heinäkuu 11, 2020, 03:35:34 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - ChiliSiili

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / ChiliSiili kausi 2019
huhtikuu 24, 2019, 23:13:54 ip
Pitkästä aikaa taas foorumilla ja onhan se on laitettava päiväkirjaa pystyyn.

5.1.2019 Lautalle lähti itsellä:

:chili: Hainan Yellow Lanter (2 simentä: edelleen lautalla; ei merkkiäkään hännästä)
:chili: Peach Bhut Jolokia (3 siementä: joista 2 kasvaa kovaa vauhtia ja 1 häntä kivivillaan 23.4.2019)
:chili: Pink Habanero (3 siementä: kasvaa kovaa vauhtiaO
:chili: Rocoto Riesen Yellow (3 siementä: 1 kpl kasvaa kovaa vauhtia, 1 häntä kivivillaan 23.4.2019? ja 1 homehtui?)
:chili: Mini Rocoto (3 siementä: 2 lautalla edelleen, 1 häntä kivivillaan 23.4.2019)
:chili: Trepadeira Werner (3 siementä: hännät kivivillaan 23.4.2019)
:chili: Starfish (3 siementä: ei itänyt)
:chili: Panambi (3 siementä: 1 lautalla edelleen, 2 menetetty)
:chili: Bird´s Eye Baby (3 siementä: 2 heikossa kunnossa, 1 ei itänyt)
:chili: Boliwian Rainbow (3 siementä: kasvaa kovaa vauhtia)

18.3.2019 itäneet sirkalehdillä olevat kookos pellettiin.

4.4.2019 ruukkuun siirto. Ruukussa kookoskuitua, perliittiä ja vermikuliittiä.

23.4.2019 Tammikuun lautan purku ja samalla uuden lautan perustaminen. Tammikuun lautaulta uudelle lautalle siirtyi HYL, Mini Rocoto, Panmbi. Uusina lautalle ( jos vaikka lähtisi itämään, vaikka myöhässä) Omnicolor, Poblano, Starfish, Goat´s weed, Bird´s Eye Baby + mysteerit (jotkut rocotot ja jotain muuta). Mysteerit ovat siis siemeniä, jotka ovat pudonneet joskus vuonna 2016, kun laitettu kautta tulille ja löytyi kun tavarat kerätty kasaan.

24.4.2019 FG Aji Fantasy 2 kpl (kivivillassa kasvanutta) liittyi isompiin kuutioihin ja samalla starttasi taas vesiviljely yritys (EBB & FOOD). Edellisestä vesiviljely yrityksestä on jo vierähtänyt useampi vuosi..

Laitan kuvia jossain vaiheessa tulemaan miltä on näyttänyt.. edelleen vinkkejä otetaan vastaan, kun en ole vieläkään onnistunut saamaan sitä chiliviidakkoa tai kunnollista satoa.
2
Niin se vain starttasi kausi 4.1.2017. Niin oli hienot suunnitelmat, mutta nyt se tyssäsi lopullisesti. Kaikki jota oltiin saatu idätettyä koki kovan takaiskun ötököiden ja lopulta kuivahtamisen kautta.  >:( Idätettäviä oli 15 lajiketta, joista sirkoille asti pääsi jopa 12 lajiketta.

No ei ollut valinnan varaa, muuta kuin hakea valmiit taimet eli eilen kotiin kannettiin Manzano Rojo, Lemon Drop ja Trinidad Perfume. No joo kyllähän sitä tuli laitettua eilen vielä yksi yritys Riesen Yellow, Chocolate Bhut Jolokia ja Bolivian rainbow (koristeeksi). Vaikka eihän nuo enään tälle kaudelle kerkeä, mutta jos talvehtis (mikäli alkavat itämään).

Ainoa mikä vanhoista kasvateista ei joutunut hävitykseen on Rocoto Orange, joka on on idätykseen laitettu 27.11.2014. Tämä yksilö porskuttaa vaikka on aikas järkyttävän näköinen ranka. Niin ja säästy Inca Berry viime vuodelta ja sekin sillä varjolla että puskee ihan hyvän näköistä uutta lehteä puskee.

Harkinnassa pitäisikö saman tien aloittaa jo Neemöljy sumuttelu vai voisiko sitä jopa laimennettuna ihan sivellä lehtiin ja varteen (jolloin ei sotke niin paljoa)? Niin ja pitää luikaista mitäs meidän postiluukusta kolahtaneesta lehdestä löytyikään näiden ötököiden torjumiseen näillä hyvillä kavereilla..
3
Ravintolat ja ruokapaikat / Kulmakonditoria
joulukuu 28, 2016, 19:43:10 ip
Yllätyin tänään positiivisesti, kun selasin lounaspaikkojen listoja ja sattumalta näin Kulmakonditorian mainoksen: Chili-Fanin taivas, valitse tuote ja tasosi. Vaihtoehtoina oli tuskalliset siivet, polttava burgeri, tori tulinen tortilla ja erityisn lämmin leipä. Ja tasoina oli 5 "Tulitakuu", "Räjähdysvaara" ja " Tuli ja leimaus".

Sinne siis lounaalla ja yleisellä asenteella, että tuskin on edes oikeasti tulista. Koska heidän Tulinen texmex salaatti (jauheliha ja kana) ovat tasoa 2 eli syödessä on vain lämmön tunne. Kerrankin voin sanoa että nyt oli lupaukset kohdallaan.  :chili: :chili: :chili: :chili: :chili:

En tiedä olivatko allekirjoittaneen luulot suuremmat omasta tasosta, kun nyt oli poltetta sopivasti tai hieman enemmänkin. Söin tuon leivän (ilman homejuustoa) ja valitsin varovaisesti tason 5 :fire:. Nyt tuli syötä rauhallisesti lounas ja vedetkin meinasi aika ajoin nousta silmiin. Tämä ainakin Keravalla osattiin valmistaa hyvin. Joten jos iskee kyseiset eväät niin käykää kokeilemassa. En tiedä tuleeko tuo kauan olemaan heidän valikoimissaan vai onko joku täysien vuosien special juttu.

Mikäli käytte kokeilemassa, niin haluan ehdottomasti kuulla muiden mielipiteet!
4
Eilen sitten laitettiin taas tulille uusi kasvatuskausi. Saa nähdä mitä tästä mahtaa tulla, kun miettii miten kävi viimeksi. Tulevalla kaudella on vain 10 lajiketta eli jos kaikki itäät ja selviävät hengissä kesään asti, niin se tietäisi vain 30 ruukun hoitamista.

  c. annuum lajikkeet ovat:
  • Goat's weed (siemeniä 3)

  • Guajillo (siemeniä 3)

  • Minipaprika orang (siemeniä 2)  c. baccatum lajikkeet ovat:
  • Aji Fantasy (siemeniä 4)

  • Inca berry (siemeniä 3)

  • Lemon Drop (siemeniä 3)

  • Omnicolor (siemeniä 3)

  • Panambi (siemeniä 3)

  • Trepadeira do Werner (siemeniä 3)  c. chinense lajikkeet ovat:
  • Peito De Moca (siemeniä 3)


  Niin ja koitan saada selviämään hengissä seuraavat 2015 vuoden kasvatit:
  • Aji Norteno

  • Habanero Golden

  • Piispanhattu

  • Lemon Drop

  • LeutschauerNyt vain odotetaan kuis käy..
5
Nyt kaivataan kipeästi kokeneitten apua! Kertokaas onko vainoharhaisuus iskemässä vai alkaako ötökät jo iskeä nyt jo?! Kotituessa viikonlopun vietosta ensimmäisenä piti tarkistaa mitä chileille kuuluu ja huomiota herätti kasvien venhädyksen ja itämisen lisäksi ebbissa olevan Manzano Rojon lehti, jonka alapuolella on jotain epämääräistä vaaleaa (töhnää?), ei karvat ja kipristynyt ja kuivahtanut lehden kärki. Osan huonoista lehdistä oli tiputtanut, mutta tämä yksi oli kiinni vielä. Olen lueskellut Chilikirjaa ja pahinpelkoni on, että täällä on nyt ripsiäisiä..

Ohessa kuvat, joista osa otettu suurennuslasinläpi ja osa ilman suurennuslasia
PS. nähtävästi koirankarvakin on eksynyt kuvaan..
6
Nyt testaan onko päiväkirjan pitämisestä apua kasvatus kauden onnistumisien ja epäonnistumisien tarkastelussa.

Kauden 2015 starttasi keskiviikko iltana, kun laitoin ensimmäiset siemenet kivivillaan. C. pubescens lajeista laitoin Manzano Rojon, Orange Rocto ja Rocoto Red, sekä villichilin c. galapagoense. Toivon että jokaisesta edes yksi siemen lähtisi itämään (jokaisesta ainakin kolme siementä idätyksessä).

Loput laitan aikasintaan kuukauden päästä idätykseen. Lista idätykseen päässeistä tulee viimeistään, kun saan ratkaistua mitkä pääsevät tälle kaudelle.

Sain jopa miehen kokeilemaan chilien kasvatusta. Halusi laittaa kylvömultaan omat Rocotot, joten saa nähdä onko eroja kasveissa kuinka paljon. Muutakin kuin kasvattajasta johtuvia...  ::)
7
Valmisruoat / Kitchen Joy HOT Cub
lokakuu 24, 2014, 19:27:51 ip
Nyt on sitten kokeiltu HOT Cube spicy Tom Yum Chicken. Tämä extra hot on sopiva näin suhteellisen aloittelevalle, jolle sopii tällä hetkellä noin 4 tason soossit yleismaustamiseen (esim. savuchili), eli lopputulos kerrankin löytyy sopivasti poltetta, mutta ikävä kyllä muiden mausteiden kustannuksella. Jopa pirkan Tom Yum noodelit ovat maukkaampia vaikka eivät ole tulisia.

Kertokaa kyseisestä tuotteesta omat kokemukset.
8
Heips,

Nyt kaivataan neuvoja, kun ei mennyt kasvatuskausi 2014 niin kuin eräässä ruotsalaisessa tv-ohjelmassa.. Josko (2015) kolmas kausi toden sanoisi..
  Ongelmat kaudella 2014:
  • Simenet liian myöhään itämään

  • Chilien mitta hädin tuskin edes 60 cm

  • Ötökkät (vihannespunkki tai kirva)

  • Vesiviljely tukehtui/homehtui  Kertokaa voiko desinfioida ruukusorat uudestaan käyttöön seuraavalle kaudelle, vai onko tuhoon tuomittu edes koittaa käytää samat uudestaan? Alla kuva ylläristä, joka löytyi huputetuista ebb&flood järjestelmästä. Kiitos yhdityksemme jäsenille festareilla, jotka kertoi että ovat saattaneet tukehtua vaikka olin hyvää tarkoittanut.No sitten jos menemme ihan chililajeihin eli onko Star Flame sama kuin Orange Flame? Niin ja mitäs lajia tämä mahta olla?

Sitten seuraavaksi haluaisin tietää millon olisi hyvä laittaa seuraavat lajit kasvamaan? En ole kuitenkaan vielä valinnut mitä kaikkia laitan kaudelle 2015, koska tilat ovat rajallisia.

  C. annuum
  • Bird's Eye Baby

  • Minipaprika Orange

  • Goat's Weed   C. baccatum
   • Aji Fantasy

   • Aji Cristal

   • Aji Ovo

   • Aji Amarillo

   • Omnicolor

   • Lemon Drop

   • Piispan hattu    C. chinense
    • Caribbean Red Habanero

    • Fatalii Chocolate

    • Naga Morich

    • Moruga Scorpion

    • Golden Habanero     C. pubescens
     • Manzano Rojo

     • Orange Rocoto

     • Rocoto Red     Tässä tämän vuoden sato. Josta kaikki, muut kasvatettu itse paitsi, Jalopeno Gaucho ja OrangeFlame.  Kuvasta puuttuu, Bird's Eye Baby:n kaksi podia, jotka kyseinen puska tuotti.
     9
     Muut kuin paprikakasvit / Inkivääri
     lokakuu 13, 2014, 17:02:37 ip
     Heips, olettekos kasvatellut inkivääriä? Itse sain ajatuksen viikonloppuna, kun luin sen hyödyistä ja huomasin että myös tämä sisältää kapsaisiinia ja että sitä voi ainakin Etelä-Suomessa kasvattaa. Vaatimuksista kiinnitin huomiota ruukun kokoon, josta suositus oli 20x20 cm. Yksi innoituksen lähde oli ystäväni tuoma Yogi Tea Ginger Orange Vanilla.

     Lähinnä siis kiinnostaa, että ostanko juuren ja lyön sen vain kylvömultaan ja odotan millon kasvaa? Niin ja kannattaako suosiolla jättää kevääseen? Chilienkin valo on vielä ostolistalla..