lokakuu 01, 2020, 14:38:53 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Omskakas

1
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Vesimeloni
maaliskuu 15, 2019, 20:16:36 ip
Lainaus käyttäjältä: ottulo - maaliskuu 11, 2019, 22:15:27 ip
Mulla on ko. puutarhan meloneista kerättyjä siemeniä jemmassa, ja tälle vuodelle on yksi itu noussut. Viime syksynä niitä idättelin jo menestyksellä, mutta taimivaiheen hoito jäi kokonaan puuttumaan, joten kuivahtivat, enkä tiedä olisiko talvetus onnistunut kuitenkaan. Nämä on mun käsityksen mukaan Rannikon tänne jalostamia, joten pärjäävät hyvin ja maku on kohdallaan.


Jos meinaat avomaalle, laitoit liian aikaseen. Ohje on 2-3 viikkoa max ennen lopullista istutusta. Juuret ei sais kasvaa kiinni taimetusruukkuun.
2
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Vesimeloni
maaliskuu 10, 2019, 10:31:48 ap
Nurmoossa kasvatetaan avomaalla vesimelonia: https://yle.fi/uutiset/3-10356257

Tästä innostuneena tilasin Ämeriikasta muutamaa melonin siementä. Ainakin jutun kuvassa oleva golden midget pitäs viihtyä Suomen kesässä. Kasvatus avomaalla mansikkamuovilla katetussa kesäkurpitsapenkissä.
3
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Maissi
lokakuu 06, 2018, 20:15:30 ip
Maissinkasvattajille kysymys: Jos haluan maissia grillattavaksi, mikä lajike ois sopiva?

Ja miten muuten olette sadostanne nauttineet?
4
Ajattelin pussittaa tomaatin siemeniä ja huudan vaimolle:

"Tiedätkö missä on ne minun pienet siemenpussit?"

Vaimo:  >:D

Ne oli pahvilaatikossa ylähyllyllä.  ^-^
5
Lainaus käyttäjältä: Trioniska - syyskuu 10, 2017, 10:54:12 ap
Heh, pakottavat olosuhteet siis toivat chilien pariin kasvatuksen merkeissä ;)


En ole varma viittaatko minun joskus kasvattaneen hassua tupakkaa, mutta näin ei ollut asia. Kyllä ne chilit olivat se juttu ihan alusta pitäen.  ^-^
6
Ei lähde. Innostuin aikoinani kasvatuksesta, mutta sisäkasvatus oli sotkuista ja hankalaa eikä rivarin pihalla ulkonakaan meinannut mikään kylminä kesinä kasvaa. Nyt omakotitalossa ja hyvänkokoisella pihalla etsitään uutta intoa taas harrastella.
7
Uusien jäsenten esittelyt / Comeback 10 vuoden takaa
syyskuu 05, 2017, 20:41:54 ip
Kokeilin tänään huvikseni kirjautumista ja sattumalta muistin vanhan salasanani.  :D

Olen näköjään kirjoitellut 2005-2007 vajaat puolentuhatta viestiä ilmeisesti jonkun tason asiantuntemuksella. Chilinkasvatustaidot on unohtuneet melkein kokonaan. Silloin tällöin olen kasvattanut puskan tai pari erilaisella menestyksellä.

Viime talvena kaivoin jääkaapissa säilytettyjä vuonna 2005(!!!) Fataliilta tilattuja siemeniä ja löin multaan. Itävyys oli yli 50 %! Kesän nurkilla rakensin jonkinmoisen kasvihuoneen niiden suojaksi ja siellä reilu puolenkymmentä chiliä on elossa pysynyt kesän. Sato on auttamatta myöhässä, koska taimet ottivat keväällä vähän kylmää ja liikaa auringonpaistetta ja kärsivät siitä. Tällä viikolla joutunen ottamaan ne sisään kypsyttelemään. Ainakin habaneroa, fataliita, starfishia, rocotoa ja jotain pitkäpodista baccatumia on tulossa. Kasveissa oli nimilaputkin, mutta kasvihuoneen kosteus vei lyijykynäteksit lukemattomiin.

Saatan verestellä kasvatustaitojani ja haistella kasvatuksen uusia tuulia foorumilla tästä lähtien useammin. Josko kausi 2018 sujuisi paremmin.
8
Edistyneempi chilinkasvatus / arjen pikku tapaturma
lokakuu 25, 2007, 16:22:34 ip
Lainaus käyttäjältä: "Tapolan Tulikeppi"Tavallaan aivan ohi alkuperäisen viestin, mutta arjen tapaturma myöskin..

Taannoin tein citymarketista ostamistani habaneroista salsaa, enkä ronskina miehenä ymmärtänyt että kumihanskojen käyttäminen on hyvä idea vaikkei se käsiä polttaisikaan silputessa.. tapahtumasarjassa lisää myöhemmin.. Salsat valmistui ihan hyvin niinkuin aina ennenkin, ja oli hyvää. Sitä pitikin heti jäähdyttyä kammeta aimo annos kitaan nachojen saattelemana.. noh, aviossa kun elän niin "aviollisia velvotteita" piti lähteä suorittamaan eukon kanssa.. älysin kuitenkin että jos pesisi kädet vielä kerran huolella, ettei homma menisi liian tuliseksi.. fairyllä hinkkasin kourat kiireessä vielä kerran ja sitten makkariin.. voittekin arvata että hommat loppuivat kuin seinään "ensikosketusten" jälkeen.. rouva laukkasi vessaan huljuttelemaan intiimejä osiaan kylmän veden alle, huuto oli kohtalaisen voimakasta, eikä habanerotkaan olleet enää rouvan mieleen... enpä saanut sinäkään iltana.. ilmeisesti pelkkä käsien peseminen ei saa kapsaisiinia irti sormista..


Pari vinkkiä saannin edistämiseksi:
1) Kapsaisiini liukenee rasvaan. Hiero siis käsiäsi öljyssä, pese öljy saippualla pois ja toista tätä niin kauan kuin on tarpeen.
2) Jos et tiedä onko kapsaisiinia vielä sormissa, kokeile koskettaa sormella oman kielen päätä. Jos kieltä polttelee, ei sormia kannata laittaa vaimon siihen.  :wink:

edit: hidas
9
Tää Oulun kaunein poika on valitettavasti koko kevään muualla.  :wink:
10
Edistyneempi chilinkasvatus / Kilpikirvat
helmikuu 27, 2007, 22:42:49 ip
Koita pyretriiniä? Se hajoaa valossa aika nopeasti.
11
Chilit voi istuttaa syvemmälle eikä ne siitä säikähdä.

Omassa 'farmissani taitaa olla yleensä 9 l vettä. Mitoitin veden määrän niin, että se ei yllä lekasoraan. Tosin silläkään ei ole hirveästi väliä, vaikka yltää, kunhan ei laita niin paljon vettä, että sora alkaa kellumaan, jolloin kasvit saattavat kaatua.
12
Lainaus käyttäjältä: "Red Hot Chili Peppers"Onko kukaan kokeillut hevosen paskaa? Sitä olisi nimittäin lähistöllä runsaasti saatavilla ja ainakin talvivalkosipuin lannoitteena oli mainiota. Chileille en ole vielä uskaltanut kokeilla.


Nimimerkki 'Tyräkki' kertoili taannoin tällä palstalla kasvattaneensa silejä hevonpeellä ilmeisesti onnistuneesti. Jos et haulla löydä aiheesta vietejä, koita kysellä Tyräkiltä. Hän saattaa vielä vaikuttaa puutarha.netissä
13
Edistyneempi chilinkasvatus / Altakasteluruukku
helmikuu 12, 2007, 11:33:44 ap
Pitäisin todennäköisempänä, että onnistut tappamaan kasvisi kerralla ylikastelulla kuin kuivuuteen.

Nyt on kuitenkin helmikuu, eikä aurinko pahemmin porottele. Minulla on yksi bacca 30 cm altakasteluruukussa ikkunalla ja olen kastellut sitä yleensä vähän reilun viikon välein. Vettä olen antanut kerralla noin litran.

Ison altakastelun vesitilaan mahtuu melkein 5 litraa vettä ja tuon täyttämällä ruukku muuttuisi turvesuoksi useiksi viikoiksi, mikä todennäköisesti tappaisi kasvin.

Jätä kasvit ikkunalaudalle ilman keinovaloa ja tuuletusta haihtumisen minimoimiseksi, kastele tavallista reilummin, mutta kuitenkin kohtuudella. Chilit kestävät myös kuivahtamista ja heräävät henkiin melkein kuolleen näköisistä käppyröistä. Toissajouluna chilintaimet selvisivät keinovalon alla pari viikkoa reilusti kastelluissa maitotölkinpuolikkaissa. Altakasteluissa ei pitäisi olla ongelmaa, kunhan et hukuta niitä.
14
Muut harrastukset ja elämä / Kasvatuksista
helmikuu 11, 2007, 15:55:35 ip
Lainaus käyttäjältä: "papr-ika"
hei miten voin banaaneja ja ananaksia kasvattaa? kuulostaa jännältä.


Tuttavani kasvatteli ananaskasvista kuulemma metriä leveän piikkikasan. :)

Anaksen kuulemma saa kasvamaan hedelmästä. Leikataan ananaksesta se 'hattu' pois eli päässä oleva lehtiruusuke ja hiukan hedelmäosaa mukaan. Sitten se piti istuttaa multaan. En muista, millaiset olosuhteiden piti olla, mutta kuulemma kestää kauan ennen kuin rehu lähtee kasvamaan.

Googlekin auttaa:
http://www.floridagardener.com/misc/hgpa.htm

"While precise times for fruiting in containers in Texas cannot be given, you can get an idea from the time required under conditions in Hawaii. After early spring planting, a sucker will take about 16 months, a slip about 24 months and a crown may take 28 months to flower. After flowering, the developing fruit will require another 6 months, more or less, to mature. Thus, you should expect to wait 21 to 34 months from planting to enjoy your own home-grown pineapple."
http://aggie-horticulture.tamu.edu/Citrus/pineapple.htm
15
Lainaus käyttäjältä: "saaristolainen"Tästä on kyllä varmaan ollut aikaisemminkin keskustelua, mutta en nyt löydä thredia.

Cutting Boardin ilmapumppu pitää aivan älytöntä meteliä! Sinänsä hommalla ei nyt ole niin kauheasti väliä, kun chilit majailevat omassa huoneessaan, mutta silti: Ihmettelen vain miten ko. systeemiä voi pitää esim. kaksiossa tms.!?!

Käyntiääni kuulostaa kyllä aivan "normaalilta", eli pumpussa ei pitäisi olla vikaa, ja toisaalta olen tottunut totaaliseen hiljaisuuteen täällä maalla.

Sekavan johdatuksen jälkeen varsinaiseen aiheeseen... :)

Onko pumppua pidettävä jatkuvasti käynnissä vai riittäisikö jaksottainen käyttö?

Nyt täytyy oikeaseti katsoa, eikö tuossa pumpussa ole mitään tehonsäätöä. :D


Koita pistää jotain pehmyttä pumpun alle. Suuri osa äänestä aiheutuu pumpun tärinästä esimerkiksi lattiaa vasten.

Pumppua ei ole pakko pitää päällä koko ajan. Voit ottaa sen päältä esim. yöksi tai leffan ajaksi, jos pörinä häiritsee.
16
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Arsen eka kerta
helmikuu 03, 2007, 10:57:57 ap
Kasvatuspäiväkirjan nimi....   :oops:  :lol:  :roll:

Ihan hyvän setin lajikkeita olet valinnut. Siitä se lähtee! Dutchhaballa ja Fataliilla tosin saattaa tulla ongelmia erilaisten ravinnevaatimusten kanssa.
17
Edistyneempi chilinkasvatus / Siementen säilyvyys
tammikuu 25, 2007, 17:19:53 ip
Mulla on siemenet minigripeissä ja olen säilyttänyt niitä jääkaapissa reilun vuoden. Itävyys oli edelleen noin 90%.
18
Kodin mausteinen kokkaus / Santa Marian Red Fusion -sarja
tammikuu 17, 2007, 10:42:05 ap
Moni on saattanut bongatakin nämä kauppojen hyllyltä. Sarjaan sisältyy puolenkymmentä erilaista maustekastiketta/salsaa ja joitakin kuivamaustesekoituksia. Näitä tuli testattua:

-Chipotle tahna
Sisältää tuoteselosteen mukaan 34% savustettuja jalapenoja. Loput on sipulia, tomaattia, etikkaa ja muita mausteita. Kokeilin tahnaa useampaankin ruokaan ja parhaiten se sopi tomaattipohjaiseen jauhelihakastikkeeseen, johon 3 reilua teelusikallista toi miedon savunaromin ja tulisuuden. Tahna menee paremman (=savutaban) puutteessa ihan hyvin, mutta mitään suurempia ei siltä kannata odotella.

-Habanero & Tequila salsa
Tuotetta mainostetaan 'extra hottina', mutta chiliin tottuneelle se on maksimissaan keskivahvaa. Valmistusaineina on käytetty hulppeat 0,5 % tequilaa ja 0,25 % habaneroja!!! Salsassa maistuu jokin, jonka voisi tulkita tequilan aromiksi, mutta habaneron makua en saanut esille kuvittelemallakaan. Käytin koko purkin tehdessäni tortilloille kastiketta. Kastikkeeseen käytin puoli kiloa kanansuikaleita ja lisäksi vähän paseerattua tomaattia. Tulos oli ihan maukas. Ostaisin tätä mahdollisesti uudestaan, jos se ei olisi niin ylihinnoiteltua. Kertakäyttöisestä pienestä salsapurkista ei viitsi maksaa 3,5 euroa.
19
En ole koskaan kuullut, että kasvit fysiologisesti tarvitsisivat lepoa siten, kuin me lepäämisen ihmisinä ymmärrämme. Kasvit toki menevät vaihtelevan asteiseen lepotilaan silloin, kun ympäristön olosuhteet eivät ole otolliset, mutta muuten...  tuskimpa.
20
Kodin mausteinen kokkaus / Kotiruoka kunniaan!
tammikuu 04, 2007, 19:05:09 ip
Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"Kultainen keskitie joidenkin lääkäreiden mielestä on siinä 10-30g hiilareita päivää kohden + kovien rasvojen välttely.


Taisi Saulilta puuttua yhdet nollat noiden lukujen lopusta?  :wink:  Tuon verran hiilareita saavat atkinssilaisetkin syödä.