Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Vuorikaskas

Sivuja: [1] 2 3 ... 64
1
Jäkätijäkäti / Vs: Normaalia vitutusta ilmassa..
« : Lokakuu 20, 2018, 20:23:10 ip »
Mitä täällä sekoillaan. Ilmakitara on tietysti ihan eri asia kuin kitara! Samoin jousituksen kanssa.  Ja eiku hankeen mummot.  :arrows_right:

2
Tee-se-itse / Vs: Kasvilampun ripustus / kiinnitys?
« : Syyskuu 17, 2018, 19:43:39 ip »
Minä suosin 3-4mm paksua hyvää punottua narua, kuten esim. linja- tai lippunarua.  Jos katto on korkealla niin sieltä sopivan tukevasta teräslangalla tuodaan alemmas kiinnityskohtaa johon sitten ylettää kurkottelematta solmia.  Säädöt on helppoja ja pääsee solmimaan (en ole partiolainen mutta tykkään köysistä ja solmuista). Kevyt ja äänetön systeemi eikä johda ees sähköä.


3
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: Projekti: Hainan Yellow Lantern
« : Syyskuu 14, 2018, 21:51:18 ip »
Yhdistykselle terkkuja että kannattaa olla tarkempi oikeinkirjoitusten kanssa.  Capsicum chinense eikä  Capsicum Chinensehttp://www.chiliyhdistys.fi/fi/hainan-yellow-lantern-suomeen/

Tämäkin projekti on tuonut ja tuo paljon näkyvyyttä yhdistykselle.  Nytkin taas oli FB:ssä linkattu tuo sivu.

4
Yllätyin kun kanelipussissa olikin Cinnamomum burmannii.  Enkunkielisessa Wikipediassa onkin sitten laitettu näin: The most common and cheapest type of cinnamon in the US is made from powdered C. burmannii..  Santa Maria, kaneli, jauhettu, 55g. Takana lukee: "Kanelimme (Cinnamomum Burmanii) tulee Indonesiasta ja siinä on makea aromaattinen maku."  (Huomaa kaksi virhettä nimessä.)

https://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamomum_burmannii   Sanotaan että tässä on kiinankaneliakin enemmän kumariinia.


Vertaa  https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaneli   "Suurin osa myytävästä kanelista on kuitenkin kassia- eli äpärän- tai kiinankanelia.[3] Se on halvempaa ja sisältää runsaasti makua voimistavaa ja maksalle myrkyllistä kumariinia"

-----------------------

Tälläiseen vielä törmäsin.  Siinä tulee muutama mielenkiintoinen asia esiin.  http://www.tiedetuubi.fi/tiede/kemiallinen-joulukalenteri-1224-kaneli-vie-kielen-mennessaan

5
Myyntiin myös viisitasoinen kuivausverkko, jota ajattelin käyttää chileille, sienille ja yrteille, mutta onkin minulle turhan suuri.   Se on kokoontaitettava ja ponnahtaa myös automaattisesti auki. Pohjimmaisena on läpivarisematon kangas eli varsinaisia verkkoja on neljä.  Tämä on täysin käyttämätön. Läpimitta 90cm,  säilytyspussissaan 34cm. Sopii s-kokoiseen postipakettiin (6€)  ja paljon muutakin sopii samaan.

30 euroa.
https://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=121624859715&_sacat=0
5 levels of 20cm each
Ø80 cm
Height 160 cm
2.5m2 of dry area
Washable


DryIt instructions
https://www.youtube.com/watch?v=HS-Zn97iCm8&feature=youtu.be

6
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Talvivalaistus - Talvivalaistus
« : Syyskuu 10, 2018, 19:46:48 ip »
Kannattaa hakea ebay.de ja ebay.uk osoitteista.  Sieltä myös huomata kokeilla europe ja worldwide osumat.

Äkkiseltään katsottuna imaisee 65W seinästä ja valo olisi valkoista jolloin lumenit on myös aika hyvin verrattavissa muihin valkoisiin. 13000lumenia lupaa mikä ei ole uskottavaa. Kun  on  yli 100lumen/w kannattaa olla jo epäileväinen.  Uusimmat keraamiset monimetallit (315W) yltävät sen yli ja vanhoilla muuntajilla toimivat 360W keraamiset sen pintaan (ja polttimot maksavat vain vähän perinteisiä enemmän). 

T'ämä on tietysti vain epäilykseni tuosta tuotteesta.  Ledejä paremmin tuntevat ehkä kertovat miksi noin ihmeelliset speksit. Onko noi COBit jo tuollaisia?

7
Uusien jäsenten esittelyt / Vs: Moi! :)
« : Syyskuu 04, 2018, 20:13:39 ip »
Morjensta vaan. Ehkä siellä Kymijokijaaksossa on muitakin. Missäpä ei olisi!

8
Tuo FB savustaja kirppari on suljettu ryhmä, joten ei ihme jos ei ulkopuoliselle näy. Tuohon valmiiksi väkertämääni s-koon pakettiin sopii vaihtoehtoisesti valikoima tuoreita chilejä pullon sijaan (tai ehkä jopa molemmat.)  Niissä tulee tietenkin siemenet samalla.  Lajeja ja lajikkeita on aika paljon... 

9
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
« : Elokuu 30, 2018, 22:45:28 ip »
No onhan outoa että siis mulla kuitenkin sitten on tuo savustuspuruilmoitus nähtävillä.   Eka linkkihän on avaamaani keskusteluun siitä ilmoituksen poistosta, jossa kävi ilmi että puruilmoituskin estettiin joltakulta. Mulle FB ilmoitti että chilikastikeilmoitus on estetty.

Miksei kauppa käy?  Kukaan ei halua chilikastiketta viskipullossa eikä sillipurkissa? Vai ettei ilmoitus vaan näy kenellekään?  https://www.facebook.com/groups/217179722625/permalink/10156326825337626/

(No kyllä kauppa on käynyt tämän foorumin kautta kuitenkin.  ;) )

Näkyykö muuten toi sitten, kun joku sanoi ettei näkyisi:  https://www.facebook.com/groups/178860506063261/permalink/266389510643693/?sale_post_id=266389510643693&hc_location=ufi

10
Uudet siemenet tuotti yhden 'hedelmän'. Viidestä yksi lähti tekemään sirkkalehtiä. Loput vaan kulahti. Tämäkin teki valkoisen idun, tuli seuraavaksi vihreyttä, muuttu mustaksi, kaikki vihreys katosi ja pelkäsin että siihen se kuoli. Laitoin kookokseen niin alkokin näyttää paremmalta. Kaikki lähti itämään 2-3 viikossa ja viikko itämisen jälkeen alko tulla sirkkalehtiä jos pääsi sinne asti.  Nämä uudet idätin hieman alemmassa lämpötilassa.No niin, onni oli myötä kun oikein pinnisti!  Joskus se on sellaista. Se yksi kuitenkin on usein juuri mitä tarvitaan.

Taikka sitten ne on mitä sattuu kuten mulla kävi yhden siementoimittajan kanssa tänä vuonna.  Fatalii Brown näyttää punaiselta habanerolta ja Purple Peach kypsyy kirkkaan keltaiseksi...  :P  No joo, molemmista sain kaksi kasvia aikaan ja toistaiseksi toiset molemmista saattaa ollakin mitä piti. 

Mutta tää nyt meni villeistä aiheen ohi.


11
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
« : Elokuu 30, 2018, 12:13:36 ip »
Miksei kauppa käy?  Kukaan ei halua chilikastiketta viskipullossa eikä sillipurkissa? Vai ettei ilmoitus vaan näy kenellekään?  https://www.facebook.com/groups/217179722625/permalink/10156326825337626/

(No kyllä kauppa on käynyt tämän foorumin kautta kuitenkin.  ;) )

Näkyykö muuten toi sitten, kun joku sanoi ettei näkyisi:  https://www.facebook.com/groups/178860506063261/permalink/266389510643693/?sale_post_id=266389510643693&hc_location=ufi

12
Googlettamalla löytää yleensä ihan mitä etsii, niin virheellisiä kuin oikeitakin tietoja. Usein toistuvat asiat on yllättävän usein vain monistuneet kopioiden ja varioiden toisista.   

Kun sorriilla ainakin oli käsittääkseni aika selkeä empiirinen kokemus siitä kuinka jättipussista kaneli toimi homeenestäjänä, miksi kannattaisi  käyttää tarkoitukseen hienoa ja  kalliimpaa maustetta.  Tuskin se paremmin toimisi tai olisiko tarvettakaan paremmalle.
13

Vastaan itelle: Sri Lanka mainittu. Eli kyseessä on ceylonin kaneli. Ei se markettien halpis kiinankaneli. Ainakin linkin mukaan. Vaikka toisessa on sitä myrkkyä enempi.

Ei tuota johtopäätöstä voi vetää tuollaisesta artikkelista!  Lähdekrittiikiä ja lukutaitoa enemmän tarvitaan. Siinä puhutaan johdonmukaisesti vain kanelista koko jutun ajan erittelemättä yhtään niitä, ei edes mainita että on erilaisia.   Jos nyt joku toimittaja on koonnut tai jopa kääntänyt jonkin jutun joka alkaa mistä kaneli on kotoisin...   ;D


Sienimyrkyksi saattaa tosiaan kiinankaneli olla parasta koska se on maksallekin rasitteeksi.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Kassiakaneli

14
UV:t on kevään ongelmia kun siirretään ulos kasveja.  Laseissa ja muoveissa vaihtelee suuresti paljonko ne sitä blokkaa.

Onkohan ne kasvit nyt vaan aurinkoisemmassa sekä kasvaneet niin suuriksi että suorassa paahteessa roikotttavat lehtiään.

Tänä ennennäkemättömänä kesänä mulla oli aiemmin samaa parissa kasvissa  vaikkei mitään siirtoja tehtykään, kun kasvit kasvoivat tarpeeksi suuriksi ja kun sitten tuli oikein hyvä paahde. Ja NFT:ssä mikä hämmästytti.

Ellet sitten sekoita iltapäivän nuokkumiseen jos on lyhyen päivän lajike. Menee ikäänkuin nukkumaan ennen iltaa.   

15
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: T5 loisteputket vai ESL?
« : Elokuu 29, 2018, 00:50:32 ap »
Kun ei valitse varsinaisesti kasveille suunniteltua polttimoa, on siinä suojalasi joka blokkaa UV:t varmaan aika hyvin.  The outer bulb is UV-block quartz glass   https://www.assets.lighting.philips.com/is/content/PhilipsLighting/0314a74f22e4488ebb19a4a300a984f5  Keraamiset monimetallit ovat yleisiä mm. korkealuokkaisina myymälävaloina.  Eikä sitä UV:ta ole ainakaan tuohon spektriin piirretty: https://www.assets.lighting.philips.com/is/content/PhilipsLighting/fp928601164831-pss-fi_fi  Lukee vielä kannassakin UV-block: https://www.hydroculture.co.uk/philips-315w-cmh-cdm-agro-daylight-elite-lamps

Toisin on kasvatuspolttimoissa: https://eyehortilux.com/grow-lights/ceramic-metal-halide/

Olen ymmärtätänyt että loisteputketkin säteilee UV aallonpituuksia. Loisteputkiahan nuo molemmat vaihtoehtosi ovat. 

Yksi vaihtoehto on valkoiset ledit. Ei kaikki ledit ole väärävärisiä.  Markuksella olen nähnyt rinnan palamassa niin CMH:n kuin DIY ledinkin ja ei niitä äkkiseltään erottanut toisistaan.  Tosi oikeenvärisiä oli molemmat.   Hän osaisi varmaan sanoa tuosta UV-B asiastakin lisää.


ed.  https://en.wikipedia.org/wiki/Fluorescent_lamps_and_health

-------------------------------------

Tuolla näkyi kyllä eslejäkin, mutta laitan ihan muuta  ::) :

https://www.servovendi.com/uk/ballast-starter-eti-cl1-ual-tt-for-lamps-cdm-lec-315w.html
https://www.servovendi.com/uk/ceramic-bulb-socket-adapter-for-lec-cmh-cdm-lamps-e40-pgz18.html
https://www.servovendi.com/uk/electronic-ballast-selecta-solux-pro-lec-315w.html
https://www.servovendi.com/uk/grow-lighting-kit-ballast-reflector-lumiir-solar-cdm-lec-315w.html

Sorry tietynlainen EU henkisyys ja kotimaan kilpailutilanne.  Olen tuosta viimeisestä kyllä nähnyt erinomaisenkin tarjouksen meillä. Ja mikä on tilanne nyt kun lähtee kyselemään, en tiedä.


17
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: T5 loisteputket vai ESL?
« : Elokuu 28, 2018, 23:03:55 ip »
Niin sähköähän kaikki vaihtoehdot haukkaa wattiensa mukaisesti.   Ja lämmöntuotto liittyy siihen.  (Että polttimo on kuuma en näe haittaa.   Nuo uudet keraamiset on kyllä ihan toisia kuin perinteiset MH:t... pitkä käyttöikäkin polttimoilla ja spektri on miellyttävän luonnollinen.  Parinsadan pintaan olen edullisimmillaan bongaillut EU:n alueella.)  (ed. Ohoh, on tarjolla myös magneettisia muuntajia näille uusille 315W polttimoille neljälläkybällä. Digitaalista säädettävää sata kakskybaa. Ja Philipsin polttimoa näin alle 70 ekulla.)

En tiedä minkälaista T5 putkea on kaavailtu tarkemmin, mutta eikö niiden valontuotto jää alle sataan lumeniin watilta?  https://www.assets.lighting.philips.com/is/content/PhilipsLighting/comf1661-pss-global

Esleillä on aika lyhyt käyttöikä. T5 putkia sentään voi vaihtaa.

18
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: T5 loisteputket vai ESL?
« : Elokuu 28, 2018, 22:44:15 ip »
Lämpöä kaikki valaisimet tuottaa valontuoton hyötysuhteensa ja virrankulutuksensa mukaisesti.  (Esim. CMH 315W valaisimella tällaisella polttimolla on  113 lm/W hyötysuhde ja malleja on myös sellaisia missä virtalähde voidaan sijoittaa ulos teltasta ja säädettävissä myös alempiin tehoihin.)

 Onko 300 varattu pelkkään valaisimeen?

(Tietysti vain osa lämmöstä tulee virtalähteestä. Onkohan Chili.Ile kuulolla, kuinka paljon lämpiää uusi CMH virtälähde siellä?  Ei se taida ihan grilli olla  mutta varmaan kuitenkin lämmin?)


edit.  CDM korjattu CMH:ksi.

19
Nyt on mahdollisuus myös saada tuoreita chilejä maistiaisiksi mukaan kaupan päälle.  Löytyy esimerkiksi Peruvian Giallo Arancio, Lemon Drop, Piriz, Bubba, Aji Fantasy, Harolds Bart Green, Hainan Yello Lantern, Purple Peach, Habanero Red Mayan, Minirocoto, Dalle Khursani.  Siemenet tietty sisällä!   Lisäys:  myös perulaisia rokotoja löytyy.

20
Suluissa varastosaldo.  :right:

Avaamattomia litran pulloja (2kpl :right:)  Essentials OxyPlus "hydrogen peroxide 17,5%"  12€/litra
https://www.google.com/search?q=oxyplus+essentials&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiKudXslI_dAhUB_ywKHVcfBIUQ_AUICigB&biw=2293&bih=1314

Kirkasta muoviletkua ilmapumpulle  (15metriä :right:)  "Letku 4-6mm ilmapumpulle"  metritavarana 0,4€/m

Kylmäsavustuspurua Goldspan (60 litraa :right:), sopii mm. ProQ tyyppisiin savuntuottajiin.  0,4-1mm pyökkiä. 1,5€/litra  tai tuosta valmis isompi paketti: https://www.facebook.com/groups/178860506063261/permalink/266389510643693/?sale_post_id=266389510643693

Chilikastiketta 20€/litra (2 litraa :right:http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=18065.0  Erilaisissa pulloissa tai purkeissa, eri kokoja alkaen 200ml.

Lähetysvaihtoehtoja on 

Miniärräpaketti    korkeus 10 cm, leveys 30 cm, syvyys 20 cm  (6 litraa)  6€
Ärräpaketti   korkeus 10 cm, leveys 40 cm, syvyys 30 cm (12 litraa)    7€
https://www.r-kioski.fi/arrapaketti/

Tai postipaketit jos ei noihin mahdu.


Yhteys YV  tai email

Kimmo Manner
Raasepori
kimmo.manner@gmail.com


*saldot päivitetty*  kuivausverkko löytyy omasta viestistään alempaa
 

Sivuja: [1] 2 3 ... 64