huhtikuu 02, 2020, 09:38:42 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Memsie

21
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tomaatin kilpailevat latvat
heinäkuu 20, 2016, 22:18:00 ip
Mulla on kasvamassa Bingenheimer Saatgutilta tilattua Rote Murmel -marjatomaattia. Se on ehkä ollut vähän huonolla hoidolla, mutta en ole ollut kovin vaikuttunut. Kasvi on kohta kasvihuoneen katon kieppeillä niin kuin muutkin tomaatit. Vaikka tomaatit ovat pienenpieniä, terttuja ja niissä tomaatteja on suunnilleen saman verran kuin muissakin tomaateissa, eli grammoissa ajateltuna satoa tulee hyvin vähän. Raakileita siinä on niin kuin muissakin, tällä hetkellä. Ihan mielenkiintoinen tomaatti toki sinänsä, mutta en usko että ensi vuonna uhraan sille ainakaan yhtä paikkaa enempää kasvihuoneesta.

Voinen laittaa kuvan kunhan muistan, nyt oon työn äärellä.
22
Hevosenlanta täytyy kompostoida ensin, se on muuten liian tiukkaa tavaraa suoraan kasvialustaksi, uskoisin. Kaninlanta on ns. kylmää lantaa ja sitä kärrätään tällä hetkellä suoraan siivottavista karsinoista ja häkeistä vielä kurpitsojen ja melonien kasvualustaksi. Kasvihuoneen pohja on pääosin ollut paikallaan talvesta saakka.
Kanien pehkunkin saa palamaan, mutta siihen tarvitaan käsittääkseni aika märkää tavaraa, tuo mitä mulla on käytössä sisältää sen verran paljon heinää ja olkea, että se on aika kuivaa. Eli tähän lämmityspuoleen en ota kantaa. :) Ruohosilpulla voi käsittääkseni saada kasveja jopa hengiltä, koska se voi kuumentua liikaakin. Meidän pehku sisältää myös kanien ruokakupistaan levittelemää kauraa, joten aina välillä pukkaa oraita, mutta se ei juuri haittaa.

Sitten kuvaspammia. :)

Yleiskuvaa, keskellä tomaattia, eniten vasemmalla matalia paprikoita, niiden ja tomaattien välillä varsin kärsineitä chilejä. Suhteessa valon ja hoidon määrään, täytyy ensi vuonna malttaa kylvää hieman myöhemmin..


Vähän kurjilta näyttävät chilit, ovat saaneet sisällä liian vähän valoa ja osaa kurittivat vihannespunkit. Nämä eivät ole olleet kovin kauaa kasvihuoneessa. Matalissa paprikoissa on oikeastaan kaikissa jo raakileita.


Kahta eri basilikaa, kahta eri munakoisoa ja kurkkuja.


Viime elokuussa sisälle kylvetty oranssi minipaprika tuntuu viihtyvän uudessa nft-kodissaan..


Samoin C. baccatum Kaleiskop voi jo varsin paksusti. Olihan muuten vaikeaa saada hyviä kuvia kasvihuoneen kapeilla hoitokäytävillä..


Jonkin sortin yleiskuvaa nft-kourusta. Huomatkaa mielettömän hieno alumiinifolio..


Ja sitten vielä kuvaa ulkoa. Suurin kurpitsa-auma, yhteensä 36 tainta, 12 lajiketta, 3 tainta kutakin. Kasvialustana lisää kaninpehkua.


Valkosipulia, kikhernettä ja papuja. Kikherneet ovat koeluontoisesti, nähtäväksi jää ehtivätkö tehdä satoa.


Puutarhatöitä piisaa, onneksi parempi puoliskoni pitää kitkemisestä.. Nimilapuilla on tapana hukkua ja/tai haalistua, joten kasvihuoneesta (niin kuin myös molemmista vihannesmaista ja kurpitsapenkeistä) on tehty kartat, joista voi bongailla kasveja sitten jos nimilapuista ei saa enää tolkkua. Pellolla nimilappuja ei juuri olekaan.
Kasvihuoneen seinän ja nft:n välissä kasvaa muutamaa eri melonilajiketta, saa nähdä kuinka niiden käy.

Tällaista tällä kertaa!
23
On jäänyt foorumi vähän vähemmälle huomiolla, mutta joskohan sitä laittaisi tässä lähipäivinä kuviakin.

Kasvarin pohja on ainakin toistaiseksi toiminut moitteetta. Pääasiallinen tarkoitus on siis ihan toimia kasvualustana, koska allaoleva maa on tiukkaa savea. Pehku on ilmavaa ja toki ravinteikasta myös, siihen istutettavasti kasvit saavat istutuskuoppaan turvetta ja kourallisen kananlanta-pohjaista lannoitetta. Rikkaruohoja ei kyllä juurikaan tule, ainoastaan kasvihuoneen reunoilta. Muutamia sieniä tosin näkynyt. :D Näin kesäkeleillä pehku ei varsinaisesti pala/lämmitä.
24
Koira on kyllä aika pieni, 5kg, mutta kyseinen rotta oli myös aivan juuttaan suuri. Ja harsolla tosiaan seisoo, ei onneksi enää lumella.
25
Oiskohan sitten vaikka vähän kasvikuvia ja kasvihuonettakin. Sekä viimeisenä rottakoiran työn tulokset..

Yleiskuva kasvihuoneesta. Ei vielä pahemmin viherrä. Pinta-ala kasvualustan pinnan tasalla tällä hetkellä 380x780cm. Siitä toki reunoissa vähän liian matalaa hyödynnettäväksi, tosin kasvualustakin vielä laskeutunee.


Kuvaa lähemmin. Pohjalla siis noin noin 30-50cm kerros kaninhäkeistä siivottua pehkua, eli olkea, heinää ja kaninkakkaa. Sitä on nyt pari päivää kasteltu ja kasvihuoneen ovet pidetty kiinni, jotta se lämpenee. Vähän on tasoittelua vielä tekemättä, ja vesi+lämpö+kävely saa kerroksen vielä vähän tiivistymään. Tähän siis istutetaan kasvit tekemällä pieni kuoppa, jonne hieman lannoitusta, turvetta ja sitten paakku, muuten siis kasvavat tuossa pehkussa.


Sisällä alkaa olla melkoinen viidakko, valtaosa tammikuussa idätetyistä chileistä ja paprikoista on liian isoja.. Olisi ehkä sietänyt latvoa aiemmin, mutta enää en raaski. Tukevoitukoot sitten kun pääsevät kasvihuoneeseen.


Tomaatit on siirretty viilempään, ja koska iso ikkuna antaa pohjoiseen, saavat vielä lisävaloa.


Pienimmät tomaatit, chilit ja paprikat hengailevat vielä loisteputken alla ja näyttävät oikein mukavilta. Nuppujakin tekevät jo, hassut.


Tarkkasilmäiset saattoivat aiemmasta kuvasta huomatakin vähän väriä. Marraskuussa kylvetyt Montufarit ovat ahkerina. Annoin kolmesta taimesta kahden kukkia mielensä mukaan, ja nyt niissä molemmissa alkaa olla 1-2 kypsää podia.


Tammikuussa kylvetyistä nypin nuput pariin kertaan, sitten en enää jaksanut. Ensimmäinen podi tästä porukasta on tarttunut Aji Fantasyyn.


Ja lopuksi vielä koiran saavutukset.. Oltiin vielä tuossa ulkona hoitamassa kaneja, kun koira ilmoitti, että tuolla kaninhäkissä on muuten joku alivuokralainen (kahden aikuisen kanin ja kuuden kaninpennun lisäksi siis). Ja koska tiedämme, että koira on niin kiltti, ettei tee mitään nyrkin kokoisille kaninpennuille, niin koira häkkiin kanien kaveriksi ja vähän pehkun kaiveluapua. Tulosta tuli, ja muutama reikä koiran kuonoon kyllä myös..
26
Lainaus käyttäjältä: Kasvirasva - huhtikuu 19, 2016, 13:53:19 ip
Lainaus käyttäjältä: Memsie - huhtikuu 16, 2016, 01:20:38 ap
Alla siis muutama kuva pelkästä rungosta ja sitten päälle tulevan allasmuovin ja veden kera.


Minulla on suunnitteilla NFT myös.  Tuleeko sulla muuta kuin kasvit tuohon kourun pohjalle?  http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15995.msg328367#msg328367 (Memsie: NFT test run, kuvat)  Oletan että jos tuohon ei lisäisi mitään enää pohjalle, ei edes kangasta, niin kunhan vaan vesinoro osuu juurille, niin eiköhän siinä .... )


Tarkoitus olisi tulla vielä nft-kangas, joka itseasiassa odottelee Chilitarvikkeen myymälässä jo, että ehdin sen torstaina sieltä hakemaan. Siihen sitten kasvit kivivilloissa päälle, joskus kaukaisessa tulevaisuudessa kun kasvihuoneessa on tarpeeksi lämmintä.
27
Kysymyshän ei sinänsä nyt liittynyt kyllä millään tapaa ekan sivun sekaviin mittoihin, vaan siihen, paljonko asiaa kysynyt JKLHeat on sitä lannoitetta laittanut.. :) Koska määrä kuulostaa joka tapauksessa paljolta, mutta sanoisin että aivan liian suurelta, jos on käytetty oikeaa 5ml teelusikallista..
28
Lainaus käyttäjältä: JKLHeat - huhtikuu 17, 2016, 20:17:41 ip
Mites kookoskuidun kanssa. Ostin Advanced Cocoa. PH siinä 5.8-6.8. Turvotin sen Puutarhan kesällä 8 teelusikkaa / 10l. Onkohan sopiva taimille alkuun ja miten jatkossa?


Siis oliko kyseessä nyt mittalusikka teelusikallinen eli 5ml vai joku muu määrä? Tuota tämän ketjun ekaa sivua jos katsoo, niin pikkutaimille kuulostaa kyllä vähän rajulta, koska vesiviljelyyn suositellaan vasta kukitusvaiheeseen tuonsuuntaistakaan määrää..
29
Päiväkirjat ja fotoalbumit / NFT:n test run
huhtikuu 16, 2016, 01:20:38 ap
Vaihteeksi kuvia jostain muusta kuin taimista: viime viikon lautakaupassa käynnin ja yövuoron jälkeisten vapaiden jälkein sain vihdoin kasvihuoneeseen tulevan nft-kourun puurungon kasaan. Jalat tulevat vielä erikseen, niitä ei vielä ole. Seuraavaksi piti tietenkin testata, että riittäähän jo olemassaoleva vesipumppu nostamaan vettä ja puskemaan sitä letkussa riittävän pitkän matkan, ja riittihän se. Alla siis muutama kuva pelkästä rungosta ja sitten päälle tulevan allasmuovin ja veden kera. Allasmuovi tulee toki valmiiseen versioon jotenkin kiinni, nyt sitä vain mallailtiin. Edit: Ja kourun strategiset sisämitat siis n. 8x20x390cm.

Raakalautarunkoa osa 1.


.. ja osa 2.


Ja sitten allasmuovin kera.


Samalla voitte ihailla sotkua ja yleistä rekvisiittaa, multaakin näkyy edellispäivien ruukutusten jäljellä.
Tila itsessään on kyllä ihan paras: meidän rintamamietalo-kodin kyljessä on siis 60-luvulla rakennettu kyläkauppa-lisäsiipi, joka koostuu kuvissa näkyvästä takahuoneesta ja noin 2 tai 2,5 kertaa sen kokoisesta kauppatilasta, jossa on kaikenlaista muuta harrastuskampetta.
30
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Sitrukset
huhtikuu 11, 2016, 22:22:07 ip
Ennen myrkkyjä voinee myös koittaa harventaa kantaa ihan kantamalla puun suihkuun ja suihkuttelemalla vedellä, saattais saada osan huuhdottua viemäriin.
31
Sellainenpa hyvinkin. :)
32
Kasveista ei ole tähän päivitykseen täältä töistä kuvia, mutta kasvat niin että kohina käy ja pienet paprikatkin meinaavat puskea nuppuja. Kylvin viime yönä viimeiset tomaatin, kun vihdoin saatiin siemenet, tosin lajike muuttui Lizziebellistä Orange Fizziksi, koska Helle ei ollut saanut toimittajaltaan Lizziebelliä lainkaan. Eiköhän nuo vielä ehdi..

Ostettiin, kuten tarvikebongausketjussa mainitsin, sitten muutamia ruukkuja. Näistä valtaosa tulee muiden kuin  chilien taimikasvatukseen ja pienet purkit myyntitaimien mukana myytäviksi, mutta ostimme myös 100 kpl puolentoista litran ruukkuja, joihin siirtyvät tomaatit ja osa paprikantaimista tässä lähipäivinä.. Muutama kuva, sisältävät myös meidän pienen söpön koiran. Myös näppäriä alustalaatikoita tuli ostettua.

Purkamatta:


Purettuna:

33
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Tarvike-bongaukset
huhtikuu 07, 2016, 21:42:10 ip
Tuli tässä mieleen, etten ehkä ole ainoa, joka tuskailee säännöllisesti ruukkujen kanssa. Meillä ainakin, kun kasveja kasvatetaan vähän enemmänkin kuin omaan tarpeeseen, on käynyt jurppimaan melko paljon, että usein ruukkuja voi ostaa kahdella tapaa: kaupasta turkasen kalliilla yksittäin tai pieniä ruukkuja vaikka 10 kpl paketeissa, tai sitten puutarhatukuista 2000kpl, joka on LIIKAA.

Tämän kevään kylvöihin löytyi avuksi porilainen Siemenvesa! Myyvät monenlaista isompaa ja pienempää ruukkua mukavissa kymmenen tai sadan kappaleen paketeissa, eikä pienien ruukkujen hinta päätä huimaa. Esim: http://www.siemenvesa.fi/fi/Ruukut/52/C-ruukku+9+cm%2C+kotimainen+100+kpl/2716 on yllättävän tukeva hintaansa nähden, ja kun hintaa on tosiaan 4c/kpl, niin olen enemmän kuin tyytyväinen. 
Tiistai-iltana sisään pistetty tilaus odotelee jo nyt lähipostissa sitä että joudan hakemaan tilaamamme 800 erikokoista pienehköä ruukkua..

Ja ylläolevasta huolimatta tämä ei ole maksettu mainos. :)
34
Juu, se sujui kyllä näppärästi. Ehkä Whili ja sorrii sitten kesällä tasaavat tarvittaessa, jos toisella on liikaa ja toisella liian vähän.. :D

Mutta, kiitos kaikille!
35
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
maaliskuu 30, 2016, 00:59:44 ap
LedFinlandin sivuillakin kyllä lukee että "Led Finland 350W COB (sama kuin 432W COB SPIDER valaisin )"
Twilight-valmistajan spekseissä lukee tosta Spiderista että "Power Draw 195W-210W", ja ainakin osassa LedFinlandin kuvissa on se sama Twilight Spider -valaisin, joissa on tuulettimen aukoissa hämähäkin kuvat..

http://ledfinland.fi/led-finland-350w-cob/
http://www.twilightgroups.com/show-product-153-382.html

Eli jos oikeasti kyse on samasta valaisimesta, kantsii varmaan ostaa sieltä mistä saa edullisimmin, kunhan takuut yms on yhtä pitkät?
36
Nyt on lannoitteet punnittu ja purkitettu eikä säkeissäkään ollut vajausta joten kaikki saivat ihan sovitun määrän. Lupaavalta vaikuttaa siis.
37
Suurjaon parkkipaikka kuulostaa ihan hyvältä kyllä, oisko vaikka siinä Nesteen lähistöllä. Ajelen paikalle noin klo yhdeksi kuraisenpunaisella farmari-Focuksella jossa on kattotelineet, suunnistakaa sellaista kohti siis. :)
38
Lainaus käyttäjältä: Whili - maaliskuu 29, 2016, 09:16:42 ap
Lainaus käyttäjältä: Memsie - maaliskuu 29, 2016, 07:22:56 ap
Huomenna esim klo 13 sopii mulle kyllä oikein passelisti, ehdottakaa joku jotain hyvää paikkaa.
Mistä päin ajelet ??  Mulle sopii mikä vaan...


Ajan siis Kangasalta Tampereen keskustaan, mutta voin koukata kyllä johonkin suuntaan, voi olla että helpommin tilaa pysähtyä löytyy jostain muualta kuin ihan keskustasta.
39
Huomenna esim klo 13 sopii mulle kyllä oikein passelisti, ehdottakaa joku jotain hyvää paikkaa.
40
Hehe.

Huomenna saatan olla kyydillä töissä, niin en viitsi suunnitella mitään ylimääräistä. Keskiviikkona työpäivä tosiaan alkaa Näsilinnankadulla klo 13.30, etenkin jos on mahdollista nähdä keskustassa, ennen sitä käy hyvin, töiden eli klo 22 jälkeen ainakin oli tarkoitus itseasiassa ajella Viinikan ABC:lle edulliseen autopesuun.. :D

Whilin setti olis 43,50€, chipen 29,50€, sorriin 15,5€. Edes suunnilleen tasaraha tai tilisiirto käyvät parhaiten.