huhtikuu 09, 2020, 06:47:32 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - sorrii

1
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
huhtikuu 06, 2020, 13:55:24 ip
Mä olen vuosien (>10v) varrella kokeillut jos jonkinmoista ja lopulta luopunut yrittämästäkään tuottaa kunnon satoa pelkällä keinovalolla: Aurinko vaan kun on niin ylivoimainen supernatikka, ledi sekä plasmavalo. Luximittarilla saa hyvää osviittaa kun menee suorassa auringossa yli halpismittarin mittausalueen. Noilla ledillä ja natikoilla ym. voi mitata vielä 10cm päässä lampusta. Auringon ongelma sisätiloissa on vaan se, ettei se pysy paikoillaan! Pitäisi olla joku erkkeri tai vähintään kulmaikkuna hyvään suuntaan, että tulisi riittävästi valaistuja tunteja. Mun kompromissi on ollut, että pidän kasvit (taimikaapin jälkeen) ikkunoiden edessä. Itsellä ovat lähes itään, joten valoa tulee auringonnoususta jokseenkin klo12 asti. Valot menevät päälle klo 11 ...
Sittenkin chinensien kanssa saa tyytyä pariin hassuun hedelmään. Baccatumit on helpoimpia ja niillä voi odottaa jopa runsasta satoa jos asiat on muuten kunnossa.

JOS minä kasvattelisin muutakin kuin taimia sisällä, niin ainakin käyttäisin sitten kunnon heijastimista tehtyä telttaa, niin ei valoa karkaa "harakoille". Onhan tuo sähkövalo aika kallista pitemmän päälle ....

Mars Hydron nettisivuilla on ollut aika realistiset tiedot valojen kasvatusaloista ja etäisyyksistä: yleensä kaikkien valaisinten kohdalla tiedoissa ne suositukset. Kyllä noiden laadukkaampien ledien tehot ja wattimäärät on aika vertailukelpoisia. Esimerkkinä äkkiä Marsin COB 300W (todelliset watit 120W!) suositeltu ala kasvatukseen on 75x75cm ja kukintaan 60x60, joka varmaan pätee myös hedelmän tuottoon ...

Mulla on ollut parikin Mars hydron lediä: Ensin 200W reflector -malli joka oli hyvä mutta äänekäs. Myin äkkiä pois. Ostin Pro.mallin ~200W joka oli tehoiltaan ihan vastaava, ja piti sekin senverrän mökää että myin pois! (vitutti!!) ... Myöhemmin oon löytänyt/ostanut halvalla tosi laadukkaat Valoya ledit joissa ei ole tuulettimia ollenkaan: 120cm pitkiä 100W tankoja, jotka 2-rinnan asetettuna saa jopa chinenset tuottamaan hedelmää. Hintä vaan ei olisi normaalikuolevaisen tasolla jos ei käy sama säkä kuin mulla ...  8)  8)  8)

Huomasin nyt vaan, että sillä Mars-hydrolla on aika kiinnostavia uusia malleja hyvin kiinnostavaan hintaan, joissa myös jo passiivinen jäähdytys! Mun kokemukseni mukaan nuo Marsit ovat hyvinkin laadukkaita, vähän kuin ledivalojen Sköda ..  :D  :D  ... Jos itse tarvitsisin lisää valoja, niin en miettisi yhtään: SP150 on 135W ja hintaa 135€ ... Isommat suhteessa halvempia .. ((kauppa kannattaisi tietysti etsiä euroopasta!))
Kotimaasta en ostaisi ollenkaan ellen sitten olisi yltiöisanmaallinen ja niin rikas että voisin tukea paikkallista yrittäjyyttä ..
2
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Antivitutusta ilmassa
huhtikuu 04, 2020, 21:34:44 ip
Eikös sinä ole 4 porrasta; yhteensä 16 asuntoa. Ja Whilin kasvihuona 😂🤣😂🤣
3
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
huhtikuu 04, 2020, 21:27:14 ip
Se on juuri sama tilanne mitä selitin ed viestissä ...
4
Mä olen rakennellut tuohon tapaan passiivihydroja, mutta ilman ylivuotoreikiä: niitä tarvii vain ulkona sateen takia. Kyllähän tuosta kasteluputkesta voi kepillä kokeilla veden tason. Tai voi tehdä kohon avulla osoittimen. Päältä kastelu taas tekee vaan hyvää hydrosorassa! Pienemmissö ruukuissa (ämpärissäkin) jää vesitila vähän pieneksi soran takia. Vettä/soraa on jokseenkin 50/50 ..  Vesitilaa voi kasvattaa ylösalaisin laitetulla verkkoruukulla pohjalla tai reiitetyllä astialla. Tai rei-itetyn välipohjan kanssa. Juurethan kasvaa nopeasti sinne pohjallekin.
Pauliina-ruukkuja oon käyttönyt sellaisenaankin. Betonipaljuista tein jättiversion laittanalla 60l ja 40 litraisen sisäkkäin. 40-litraisen porasin seulaksi että juuret pääsee läpi. Yhteen tein isoista verkkoruukuista upotukset säiliöön ...

Passiivinen hydro on yllättävän tehokas kasvatustapa siis ilman mitään pumppujakin! Sisätiloissa pysyy kasvu kurissa helpommin mutta satoa tulee hydroilun tapaan.
5
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
huhtikuu 04, 2020, 15:36:03 ip
Lainaus käyttäjältä: Siika - huhtikuu 04, 2020, 14:50:42 ip...akkujen sielunelämään tms?

En oo sähköimmeinen, mutta teeitseukko ja tutkin viimeksi tuota mainittua sielunfilosofiaa aika paljon, kun laajensin mökillä akkusysteemeitä. Tein päätelmiä viisaampien jutuista:
Kovasti teoriassa mietitään kuinka virta kulkisi suorinta tietä ja mahdollisimman pienillä sisäisillä häviöillä ja niihin rinnankytkentäjohtoihin tuli ohjeita joissa johtimet on jopa 16mm2 ja pituus minimoitu 15cm asettamalla akut niiin että navat on mahdollisimman lähekkäin ... Sitten rivikaupalla matemaattista jargonia vastuksista ja virroista tai-mitä-ne-nyt-oli ... Sitten toisaalla joku profeessori ilmoitti ettei noilla käytännön merkitystä ole kuitenkaan.

Itse kytkin navat kuten edellisessä vietissäkin kuvataan. Pääasiallinen kytkentä sekä lataukseen että kuormaan tapahtuu samoista navoista. Sitten lisäsin toisen ulostulon ja latauksen agregaatilta niihin vapaana oleviin napoihin .. ??? ??? Ei se systeemi ole kahdessa vuodessa räjähtänyt ja on toiminut virheettömästi. Siitä "extra-liitännästä" oon vienyt ulkokaapelilla valovirtaa puuliiteriin ja kerran ladannut muutaman tunnin bensalla.

Paneeli on 270W/24V ja akut 2x220Ah/12V - Lataussäädin MPT-säädin joka tunnistaa ja säätää oikeat jännitteet:
Hyvin riittää jääkaapille sekä valaistus ja telkkari joka päällä joka ilta 6 tuntia ...  ;) ..ja radio tietysti

((tämä kytkentä siksi, että napoihin on aika vaikea saada fyysisesti mahtumaan liitäntöjä kahta enempää. Itse järkeilin että kun virta kulkee johdoissa valon nopeutta niin eihän tuommoinen akku ehdi huomaamaan mistä päästä se virta tuloo ja mihin suuntaan menöö ... :) :) :) ))
6
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Antivitutusta ilmassa
huhtikuu 04, 2020, 12:15:28 ip
Lainaus käyttäjältä: Whili - huhtikuu 04, 2020, 11:35:09 apMaalämpöpumppu pysähtyi yöllä. Aamulla räpellystä ja puhelinkonsultaatioo.

JA TAAS TOIMII !!  Hyvä minä  8)

HÄ?!
(pien)kerrostalossako lämpöpumput huoneistossa .. ???
..nythäm mä hogasin: Sulla on maalämpö kasvihuoneessa(?)  :D  :D  :D
7
Tori / Vs: Ostetaan kuivattua chiliä
huhtikuu 02, 2020, 12:49:11 ip
Aprillia  ???  ???  ???  ... täällä joku hengissä  :o

Juu. Unohdinkin jo ... Mä teen täys inventaarion sit samantien. Mullahan on tallella kuivattuja varmaan 4-5 viime vuodelta: Sitä vanhemmat oon kyllä hävittänyt. Supertulisia ei kovin paljon, mutta jotain on enkä muista ...

Palaan asiaan tänään! Jos nyt pian näet tämän, niin kiva olisi tietää paljonko tarviit ...
Kuivatut chilithän on niin kevyttä tavaraa, että esim. koko puskan tuotto nagaa ~1kg on kuivattuna ~50g ja mahtuu kokonaisinakin reilun litran pussiin ... Mielelläni mä jakaisin noita miedompiakin: Kyllä ihan tulinen vaikutelma tulee Goats Weedeistäkin esim. kun käyttää vähä reilummin  >:D  ((SE on muuten hyvä mauste!))
8
Mä olen laittanut 3dl Hyperiä litran pulloon/kannuun ja täyttänyt kiehuvalla vedellä. Oon kokeillut myös vaa'alla 300g +700g josta tulee käytännössä samat vahvuudet. Kiehuvalla kun sekoittelee, niin ei ole mulla kiteytynyt koskaan. (Syyslannoitteella tein myös 30% ja myöhemmin 20% joka sekin tahtoo kiteytyä, varsinkin kylmässä, eli talven aikana)

PS. Kuulin yhden sekoittelevan nämä stokkilitkut ionipuhdistettuun veteen (=akkuvesi) ... 8-) .. Eipä tullut mieleen, enkä usko että siinä on mitään järkeä!
Itse oon vanhasta Tomaatti&Mansikka-setistä tehnyt mökillä 10% stokkilitkuja jo monta vuotta saunan vesipadan kuumalla järvivedellä! Hyvän näköisinä on ne säilyneet jopa talven yli ... Tuskin noin vahvoissa suolaliemissä mitkään pöpöt lisääntyy.
Sensijaan alussa kun ostettiin Yaran lantoja oli joku ohje 40% ja 30% -litkuista: Niitä en saanut mitenkään pysymään nesteenä. Siksi kokeilin tämän 30%+20% joka osuu Nutriforten ohjeenkin suhteisiin sopivasti ... ja onnistuin
9
Joo voi olla vähän pettymyksiä. Bauhausissa ihmetytti erityisesti pari v sitten kun oli tarjolla esim. Moruga Scopion ja muistaakseni Tabasco, jotka näytti päälle tavallisilta annuumeilta  8)

Hankkijalta ostin kerran Lemondropin jossa oli nimilapussa tiedot asiallisesti C.Baccatum jne. mutta oli oudon tukeva puumainen taimi. Tulihan siitä keltaisia suippoja hedelmiäkin, mutta kasvutapa oli erilainen eikä maku ehkä ihan kohdallaan ... Jonkun Pirkanmaalaisen pikku taimitarhan taimia ne oli. Lajikkeita ihan kivasti ... Voi noista säkällä ihan kelvolliset taimet löytää JOS ei muutakaan saa mistään. Vähän hintavia nuo laatu-taimet on tilata kauempaa jos useampia kasveja haluaa. Ne hankkijan taimet maksoivat 2.95€ ...  :-\  (~5v sitten!)

Kolme kertaa olen itse valmiin taimen ostanut: Puutarhamessuilta ostin Ancho Granden joka oli kyllä odotusten mukainen ja tuotti paljon tummia suippoja "anchoja" ... Chilitarvikkeen loppuaikoina Tammelassa, ostin yhden Aji Cristalin kun oli jäänyt itseltä idättämättä. Tuli komea kasvi, joka tuotti paljon epätavallisen suuria "aji cristaleita" ... Niiden maku vaan ei edes muistuttanut aitoa AC'ia ... Luulin ostaneeni laatutaimen  :-[  :-X  :-\

Tässä pätee vanha rakentajan sääntö, että kun itse tekee, niin saa sellaisen kun tulee ...

10
Tampereella taimia on ollut takavuosina myös Hankkijalla (ent. Multasormi) ja Bauhausissa sekä jotain tavallisimpia Honkkarissa. Varsinkin Multasormi yllätti. Tiedäsitten miten tänä keväänä: Multasormen osti Hankkija ja Honkkarin Rusta: Ainakin Honkkari on muuttunut "pahasti" ..
11
Tee-se-itse / Vs: Kylmäsavustus
maaliskuu 01, 2020, 12:03:27 ip
Mä en ole ennen törmännyt Chilifoorumissa tuollaisiin spammeihin. Viime aikoina on tainnut olla muitakin ...
12
Jepp. Jaettu kansio ilmam muuta pitää olla Googlessa. Mulla on oma chilikuvakansio, jonka olen merkinnyt julkiseksi  :thumbup:  :chili:  :chili:  :fire:
13
Tee-se-itse / Vs: Kylmäsavustus
helmikuu 29, 2020, 10:55:01 ap
Tuli ilmoitus: OmegaSoftwares vastasi aiheeseen Kylmäsavustus - 2020-02-28, 06:27:45

Eipä näy täällä ...
14
Kaikki pitää pakottaa siis G-ryhmään 8-)
15
Pitäisi perustaa sellainen G-piste missä voi käydä valittamassa! Ehkä se onkin siellä jossain ... kukaan ei tiedä, mutta kaikki tietää ..  ;D  ;D  ;D

G on kuin Kela paitsi että niiltä saa myös paljon palvelua  ::)
16
On tää aika peeceestä ...  8)

Mulla on ollut käsitys että mun kuvat näkyy yleensä, kun ei ole juuri tullut huomautuksia. Toki jos ihmiset tottuu, että se on ihan normaalia ettei näy, niin ei enää viitsi edes mainita ...

Voisiko olla että Huru-ukko käyttää Chromea; on kirjautuneena Googleen ja/tai Chromeen jne.
Itse oon aina ... Ja omat kuvat näkyvät vieraillakin koneilla sikäli kun tiedän. Yleensä aina kirjaudun G'een kun menen nettiin. En osaisi enää elää ilman G'n kirjanmerkkejä ym  ???

Nihilisti-firmat nykyään pyrkii estämään hotlinkkauksen säästääksen rahanpaskaa. Ei silti kai kaikki kun hotlinkit toimii useimmiten. Esim. FB'n keskusteluryhmissä näkyy paljon munkin linkkaamia kuvia, sarjakuvia ja hauskaa ...
17
Ei näy ...

Itse käytän Google Photos -palvelua. Kuva laitettava julkiseen kansioon. Avattava siellä, ja pöydällä "kopioi kuvan osoite". Täällä: "lisää kuva" ja CTRL P ... Wot


Tässä korkeus asetettu 720pix
18
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
helmikuu 25, 2020, 13:28:16 ip
Voihan nenä. Mulla on niitä 5kpl kaapissa käyttämättöminä ... Tuli ostettua "varastoon" kun luulin että loppuvat. IKEAssa tuotteet poistuvat markkinoilta nopeasti - varsinkin hyvät tuotteet! Näin kävi 6000K ja 5000K ledilampuille, joita oli 20 wattisina ...
Noita Växer-lamppuja vastaavia Airameita oli viereisessä K-raudassa alle 10€'lla.

Winkwink: Siellä K-raudassa on usein aika rajuja tarjouksia. Esim. 1000W Black&Decker agregaatteja oli/on 50€. Ostin joskus Stanley räikkä- ja holkkisarjan 20€ jollainen halpis-merkkinenkin yleensä yli 50€!! Se Stanley on vielä mustaa terästä ja muutenkin aika pro-laatua.
19
Lainaus(Ei ihan auennut mitä kritisoit, mutta samapa se.)

Eiku!
Radio Novalla on ysäri-iltaa, -päivää ja ysäri-mitävaan jossa soitetaan 90-luvun diskojumputusta. Kai aika paljon kotimaistakin, mutta englannin kielistä ... Monotonista diskoa, konemusiikkia ... sitä!

Laura oli vitsi, ainakin puoliksi. Mun 90-luku oli aika rappiomenoa lähiöbaareissa ja halvimmissa räkälöissä kaupungissa. Muistan jotenkin että tää Laura soi aina jokapaikassa. Ja Road to Hell. En paljon muuta muistakaan.
Onhan toi Laura tuossa videolla sen näköinen, että tämmöinen vanha pervo voisi siitä uneksiakin ...  ;)  :D  ;D
20
Puutarhan kevät on rakeinen lannoite, eikä kai sitten ihan vesiliukoinen, kuten Puutarhan kesä. NPK-arvon mukaan luulisi sopivan. En uskalla sanoa miten toimii ...
Ainakin taimikasvatuksessa minä luottaisin ennemmin vesiliukoisiin lannoitteisiiin. Se varastolannoitus kanankakkarakeilla toimii kyllä kesällä kun kasvit ovat kunnon valossa ja kasvu täydessä vaiheessa. Siitä kasvi saa kait lähinnä typpeä, joten ei ihan määrätttömästi kannata laittaa. Tomaateilla ainakin mulla kävi niin, että eivät tehneet juurikaan hedelmää vaan kasvoivat ja kasvoivat vaan ... Neko on tuttu nimi ...  :-\

Kokeile kaikkea ja kerro foorumissa sitten miten meni  :D  :D  :D