lokakuu 14, 2019, 21:40:26 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - homefarmer

1
hienoa saada lisää keskustelua aiheesta  :right:

tosiaan mielenkiintoista on alkoholikäymisen ja maitohappokäymisen tiede, molemmathan on luonnollisia ja ilmaisia(niinkuin monet hyvät asiat) pitäisikin laittaa kirjoitus villiviinistä kunhan ehtii, eli ilmasta/hedelmästä hiiva ja hedelmästä+lisätty sokeri, esim. hunajaviinin, meadin sanotaan olleen ihmisen ensimmäinen valmistama alkoholijuoma, mutta palaan tähän..

ainakin mustaherukan lehdessä sanotaan olevan vahva maitohappobakteerikanta ja tätähän käytetään monissa venäläistyyppisissä hapankurkkujen resepteissä, eli tuoretta lehteä sekaan(vielä taitaa keretä pakastimeen noukkia talven kokeiluja varten)

juu tosiaan itse myös tässä kokeilen hapantaikinaa tehdä ja esim. tattari jauhoista saa erittäin maukkaan taikinan ja maku tosiaan vaihtelee aina vähän erässä, riippuen fermentointiajasta ym. bakteereista, muuttuu jännästi violetiksi se pinta jossain vaiheessa, johtuen ilmeisesti alkoholikäymisestä (hapantaikinan periaate on että maitohappobakteerit ovat jyvässä ja aktivoituvat nesteestä, ilmeisesti ilman villihiivat ovat jonkunlaisessa symbioosissa taikinassa myös)

pizzataikinaahan kannattaa myös hapattaa se 3-5 päivää,
http://slice.seriouseats.com/archives/2010/09/the-pizza-lab-how-long-should-i-let-my-dough-cold-ferment.html

huh tää on kyllä laaja aihe, Japanissahan fermentoidaan aspergillus oryzae hiivasienellä, joka löytyy riisistä, niin misotahnaa, soijakastiketta sekä esim. riisiviiniä josta tehdään sakea ja riisiviinietikkaa, jännä et luonnollinen prosessi on että alkoholi muuttuu etikaksi aerobisten bakteerien vaikutuksesta,

probioottinen omenaetikka, vaikka omista puista: http://talesofakitchen.com/raw/homemade-organic-raw-apple-cider-vinegar/
(amerikassa muuten apple cider tarkoittaa raakaa omenamehua, eli appleciderwinegar on raakaomenamehuetikka, hardcider sitten tarkoittaa siellä alkoholijuomaa)

myös limppari on alunperin luonnollinen kuohujuoma, maitohappobakterit&villihiivat tuottaa suljettuun astiaan hiilidioksidia joka sitoutuu veteen, probioottiset edut bonuksena ! http://nourishedkitchen.com/ginger-bug/

Mutta tosiaan luulen sillä kasvualustan bakteerikannalla olevan suuren vaikutuksen lopputuotteen mahdollisuuksiin onnistua hapatteena.

Luonnossahan bakteerit ja hiivat toimivat kasvien kanssa yhteistyössä, jolloin esim. ph arvolla ei ole enää niin suurta merkitystä
ravinteiden saannin kannalta. Ja on syytä epäillä että maaperän bakteeriköyhyys voisi aiheuttaa kasvissakin luonnollisen bakteerikannan kadon. Kaikkein luonnollisinhan kasvatustapa olisi käyttää kasvatettujen kasvien jätteitä kompostoituna humuksena eli kompostimultaa maaperänä tai lisätä kasvualustaan bakteerikantaa ja sientä niin saisi normaalin luonnollisen elävän kasvualustan myös sisätiloissa tai keinokasvualustoissa.
2
ehkäpä se on sitten yksilöllisitä, niinkuin monet muutkin asiat elämässä, mutta tosiaan oma kokemus oli että keho ikäänkuin tottui siihen tulisuuteen ja alkoi vaatimaan sitä joka aterialla, ja kun oikein tulista oli niin sitä imautui vähän niinkuin lievään transsiin sen poltteen vaikutuksesta vähän samalla lailla kuin hyvä salmiakki tekee(mut kuitenkin voimakkaammin), nyt muistankin lukeneeni jostain että tulinen ruoka vapauttaisi endorfiinejä elimistössä, joka voisi olla osa syy tuohon oloon ja himoon .. mutta Intialaiseen ruokaan kuuluu muitakin tulisia mausteita ..heh vihasyöminen, siis on sitä kun v* niin niinkuin kääntää sen vihan itseensä ja rankaisee kehoaan liiantulisella aterialla, grillaa itseään siis heh, mut ehkäpä se palkinto siinäkin tulee sitten niiden mielihyvähormoonien muodossa ..
3
nyt löyty kyllä tämänhetken lemppariaihe  :right: fermentointi  :right:

mielenkiintoista että chili on muuten yksi niistä vihanneksista(vai hedelmä  :question:) jonka kannassa sanotaan olevan luontaisesti runsaasti maitohappokantaa, todennäköisesti koko chilissä myös, mutta käyttävät kuulemma esim. intiassa ja e-amerikassa tuota chilin kantaa hapattamaan jogurttia, eli heittävät vaan maitoon niitä kantoja ja lämpötilasta riippuen tulee jogurttia ! JA on esim. tabasco ja sri-racha kastikkeet fermentoitu(mutta todennäköisesti sterilisoivat tuotteen ennen myyntiä)

mutta tämä on itselle vähän epäselvää, et ilmeisesti ? se maitohappobakteeri tulee siihen kasviin maaperästä, eli naturellina/luonnossa ulkona viljellyssä kasvissa sitä on, mutta tuotetun kasvin maaperässähän esim. vesileikit ei sitä bakteeria ole(ellei sitä sinne laita esim. em(effective micro-organism)valmisteita), lisäksi kemiallisesti lannoitettu(esim. luomu kasvikset saa suomessa lannoittaa samoilla lannotteilla kuin ei luomut) maaperä ei mielestäni tue hyödyllisten mikrobien eloa.

Kokeilu on menossa et laitoin espanjalaisia valkosipuleita suolaliuokseen ja purkkiin, olettaen että niissäkin on maitohappokantaa, ja jotain siellä lähti kasvamaan(valkoista rihmastoa), mutta maku ei ollut hapan vaan semi-kuvottava, kuitenkin en saanut siitä vatsaoireita, mutta pitääpä kokeilla laittaa sinne hapankaalimehua kunhan valmistuu ja katsoa tulokset.

Maitohappokäyminenhän tuottaa hiilidioksidia ja vaatii an-aerobiset olosuhteen, eli kannellinen purkki toimii ilman painoa, koska vapautuva hiilidioksidi luo nestepinnanpäälle hapettoman tilan, mutta painetta pitää poistaa räjähdysvaaran vuoksi päivittäin.

Muuten kestomakkarahan on myös alunperin maitohappokäymisellä säilöttävä, eli suolessa on ne bakteerit ja suolalla estetään pahojen bakteerien kasvu .
4
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Vaihtoehtona kasvisruoka
syyskuu 07, 2017, 10:02:07 ap
wanhan nostoa, mutta aiheesta kuitenkin,

olen itsekkin kokeillut joskus aikoinaan kasvissyöntiä, ja kuulun kyllä siihen ryhmään että mulle se ei vaan sopinut, mut täytyy pitää mielessä et käytin silloin suomalaisten elintarvikkeiden valikoimaa + niitä yleisimpiä ohjeita.
No, nyt olen pikkuhiljaa tullut siihen ymmärrykseen että ongelmana ei ole juurikaan ravinteiden saanti, vaan energian, ja en puhu nyt kaloreista vaan jostain muusta-> se täyttymisen tunne jota saa kun syö punaista lihaa, se voiman tunne, sitä on vaikea saavuttaa kasvisperäisellä ruokavaliolla, ainakin henkilökohtaisesti näin, kyse tuskin on myös pelkästään proteiineista, koska esim. yhdistelemällä valmiita jauheita ym. voi saada täydellisen aminohappoprofiilin sisäänsä(esim. riisiproteiini), mutta ei silti sitä samaa kylläisyyden tunnetta - - > it's all about fat, frank !(actually it's all about energy..) kasvissyönnissä -> johtopäätökseni on , että ainakin punaisesta lihasta saa samankaltaista määrittelemätöntä täydellistä energiaa kuin esim. tyydyttyneestä rasvasta esim. ghee eli maitorasva jota esim. intiassa käytetään (iso osa kasvissyöjiä), eli jos haluaa tyydyttää lihansyöjätoverit kasvisruualla, niin siihen tulisi sisällyttää paljon tyydyttynyttä rasvaa esim. ghee , punainen palmuöljy, kookosrasva ja sama pätee kasvissyöjiin jotka eivät saa riitävän syvää kylläisyyden tunnetta , esim. ghee tai punainen palmuöljy on niin maukasta et ite tykkään vaan paistaa sipulia ja kummassa tahansa ja vähän kunnon suolaa, niin on ravintolatason maut jo siinä, kokeiluja kannattaa siis tehdä luonnollisilla rasvaisilla aineilla esim. pähkinät
5
k i i t o s

infoista & linkeistä

osui ytimeen  :thumbup:
6
tämmönen huomio, et söin intialaista itsetehtyä ruokaa(chilin lisäksi myös muita tulisia mausteita), kun oli vähän pakko kun rahat loppu ja viimeiset sijoitin intialaisen kaupan edullisiin antimiin, no ruoka tökki n. 4 päivää, ja käytin hyvin säästeliäästi mausteita, mut sitten sitä alkoi niinku himoitsemaan sitä "poltetta" vaikka se jopa peittää mielestäni sellaiset hienommat makuvivahteet alleen, ja n. viikon aikana sitä oli jo pakko laittaa mausteita niin että hiki virtas kunnolla aina ku söi ja maistu se polte vahvasti suussa, sitten ei enää tehny mieli ollenkaan ilman mausteita syödä ns. normi Suomiruokaa, sitten vielä kun oikein v*tutti niin sitä vihasöi sitä poltetta ja laittoi ihan ylimausteet ruokaan, heh jännä olis tietää miten ne jotka on vuosia syöny kuumaa ruokaa, niin tuleeko siihen poltteenhimoon stoppia ollenkaan?, kun esim. Intialaiset esim. syö jo ihan järkyttävän tulista ruokaa, kävin Intiassa ja aina pyysin että no chili no spicy ja silti oikein vatsassa poltteli ne ruuat .. ?
7
Uusien jäsenten esittelyt / (: t e r v e h d y s :)
syyskuu 06, 2017, 11:54:42 ap
juu ,

täytyy myöntää etten ole vielä kerennyt chiliä kasvattaa, vaikka monenlaista on puutarhoissani ollutkin mm.

*yrttejä
*tupakkaa

*tomaattia & tupakkaa(izmir,samsun,mapacho) juuri nyt, mansikat ja salaatit ei itäny :wrong:

Olen kiinnostunut kaikenlaisten hyötykasvien kasvattamisesta ja puuhastelusta kasvatuksen ympärillä. Mullassa olen kuin kotonani   ;)

Ensimmäinen chilikasvatukseni on lähdössä innolla käyntiin ja lajikkeena pepperoncini, jonka pitäisi olla mieto ja aromikas ja säilömiseen sopiva, muuten jännä et Suomessa säilömisellä tarkoitetaan yleensä jtn. lientä joka tappaa kaiken elämän purkista, kun taas maailmalla se yleensä tarkoittaa maitohappokäymisellä aikaansaatua maitohappo- sekä maitohappobakteeripitoista luonnollisen hapanta elävää ympäristöä jossa ei pahat bakteerit selviä.

Tarkoitus on myös oppia ja jakaa yleistä kasvatustietoutta sekä sukeltaa syvälle  :fire: kuumaan :fire: chilien maailmaan

innolla odottaen tulevaa  :chili: