasveja.  Ja siis hyvä vaan jos sitten unohtaa muun kastelun!  Kevyehköä mullan päältäkasteluakin sillä on vähän turvallisempaa tehdä. Ja mikä parasta, siihen voit sekoittaa sitä lannoitetta.  Lehtien kautta sitä kasvi myös ottaa silleen.  ja vaikkei laittaisi lannoitetta, lisääntynyt ilmankosteus on usein kaivattua kasveillekin.

Sellaiset mihin pumpataan ilmanpainetta on mukavia.  Parilitraisella jo hoitaa vähän isompaakin taimitarhaa.


Vielä tuosta lämpötilasta ja valosta lisään. Kuulostaa aika niukalta lämpötilalta, mutta ei lajina ehkä ole C. chinense? Oli mitä vaan, niin ai jai kun pääsisivät aurinkoa nauttimaan muutamia tunteja aurinkoisina päivinä. Siinä tulee äkkiä lämmötkin toisenlaisiksi ja kasvu. 

Lämpö tietty vaikuttaa siihenkin, mihin tahtiin kosteutta haihtuu.

2
Kuulostaa siltä että kun olet kastellut multaan sopivan kosteuden, kosteus riittää ehkä pariksi viikoksi.

Itse kastelen alta jos siihen on mahdollisuus. Ei mulla useinkaan ole tasseja jokaisen alla, mutta taimia tulee siirrettyä joskus altaisiin kasteluun. 

Tän kokosia taimia tarvinnee myöskin nyt siis kastella varmaan siitä päältä nimenomaan ja altakastelu tulee kyseeseen anyhow vasta kun juuret alkaa oleen syvemmällä ja hipoo ruukun pohjaa? Ihan muuten sivukyssärinä. Kauanko kestää mullan omat lannotteet suurinpiirtein tollasessa 3-4l ruukussa eli millon pitää taas ruveta puutarhan kesää kasveille lisäilemään?

Minusta altakastelun ideassa tai teoriassa on vikaa, jos kosteus ei imeytyisi ylöskin ruukkuun.  Miksi niin pitäisi kastella vasta kun juuret ovat kasvaneet alas asti? Jos kosteus ei imeytyisi ylöspäin muuta kuin juurissa, multa  olisi oikeastaan tarpeetonta ja hyödytöntä kuivana siinä tassista ylöspäin ja samoin siinä olevat juuret kuivassa.


Kaipa kuitenkin käytännössä molempia tarvitaan ja kolmantena vettä voisi myös injektoida keskelle ruukun sisään.   Vaan nyt tuossa tilanteessasi sehän on suunnilleen kertakastelu ja sitten se on täksi kuuksi varmasti tehty.

Tuosta lannoituksesta... luuultavasti sulla on hyvää tavaraa säkissä ollut ekä esim bakteeritoiminta syönyt ravinteita pitkässä varastoinnissa. Asiaa kysytään aina ja tässä on muutamia tuoreita vastauksia joista voit valita. Omani oli viimeksi tällainen: Minusta miedosta lisälannoituksesta on hyötyä jo alusta asti, sillä ostomullissa ja kasvuturpeissa on niin heikot peruslannoitukset että helposti alkaa näkyä heikkoutta ja huonoa kehitystä jo viikon päästä sirkkalehtien avautumisesta. Aika monet näyttää neuvovan ettei kolmeen viikkon tarttis lannoitella, mutta mun kokemus on toinen.

3
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Kasvien infrapunalämmitys
« : Maaliskuu 22, 2018, 20:00:26 ip »
Ilman lämpimyydellä on sen verran merkitystä, että kasvin pitää pystyä haihduttamaan vettä lehtiensä kautta.

Ilman muuta. Keväisten säitten näkökulmasta ulkokasvihuoneessa kun aurinkoa näkyy, ilma lämpiää äkkiä liikaakin. Tyypillisten kylmien öitten suhteen olisi tärkeää ettei ruukut viilene liikaa, koska ne paljon hitaammin sitten taas lämpiävät päivän sarastaessa. 

Sitä en osaa sanoa kuinka erilaisia chililajit voivat olla maan lämpimyyden suhteen.  Että vaihteleeko sellainen lämpöraja ruukussa paljonkin, missä vielä kasvi voi kasvaakin terveesti.  Yksi yö ei kesää tee tässäkään...  kasvi näyttää usein huonon vointinsa vasta kun on useita vuorokausia ollut heikommat olosuhteet.

(Toisaalta on hyvä karaistakin kasveja viileällä, mutta sehän tapahtuu lyhyesti aluksi - vrt. kasvin totuttaminen aurinkoon.)

4
Minä kokeilisin kyllä heti kun kastelutarvetta tulee, jos se vesi sieltä kuitenkin imeytyisi alakautta. Kuten sanottu, sorat ovat erilaisia.  Ja eihän sulla ole kuin nimeksi sitä soraa kun sanoit että 1-2 cm.... eihän se mitään puhdasta sorakerrosta edes muodosta. 

Juuret kasvavat jopa kosteassa ilmassa, joten mullan kastelua litimäräksi usein ihan turhaan suositaan.  Kunhan on lämmin.


Minkä kokoisia kasvit ovat ja minkä kokoisissa ruukuissa ne kasvoi ja mikä on uusi ruukkukoko?    Kuinka lämmintä on ja onko millainen valaistus?


Tulee heti mieleen että nehän on tosi märkänä jatkuvasti jos kastelusta puhutaan siihen malliin että sitä nyt sinne pitäisi vähän väliä lisää lorottaa!  Mutta vaikea arvata kun mahdollisuuksia on monia.   Itse teen (ainakin olis paras tehdä) niin että istutuskastelu on jo siinä ruukun täyttövaiheessa vanhan juuripaakun alatasolle ja ympärille sisään eikä vaan pintaan lopuksi.   

Kyllähän toi Kekkilän Puutarhamulta melko tiivistyvää ja liettyvää kamaa on jos sitä 'lammikoittain' pitää päältä kastella.  1/4 soraakin on vielä aika vähän.

(Tarttiskin muuten vielä tutkia näillä sorillani sitä kapillaarista nostetta. Yleiset uskomukset ovat jo osin siinä todettu kyseenalaisiksi.  Uskoisin vain kustakin soraerästä todettuihin ominaisuuksiin.)

5
Muut harrastukset ja elämä / Tänään masentaa että...
« : Maaliskuu 22, 2018, 14:29:45 ip »
Lintukanta on romahtamassa myrkkyjen takia.  "Tuholaismyrkyt tappavat hyönteiset. "

https://yle.fi/uutiset/3-10126428

6
Muut harrastukset ja elämä / Mikä tänään tuntui hyvältä?
« : Maaliskuu 22, 2018, 14:07:52 ip »
Pekka Perän tuomiota kovennettiin hovioikeudessa.   "Törkeä ympäristön turmeleminen".

Loistavaa. Nyt tuntuu hyvältä.  Laiha lohtu mutta lohtu kuitenkin.

7
Ongelma tuosta tulee vasta kun harsosääsket keksivät kostean pintamullan ja asuntoon ilmestyy pieniä pörriäisiä.

Kuinka vakavia ongelmia tämä usein pahaksikin viholliseksi  mainittu elämänmuoto oikein voi aiheuttaa?   Itse olen huomannut ainoastaan idätysten tai pistokkaiden kohdalla toukkia syömässä hennoimpia vasta kasvavia juuria - pahimmillaan tappaen kasvinalut -  mutta vähääkään myöhemmin kun kasvu on voimistunut ei mitään fataalia ongelmaa.  Ei edes haittaa kasvuun alun jälkeen.   (Jos nyt mietitte että juurihan toi sanoi kuinka kasvit kasvaa 'takaperin', niin eipä ole näkynyt pariin kuukauteen harsosääskiä.  Nuo mainitsemani on moniongelmaisia.  Harsosääskistä sen sijaan puhuin vuosien perspektiivillä.)

8
Ruukun pohjalle ei kannata laittaa ruukkusoraa, jos pohjassa on reikä.

Tästä on hyvä jatkaa (toiseen asiaan) koska reiätön astia on jotakin omituista.  Se vaan on sillä lailla, että ruukkujen pohjalla on reikää erittäin hyvästä syystä.   Millään konstilla sinne järjestetty ilmatila ei reikiä korvaa. Kyse on kaasujenvaihdosta.   Jos reikiä ei haluta astian alimpaan kohtaan, ne kannattaa laittaa muutama senttimetri ylemmäs.  Tämäkin parantaa tuulettumista ruukun pohjalla.

Sitten on aina se ajatus tietyssä vaiheessa kokemusten karttumista, että "minähän kastelen siten että pohjallekin vaihtuu ilma, kun multa kuivuu aina kastelurytmissä".  Kyllä kyllä.  :-) Se on totta.  Silti kannattaa tehdä niitä reikiä, jotta ilma vaihtuu paremmin. 

Luonnollisesti mitä syvemmän mallinen astia on, sitä tärkeämpiä ovat pohjalla tai pohjan lähellä olevat reiät.  Esimerkiksi kun mullan syvyys on alle puolet astian leveydestä, se hengittää pohjalle asti paljon paremmin kuin astia joka on yhtä syvä kuin leveäkin.


9
Onko kasvin lämpimänä pysymisessä tärkeintä juuriston ja siis tässä tapauksessa paakun pysyminen lämpimänä eikä niinkään ympäröivän ilman? Mulla on infrapunalämmitin joka hoitaisi homman tehokkaasti. Ei tarvitsisi suotta ilmaa lämmittää.

Minä väittäisin että viileitten öitten suhteen on tärkeintä ettei juuripaakku pääse liikoja viilentymään, jotta päivällä kun ilma lämpiää niin kasvua pääsisi tulemaan hyvin. 

On toi kyllä melko hurjaa ilmaa vielä ensi viikollekin luvattu lämmitystarpeitten kannalta.  Ois edes aalto nollan puolin ja toisin:  http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/lahti?forecast=long  Toiveet viikon päässä tulevaan viikonloppuun ja kuunvaihteeseen?


Tulisipa jo: https://drive.google.com/file/d/0BwBmyrWh7DcYQ1Y5emFkelQtbWM/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0BwBmyrWh7DcYbGZiT1BuT2xKWE0/view?usp=sharing
 (2016)

10
Täytyi laittaa kuva myyjälle kun sitä pyydettiin samalla tapahtunutta muodollisesti pahoitellen.  (Pitihän mun tietenkin ilmoittaa sinne eilen että "Hello your pots are undersized much!" jne )

Siinä on neliöruukut 11 ja 3,4 litraa sekä 10 litran ämpäri ja 20 litran pyöreä ruukku.  Kangaspottien koot on edellisessä viestissä.

11
Sitten yksi kokemus kun Kekkilän Puutarhamulta on mainittu.   Tein klassisen virheen tänä vuonna että otin kuin otinkin märän säkin paikallisesta rautakaupasta heti kun lavallinen niitä oli ilmestynyt sisälle.   Aika paljon siitä ylivuotisesta sitten seurasikin ongelmia, pikku madot nakersi siemeniä ja bakteeritoiminta tai mädäntyuminen oli syönyt ravinteet.  Haisi pahalta mutta minähän vaan tyjjensin sen astiaan tuulettumaan ja kuivumaan. Vieläkin litran poteista joudun taimia irrottamaan mullanvaihtoon, kun ei vaan lähe ja kasvaa "takaperin". Ja menee liian tiiviiksi - tosin soraa en käyttänyt enkä juurikaan altakastellut.   Belinda Puutarhamulta oli mukavan hiekkaista tällaiseen tarkoitukseen, jota hankin viime kesänä ja sillä aloitin tänä talvena. Tuo Kekkilä tuli sitten jatkoon kun Belinda loppui.

Palasin tuttuun ja turvalliseen Puutarhaturpeeseen.  Ja kokeiluksi myös vertailen siihen  erilaisia sekoituksia soralisäyksellä ja kookoskuidulla.

12
Rupesin miettimään kuinka noin hyvin rakennettuun kysymykseen vastaisi jottei vastauksesta tulisi liuskan mittainen essee, jossa kuitenkin on sitten lisäiltävää sekä erilaisia näkemyksiä eri ihmisillä. 


Ei tarvitse tehdä asiasta monimutkaisempaa kuin se on.   Jos sormella mullasta syvemmältä tuntuu kuivalta, laita vettä aluslautaselle ja seuraa imeytyykö se ruukkuun.  Luultavasti ihan hyvin. 

13
Uusien jäsenten esittelyt / Vs: Tervehdys Norjasta
« : Maaliskuu 21, 2018, 23:56:31 ip »
Terveppä terve!  Sulla onkin jo päiväkirjassa monta viestiä, vaikkei kukaan ole tähän vastannut. Millä leveyspiirillä siellä ollaan ja onko reheväkin vuorten suojaama laakso kesäksi?

14
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Yleinen fotoalbumi
« : Maaliskuu 21, 2018, 22:49:50 ip »
Mistään en mitään tiedä, mutta käviskö tommonen boncheiluun: Seramis savirouhe?

Jos Rainbowsta ottaa vaan isommat rakeet ja 80% menisi hukkaan, niin hinta vastaisi jo toisiaan aika hyvin. Mutta en minäkään tiedä Seramisin raekokoa enkä myöskään sitä, onko marren Rainbown siivilöimisellä oikeaa tarvetta.

Moler-savirakeita, raekoko 1-3 mm.  https://www.foodie.fi/products/1414?tag_ids=6316

Kommentissa: "Morsin and Furin saarilta Tanskasta" http://marjaananmaja.blogspot.fi/2014/09/kissanhiekkaa-kaneille-ja-vasta-kans.html

16
Hyvä juttu! FB on minulle uutta joten ihmettelyä riittää. Tuotteiden esittely on toki selvästi oleellinen osa facebookia, mutta en millään tiedä miksi viestejä siellä poistuu.  Foorumeilla sentään ylläpitäjät kertovat toimistaan.  Jopa linkkaus tänne foorumille poistettiin ja postauksen aihe oli DIY-henkinen ja oleellisesti objektiivinen harrastajan huomio eikä tyypillisen kaupallinen.  (Rainbow kissanhiekka)  Ehkä kokeilen vieläkin uudestaan ja sitten kysyn siellä uudestaan ylläpitäjiltä joita on näköjään tänään vaihtunutkin.

17
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: DiscoKain kausi 2018
« : Maaliskuu 21, 2018, 18:58:51 ip »
Mitä lämpömittari näyttää kivivilloista tai vedestä rännissä?  Onko rännissä kangas?

18
Muutama erillinen tilaus Hongkong ja China osastolta on tulossa mutta niitä alkoi jo tulla.    Tässä vaiheessa ensihuomio koosta että taitaa olla mielikuvitusgallonoita eikä mitään näistä:  https://en.wikipedia.org/wiki/Gallon


Mittaukset ja laskelmat, vaihtelut on vähän että kuinka mittaa hieman epämuotoiset ja sinnepäin ommellut.

"3 gallon" 
d22 h19     7,22l   1.9gal
kehä 69  h21   7,96l  2,1gal


"5 gallon"
d27 h23 =  13,2l      13,2/3,8= 3,5gal
kehä 84 h25 = 14l    3,7gal

"7gallon"
kehä 100  d32  h28  22,4l  5,9gal


Ilmoituksessa tällä tavalla:
2 Gallon: approx. 20 x 20cm(D*H)
3 Gallon: approx. 25 x 20cm(D*H)
5 Gallon: approx. 30 x 25cm(D*H)
7 Gallon: approx. 35 x 30cm(D*H)
17 Gallon: approx. 45 x 35cm(D*H)
1 mm = 0.0394 inch, 1 inch=25.4mm


Ja onhan noi senttimetritkin pyöristetty sellaiseen tapaan että huh...   :o  Mutta noin ensivaikutelma laadusta on että kyllä noi varmaan turpeet kestää.  Kahvat saattaa olla turhat ja epäilyttää jos niistä kesän mittaan usein nostelee niin se voi rikkoa ton ison kyljestä.  Tulossa on kahvattomia malleja jooita myytiin 20 kpl nipuissa aika paljon järkevämpään hintaan, mutta niitten suurin  oli "5 gallon" eli sitten varmaan se niukasti ämpäriä isompi.  Alkon kassi eurolla alkaa näyttää varsin mielekkäältä kun näihin vertaa.  Vaikuttaa vahvemmalta ja koko vertautuu aika lailla tuohon "5 gal"  mutta on korkeampi.

Hengittävyys Alkon kassiin verraten on suurempi. Kun kankaan laittaa suu isona huulia vasten niin Alkon kassi hengityssuojaimena alkais äkimmin ahdistaa jos pitäis hengästyy yhtään.  Jotensakin vaan tuntumani on että vähempikin hengittävyys on hyvä ellei jopa parempi.  Nähtäväksi jää!  :)

19
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Seramis-savirouhe
« : Maaliskuu 21, 2018, 18:12:27 ip »
Siis ihan höpöjuttuja heitän.  Vilkaisin uudestaan akadaman kuvia.  Mitä lastuja missä.   :P  No ehkä oli tai sitten yöllä tapahtuu kaikkea kummaa.  Eilenkin päästin koiran pihalle ja vähän myöhemmin huutelin sitä moneen otteeseen ulko-ovella kunnes se nousi sängystään makkarista haukotellen ja tuli kattomaan mitä mulla on.

Ei toi aito tavara paljoa kaikkialla maksa. https://global.rakuten.com/en/store/hana-online/item/tsuchi_akadamatsuchi_s/

20
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Seramis-savirouhe
« : Maaliskuu 21, 2018, 17:47:11 ip »
Katsokaa mitä aito kama eli akadama maksaa!   :D   

Onhan toi poltettua savea, ainakin valmistaja Esbau niin sanoo.   http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=3655.msg345635#new

Rainbow merkkinen Moler-savi on suosittu bonsairuukuissa.  https://www.facebook.com/groups/217179722625/permalink/10155950867582626/

Mutta mitäpä ei bonsaitaiteeseen uhrattaisi, oikeesti.  Sinä on jokaisella yksityiskohdalla merkitystä ja jos japanilainen artesaani on taltallaan perinnelastuja veistellyt, se on mittaamattoman arvokasta tylsään tehdaskamaan verraten.    :-*  Kasvin kannalta veden varastointi ja pitkä niukka luovutus on oleellista ja ainakin Esbaun mukaan Seramiksessa olisi hyvin tämä puoli.  Ja mitä (vähän turhan kaukaa) otetuista kuvista voi päätellä, taitaa se olla myös vähän Rainbowta kivempaa muodoltaan?  Lastua -ko -kö?

Sivuja: [1] 2 3 ... 44