joulukuu 02, 2020, 12:02:26 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Nightfrost89

1
Pientä päivitystä

Ruukunvaihto lähestyy
2
Ekat varsinaiset lehdet alkaa pilkottaa
3
Noniin nyt alkaa jo useampi taimi pilkistää mullasta!Jostain syystä jälleen kerran suoraan kivivillakuutiossa itämässä olevat siemenet ovat hitaampia, kuin mullassa olevat.


Ja kun eka tuollainen "mini kasvihuone" on nyt täynnä, oli syytä laittaa valoakin taimille.
Ajastus täytyy vielä järjestellä, kun ei tähän hätään sattunut ylimääräisia ajastimia löytymään.PS: Kiitos Chilivaarille vinkistä liittyen kuvan koon hallintaan
4
Kuvien lisäämis harjoitus
Vielä ei ole kummoista kuvattavaa, mutta jatkoa ajatellen olisi kiva saada kuvat näkyviin.


Tilannekuva 13.01.2020Edit:
Perhana menikös se kerrasta? Kertokaahan näkyykö kuva
5
Pohdin että aika palata foorumille vuosien hiljaiselon jälkeen.

Edellinen päiväkirja näyttäisi olevan vuodelta 2016, mutta chilejä on kasvanut joka vuosi tässä välillä vaikka foorumilla ei ole tullut pyörittyä.

Rocotot ovat omalle kasvatuslistalle jumahtaneet vuonna 2013, eivätkä ne siitä ole tänäkään vuonna katoamassa.

Jonkin verran on vuosien mittaan ruvennut oikomaan kasvatuksessa. Esimerkiksi tänäkin vuonna kylvön yhteydessä on nimeäminen jäänyt tekemättä ajatuksella "tunnistan sitten myöhemmin".Tiedossa on toki mitä on laitettu kasvamaan ja kyllä ne sieltä sitten erottaa viimeistään kun podit alkaa muodostua.

Tämän vuoden siemenet on laitettu itämään jokseenkin myöhään(3.1.20) joten sato jäänee maltilliseksi.
Pääasiassa kasvit tulee kasvamaan perinteisesti turpeessa ja vain 3kpl taimia menee NFT pömpeleihin, jotka kyhäilen myöhemmin.


6
Tarkoitus olisi tehdä chilikastiketta, joten lähestulkoon pelkkiä chilejä ruukkuun olisi tarkoitus laittaa joitakin mausteita lukuunottamatta. Isomman ruukun täyttänen pubeilla ja pienempään sitten vähän sekalaista tavaraa.

Ennen kuin  tuossa alkuviikosta alan täyttämään noita ruukkuja, niin osaisiko joku chilien hapattamista aiemmin tehnyt vastata seuraaviin:

1. Irtoaako chileistä tarpeeksi nestettä, jotta tavara saadaan jäämään nestepinnan alapuolelle, vai pitääkö vettä lisätä erikseen hieman?

2. Onnistuuko tippatesterillä mittaamaan PH:n sitten kuukauden päästä? vai onko liemen ominaisväri ongelma?

3. Jos vinkkejä löytyy niin otetaan vastaan ;D
7
Ruukut ovat saapuneet! 8)

Nyt vain chilejä pönttöihin, toivottavasti kaikki menee suunnitelmien mukaan ???

8
Eipä ole tullut kauheasti päivitettyä tätä.
Näyttää siltä ettei mitään mahdotonta satoa tältä vuodelta tule. Tähän mennessä noin kilon verran kypsiä chilejä kerättynä. Arvio amppelirocotojen tuotosta on noin 1-1,5kg per kasvi eli se toivottu 5 kiloa pitäisi kyllä täyttyä. Golden Ghost F1 puskee reilusti hedelmää ja sitä irtoaa varmasti pitkälti toistakiloa puskista kunhan kerään.

Nyt hiukan kuvia kesältä!

13.6

25.6

1.7
9
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - huhtikuu 28, 2016, 20:00:57 ip

Muutaman litran amppeleissa joita kuvassa näen tuskin niitä pystyy noin tuotteliaasti hoitamaan?  Itse juuri kelaan että onkohan jengeillä kasvihuoneitten amppelit enemmänkin koristeeksi kuin tuottomielessä laitettuja. 

Itselläni oli viime kesänä Locatot erinomainen tuttavuus rocotojen maailmaan ja nyt on sitten kaveriksi myös  Red Peruvianeja.Kuvassa edessä oleva tumma amppeli on vetoisuudeltaan noin 4-5 litraa ja ruskeat taaempana ovat 7,5 litraa. Tuosta 4-5 litran amppelista ei ole aiempaa kokemusta, mutta noissa 7,5 litran amppeleissa on itsellä yksittäinen kasvi tuottanut jopa 2,5kg satoa (Ecuadorian Red). Joten kyyllä sen 5kg pitäisi 8:lla kasvilla mahdollista olla ;D

Viime kesä meni kyllä huomattavasti heikommin ja rocotoilla sato jäi noin kiloon per kasvi. Silloin muistelisin että käytössä oli niitä perinteisiä valkoisia amppeleitakin, mutta myös noita ruskeita isompia amppeleita, eikä mistään kasvista paljon yli kiloa tullut. Uskoisin siis että perinteisellä valkosella amppelillakin olisi mahdollista päästä ainakin 1,5kg, kunhan vain muut olosuhteet on kohdallaan. :)
10
Hieman tilannepäivitystä parvekkeelta ja ikkunalta11
Rocotot siirtyivät jo oikeastaan viikko sitten kasvihuoneeseen.

Tässä hieman tilannepäivitystä. Kuvassa muutama rocoto parhaimmasta päästä. Kaikkiaan rocotoja on 8 kpl ja toiveena yli 5kg satoa tulevalta kesältä  :)
12
Jonkin aikaa on jo kerinnyt vierähtää viimeisestä kuvapäivityksestä chilintaimien suhteen.

On tässä välillä hieman kasvuakin tapahtunut, joten ehkä lienee aika laittaa uutta kuvaa tilanteesta ikkunalla.


Kyllä kasvu on ollut hyvää Led-valon allakin, mutta sieltä alkaa jo olla hankala ottaa hyvää kuvaa ::)
13
Pienen googlettelun tuloksena mietin voisiko tomaattien lehdet johtua typen ja magnesiumin vajauksesta, sekä osittain hieman viileästä kasvupaikasta
14
Tomaattien lehtiin (kuva alla) on ilmestynyt omituisia haalistumia, osaisiko joku sanoa mistä voisivat johtua.Tomaatit ovat eteisessä, ja saavat suoraa auringonvaloa vain aamulla aikaisin ja illalla. Päivällä suoraa valoa ei ole tarjolla. Kasveilla on sekä Led että loisteputkivaloja, välimatka kasvien latvoihin kuitenkin yli 25cm. Haalistumaa havaittavissa molempien valaisinten alla.


15
Ihan hirveästi ei ole kokemusta noista aurinkopaneleista, mutta melkein jos vaan budjettiin mahtuu niin tuon controllerin lisäisin. Halvimmat kiinalaatua maksavat vissiin noin 5€ luokkaa.
Contollerilla säästäisi vähän pumppua.
16
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - maaliskuu 24, 2016, 09:52:37 ap
Edelliseen kuvaan verrattuna myös nestepinta näyttäisi nousseen purkissa, joten se on oletettavasti lähtenyt käymään.

Nesteen erottuminen tulee mielestäni siitä, että massan sekaan on muodostunut käymiskaasuja, jolloin nestettä erottuu. Liian täyteen ahdettu purkki alkaa myös sitten vuotamaan yli.

Kaasun muodostumisen näkee kun ravistat kevyesti purkkia, sitä nousee kuplina pintaan. Samalla myös nestepinta laskee.
Käymistä ei haittaa purkin ravistelu, sitä nestepintaa kannattaa seurata, vaikka purkissa näyttäisi olevankin hyvin tilaa.

Maistaa voi kesken käymisenkin, se kertoo parhaiten meneekö homma putkeen.


Paljon kiitoksia neuvoista. Tuo maistaminen varmaan edellyttäisi, että tietäisi miltä sen kuuluisi maistua ???
Eipä ole koskaan tullut maistettuakaan hapanchiliä aiemmin.

Mutta täytyy seurailla tuota pintaa ja kokeilla tuota purkin ravistamista(varovasti).
17
Eilen tuli kerättyä ekat Pimiento de Padronit. Podit olivat kerätessä reilun 2 viikon ikäisiä

18
Nyt on muutama päivä mennyt, ja hapanchilipurkki on ollut kaapissa huoneenlämmössä.

Alla olevan kuvan purkissa on hyvin havaittavissa nesteen erottuminen massasta.
Nyt kysyisin viisaammilta, onko tuo ihan normaalia? ensimmäinen kertani koittaa hapattamista, joten en tiedä yhtään miltä massan pitäisi vaikuttaa tässä vaiheessa.

19
Kasvit tuntuvat kasvavan hirmuisella vauhdilla ja niistä tulossa kuvia heti kun kerkiän ottamaan.

Viikonloppuna sain päähäni kokeilla hapanchilimassan tekoa. Tätä kokeilen ensimmäistä kertaa, joten en tiedä mitä odottaa ;D

Massaan meni mietoja chilejä (Aji fantasy, Hot Wax, Fresno ja muutama Rocoto) noin 650g + 2%
suolaa sekä hieman nestettä kermaviilistä. Purkin ja muut keitin kiehuvassa vedessä ennen käyttöä.

Mikäli hapatus homma on jo lähteny väärille urille, niin neuvoja otan vastaan mielelläni  :-\
20
Nyt alkaa ensimmäiset annuumit puskea kukkasta.

Lajike on Pimientos de Padrón, josta en tavoittele maksimaalista satoa, joten saapi tehdä helemän jos sille tuulelle sattuu.
Muutenkin nuo hedelmät kun kerää jo raakileina, niin eivät ole rasittamassa kasvia yhtä pitkään kuin kypsät hedelmät.

Tässäpä vielä kuva yhdestä kukkaisesta