joulukuu 10, 2019, 05:15:54 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - sorrii

1
LainausTuo kävijämäärä 2 joulukuuta klo 3:50. Muka 717 kävijää maanataina aamuyöllä. Ylläpidolla näköjään epätoivoisia konsteja lisätä käyttäjiä. Säälittää.

Mitenniin säälittää?? Maanantain aamuyöhän on mitä parhainta aikaa selata rauhassa foorumia. Helpostihan netissä muutama sata kävijää tulee ...

Mua säälittää nuoremmat chilipäät jotka tuhlaa aikaansa jossan Facebookin chiliryhmissä. Siellä kaikki korjoitukset katoavat virtaan, eikä niitä kukaan jälkeenpäin lue eikä tietoa tai ohjeita löydä itkemälläkään ... Sitten hädissään kysellään "mulla o jotai pilkkuja cileissä - mikähän niitä vaivaa ... Oon joka päivä kastellut kolme kertaa ja lisännyt tuplaannoksen Microa, Matoa ja Puutarhan kesää ... " [[kuka oikeesti viitsii noihin vastata??]]
2
Päivitetäämpä aihetta  ;)
6 vuodessa on paljon muuttunut. Oon kasvatellut talvivalkosipuleita noista edellä mainituista lähtien 4 kesää viljelypalstalla ja pari viiemistä omalla kesämökillä. Syksyisin laitan ~60kpl isoja kynsiä maahan kahteen riviin ja väliin itusilmuja yksi rivi. Monena syksynä oon saanut satoa syötäväksi ~5kg ja istukkaat seuraavaan satsiin.
Täytyy sanoa, että valkosipuli on palkitsevin kasvi mitä oon kasvatellut! En ole penkkejä juuri mitenkään hoitanut, kunhan joskus kuivina aikoina kastellut ja pari kertaa kesässä lannoittanut kananpaskamerilevärakeilla. Loppukesästä valkosipulipenkki on täynnä heinää ja rikkaruohoja, mutta valkosipulien varret metrin korkuisina eivät näytä välittävän. Se keskimmäinen itusilmurivi on jäänyt parikin kertaa korjaamatta, kun varret ovat hukkuneet ja/tai tuuleentuneet niin ettei niitä löydä. Keskirivissä on sitten kasvanut toisena vuotena isoja yksikyntisiä sipuleita ja joksus kolmannenkin vuoden monikyntisiä. Nyt kun on satoa tullut ihan riittävästi jo monta kesää, niin ajattelin kokeilla heitellä noita kynsiä ja itusilmuja tuonne joutomaille ja katsoa josko saisi aikaan villin kannan niistä ... Naapurin niitty kasvaisi valkosipulia  :o

Itse aihe -etikkaliemeen säilötyt chilit- ei paljon ole enää muuttunut mulla. Säilön aika mietoon liemeen mietoja chilejä: Bishops Crown, Aji Fantasy, Sugarrush; Amarillo ja Aji Cristal myös. Niitä tulee syötyäkin. Lemondropit, Omnicolor ja tulisemmat chinenset tahtovat jäädä ikuisiksi ajoiksi purkkeihin ... Atamonin käytön lopetin kun aloin epäillä että siitä tulee kuitenkin kummallista sivumakua. Kyllä nuo riittävästi säilyvät kun on huolellinen ja liottaa sekä uunittaa purkit ja korkit [Marttojen sivuilla hyvä selitys]

Perusliemi:
4dl vettä
1-2tl suolaa
½dl juoksevaa hunajaa
0-50g sokeria
1dl etikkaa
reilu ½ dl sitruunan ja limen puristettua mehua
(etikka ja sitruunamehu lisätään ihan lopussa; ei keitetä)

Makeampi liemi ja vähemmän suolaa sopii ajeille ja suolaisempi sekä vähemmän makea jalapenoille, pepperoneille ym. Tulisemmille varmaan myös tuo makeampi ...
MINÄ en sotke muista mausteita hyvänmakuisiin esim. ajeihin. Jalapenoissa sopii kyllä laittaa valkosipulia, oreganoa esim.
3
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Etikkasäilöntä
joulukuu 02, 2019, 19:11:07 ip
Myöhäistä päivitystä aiheeseen  8) Tuli juuri ne ihan viimeiset säilöttyä oikein rakkaudella  :-*  :-*  :-*

On siis vuosien varrella tullut kokeiltua kaikenmoista, enkä oikein koskaan ole ollut ihan tyytyväinen tuotoksiini. Jostain kumman syystä Aji Cristalista on kuitenkin aina tullut vähintään kohtuullisen hyvää ... Siinä kai niin vahva oma makunsa, ettei mene pilalle edes Meiran Sieni-säilötteellä ...  ;D  ;D  ;D

Pilaantumaan ei ole mulla koskaan päässyt vaikka on nytkin kellarissa yli 5v vanhoja (Piltti-)purkkeja: Oon aina laittanut vähän Atamonia: Jauheena, jonka sanotaan olevan mautonta ja hajutonta - nestemäisessähän on rommiaromia.

Tämän syksyn pääsadon -tai pääsäilönnän- laitoin ilman mitään sipuleita, mausteita tai yrttejä: Halusin että maku tulee vain chileistä. Ohjeita oon yleensä joka kerta erikseen surffaillut jenkkiläisiltä sivuilta - niin nytkin. Amerikkalainen etikka vaan kuulemma on 5% kun meillä se on 10% ((paitsi viinietikka 6%  sitäkään en käytä)) Suomalaisella etikalla siis jenkkiohjeen pint wettä ja pint etikkaa muuttuu litra vettä ja puolikas etikkaa; siitä sitten aikojen kuluessa viisastuneena laitan lopulta 250ml etikkaa tai etikka/lime/sitruuna ja vettä 750ml . Käytännössä korvaan puolet etikasta lime-sitruunamehulla (tuoreista hedelmistä tietysti!) ...

Siltikin: En nytkään ollut ihan tyytyväinen, kun maistelin valmiita ja sitä lientä. Oon täysin vakuuttunut että Atamonista tulee joku outo sivumaku, josta en pidä. Samoin noiden Jenkkien suolakin taitaaa olla jotain puoliksi laimennettua ihmesuolaa jota laitetaan ruokalusikkallinen ½ litraan: Usein puhutaankin kosher-suolasta tain "picling salt"istä ... ?!? Tai nuo vaan tykkäävät tönkkösuolatuista säilykkeistä ...

Olipa jääkaapissa jemmassa vielä vajaa litra sekalaisia mietoja chilejä: Fantasyä keltaisena ja valkoisena; muutama Bishops Crown; Sugarrush, Aji Cristal ja muutama osin keltaiseksi kypsynyt Jalapeno. Silppusin siis sekaisin ne 2dl Pilttipurkkeihin ja keittelin liemen lähes Chilivaarin ohjeen mukaan: Vaihdoin vaan 2dl viinietikkaa 1dl'aan väkiviinaetikkaa:
4dl vettä
50g juoksevaa hunajaa
25g valkoista sokeria
1tl(kukkura) suolaa [=4g]
60ml lime-sitruuna -mehua [tuoreista!]

lopuksi 1dl etikkaa

Lisäsin liemeen ~60ml sitruunan ja limen mehua kiehautin sen
Kaadoin liemen purkkeihin ja annoin chilien hetken lämmetä kunnes siivilöin sen takaisin kattilaan
Lisäsin 1dl etikkaa; kiehautin vielä ja kaadoin purkit piri-piri-pintaan. Suljin kannet heti tiukasti puristaen: Bauhausista ostetut Honeywell talvikäyttöön tehdyt asentajan työhanskat toimivat hyvin tässäkin asennuksessa ...

Laitoin purkit heti kuumina kylmään veteen, ja muutaman minuutin kuluttua kuului tänne tietokoneelle asti "pok" ... "naps" ... "poks" ... Kaikki kolmen purkin kantta napsahtivat umpioon ...

Maistoin tuota ylijäänyttä liemen tilkkaa ja oli niin hyvää, että lotkotin janooni koko desin  8)  8)  8)
Jouluna kerron ehkä tuliko oikeesti hyvää, ja miten solmuun meni veljen muijan naama mun "paprikasuokaleista" //

PS. Purkkien desinfiointiin on hyvä ohje/selitys mm. Marttojen sivuilla: Pestyt purkit (ja kannet?!) liotetaan vedessä yön yli. Sitten pidetään uunissa 125oC puolisen tuntia. Purkit täytetään kuumana. Bakteerien tai homeiden ja virusten(?) lepoitiöt voivat kestää jopa uunin, jos ei ole ensin liotettu ...
Toinen tapa on toki huuhtoa purkit ja kannet Atamon-litkulla. Mä olen tehnyt molempia.
4
Viisastellaan vielä, kun ei tunnu muutakaan jaksavan tehdä ...

Mulla kasvaa tuolla boncheina Bolle ja pari HYL'iä. Bollen isoimmat kukat 26mm - HYL 18mm
Toki näyttää ne HYLin kukat erikoisenkin pieniltä.

(On muuten mielenkiintoinen Bolle: Idättelin piruuttani muiden 25 lajin mukana keväällä. En sitä erikoisemmin jaksanut hoitaa, vaan kulkeutui muiden ohessa mökille kasvarin lattialle ja kasvoi 9cm taimiruukussa (kookos) koko kesän. Loppukesästä huomasin, että siitä oli tullut aika kivannäköinen pieni puu, jossa tukeva runko ja korkeutta (rungolla) vain ~20cm. Rupesin sitä tutkimaan lähempää, ja kävi niin hassusti, että se katkesi tyvestä! Varren paksuimman osan alta katkesi pääjuuri joka jäi multaan. (vittu). Liikakastelua  ???  ???  ???
Se näytti kuitenkin niin kivalta, että upotin vartta samaan ruukkuun pari senttiä maan alle ja vedin muovipussin päälle ja jätin viileään puutarhavajaan roikkumaan muovikassiamppelina kattoikkunan alle. Sehän juurtui uudestaan: Ihan kokonaisena juurtui ja jatkoi kukkimista kuin ennenkin! Tämä pysynee tallessa useammankin vuoden, jos ei kirvat syö tai taivas putoa niskaamme ...)
6
Ettei olisi wanha kunnon Bolle (Bolivian Rainbow). Se on yksi tyypillinen laji jota tyrkytetään aloitteleville chilipäille: onhan se onnistuessaan niiin hieno, että chilipäisyys varmasti kroonistuu ...
7
Kyllä nuo kasvutavasta erottaa jo aika pieninä: Habaneron sukuiset on yleensä hyvin tukevia, puumaisia jo taimina. Valkoiset (pienet)kukat joita useita samassa pisteessä; usein oksan haarassa. Aji-sukuiset yleensä kasvaa paljon pituutta ja oksat vaativat tukea, tai kiipeievät/roikkuvat. Kukat aika isoja valkoisia joissa vihreitä laikkuja. Violetteja kukkia on Rocotoilla ja monilla koriste-annuumeilla ja jollain villeillä ... Valontarve on sitten Habanerolla varmaankin suurin; ajit pärjäävät paljon vähemmällä. Koriste-annuumit vaativat valoa ja lämpöä; rocotot pärjäävät vähemmällä valolla; kukkiminen usein vaatii kylmiä öitä ... Siitä vaan analysoimaan  8)
8
Joskus viikom päästä ... Ehkä
9
 ???  ???  ???  hö
10
Voisin ehtiä vähän myöhemmin: On vielä säilömättä satoakin ja pussit sekaisin ... sekä pää  ???

(kummallista kun hymiöitä ei ole näkyvissä kirjoittaessa, mutta tulivat näkyviin kun otin esikatselun ?!?)
11
Kyllä chilikasvit hengissä pysyy 50°C lämmössäkin kunhan on juuret kunnossa ja kosteutta riittää. Siitepöly vaan kuolee ~42°C'ssa eivätkä siis hedelmöity. Kukinta ylipäänsä kait epäonnistuu liian kuumassa ... Jotenskin arvelisin alkuperäisen ongelman olevan, että kasvit saavat liikaa ravinteita ja haluavat kasvaa kohti valoa. Ylipäätänsä lannoituksen vähentäminen viisi auttaa. Alkaa sitten lisäämään taas kun on raakileita oksilla. ( En muuten muista mainitun lajiketta! Kyllähän esim. Rocotot kukkivat ihan miten sattuu sisällä: kylmät yöt saavat ne kukkimaan - ei lämpö!)
12
Kiinnostaa ... Antopuolella varmaan enempi  8)

((sain muuten idäteltyä 10v vanhoista siemenistä White Bullet Habaneronkin: loistava lajike myös bonchina, joka tuottaa marjaa talvellakin ilman jättisuperplasmanatikkaa. Pieniä hapaneeroja voi syyä pienetkin pojat ja tytöt))

Onko muuten jollain tietoa vaihtoehdoista Postille?? Postnord, Matkahuolto .. Lähisetupostitukset varmaan sujuu naamatustenkin ...
13
Voihan NFT'ssä pysäyttää pumpun. Sittenkun alkaa näkymään kuivumisen merkkejä lehdissä, niin lorottaa käsin sitä kukituslannoitetta. Ehkä pari kertaa. Kyllähän nuo kasvit nftssä hyvin elävät pari päivää ilman pumppua ja käsin kastelemalla. Mun tietääkseni tuon kukituslannoituksen jälkeen siirrytään takaisin normaaliin lannoituseen kun kasvit alkavat kukkia ... Ei tällä kokeilulla siurta vahinkoa ainakaan tule, jos kuitenkin kukkiminen on jo viipynyt kuinka kauan. Yksinkertaisemmin 2-komponenttilannoitteilla aika sama vaikutus tullee jättämällä typpi-lisät kokonaan pois kunnes kukinta alkaa. Chinenseillä kai noita ongelmia lähinnä on. Joskus kukkii pirustikin, mutta kaikki tippuvat ..
14
Kukittaminen PK'lla: anna alustan kuivua ninettä lehdet lerpattavat: sitten PK-lannoitetta vahvana. GHE, Canna, ym. merkkilannotteissa sitä PK'ta sanotaankin kukituslannoitteeksi. Halpaversio esim Nutriforten syyslannoite, joka on myös pelkkää fosforia ja kaliumia.

Tietysti tarvitaan myös paljon valoa ja lämpöä....

(Oon tuota itse kokeillut, mutten oikein osaa arvioida tehoa, kun mulla ovat muutenkin alkaneet lähes kaikki taimet kukkimaan viimeistään 2kk ikäisinä. Toiseksi vaikka "virallisesti" punasävyistä valoa sanotaan kukitusvaloksi, niin itse oon huomannut että täysin siniset akvaarioledit saavat chilit kukkimaan aivan hulluna ???

Taitavat nuo "viralliset" ohjeet liittyä aika usein hampun kasvatukseen ...)
15
Tori / Vs: M: Perulaisten rocotojen siemeniä
lokakuu 31, 2019, 11:23:16 ap
Mulla löytyy Red Peruviania: Siemeniä ainakin kolmea eri vuosikertaa. Alunperin Fataliilta tilattu joskus 10v sitten. Se Red Peruvian on ollut mun luotto-rocoto aika monta vuotta: Vaikka oon kokeillut suurinpiirtein kaikkia siemenketjukirjeen lajikkeita, on RRP tehnyt aina parasta satoa, eli isoja mollukoita. Riesen Yellow oli ainoa muu josta oon saanut kunnollisia paprikan kokoisia hedelmiä; ne vaan olivat vetisiä ja mauttomia ...

Nyt oon parina viime kesänä kokeillut muita lajikkeita. Viime kesänä Montufar ja Cuzco Manzano Amarillo tekivät kivasti satoa, muttei tuo jälkimmäinenkään yhtä isoja tehnyt kuin RRP, vaikka satoisa olikin.

YV ...
16
Tori / Vs: M: Perulaisten rocotojen siemeniä
lokakuu 30, 2019, 12:13:39 ip
Millainen lajike tuo Chicotillo mahtaa olla. Netissä puhutaan Aji Chicotillo Rojosta joka mainitaan miedoksi baccatumiksi. Kuva näyttää vähän Aji Cristalilta. Voisi toki muistuttaa lemondroppiakin, mutta punainen ... Google antaa rinnan linkkejä Aji Rojo sekä Puca Uchu -joka lienee punainen versio LD'stä [Kellu Uchu] ..

Kyllähän tää kokeiluun menee: Niinhän se on että toisen hyvä on toiselle pahaa ja mietouskin hyyyvin suhteellista. Mä kokeilin joskus Bluesmanin Aji Melocotonia [Siemenketjukirjeestä] jonka piti olla makea, mieto ja hyvänmakuinen. Itselle tuli mieleen joku Goats Weed siitä mausta ...  ???
17
Up! Nyt on kohta aika .. Ostakaa pois: Mulla on ihan liikaa lamppuja
18
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
syyskuu 03, 2019, 15:30:53 ip
Samanlaisia "simpukoita" oli mun lapsuudessa mummolan mökillä: Punelian järvellä. Hiekkapohjainen ja täysin kirkasta lähdevettä... Toisessa päässä samaa järveä on muuten Marskin Maja. Ne on vaan sinpukoita sanoisi Sorrii 6v...
19
Ps. Ihan eri tason harmi on sitten jos kirvoja lentelee. Tai jotain ripsiäisiä, punkkeja sum muita..
20
Kuulosti silti liioittelulta tuo huoli niistä. Minä en ainakaan ole havainnut mitään tuhoja taimissani koskaan, vaikka on itikoita lennellyt monenmoisia. Ehkä ne on ollut vaan hyttysiä ... Tai banaanikärpäsiä  ;D :D
Suurin harmi niistä on ollut tietokoneen ääressä foorumia surfatessa kun tulevat silmiin, nenään ja suuhun  ???