huhtikuu 02, 2020, 15:55:52 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Punkki

1
LainausEi ole aivan mahdotonta, että se olisi Rocoto Red Peruvian.
Minulla siinä oli aivan valkoisiakin kukkia:
http://chilivaari.blogspot.fi/2010/03/valkoisia-variaatioita_19.html


Mielenkiintoista... Minun kasvissani kukat olivit kuitenkin kaikki hyvin samanlasia (niin kuin yleensä ovatkin).

LainausJos hedelmä ei ole aivan kypsä, siemenet eivät ole mustia, vaan muistikuvani mukaan olivat lähinnä harmaita.


No harmaita nämä nyt eivät missään vaiheessa olleet, vaan vaalranruskeitia jotka tummuivat kuivuessa. Eivät kuitenkaan läheskään niin mustiksi kuin esim. Turbo Pubellani.

LainausMerkillinen tapaus! Ei ole, näyttää, puhdas pubescens (= Rocoto), vaan jonkinlainen risteymä - mutta minkä kanssa, onkin mielenkiintoinen kysymys, koska näiden ei pitäisi risteytyä helpolla muiden kuin villien, hyvin harvinaisten c.cardenasii/eximium -lajien kanssa. Vaan väliäkös hällä, jos hyvältä maistuu ja kasvi on hieno? Tuo on sen verran merkillinen epeli, että kannattaa seurata tarkemminkin mitä siitä tulee.


No ilmankos oli vaikea löytää. Näyttää pahasti siltä että ripsiäiset syövät tämän yksilön, mutta siemenet ovat kyllä tallessa. Maku oli kai ok, mutta oli sen verran vähäsatoinen, että en tiedä viitsinkö jatkaa viljelyä...
2
Ennen kauden alkua olin päättänyt että tänä vuonna en laittaisi mitään "ylläreitä" kasvamaan, vaan ainoastaan tunnettuja lajikkeita, mutta sitten pilkisti Fataliin pussista tumma siemen esiin, ja uteliaisuus vei voiton. Ole yrittänyt etsiä vastaavanlaista rocotota chiliwikistä ym. paikoista, mutta en ole löytänyt mitään täsmäävää - varsinkin tämän kukka on vähän erikoinen...

Ominaisuudet
Kasvin ulkonäkö: Melko tyypillinen pubescens, eli karvaisia lehtiä, ja tykkää kasvaa vaakatasossa.
Hedelmän tuoksu: Kasvismainen.
Maku: Kasvismainen. Muistuttaa paprikaa.
Tulisuus: Viiveellä tuleva polte on ehkä 7:n luokkaa asteikolla 0-10. Vähän hikkaa tuli, muttei mitenkään sietämätön polte. :)

Ja tietysti kuvat...

Kukat olivat "normaalin" kokosia (ehkä 13-15 milliä läpimitaltaan), ja enemmän kellomaisia kuin mitä tästä kuvasta näkee.


Noin tomaatin kokoinen mollukka.


Jostain syystä sisällä olevat siemenet ovat enemmänkin vaaleanruskeita kuin mustia? En kai korjannut liian aikaisin?

EDIT: Vuorokauden kuivumisen jälkeen siemenet ovat huomattavasti tummentuneet. Ovat jo tummanruskeita.
3
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Punkin reseptejä
elokuu 30, 2012, 17:33:40 ip
Vanhemmat olivat vähän aikaa sitten saaneet tuttaviltaan isohkon määrän kesäkurpitsoja, ja jotta heidän ei tarvitsisi syödä kesäkurpitsaa seuraavat 2 viikkoa, tyrkyttivät niitä jälkikasvulleen... Mitä siis tehdä kesäkurpistasta ja omissa puskissa roikkuvista chileistä? No, miksei kesäkurpitsakeittoa?

1 reilun kokoinen kesäkurpitsa
3 salaattisipulia
3-4 valkosipulin kynttä
kourallinen tuoreita chilejä (Itsellä pari Dr. Greeniä, pari Criolla Sellaa, ja muutama Bolivian Rainbow)
3 kasvisliemikuutiota (tai sitten fondia)
1 l vettä
2 dl kermaa (mielellään kuohukermaa)
1 paketti koskenlaskijaa (Jos ei ihan vegaanikettutytöksi halua ryhtyä, niin savuporo toimii.)
reilu nokare voita
Yrttimausteita (basilikaa, oreganoa, timjania) yhteensä noin 2 rkl.
Muutama turaus mustapippurumyllystä.

1. Kuori ja kuutioi kesäkurpitsa.
2. Silppua muutkin kasviksiet karkeasti.
3. Nakkaa kaikki ainekset paitsi juusto ja kerma vähintään 3 litran kattilaan. Säästä myös osa vedestä. (Vettä on helppo lisätä jos on liian paksua, mutta vaikeampi saada pois jos liian ohutta.)
4. Keitä hissukseen kannen alla ~20 min.
5. Lisää juusto ja kerma. Keitä sekoittaen kunnes juusto sulaa.
6. Poraa keitto sauvasekoittimella sileäksi.
7. Maista. Lisää tarvittaessa vettä ja suolaa.
4
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Punkin reseptejä
heinäkuu 21, 2012, 09:07:34 ap
Noniin. Internet on hyödyllinen väline - myös ruoanlaitossa. Vähän aikaa sitten löysin esimerkisksi teriyakilohireseptin josta varovasti muokkaamalla tuli oiken loistavaa sapuskaa. 3:lle hengelle tarvitaan:

350 - 400 g lohifilettä
3/4 dl soijakastiketta
1 lime
2-3 tuoretta lemon droppia (jauhekin käy)
1 - 1,5 rkl siirappia
pari valkosipulikynttä
pieni pala inkivääriä (tai sitten jauhetta)
loraus öljyä
suolaa

1. Pese lime, raasta sen uloin kuori, ja purista siitä mehut. Kippaa kummatkin kattilaan.
2. Kuori ja raasta myös inkivääri. Laita samaan kattilaan.
3. Kuori valkosipulikynnet ja purista ne mössöksi. Myös kattilaan.
4. Paloittele chilit hienosti. Ja kattilaan.
5. Lisää kattilaan vielä öljy, siirappi ja soija.
6. Pistä porisemaan ja anna kiehua vähän kasaan, niin että lopputulos on makea ja tahmainen kastike.
7. Sillä aikaa laita lohen päälle vähän suolaa, leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi ja paista pannulla. Kun fileet ovat kypsiä, laita ne kastikkeeseen hautumaan pariksi minuutiksi.
8. Keitä sillä aikaa esimerkiksi nuudeleita. Jos oikein haluat elvistellä, niin sekoita valmiisiin nuudeleihin vähän seesamiöljyä ja tuoretta korianteria.
9. Tarjoile.
5
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Punkin reseptejä
kesäkuu 04, 2012, 17:15:47 ip
Onpa vierähtänyt aikaa taas, mutta tänään tuli kokkailtua jotain yksinkertaista, mutta niin hyvää että teki mieli jakaa... Tässä siis ohjeet paistetulle lemon drop ahvenelle uusien perunoiden ja munakastikkeen kera.

3:lle hengelle tarvitaan:
3 isohkoa ahvenfilettä
suolaa
lemon drop-jauhetta
vehnäjauhoja
uusia perunoita
voita paistamiseen

Kastike:
2 kananmunaa
4 dl maitoa
4 rkl vehnäjauhoja
4 rkl voita
1,5-2 tl suolaa

1. Laita kananmunat kiehumaan, ja keitä kunnolla koviksi (10 min.)
2. Pese perunat harjalla, ja laita kiehumaan. Valmista sillä aikaa kastike.
3. Laita voi ja jauhot kattilaan ja lämmitä hämmentäen kunnes voi sulaa. Lopputulos pitäisi olla vähän taikinamainen seos. Jos on kuivaa, lisää voin määrää.
4. Lisää aivan pikkasen maitoa, ja hämmennä kunnes seos tasaantuu. Lopputulos pitäisi olla vähän löysempi taikina kuin edellisessä kohdassa.
5. Toista kohta 4 kunnes seos alkaa muistuttamaan enemmän kastiketta kuin taikinaa. Siinä vaiheessa kaada kaikki loput maidosta sekaan, ja kuumenna hämmentäen.
6. Kuori keitetyt munat ja muussaa ne karkeasti haarukalla.
7. Laita munahakkelus ja suola hissukseen kiehuvaan kastikkeeseen ja sekoita.
8. Laita voita pannulle ja kuumenna se.
9. Ripottele kalan päälle suolaa ja chiliä.
10. Kääntele fileet jauhoissa ja paista pari minuuttia molemmin puolin niin että saavat hienon pinnan.
11. Tarjoile ja kerää kehut.
6
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Punkin reseptejä
tammikuu 29, 2012, 09:22:31 ap
Tauon jälkeen tuli taas kokkailtua. Tällä kertaa haluaisin esittää teille eräs versio pasta carbonarasta. Yksi hyvä puoli tässä ruuassa on että sen valmistaa salamannopeasti. Käytännössä siihen menee pastan keittämisen aika + 2 min.

2-3:lle hengelle:

150 g voimakkaan makuista raastettua juustoa (esim. mustaleimaemmental on hyvä)
2 dl ruuanlaittokermaa
1 muna
1 rkl oreganoa tai basilikaa
ripaus chilijauhetta
loraus chipotlekastiketta
1 pkt (170 g) pekonia
5 kerää tagliatellea / nuppi
suolaa pastaveteen

1. Laita vesi pastaa varten liedelle, ja lisää runsaasti suolaa. Kun vesi kiehuu lisää pasta ja anna kiehua ~8 min. Suorita sillä aikaa muut toimenpiteet.
2. Lisää muna, juusto, krema + mausteet kippoon ja sekoita.
3. Leikkaa pekoni poikittain, noin sentin leveiksi siivuiksi ja paista se rapeaksi.
4. Kun pasta on valmis huuhtaise se nopeasti hanan alla siivilässä, ja kippaa se kuumalle pannulle pekonin sekaan.
5. Kippaa päälle muna-juusto-kerma-sekoitus ja paista kovalla lämmöllä kunnes jähmettyy ja ottaa vähän väriä (noin minuutti)
6. Tarjoile ja nauti.
7
LainausOstin chilejä ja nyt kysyisin että onko tämä Karibian Red Habanero


Näyttää enemmän "Habanero Sudden Death"iltä, ainakin tossa kuvassa. Carribbean Red on tummanpunainen, kuvassa oleva oranssi. HSDtä saa myös hyvin varustetuista kaupoista - en ole kuullut että CR olisi missään myynnissä chiliharrastajapiirien ulkopuolella.
8
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Punkin reseptejä
lokakuu 09, 2011, 10:13:43 ap
Jatketaan vielä vähän itämaista teemaa. Tällä kertaa kanacurryn muodossa.

Tästä syön noin puoli tusinaa itsensä täyteen:
700g broilerin filettä suikaleina
1 rkl vihreää currytahnaa
2 rkl sitruunanruohotahnaa (tuorettakin voi käyttää)
1 rkl thaimaalaista kalakastiketta
1 rkl sitruunamehua
2 tuoretta tulista annuumia
1 ruukku tuoretta korianteria
kourallinen tuoretta Thai-basilikaa koristeeksi (Voi jättää pois)
2 tölkkiä kookosmaitoa
suolaa
sokeria
öljyä paistamiseen

1. Poista chileistä siemenet, ja pilko sopivan kokoisiksi.
2. Pilko myös korianteri (ja sitruunaruoho jos käytät tuoretta).
3. Laita öljy + maustetahnat kasariin tai wokkiin ja paista nopeasti
4. Lisää kookosmaito ja kiehauta.
5. Lisää kaikki muut ainekset paitsi basilika ja anna porista kannen alla 15-20 min.
6. Keitä sillä aikaa jasminiriisiä.
7. Korista annokset basilikalla ja tarjoile.

Resepti toimii myös jos vaihtaa kanat lohikuutioihin ja annuumit habaneroraakileeksi.
9
Lainausarvaisin ekan olevan joku baccatum ja toisen olevan chinense


Olen samaa mieltä. Ekasta en uskalla mitään muuta sanoa. Tokasta (chinensestä) sanoisin että jos kaikki podit ovat tuon muotoisia niin kyseessä ei ole orange habanero, vaan uskoisin enemmän Zanahoria Trianguloon.
10
LainausJos tuo menee keltaiseksi niin miksei olisi tuo Apinanaamakin.


Ei taida olla monkeyface tuo puska, vaikka hedelmä vähän muistuttaakin. Ne ovat nimittäin annuumeja ja tuo on (kukan perusteella) aika varma baccatum.
11
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Punkin reseptejä
syyskuu 07, 2011, 20:03:17 ip
Vähän aikaa sitten rupesin marinadeilla leikkimään, ja tässä on yksi erittäin onnistunut kokeilu.

3lle hengelle tarvitset:
pari naudan lehtipihviä (n 250 gramma yhteensä)
2-3 puristettua valkosipulin kynttä
1 tuore chili (joku tulinen annuumi sopinee tähän itämaistyyliseen ruokaan)
1 pieni sipuli
1 pieni porkkana
2 salattisipulia
200 gramma herkkusieniä
2-3 rkl makeaa chutneytä (esim. mango)
soijakastiketta
chilijauhetta
suolaa
öljyä paistamiseen

1. Leikkaa liha noin sentin leveiksi siivuiksi.
2. Leikkaa chili ohuiksi siivuiksi.
3. Laita liha pienen kippoon chilin ja valkosipulin kanssa ja lorauta soijaa päälle. Ei niin paljon että liha uiskentelee soijassa, mutta niin paljon että marinoituu kunnolla. Anna seistä huoneenlämmössä noin 3 tuntia.
4. Kuori ja leikkaa porkkana ohuiksi "tangoiksi".
5. Pese ja leikkaa salaattisipulit ja sienet sopivankokoisiksi paloiksi.
6. Laita öljy wokkipannuun ja kuumenna.
7. Paista lihat kunnes ovat saaneet mukavan pinnan. Ylijäänyt marinadi menee tunkiolle.
8. Lisää kasvikset - sienet viimeisinä, ja paista niillekin vähän pintaa.
9. Lisää chutney. Tarkista suolaisuus ja tulisuus. Lisää tarvittaessa soijaa ja chilijauhetta. Anna porista kannen alla noin 5 minuuttia.
10. Tarjoile riisin tai nuudelien kanssa.
12
No, niin. Nyt olen vihdoinkin (mielestäni kohtuusuurella varmuudella) tunnistanut ensimmäisen mysteerichilini: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4784.msg155006#msg155006. Näyttää siltä että, kyseessä on "African Devil". Sillä nimellä näyttää löytyvän kaksi täysin erilaista chiliä: Toinen frutescens, toinen annuum. Minulla on siis se annuumiversio. Täällä olevat kuvat ainakin näyttävät ihan siltä: http://fataliiphoto.net/main.php?g2_view=title.Contain&g2_chars=african+devil. Lajike on myös ilmestynyt fataliiseedsin puolelle, ja kuvaus tuntuu täsmäävän melko hyvin...

Kerron löydöstäni, koska muistaakseni joku toinenkin (Täti E?) yritti vissin botanisoida sitä samaa chiliä.
13
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Punkin reseptejä
elokuu 23, 2011, 11:06:03 ap
Olisi taas reseptin aika. Tällä kertaa ajattelin jakaa reseptin joka tuli joskus kouluaikaan poimittua jostain. Tarkoitus oli vissin silloin valmistaa jotain espanialaistyylistä ruokaa. En tiedä kuinka espanialaista se loppujen lopuksi on, mutta mitä väliä kun se kerran sattuu olemaan hyvää.

Tämänkertainen resepti on siis katkarapuja currykastikkeessa. Kyseessä ei ole mikään polttavan tulinen chiliruoka. No, tietystihän siitä sellaisen saa chiliä lisäämällä, mutta mielestäni liika chili vaan peittää tässä ruoassa katkarapujen maun. Sopiva määrä tuo sen mukavasti esiin.

Ensin valmistetaan currykastike - joka on käytännössä vaalea peruskastike + mausteita:

2-3 rkl voita
2 rkl jauhoja
2 dl maitoa
1 tl currya (Itse käytän etnokaupasta ostettua tulista currya, jolloin chiliä ei tarvitse erikseen lisätä. "Tavallistakin" currya voi käyttää, mutta sitä pitää terästää chilijauheella.)
1/2 tl inkiväärijauhetta
suolaa

1. Laita voi + kaikki kuivat ainekset kattilaan ja kuumenna varovasti.
2. Sekoita kunnes saat tasaisen "tahnan".
3. Lisää pikkuhiljaa maito, sekoittaen välillä niin että, koostumus pysyy koko ajan tasaisena.
4. Kun kaikki maito on lisätty kiehauta kastike noin minuutin ja laita sen jälkeen sivuun.

Sitten valmistetaan lopullinen kastike:

Äsken valmistettu currykastike
1,5 rkl jauhoja
2 rkl voita
0,5 rkl sokeria
2,5 dl kanalientä
1 laakerinlehti
170-200 grammaa katkarapuja
suolaa

1. Laita voi, jauhot ja sokeri kattilaan ja kuumenna sekoittaen.
2. Jatka kuumentamista ja sekoittamista kunnes jauhot ovat ruskettuneet kunnolla.
3. Lisää kanaliemi sekoittaen.
4. Lisää currykastike ja laakerinlehti ja anna seoksen kiehua hissukseen kannen alla 40 minuuttia. (Tämä tasaa maut sekä kastikkeen rakenteen.)
5. Sillä aikaa kun kastike valmistuu, keitä riisiä.
6. Juuri ennen kuin kastike on valmis lisää katkaravut ja anna kiehua minuutin tai kaksi.
14
LainausKokeneemmat saa korjata, mutta näytti N-P-K arvoiltaan tuo kastelulannoite ainakin melko samalta kuin puutarhan kesä, mitä on melko laajalti käytössä.


En väitä olevani kokeneempi, mutta minun mielestäni tuo Havu ja Rodo -lannoite on lähempänä Puutarhan Kesää. Tossa kastelulannoitteessa näyttäisi olevan suhteessa vähemmän fosforia.
15
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Punkin reseptejä
heinäkuu 21, 2011, 19:00:35 ip
Aika kauan sitten tein ruokaa käyttäen kaupan valmista tölkkikastiketta, joka oli valmiiksi einekseski mielestäni aivan loistava. Tölkkikastikkeen hinta ei minua kitupiikkiä miellyttänyt joten, tarkistin purkin sisällysluettelon ja suuntasin keittiöön mikstraamaan. Lopputulos oli heti laakista niin vakuuttava että, siitä tuli vakioresepti johon aina silloin tällöin palaan takaisin.

Esittelen siis tänään "Hapanimelää kastiketta Punkin tapaan":

5-6 hengelle:

400 g suikaloitua naudan tai sian lihaa (Huom! Ei valmiiksi marinoitua. Ratkesin kerran käyttämään kun kaupassa ei muuta sattunut olemaan, ja siitä tuli ihan karmeaa p*skaa.)
400-500 g erilaisia vihanneksia (Itse käytän yleensä sipulia, valkosipulia, paprikaa ja pieni purkki maissia.)
1 pieni purkki (70 g) tomaattipyrettä
1 pieni purkki (225 g) ananaspaloja
1 reilu mm cayennepippuria (Tuorettakin chiliä voi tietenkin käyttää.)
1 mm hienosti jauhettua valkopippuria
1 tl kurkumaata
1 tl kanelia
1/2 tl inkiväärijauhetta
suolaa
3 rkl maizenajauhoja (maissitärkkelystä)
1 lihaliemikuutio
1/2 l vettä
1/2 dl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa
öljyä paistamiseen

1. Pilko vihannekset.
2. Laita öljy isoon kasariin tai wokkiin.
3. Lisää kuivamausteet ja paista hetken. Varo polttamasta.
4. Lisää lihasuikaleet ja ruskista ne.
5. Lisää pilkotut vihannekset, alenna lämpöä ja anna paistua hetki.
6. Lisää vesi, lihaliemikuutio, tomaattipyre ja suola ja kiehauta seos sekoittaen.
7. Kaada ananaspurkin liemi lasiin ja sekoita maizenajauhot siihen niin että, lopputulos on tasaista mömmöä ilman jauhopaakuja.
8. Kaada liemi kastikkeeseen voimakkaasti sekoittaen. Kastikkeen pitäisi äkkiä muuttua sakeammaksi, mutta jos ei ole tarpeeksi määrätietoinen sekoittamisessa, kastikkeeseen kaadettu liemi saattaa muodostaa siihen inhottavia tärkkelyslimanuljaskoja. (Nimimerkillä: Kokemusta on.)
9. Lisää muutkin ainesosat. (Jos tarkistat maun heti viinietikan lisäämisen jälkeen se saattaa tuntua hyvin kitkerältä, mutta tämä tasaantuu parissakymmenessä minuutissa.)
10. Anna kiehua hiljaa kannen alla 20-30 minuuttia. Keitä sillä aikaa riisiä kyytipojaksi.
16
Kodin mausteinen kokkaus / Punkin reseptejä
heinäkuu 11, 2011, 20:06:47 ip
Noniin... Tarkoituksena olisi laittaa tänne reseptejä joita olen itse testannut ja todennut hyviksi, ja joita todennäköisesti tulen käyttämään uudelleen. Ainakin pääasiallisesti olisi myös tarkoitus pysyä on-topiccina, eli chiliaiheisissa resepteissä.

Ensimmäinen pläjäys on ruoka, joka on suomalaisissa koulu- y.m. suur-keittiöissä raiskattu niin pahasti, että kukaan ei mitä ilmeisemmin halua puhua koko aiheesta. Itse asiassa en ole edes näillä foorumeilla nähnyt tätä koskevaa threadia. Puhun siis chili con carnesta. Tämä yksinkertainen, helppotekoinen, hyvänmakuinen ruoka, jonka nimessä ollaan tarjottu puoliraaksi keitettyjä perunoita ja pavuilla kustannusoptimoitua jauhelihasoosia joka, ei ole chiliä nähnytkään.  >:(

"Chili con carne" tarkoittaa yksinkertaisesti "chiliä lihan kanssa" ja siitä kuvauksesta tulisi jo olla kohtalaisen selvää mitkä ainesosat ovat päärooleissa. Chili con carneen ei kuulu perunaa! Eikä riisiä. Pavut ovat sallittuja joskaan eivät pakollisia. Salaattia tai vaaleaa leipää voi tarjota chili con carnen lisukkeeksi, mutta sekään ei ole mitenkään välttämätöntä. Koostumukseltaan chili con carnen tulisi olla kiinteä "patamainen" eikä löysä "kastikemainen".

Chili con carnesta on tietenkin olemassa lukemattomia eri versioita. Tämä on minun versioni. En väitä sen olevan paras, mutta hyvä, nopea  ja helppo kylläkin. Ja ne suurkeittiöversiot se hakkaa mennen tullen. Tähän käytettän melko paljon säilyketavaraa mikä puolestaan tarkoittaa että, tämä on loistavaa ruokaa tehdä esim. retkellä tai mökillä missä ei ole sähköä.

4 hengelle:

1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
400 g jauhelihaa (tai 1 purkki nötköttiä jos mökillä/retkellä)
1 tölkki (400 g) tomaattimurskaa
1 pieni tölkki (70 g) tomaattipyrettä
1 tölkki valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1 tölkki kidneypapuja chilikastikkeessa
1 lihaliemikuutio
2 tl juustokuminaa
1 rkl paistorasvaa (Jos käyttää nötköttiä, se tulee automaattisesti bonuksena  ;) )
runsaasti tuoretta keskitulista-tulista chiliä (tai 1 pieni paprika ja chilijauhetta)
suolaa

1. Silppua sipuli, valkosipuli ja chilit
2. Laita paistorasva noin 3 litran kattilaan ja kuumenna.
3. Laita kuivamausteet (suolaa lukuun ottamatta) kattilaan ja anna paistua hetken. (Varo kuitenkin polttamasta.)
4. Lisää liha ja ruskista. Jos käyttää nötköttiä se kannattaa läpipaistaa oikein kunnolla jotta maistuisi millekään.
5. Lisää sipulisilput ja tuorechili/paprika ja paista vielä hetki.
6. Lisää kaikki purkkitavarat ja murenna lihaliemikuutio sekaan.
7. Anna kiehua hissukseen kannen alla 20-30 minuuttia välillä sekoittaen ja suolaisuutta/tulisuutta tarkistaen.
8. Tarjoile sellaisenaan ja nauti.
17
LainausOvatko marjan seinämät paksut vai ohuet?


Sanoisin että ovat paksuhkot. Ei ehkä ihan yhtä paksut kuin jalapeñossa mutta selvästi paksummat kuin aji cristalissa.

LainausVaikuttaa aika pieniltä ja muutenkin enemmän jallun oloisilta kuin Padronin.


Joo, ja mielestäni ovat pienehköjä jalluiksikin ja jallujen tulisi mielestäni olla noita maukkaampia.
18
LainausToinen veikkaukseni on mahdollisesti Apache??


Hmm... Korjakoon joku jos olen ymmärtänyt väärin, mutta käsittääkseni se Apache on F1 hybridi. (Sekä chiliwiki että thechileman väittävät näin.) Tämä tarkoittaisi sitä että, Apache ei ole lajipuhdas ja että, sen siemenistä kasvatettuja kasveja voisivat olla vähän mitä sattuu. Minulla oli sellainen käsitys että, niitä Apacheja myydään taimenina tai valmiina kasveina joita on otettu pistokkaana joiltain emokasvilta. Myydäänkö edes Apachen siemeniä?

Mitäänsanomaton kohtuutulinen maku kyllä sopisi Apacheen. Samoin hedelmien muoto (Suippo, tylppäkärkinen). Pieni pensas jolla on pienet lehdet, tosin sopii vähemmän hyvin. Minun puskani hedelmät ovat myös hiukan suuremmat kuin mitä Apachelle tarjotaan (4-6 senttiä 2-5 sijaan) En tiedä kutsuisinko myöskään omaa puskaani koristekasviksi... Ehkä siitä olisi leikkaamalla saanut, mutta tällä hetkellä se on kyllä kaikkiin suuntiin törröttävä rumilus.  :)

Jos jollain on apachen kuvia niin voisi hän tehdä ihmiskunnalle palveluksen ja lisätä ne siihen chiliwikiin. ;)
19
LainausNyt mä alan väittämään että tuo Punkin yllärikasvi on sama kuin mullakin...


Kieltämättä hyvin samannäköinen kasvi. Ymmärsinkö oikein että, sinäkään et tiedä minkä chilin olet kasvattanut?
20
Aiemmin tässä samassa threadissa kyselin kasvattamistani Fataliin ylläreistä: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4784.msg152463#msg152463

Nyt siitä ykköskasvista on ruvennut sato kypsymään ja sain tänään ensimmäiset maistiaiseni.

Ulonäkö:


Sisältö: Podi sisälsi koonsa puolesta runsahkosti siemeniä. Hedelmäliha oli paprikaa ohuempaa, mutta esimerkiksi aji cristalia paksumpaa.
Tuoksu: Paprikamainen.
Maku: Tämä oli pienoinen pettymys. Maku oli melko mitäänsanomaton ja itse hedelmäliha oli yllättävän vetistä. (Vaikuttaako se että pistää melkein suoraan puskasta poskeensa?)
Tulisuus: Ei mitään päätä räjäyttävää, mutta minun kaltaiselle vasta-alkajalle jolle ei ole vielä kehittynyt toleransseja oli kyllä ihan riittävästi kun raakana söi.  :P Aiemmin arveltiin että, kasvi saattaisi olla jonkinsorttinen jalapeño. En ole juurikaan ennen syönyt tuoretta jalapeñoa, mutta jos vertaan vihreisiin säilykeversioihin niin tämä oli kyllä jalapeñoksi siitä kiukkuisemmasta päästä.

Säilyykö tuomariston mielestä edelleen tuomiona jalapeño? Jos on, niin mikä jalapeño tuottaa näin pieniä hedelmiä? Muut jalapeñot mitä olen nähnyt ovat melkein tuplasti isompia.