helmikuu 28, 2020, 13:21:03 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Jone1970

1
Kauden alusta on nyt tasan 15 päivää. Siemeniä on laitettu tulille tähän mennessä 35 kpl, ja itämisprosentti on 75:n kieppeillä. Sirkoille on itäneistä ehtinyt 17 siementä, joten ihan kelpo alku kaudelle. 

Lopullista kasvatuslistaa en ole vielä pistänyt kasaan, mutta toistaiseksi se näyttää tältä:

C.chinense

 • Orange Habanero

 • Fatalii

 • Scotch Bonnet Red

 • CGN21500

 • Harold St. BartsC.pubescens

 • Locato

 • Guatemalan Orange

 • Giant Rocoto

 • PI355812

 • CanarioLoput lajikkeet valitaan ja pistetään itämään joskus kuun loppupuolella.

Toistaiseksi taimet ovat vielä pelkällä vedellä mutta tarkoitus olisi aloittaa lannoitus miedolla Flora Micro/Mato-kombolla kohtapuolin. Miksi kalliita Flora-litkuja? No koska niitä sattuu nurkissa olemaan.

Lopuksi vielä pari fotoa. Koska tältä foorumilta on likipitäen mahdotonta löytää alkutalvesta kuvia sirkkalehtisistä taimista päätin kantaa korteni kekoon, ja täyttää tuota puutetta omalla vaatimattomalla panoksellani...  ::)
CGN21500:n ensimmäinen varsinainen lehtipari on jo näkyvissä.


PI355812:n pentu


Minikasvariviritelmä kivivillakuutioineen
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Jone1970 viides kausi 2017
tammikuu 03, 2017, 01:33:48 ap
Vuorossa kausi numero 5. Luvassa on ihan perussettiä sillä ajatuksella että pienemmällä määrällä puskia saadaan paremmalla hoidolla suurempi sato! Viime kauden Equador-teema (pubeja) lässähti heti alkuunsa mahojen siementen vuoksi, joten tämän kauden lajikkeissa on pubeja ainakin kolmannes. Loput ovat chinensejä sekä baccoja ja ehkäpä mukaan mahtuu muutama Thai-chilikin. Mitään uusia siemeniä en ole ostanut, enkä osta.

Laitoin ensimmäiset siemenet tulille tapaninpäivänä. En jaksanut viritellä idätyslauttaa vaan leikkasin muovialustasta, jossa on 77 kivivillakuutiota 2 x 8 kuution kokoisen palan, jonka laitoin halvan "minikasvarin" sisään. Siemenet (1 - 4 per lajike) laitoin kivivillakuutioden päälle ja minikasvarin pohjalle reilun sentin vettä. Itäneet siemenet laitetaan aikanaan jokainen omaan kivivillakuutioonsa ja itämättä jääneet on helppo nostaa kuution päältä pois. Minikasvari on valaistu ja lämmittetty 14 tuntia vuorokaudessa. Lämpötila minikasvarin sisällä nousee parhaimmillaan liki 30:n asteeseen ja tippuu alle 20:n yöllä kun valaistus ja idätysmatto ovat pois päältä. Ilmankosteus systeemin sisällä hipoo varmasti sataa. 

Ensimmäinen siemen (Scotch Bonnet Red by Fatalii) iti alle vuorokaudessa, ja pääsi sirkoille alle viidessä vuorokaudessa. Iloisempi yllätys oli kuitenkin se, että sekä PI 355812 että Giant Rocoto itivät viritelmässäni vain muutamassa vuorokaudessa. Ovat varmasti omassa hoidossani nopeimmin itäneitä rocotoja ikinä.

Taimien valaistuksesta vastaa edelleen itse rakentamani valaisimet 30W Bilteman ESL-lampuilla. Bilteman laadusta voi olla montaa mieltä mutta tosiasia on se että nämä aikanaan muutaman euron maksaneet ja monta vuotta kestäneet lamput ovat pitkäikäisimmät omistamani ESL:t ikinä! Harmi ettei noita enää saa. Ajatuksena on siirtyä pikkuhiljaa LED-lamppujen käyttämiseen ja senpä takia tilasin Amazon.de:stä "corn led"-tyyppisiä lamppuja 4 kpl (https://www.amazon.de/gp/product/B01L1LYVKG/ref=oh_aui_detailpage_o00_s00?ie=UTF8&psc=1). Nähtäväksi jää kuinka hyviä ovat.

3
Pistetäänpä vuosi 2016 nopeasti nippuun. Takana ensimmäinen kasvarikausi ja kypsää chiliä saatiin lopulta karvan verran yli viisi kiloa. Kaudelle asetettu minimitavoite täyttyi siis juuri ja juuri. Valtaosa sadosta oli chinensejä, pääasiassa Habaneroja ja Nagoja. Baccoista vain Aji Nortenosta saatiin paremmin satoa kun taas muut lajikkeet kärsivät mittavista kirvatuhoista. Kesä oli keleiltään surkea. Oli kylmää sekä kosteaa ja valtaosa sadosta kypsyikin vasta lokakuun puolella.

Kun tontillamme on paljon koivuja (ja sen takia myös kirvoja) on neem-öljy ilmeisesti pakko ottaa ensi kaudella käyttöön, vaikken sen hajua siedäkään. Neemin haju klyyvarissani kun saa aikaan välittömän kukomisreaktion, joka on vauvojen vaipanvaihto-operaatioista valitettavan tuttu  ::). Koska luulin olevani poikkeuksellisen herkkänokkainen, halusin tehdä neemillä pienen empiirisen kokeen ja annoin öljyä vaimoni, kälyni sekä veljeni nuuskuteltavaksi. Vaimoväen mielestä neem haisi "jännälle" ja "omituiselle" muttei suinkaan kuvottavalle, kun taas veljeni oli ensimmäisen nuuhkaisun jälkeen vedet silmissä, oksu kurkussa ja vakuuttunut siitä ettei mokomaa tököttiä halua enää ikinä eläissään haistaa. Neemin ruiskuttaminen on siis ensi kaudella vaimon tehtävälistalla...

Kausi 2016 opetti kasvarihommista paljon mutta paljon on vielä opeteltavaakin. Chili-puskien määrä oli ok, tomaatteja taas liian paljon ja kurkkuja liian vähän. Myös kasvien sijoittelu kasvarissa oli vähän mitä sattuu ja asia joka varmasti vaikutti useammankin chilin satoon. Vesihuolto toimi suht' ok mutta senkin suhteen on vielä parannettavaa. Toivottavasti osaan soveltaa kaudella oppimaani ja muiden päiväkirjoja seuraamalla päästä kasvatushommissani seuraavalle tasolle.

Toivotan kaikille Suomen chilisteille upeaa ja jännittävää kautta 2017!!  :)
4
Takana kauden paras kasvariviikko ja upea syyssunnuntai. Chilejä tuli viikon mittan puskista kuusi litraa tai hieman vajaat kaksi kiloa. Näistä neljänneskilo Numex Twilightia, 200 grammaa baccoja ja loput chinensejä.

Baccoja (etenkin Aji Nortenoa) on puskissa varmastikin toista kiloa mutta ne eivät vain tahdo kypsyä. Pitänee siirtää puskat kasvarista kuistille.

Kasvarin kosteus on alkanut olemaan iso ongelma. Pilvisinä päivinä tuuletusluukut avautuvat tuskin ollenkaan, ja kosteusprosentti huitelee varmastikin lähellä sataa vaikka ovea pitäisi auki koko päivän. Aurinkoisina päivinä tuuletus pelaa tietysti paremmin mutta aurinko paistaa näinä päivinä jo niin loivassa kulmassa, että kasvihuone on puolivarjossa suurimman osan päivää. Pitänee ottaa yhdestä kattoluukusta automaattiavaaja pois ja siirtyä manuaalikäyttöön.

Alkavan viikon alkupuolisko näyttää kelien puolelta lupaavalta (aurinkoiselta),  vaikka kylmää onkin.
viitisen litraa chilinannaa
5
Kauden paras kasvariviikko takana. Satoa tuli kerättyä n. 3,5 kiloa, josta chilejä n. 800 grammaa (~ 3 litraa). Kerätyistä podeista valtaosa oli tulisia tai supertulisia chinensejä, ja kappalemäärissä mitattuna niitä olikin 15 kertaa baccoja enemmän. Raakileita on vielä sen verran puskissa, että alkuperäinen tavoitteeni neljästä kilosta chilejä saattaa sittenkin toteutua, kärsitystä (mutta voitetusta) kirvasodasta huolimatta. Ensi viikoksi on näille seuduille luvassa erinomaista kasvarisäätä, toivottavasti raakileina roikkuvat baccat innostuvat viimein kypsymään.

Tässä vaiheessa kautta on pikku hiljaa aika alkaa miettimään jo seuraavan kauden kasvatuslistaa, sitä mitkä tämän kauden lajikkeet pääsevät jatkoon kuin myös sitä, mitä ensi kaudella tehdään toisin.

Chilit

Ei jatkoon:

 • Petenero - Maultaan hedelmäinen ja kovasti Orange Habaneroa muistuttava kompakti kasvi, joka sopii kokonsa puolesta mainiosti sisä- tai parvekasvatukseen. Kärsi kirvoista huomattavasti muita chinensejä enemmän. Jos kasvatuslistalla on Orange Habaneroa en näe mitään syytä miksi kasvattaa Peteneroa. Orange Habaneron vaihtoehtona kuitenkin mainio.

 • Aji Fantasy - Muutama kausi tätä on nyt kasvatettu eikä ihan heti tule mieleen syytä miksi ottaisin Fantasyn mukaan seuraavalle kaudelle. Maku on kovin paprikamainen ja mieto. Suuret podit kannattaa grillata mieleiselllään täytteellä ja pienet ovat ihan ok naposteluchilejä vailla sen kummempaa poltetta.

 • Moruga Yellow - Ei jatkoon vain sen takia,  että ostamani siemenet eivät todellakaan ole kyseistä lajiketta, vaan jotain aivan muuta...  :(  Punaisia podeja, joissa ei ole mitään tyypillisiä Scorpionin ominaisuuksia.Ehkä jatkoon:

 • Numex Twilight - Todella nätti ornamentaalichili, joka vetää ulkonäössä vertoja Bolivian Rainbow:lle. Maku ei ole kummoinen, mutta toimii ok kuivattuna chilimyllyssä hyvämakuisen chinensen kaverina. Podeissa on siemeniä aivan käsittämättömän paljon.

 • Habanero Caribbean Red - Tämän pitää olla ehdottomasti aloittelevan harrastajan kasvatuslistoilla. Kasvi kestää melko hyvin ötököitä ja tuottaa melko huonollakin pidolla hyvän sadon. Tällä hetkellä näyttää siltä että Caribbean Red on tänäkin vuonna painossa mitattuna tuottoisin chilini.

 • Fatalii - Kärsi Aji Cristalin tavoin paitsi kirvoista niin myös huonosta sijainnista kasvarissa. Puskassa on kypsiä podeja mutta makutestejä en ole vielä päässyt tekemään.

 • Aji Cristal - Ainuttakaan kypsää podia en ole tuosta vielä saanut. Kasvi oli jo taimivaiheessa melko aneemisen oloinen, joten ehkäpä ensi kaudella uusi yritys olisi paikallaan.

Näkymää kasvarin ovelta.


Viime viikon  ~800 gramman chilisaalis
6
Ilta on mennyt Internetin ihmeellisessä maailmassa chilien eri vaivoja tutkien mutta vieläkään en ole ihan varma siitä, mikä JSB:tä vaivaa. Todennäköisin syy ongelmiin vaikuttaisi olevan "bacterial soft rot", eli bakteerin aiheuttama tauti, joka aiheuttaa podin mätänemisen sisältä päin.

Liian suuri ilmankosteus voi olla syynä bakteeritatuntaan mutta tartuntaa voi kantaa myös siemen, josta kasvi on aikanaan idätetty. Olipa taudin syy mikä hyvänsä, niin JSB taitaa olla mennyttä kalua.
7
Jos oli kesä keleiltään erikoinen, niin syksy jatkaa samalla osastolla. Vaikka lämpötilat ovat vielä varsin kesäisiä, niin muuten syksy on reilusti etuajassa. Nurmikko on täynnä pudonneita koivun lehtiä, koko aroniasato on jo korjattu ja suppilovahveroitakin on kerätty jo reilut 30 litraa. Normaalisti nämä tapahtumat sijoittuvat lokakuun puolenvälin tienoille. Kummallisin tapahtuma puutarhassa lienee kuitenkin se, että yksi tänä kesänä jo satoa tuottanut pieni kirsikkapuu alkoi pari päivää sitten kukkimaan uudelleen. Toivottavasti lämpöä riittäisi vielä viikon verran, jotta vielä raakoina puskissa roikkuvat tomaatit ja chilit saisivat väriä pintaan.

Viime viikon tiistain korjuurupeama kasvarissa tuotti vaatimattomat 1,75 kg syötävää, josta valtaosa avomaankurkkua ja tomaatteja. Chilejä tuli puskista vain sen verran että tämän kauden kerättyjen chilien määrä ylitti kilon. Samalla huomasin että vihdoin ja viimein kypsymään alkaneissa Jamaican Scotch Bonnet:ssa oli jotakin outoa. Poimin pari surkean näköistä podia tarkempaa tutkimusta varten.

Molemmat podit olivat kurtistuneet, mutta vain kannan kohdalta. Halkaisin marjat ja totesin koko tyvialueen olevan molemmissa täysin mätä. Vaikka heinäkuun alun kylmän ja erittäin kostean kauden jälkeen muutamista tomaateista löytyi latvamätää, niin siitä tuskin on tämän JSB:n kohdalla kyse, koska podit mätänevät nimenomaan kannan kohdalta eivätkä kärjestä (?). Vielä en ole löytänyt foorumilta tai muualtakaan netistä vastausta siihen mistä on kyse. Kyseinen JSB on saanut täsmälleen samaa lannoiteliuosta kuin kaikki muutkin chilit ja kastelusta on huolehtinut Blumat-porkkana, joten perusasioiden pitäisi olla kunnossa.

Tutkin JSB-puskaa tänään tarkemmin ja huomasin,  että muutamissa väriä vihreästä keltaiseen vaihtamassa olevissa podeissa oli selkeitä ruskeita täpliä kannan tuntumassa, joten mädäntyvien podien määrä tulee todennäköisesti kasvamaan  :( ...


JSB:n mätiä podeja


Samat podit halkaistuna8
Viime viikon lämpöiset kelit olivat mukava yllätys ja pelastivat paljon. Latvotut ja harvennetut tomaatit alkoivat kypsyttämään satoa melko nopeasti kuin myös tomaattien harvennuksesta lisävaloa ja -lämpöä saaneet chilit. Kasvariin oli ilmestynyt myös hyvä joukko leppäkerttujunioreita ja kirvojen ylivalta näyttäisi kasvarissa loppuneen. Tämä päivä taas toisti heinäkuun alun teemaa: ulkolämpötila ei noussut yli 15:n asteen, eikä kasvarissakaan päästy kuin reiluun 18:n asteeseen. Sataa tihutti koko päivä, eikä paksussa pilvimatossa ollut reiän reikää :(.

Aronioiden marjat kypsyivät tänä vuonna ennätysnopeasti, ja vaimo ehti niitä viikonlopun aikana jo kymmenisen litraa keräämäänkin. Jostain kumman syystä marjatertut olivat täynnä leppäkerttuja, jotka joutuivat keruutouhussa marja-ämpäriin. Poimin niitä ämpäristä reilut parikymmentä kappaletta, ja kiikutin ne nilltä lupaa kysymättä kasvariin muiden lajitoveriensa seuraksi. Vaikka leppikset eivät sotaa voittaisikaan, niin mieltäni lämmittää kovasti jo pelkkä ajatus leppäkerttuarmeijasta rouskuttamassa massoittain kirvoja  >:D.

Chilejä on kerätty toistaiseksi vain hiemat reilut 700 grammaa. Puskissa on raakileita varmastikin kolmisen kiloa, jota en pidä katastrofina koska suurin osa baccoista on kirvojen raiskaamia ja pääsato koostuu siis chinenseistä, sekä yhdestä puskasta Aji Nortenoita.


9
Melkein kaksi kuukautta vierähtänyt edellisestä päivityksestä...  :o

Tämä kesä on kasvatushommien kannalta ollut yhtä ylä- ja alamäkeä. Alkukesä oli mainio, mutta kaikki muuttui heinäkuussä. Kuun ensimmäiset kaksi viikkoa olivat todella pilvisiä ja viileitä, ja lämmöt kasvarissa nousivat vain harvoin yli 20:n asteen. Chilit jurottivat. Vettä satoi kuun ensimmäisellä puoliskolla meillä reilusti enemmän kuin normaalisti koko heinäkuussa. Ketutti  >:(.

Surkean heinäkuun lopulla ilmestyivät kirvat (jipii). Tämä ei toki ollut mikään yllätys, mutta niiden paljous ja aggression taso yllätti kyllä. Vaikka kasvariin on roudattu yli puolensataa leppäkerttua, niin nekään eivät ole pystyneet pitämään kirvakantaa kurissa vaan nämä luomakunnan ihastuttavat pikkuperkeleet imailivat saastaisilla pikkukärsillään chilieni mehut suihinsa alta aikayksikön. Aji Fantasy, Lemon Drop sekä Aji Cristal ovat viittä vaille kompostikamaa, eikä niistä saa kuin muutaman podin maistiaisiksi.  Baccojen parhaimmistoa ötököiden kanssa ovat olleet Aji Norteno sekä Starfish, jotka tuntuvat pärjäävän kirvojen kanssa muita baccoja paremmin. Chinenset näyttävät kestävän kirvoja huomattavasti paremmin.

Vaikka podeja on puskissa runsaasti, niin niiden kypsyminen on ollut todella hidasta. Jamaican Scotch Bonnet:ssa on reilusti toistasataa marjaa, joista vanhimmat ovat roikkuneet uhmakkaasti raakoina jo kolmatta kuukautta ja vasta nyt muutama on alkanut muuttaa väriään vihreästä kellanoranssiksi. Sama vika Ted Habaneron ja Moruga Yellow:n kanssa, joka nimestään huolimatta näkyy tekevän punaisia podeja  :(. Orange Habanero ja Naga kypsyttelevät satoa melko nopsaan.

Ensimmäinen kasvarikausi on ollut opettelua ja virheitä on tietysti tullut tehty:. Tomaatteja on liikaa ja osa niistä on aivan väärässä paikassa kasvaria varjostaen chilejä, kasvit ovat liian lähellä toisiaan, chilien paikat kasvarissa olisi pitänyt miettiä tarkemmin niiden keskimääräisen koon mukaan jne. Tekemällä oppii ja ensi kaudella näitä virheitä tuskin tulee enää tehtyä.


alkuviikon satsissa noin kilo syötävää


Numex Twilight


panoraamakuva


suippopaprikoilla on kokoa


JSB:n raakileita


Ildi kukkii hulluna

10
Lainaus käyttäjältä: Trioniska - kesäkuu 25, 2016, 12:24:05 ip
No juuh, onko homma alkanut pelittämään vai onko naapurin viikari jäänyt kiinni lasien kivittelystä?  >:(

Tai siis olisin uteliaisuuttani vihermassa kuvia päässyt näkemään ;)


No jaa... eipä tuon vihermassan takia hip-hurraata voi vielä huudella, mutta on tässä jotain edistystä sentään tapahtunut  :). Kasvarissa on nyt 19 chiliä, 10 tomaattia, 6 paprikaa sekä 2 kurkkua. Ruukunvaihdon jälkeen chilit jurottivat reilut kaksi viikkoa ilman mitään merkkejä uudesta kasvusta mutta viimeisen reilun viikon aikana kasvua on tullut reilusti lisää.

Chilit ja tomaatit on nyt varustettu Blumat-porkkanoilla. Opetteluun ja asentamiseen meni tovi mutta pienen säätämisen jälkeen kaikki toimii mainiosti ja muutaman viikon käytön jälkeen on vaikeaa kuvitella elämää ilman niitä. Blumatin vesilähteenä toimii saavi, jonka alle rakensin terassihommista ylijääneistä laudoista ja lankuista pienen jakkaran. Ei ole kaunis mutta toimii, ja on taatusti kestävä. Jakkaran alla päivystää tyttäreni kasvarimaskotti, porsas nimeltään Pilleri  ::).

Satoa on kertynyt tähän mennessä 180 grammaa, joista suurin osa Aji Nortenoista ja loput muutamasta Aji Fantasysta. Muissakin baccoissa on jo kypsähköjä podeja. Chinenseistä parhaiten on pärjännyt Jamaican Scotch Bonnet, jossa on kymmeniä hyvän kokoisia podeja kypsymässä.   


Panoraamakuva


Eteläseinä


Pohjoisseinä


Kastelusysteemit ja kasvaripossu "Pilleri".


Trepadeiran podeja


Aji Fantasy
11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tapen 2016.
kesäkuu 06, 2016, 23:18:48 ip
Kävi mielessä että josko nuo polttovauriot voisivat olla peruja kalium-övereistä. PK:ssa on kaliumia aika reilusti ja lannoitteen väkevöityminen kasvualustaan voi käsittääkseni aiheuttaa tuollaisia vaurioita.
12
Minulla taas Nortenot ovat Aji Fantasyn lisäksi ainoita, jotka podittavat jo nyt kunnolla. Kummallakin kasvilla mittaa vain 50cm mutta reilut 10cm pitkiä paksuja podeja molemmissa jo reilun puolen tusinaa, joista ensimmäiset kypsyvät näinä päivinä. Podeilla on sen verran painoa että rungot oli pakko tukea kepein.
13
Jos on kirvoja paljon liikenteessä, niin on myös hyttysiäkin. Pihahommien tekeminen iltakahdeksan jälkeen on täysin sietämätöntä kun kimpussa on alituiseen mahtilaivue sääskiä tikkaamassa saastaisilla kärsillään orvaskettäni täyteen reikiä  >:(.

Väänsin juuri tuollaisessa ötökkäpilvessä eilen illalla kahdesta säkistä kuivabetonia massat kasvarin eteläsivun maa-ankkureita varten ja valoin ne paikalleen. Pahaksi onneksi pohjoissivulla kallio tuli vastaan niin äkkiä ettei ankkureita sinne yksinkertaisesti saa. Toisaalta paikka on pohjoispuolen tuulilta lähes täysin suojassa, joten mitään pakottavaa tarvetta en noille ankkureille siellä näe.

Ruukutukset ovat pahasti vaiheessa. Vasta kaksi chinenseä olen saanut laitettua lopullisiin 18-litran astioihinsa. Sekä tomaatit että paprikat ovat edelleen pienissä taimipoteissaan. Hommasin tomaateille 65-litran laastipaljuja, joihin ajattelin laittaa pari tomaattia jokaiseen, chilit pääsevät aikanaan 11-18-litran astioihin, paprikat vähän pienempiin.

VAROITUS!! Seuraavat  kappaleeet sisältävät keski-ikäisen ja keskiluokkaisen suomalaismiehen katkeraa vuodatusta. Jos olet sitä mieltä ettei negatiivista palautetta saa antaa ikinä kenellekkään (olipa siihen syytä tai ei), niin suosittelen tältä sivulta poistumista, välittömästi...

Viikko sitten tilaamani (ja jo maksettu) kolmas kattoluukku on ollut myyjän nettisivun mukaan "keräilyssä" nyt jo 6 päivää. Onkohan varastomies kenties eksynyt varastoon tai saanut burn-outin tämän musertavan työtaakan takia, vai ovatko myyjän nettisivujen statukset vain aivan hanurista  ??? ?  Tiedän että kyseistä tavaraa ON varastossa, varmistin asian itse ennen kuin tilauksen tein.

Olipa syy mikä tahansa niin fakta on se, että suomalaisten yritysten on ihan turha itkeä netti-busineksen valumista Suomen rajojen ulkopuolelle, kun palvelun taso on tätä luokkaa. Eikä tämä todellakaan ole ensimmäinen vastaantullut tapaus.

Esimerkki: Yritin ostaa tuon kasvarini ensin Netraudan sivuilta, ei onnistunut. Syynä oli tuota nimenomaista kasvihuonetta koskeva "bugi", jonka korjaamiseen meni monta päivää. En voinut ostaa mitä halusin. Ostin siis kasvarini muualta.

Toinen esimerkki: Kokeilkaapa etsiä jotain vaikkapa K-Raudan/Rautia:n nettisivuilta menettämättä järkeänne. Huomaatte pian ettei se ole mahdollista. K-Raudan/Rautian nettisivusto on suunniteltu lannistamaan jääräpäisimmänkin kotinikkarin. Se on raskas, epälooginen ja kaukana käyttäjäystävällisyydestä. Vaikea uskoa että näin pa$kaa web-palvelua kukaan edes kehtaa julkisesti mainostaa.

Muita esimerkkejä: Kodinterra.fi . Ehkäpä maailman raskaimmat mobiilisivut ikinä! Kun hain Tuusulan Kodinterran varastosaldoja kuivabetonille, niin "saatavuutta ei voitu taata". Käynti paikan päällä kuitenkin näytti että kyseistä tavaraa oli saatavilla kymmeniä säkkejä! Miksi näin???

Hongkong.fi. Muutama kuukausi sitten haussa kompressori. Porvoon myymälän saldo näytti yhtä mutta kompuraa ei kuitenkaan löytynyt. Liikkeen työntekijät tekivät voitavansa mutta haluttua kompressoria ei löytynyt. Ei siis auttanut muu kuin tehdä ylimääräinen 50 km pyrähdys Keravan liikkeen kautta.

Lista on loputon...

Miksi asiakkaan palvelemisen pitää olla näin vaikeaa kun mitään syytä siihen ei ole?


14
Lainaus käyttäjältä: Kalakukko - toukokuu 26, 2016, 11:59:35 ap
Tuo tuuletusluukut olivat yksi syy oman kasvihuoneen valintaan. Pienemmässä olisi ollut neljä luukkua ja suuremassa samat kuusi luukkua, kuin tässä valitsemassani 18m2 mallissa.

Laseja hajoilee, en tajua miksi Juliana tehnyt lasiaukoille noin 2mm per puoli liikkumavaraa.. eikö se kynsi voisi olla reilumpi ja lasilla liikkumavaraa vaikka puoli senttiä puolellaan. Kiva lähteä ostamaan uusia laseja omaan piikkiin ja montakohan hajoaa vielä lämpövaihteluiden vuoksi lähitulevaisuudessa.

Oliko tuon lasit kuinka pienellä marginaalilla?

Pelivaraa oli 2-3mm per puoli. Etenkin kattolasien asennuksessa oli pakko olla kaksi käsiparia. Toisen piti ohjata lasia sen yläpäästä samaan aikaan kun toinen työnsi lasia ylöspäin räystäältä. Seinälasien asennus hoitui helposti yksinkin imukupin kanssa. Karkaistu lasihan kestää taivutusta ja tasaista puristusta vaikka kuinka, mutta teräviä iskuja se ei siedä. Minkälaisissa tilanteissa nuo lasit menivät rikki?
15
Kasvari pystyssä! Saimme lasitukset, tiivistenauhojen sekä kattoikkunoiden asennukset tehtyä viikonlopun aikana. Tänään oli enää jäljellä tiivisteiden päiden viimeistely, harjaprofiilin ja sokkelin elementtien päätykappaleiden paikalleen ruuvaaminen sekä syöksytorvien asennus. Kun puuhaa tehtiin pikku pätkissä on vaikea sanoa kuinka paljon aikaa hommaan yhteensä tuhraantui, mutta kahdelta ihmiseltä 2,5 päivää on varmastikin aika lähellä totuutta.

Kasaamisen kuumin hetki osui sunnuntaille kun asensin kattoluukkujen automaattiavaajia. Vaikka ovi ja toinen kattoluukuista olivat apposen auki, niin lämmöt nousivat sisällä hetkessä 48:n asteeseen. Siinä puuhassa virtasi miehestä hikeä kuin Niagarasta vettä  :o.

Täytyy sanoa että on valmistajalta/maahantuojalta vähän kyseenalaista myydä kasvihuonesettiä, jonka tuuletuskapasiteetti on räikeästi alimitoitettu. Vaikka luukut ovatkin kooltaan suuria, niin kaksi räppänää 16m2 kasvariin ei yksinkertaisesti riitä. Toki setin hinta saadaan näin hilattua niin alas että se vaikuttaa edulliselta, mutta ostajan mieltä tuskin lämmittää se että perussetin lisäksi on aivan pakko ostaa € 159,- hintaisia luukkuja ainakin yksi. Karkaistua lasia kun ei voi leikata, niin mukana tulevat myös mittoihin leikatut lasit ja tämä nostaa setin hintaa. Itse tilasin yhden ylimääräisen luukun toivoen sen sekä hallaharsosta virittämäni varjostuksen pitämään lämmöt kurissa. Todennäköisesti edessä on kuitenkin neljännen luukun ostaminen.

Koekaniinina toiminut starfish on nyt ollut kasvarissa kolme päivää ja viisi chinenseä tämän päivän. Huolimatta liki 40:n asteen lämpöpiikistä tänään, kasvit näyttävät pärjäävän ihan hyvin. Seuraavaksi vuorossa kasvarin sisäpuolen viimeistely sekä ruukutusta.
Itäpääty

Länsipääty
16
Lainaus käyttäjältä: perniö - huhtikuu 24, 2016, 10:41:47 ap
Vuokraamosta pioneeripora ja rautakaupasta etanadynamiittia.  Jos se on kivi, niin kaivuri.

Säästät hermojasi ja voimia.

Näin olisi varmasti kannattanutkin tehdä. Tuota yritettiin kymmenisen vuotta sitten mehumaijalla siirtää mutta se ei liikkunut milliäkään. Todennäköisesti kyseessä on suuri siirtolohkare. Onneksi pohjan pienellä korotuksella tuo kivi näyttäisi jäävän niin pintaan ettei siitä mitään ongelmaa tule. Jos tulee, niin etanadynyllä huippu pois.

17
Lainaus käyttäjältä: Kalakukko - toukokuu 18, 2016, 10:08:46 ap
Kasvihuoneesi vaikuttaa todella paljon pakkaustavaltaan, kuin myös osien osalta kuvien perusteella Julianalta. Onko joku tutkinut, että onko näillä valmistajilla jotain yhteyttä?

Pirullista touhua tuo kokoaminen, täällä 18m2 runko onneksi jo valmis ja tänään lähden lasittamaan :)

Ei näillä valmistajilla käsittääkseni ole mitään yhteyttä. Molemmat ovat toimineet alalla kymmeniä vuosia, Juliana Tanskassa ja ACD Belgiassa.

Meilläkin runko jo kasassa  :). Kasaamiseen meni kahdelta ihmiseltä tehokkaita työtunteja noin kymmenen. Tästä tuhraantui iso osa seinäelementtien toisiinsa kiinnittämiseen ja ristimittojen kohdalleen saamiseen (lue: rungon oikaisu). Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan niin ensimmäiset lasit saadaan täälläkin asennettua tänään.
18
Lainaus käyttäjältä: perniö - toukokuu 17, 2016, 09:18:24 ap
Olisikohan noissa kirvoissa kyse tästä?

http://yle.fi/uutiset/suomeen_vaeltanut_miljardien_kirvojen_parvi_takaa_linnunpojille_potya_poytaan/8886565?origin=rss

Voi hyvin olla että tuo massamuutto on osa ongelmaa, tai sitten se on perua viime syksyn kirva-invaasiosta, josta on juttua täällä. Kylmä ilma vähensi selvästi kirvojen määrää mutta niitä pirulaisia on puutarhassa edelleen enemmän kuin riittävästi.
19
Laitoin eilen alkuillasta viiden litran reppuruiskun täyteen 3%:sta mäntysuopaliuosta ja tapoin sillä pihalla kirvoja minkä kerkesin. Näky kirva-armeijoista tukehtumassa saippualiemeen tuotti minulle suunnatonta iloa. Sitten siirsin kaikki vielä istuttamatta olevat kasvit mahdollisimman kauas koivuista ja illan viimeisenä puuhana suihkutin sekä kasvit että ruukut läpi puhtaalla vedellä.

Hölmöläisen hommaltahan tämä varmasti kuulostaa etenkin kun iso osa näistä kirvoista on siivillä varustettua mallia, mutta tänään tilanne oli jo huomattavasti parempi. Tosin suurin syy tähän on varmasti reilusti viilennyt sää.

Kirvashown takia aikaa kasvarin kokoamiselle jäi hävyttömän vähän. Alkuun tosin päästiin ja ansarin toinen pääty saatiin kasaan vaimon kanssa pienen alkuhämmennyksen jälkeen puolessatoista tunnissa. Hämmennystä aiheutti se että mukana tulleet kasausohjeet olivat vain flaamiksi ja ranskaksi. Netistä löytyi myös suomenkielinen versio aiheesta, mutta siitä puuttuivat juuri ne tiedot joita kaipasimme. Onneksi flaami muistuttaa aika paljon saksaa, joten pienen pähkäilyn jälkeen olimme (aika) varmoja siitä miten pitää toimia.

Jatkoin tänään rungon kasausta poikani kanssa, ja saimme kasaan toisen päädyn sekä toisen rungon pitkistä seinistä reilussa tunnissa. Kasaamista helpottaa erinomaisesti kuvitetut ohjeet, joissa jokaisen profiilin, pultin ja mutterin paikka on selkeästi esitetty. Momenttisäädöllä varustettu ruuvinväännin 10mm holkilla, sekä 10mm kiintoavain ovat ainoat työkalut, joita olemme tähän mennessä tarvinneet. Aion vaihtaa muutamissa liitoskohdissa paketin mukana tulleet tavalliset mutterit lukkomuttereihin, mutta muuten kasvaripaketin sisällössä ei ole valittamista. Huomenna jatketaan...


kirvoja atsaleassa


kasvarin pääty
20
Taitavat olla pihakoivuissamme talvehtineita lehtikirvoja nämä. Eilen niitä ei tosiaan näkynyt vielä missään kasveissa mutta nyt niitä on ihan joka puolella, etenkin noita koivuja lähellä olevissa kasveissa. Löysin noita perkeleitä satamäärin suoraan yhden koivun alla olevista neljästä kanadanatsaleasta, jotka odottavat vielä istuttamistaan ruukuissaan. Sama juttu herukka- ja karviaisruukkujen kanssa. Koivujen lehdet ovat myös aivan täynnä kirvoja.

Ei kai tässä auta muu kuin laittaa reppuruiskuun mäntysuopaliuosta ja yrittää pelastaa mitä pelastettavissa on.