elokuu 04, 2020, 09:58:08 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Aji Inferno

7201
Paprikat ovat, sanoisinko, "oikukkaita" kasveja parhaimmillaankin... Niiden hyvillä ja kehnommilla hetkillä ei ole välttämättä kovin näkyvää, tai ainakaan hyvää syytä. Itse en, yli 6 vuoden chilihullutuksen jäljiltä, ole kovin peloissani virusten ja muiden tautien suhteen (ehkä olisi syytä)...

Tärkeä kysymys on: ovatko kasvin kaikki lehdet huonon näköisiä? Eikö uutta silmua ole tulossa? Onko kasvi vieläpä mallia c.annuum? Ei ötököitä? Silloin on syytä huoleen; chili-itsemurha saattaa olla käynnissä, syynä ehkä liika kastelu, ehkä liian voimakas multa, ehkä jotain muuta. Välillä tuntuu kuin c.annuumeilla olisi sisäinen ajastin, joka ottaa kasvilta nirrin oikeana aikana, teet sitten mitä teet...

Minusta kuvan lehdet olivat vanhoja, liikaa valoa saaneita lehtiä, eivät välttämättä tautisia. Chilin sisäkasvatuksen ongelma: ne saavat talven mittaan yleensä aivan liian vähän valoa, jolloin kevätaurinko tappaa talvilehdet. Jos kasvi muuten voi hyvin, ei kannata huolestua.

Toinen, etenkin EI-c.annuumeille tyypillinen ilmiö on lehtien alituinen vaihtuminen vuoden mittaan. Koska useimmat chilit ovat ikivihreitä, monivuotisia kasveja, ne myös vaihtavat lehtiään ikäänkuin "lennossa". Vähän kuin meikäläinen syksyinen lehtipuiden ruska, mutta hillitympänä, ympäri vuoden. Iso kasvi voikin vaihtaa melkoisen määrän lehtiään, ja näyttää siten heikkokuntoiselta, vaikka voikin aivan hyvin.

Vihoviimeisenä: oman kokemukseni mukaan kirvat ja etenkin vihannespunkit ovat chilin enemy #1. Jos lehdet alkavat näyttää omituisilta, silloin on aika hyvä syy olettaa että jompikumpi pikku tappaja on asialla. Inferno-saitilta löytyy tähän tilanteeseen ohjeita.
7202
Edistyneempi chilinkasvatus / Chilit parvekkeella
huhtikuu 28, 2002, 00:46:05 ap
Anttilasta ainakin sai digitaalilämpömittaria joka rekisteröi ylimmän ja alimman lämmön, ja vielä hälyttääkin jos alkaa lähestyä nollaa! On anturi sekä sisä- että ulkolämmölle, eikä maksanut paljon mitään... Oikea chilinpelastaja! :)
7203
Hitaan itämisen ennätystä pitävät mm. Rocoto (no, ainakin toisilla), Tepin & Pequin, c.praetermissum sekä monet baccatumit... Ja siinähän sitä odotellaan sydän syrjällään, jotta kumpi ehtii maaliin ensiksi: Schumacher... eikun chili, vaiko Home-tallin kuski!
7204
Edistyneempi chilinkasvatus / Edullisia purnukoita
huhtikuu 28, 2002, 00:41:24 ap
Ah, jättiruukkuihin voi tulla HIMO! ;-) Mulla on jo vanhahko Aji Amarillo -trioni yhdessä aivan valtavassa ruukussa, jonka pelkkä kantaminen paikasta toiseen käy jo kokemuksesta... Alan pikkuhiljaa miettiä, voisiko pienemmilläkin ruukuilla selvitä. ;) No, ei se oikein käy, tietäen noiden todella isojen chilien kasvutaipumukset. Takaan esim. että isot baccatumit, c.praetermissum ja Rocoto kaikki täyttävät 30-senttisen ruukun yllättävän nopeasti! :) Ja koettavat kilvan kasvaa katon läpi!
7205
Vain sekavaa ajatusta... Olisi ehkä hyvä, jos vaikka saisimme jollain aikavälillä kokoon jonkinlaisen "chiliyhdistyksen", jolla olisi jonkinlainen toimiva johto ja sen semmoista? Jos jonkinmoista jäsenlehteä tms. pitäisi tehdä, sillekin saattaisi saada vaikkapa jonkin sortin mainostajia (ainakin maustefirmoista? ;) ja jos niin pitkälle päästäisiin, olisin itsekin käytettävissä taitto- ja kirjoituspuuhiin, yms.

Mitä tapahtumien ja sen semmoisen "tosielämän" järjestelyyn tulee, tarvittaisiin sillä alueella kykeneviä ja innokkaita ihmisiä ajamaan asioita. Kyllähän tästä saisi aikaan vaikka mitä; vaikka eri kaupungeissa kiertäviä "chilifestejä", eri maiden ruokateemoja, ja ainakin jollei muuta, niin mukavan samasta asiasta tykkäävien ihmisten yhteisön.

Niin... esim. Tampere: missäs siellä voitaisiin jotain touhuta? Ideoita? Vai täytyyköhän meidän vielä rekrytoida lisää ihmisiä tähän lystiin mukaan, jotta saadaan "kriittinen massa"? :) Täällä Infernossahan meitä on vielä kovin vähän. Laitetaan viidakkorumpu kumisemaan, ja hyvä pahe liikkeelle!
7206
Edistyneempi chilinkasvatus / Vielä Red Savinasta
huhtikuu 28, 2002, 00:14:53 ap
Tezpur... mysteeri. Ihan heittoveikkauksena: jos sen tulisuus on lähelläkään huhuttua, sen täytyy olla frutescens, ei annuum... Mutta milläs testata teoria? Pitäneekö hankkia se pirun mikroskooppi, jotta nämä genetiikat saavat tolkkua..? :)
7207
Edistyneempi chilinkasvatus / Chilit parvekkeella
huhtikuu 26, 2002, 01:05:48 ap
Mulla on ollut parvekelasien takana koko chilikööri (n. 15 aikuista kasvia) jo kuukauden verran, ja vain kerran jouduin varmuuden vuoksi tuomaan sisälle kun oikein paha pakkasyö uhkasi... Tosin, pidän parvekkeen ovea enemmän tai vähemmän auki, eli lämpötila siellä ei laske koskaan alle noin +5 asteen (harvemmin alle kymmenenkään). Chilit kestävät kokemukseni mukaan tuon lämpötilan mainiosti, ja hetkellisesti alempikin menee. Näinä aikoina, esim, parvekelasien takana voi jo aivan mainiosti kasvattaa chiliä. Yöllä on vain hyvä, varmuuden vuoksi, pitää parvekkeen ovea sen verran auki, ettei lämpötila siellä pääse vahingossa laskemaan kovin alas.
7208
Voi muuten ollakin jotain sammalta/levää/mitälie... Omien kokemusteni mukaan sieltä tosiaan tulee homeen lisäksi myös tuonkaltaista kasvustoa, kun tarpeeksi kauan oottaa...
7209
Tekla on kyllä varsin feminiini nimi, ja samalla mainio kissan nimi! :-) Kissat, muuten, lienevät immuuneja kapsasiinille, eli syövät kyllä habaneron ilman että viiksikarva värähtää...

Tapaamispaikaksi voisi käydä Tampereen tienoo? Suhteellisen lä####ä aika monia meistä, luulisin? Mitäs jury tuomitsee?
7210
Edistyneempi chilinkasvatus / Mites lähdetään
huhtikuu 22, 2002, 22:57:33 ip
No, ihmisiä tulee varmasti kun on tullakseen - ainakin me voidaan mellastaa täällä sydämen kyllyydestä... Voitaisiin itse kukin ehkä mainostaa Infernoa ja tätä ryhmää erilaisissa foorumeissa missä sitten netissä liikutaankin... ja tietty netin ulkopuolellakin. :)
7211
Mitäs luulette, porukat... Pitäisiköhän meidän keksiä esim. keväinen chilimielten tapaaminen, jonne kaikki voisivat tuoda esim. ns. ylimääräiset taimensa/siemenet myytäviksi, vaihdettaviksi, annettaviksi, tms. ? Siitä voisi saada aika mukavan happeningin, kukaties jopa kauniimpi sukupuoli innostuisi mukaan; siellähän voitaisiin kokkaillakin kaikenlaista tulista, ja vaikka mitä. "Chilimessut" ..?  :)
7212
Edistyneempi chilinkasvatus / Mites lähdetään
huhtikuu 21, 2002, 22:04:21 ip
Joo, tämä on kyllä varsin positiivisesti toimiva foorumi - taitaa olla niin että tuo vanha lentää varsin pian sanonkomä minne... ;)  Nyt kaikki vaan kiusaamaan tuttujaan tänne selittämään viisaita chilistä!
7213
Edistyneempi chilinkasvatus / Mites lähdetään
huhtikuu 05, 2002, 01:14:16 ap
Hmmm... Lupaavaa! Mitenkäs olet ajatellut tätä foorumia pitää yllä? Olisiko esim. ajateltavissa että linkattaisiin Inferno tähän ja heitettäisiin nykyinen keskustelusysteemi sieltä hiiteen?

Kieltämättä kiusaus korvata Infernon aika kehnosti toimiva Network54 foorumi kasvaa, etenkin kun niillä näyttäisi olevan kova paine häätää meidät sieltä ulos, ellemme päivitä niiden ilmaista palvelua maksulliseksi...

En missään nimessä halua käyttää kenenkään omaa palvelinta ja yhteyksiä kenenkään omaksi tappioksi, ja toisaalta meillä ei porukkana ole "tuloja", koska mitään kerhoa tms. ei ole.  Mitäs mietteitä?  :)