tammikuu 21, 2021, 07:08:33 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Jassu

21
Muut harrastukset ja elämä / Kauhajoen ammuskelu
syyskuu 26, 2008, 15:54:36 ip
Lainaus käyttäjältä: "Kärsä Babar"Ehkäpä semmoisilta joilla niin isot vehkeet että voi kuoliaaksi nussia :D


Meinasin sanoa jotain, mutta se olisi saatettu tulkita rasistiseksi kannanotoksi, joten olenpa hiljaa  :D
22
Muut harrastukset ja elämä / Kauhajoen ammuskelu
syyskuu 25, 2008, 12:33:41 ip
Lainaus käyttäjältä: "Xbow"Niinpä... Minua tämänkaltaiset episodit yleisen mielipahan lisäksi vielä repii kahteen eri suuntaan. Periaatteessa olen liberaali, kaikenlaisia kieltoja vastaan, toisaalta taas myös tällaiset ääritapaukset laittavat minun ajattelemaan asian toistakin puolta :(


Puhut ylempänä itselataavien kertatuli aseiden kieltämisestä (kansankielessä puoliautomaatti). Jos nyt et ajattele Saaren tai Auvisen asetta, vaan niitä lähes 300 000 muuta käsiasetta suomessa, niin anna esimerkki miksi esim minun asekaappissani majailevat 3 itselataavaa pistoolia pitäisi kieltää yleisen turvallisuuden nimissä? Ketä ne aseet siellä vaarantavat? Mielestäni ei ketään, ellen minä niitä laita vaaraksi muille. Ei se väline tee kenestäkään rikollista eikä ase yksinään tapa ketään.

Ensiaseiden hankkijaa tullaan taatusti tulevaisuudessa tarkastelemaan tarkemmin ja hyvä niin, välttämättä en tajua miksi näiden "hankin aseen, pidän sitä kuukauden ja tapan x ihmistä + itseni"-tyyppien takia pitää vastuullisten monia vuosia harrastaneiden elämää hankaloittaa.

Auvinen ja Saari eivät olleet vastuullisia ammunnanharrastajia, he olivat tappajia joiden kohdalla poliisi teki virheen aselupaa myöntäessä. 2 virhettä per 150 000 lupaa.
23
Muut harrastukset ja elämä / Kauhajoen ammuskelu
syyskuu 25, 2008, 12:01:24 ip
Lainaus käyttäjältä: "Lopez"
Lainaus...mutta nykyisen tilanteen irvokkuutta se vähentäisi kyllä. Tarkkuusammuntaa voi kyllä harrastaa aivan manuaalisesti ladattavilla aseilla. Pientä kränää tämä kyllä aiheuttaisi, luultavimmin molemmissa piireissä, mutta mielestäni tämäntapainen rajoitus olisi varsin kohtuullinen.


Practical ammunta, SRA... Irvokasta tässä on se, että henkilölle, jolle ei alun alkaenkaan olisi pitänyt myöntää lupaa, myönnettiin lupa. Toivottavasti tuleva, jo mainittu kelan rekistereiden avaaminen jelppii. Mitään kohtuullista en näe siinä, että tiettyjä, täysin laillisia ja ennenkaikkea TURVALLISIA urheilu(ammunnan)muotoja kiellettäisiin, niiden parissa "puuhastelevat" henkilöt kun eivät ole tehneet kenellekään mitään pahaa (ellei lasketa mielipahaa siitä, että joku harrastaa sellaista mitä itse ei ymmärrä. Chilinkasvatus?)


Juurikin noin, itse kilpailevana practical-ampujana älähdän kyllä lujaa tuolle itselataavien kieltoehdotukselle - käytännössä tappaisi koko lajin.
24
Muut harrastukset ja elämä / Kauhajoen ammuskelu
syyskuu 25, 2008, 11:10:34 ap
Lainaus käyttäjältä: "Xbow"
LainausMetsästyksessä on kielletty seuraavien pyyntivälineiden ja pyyntimenetelmien käyttö:
...
7) automaattiset aseet ja sellaiset itselataavat aseet, joiden lippaaseen mahtuu enemmän kuin kolme patruunaa;


Eli metsästyksessä onneksi on kohtuu tiukat pykälät. Itselataavat aseet eivät ole metsästyksessä kovin suosittuja, koska varmatoimisuus on metsästysaseen ehdottomasti tärkeimpiä ominaisuuksia.


Eivät ole suosittuja, mutta ei niitä estetäkään käyttämästä. Juuri kivääriluvasta tsekkasin niin ei siellä lue että vain ja ainoastaan urheiluammuntaan, eli kun kaliberi sopii niin sitä saa käyttää metsälläkin - tosin ainoastaan pienillä lippailla. Sen sijaan siihen saa kaupasta myös 30 vetäviä lippaita joita esim koulusurmaaja voisi käyttää.

Olen nähnyt metsästysperiaatteella myönnettävän myös AR-sukuisille aseille lupia, siellä on vaan käytettävät lippaat eri metsälle ja radalle.

Automaattiase on sarjatuliase, joten sellaisia nyt ei muutenkaan ole pelkoa "tavallisen tallaajan" saada luvallisesti.
25
Muut harrastukset ja elämä / Kauhajoen ammuskelu
syyskuu 25, 2008, 10:02:42 ap
Lainaus käyttäjältä: "Lopez"
LainausTietosuojapuolellahan ministeri totesi eilen tiedotustilaisuudessa olevan tilaus muutokselle, eli nythän he ovat päästämässä poliisia kelan lääketietoihin - joka on helvetisti laajempi kuin tuo ylläehdotettu suppeampi kyllä/ei -kanta.


Niin siis kai tämä tietosuojan höllentäminen koskee vain aseluvan hakijoita, eikä kaikkia kansalaisia? Suomessa kun ylilyönnit eivät ole mitenkään harvinaisia...


Odotetaan mitä esitys tuo tullessaan...
26
Muut harrastukset ja elämä / Kauhajoen ammuskelu
syyskuu 25, 2008, 09:55:46 ap
Lainaus käyttäjältä: "Lopez"Hyvä on, sovitaan että rekisteri on ok. Budda budda (sanoo konekivääri korkkareissa) sitten on vielä pieni... pulma. Yksityiset lääkäriasemat. Siellä esim pitää erikseen ruksia, saako tietoja luovuttaa yleiseen potilasrekisteriin (vai mikä se nyt onkin). Jos raksittaa "ei", niitä tietoja ei todellakaan tule mihinkään yleiseen rekisteriin näkyviin, eikä mistään näy että yksityisellä on käyty. Eli joka tapauksessa johonkin olisi tehtävä muutoksia, että myös nämä tiedot tulisivat rekisteriin. ELI, kuten jo sanoin...


Tietosuojapuolellahan ministeri totesi eilen tiedotustilaisuudessa olevan tilaus muutokselle, eli nythän he ovat päästämässä poliisia kelan lääketietoihin - joka on helvetisti laajempi kuin tuo ylläehdotettu suppeampi kyllä/ei -kanta.

Eli muutos noihin poliisin oikeuksiin / tietosuojaan on varmaankin keväällä tulossa esitykseen.
27
Muut harrastukset ja elämä / Kauhajoen ammuskelu
syyskuu 25, 2008, 09:46:50 ap
Lainaus käyttäjältä: "Lopez"
LainausErikseen lääkärissäkäynti on huonompi vaihtoehto, koska lääkäri ei 15 min saa selville onko kaveri hullu vai ei, eikä välttämättä myöskään näe vanhaa hoito/lääkehistoriaa. Yleistietokanta minne kaikilla lääkäreillä olisi lisäysmahdollisuus ja poliisilla lukuoikat olisi yksi ratkaisu.


Mitäs tämä ratkaisee, jos sinne raksitaan vain jos haetaan asetta tahi ajokorttia? Vai tekeekö jokainen 15 minuutin lääkäri oman merkintänsä joka kerta, kun joku on käynyt jostain syystä lääkärillä, jolloin rekisterissä on ristinollaa; "saa antaa, ei saa antaa, saa antaa, ei saa antaa" ja sen jälkeen katsotaan kumpia rukseja on enemmän?


Esimerkiksi, jos on tasatilanne niin poliisi syö donitsin ja heittää nopalla. Kyllähän tuo osviittaa antaa ja pitää muistaa että jos nyt syö esim psyykelääkkeitä niin vuoden päästä tilanne voi olla toinen - jos henkilö on masentunut ei se tarkoita sitä että hän olisi sitä 10 vuoden päästä. Siksi tuo aikajanahistoria kyllä/ei setteineen voisi toimia. Jos siellä olisi liikaa epäselvyyttä voisi poliisi passittaa hakijan laajempaan tutkimukseen.

Sun ei tarvitse tätä nyt ratkaista, et ole työtehtävissä ja käsitykseni mukaan kukaan ei ole moista rekisteriä sinulta koodattavaksi nyt tilannyt ;) Tuollainen rekisteri nyt sattuisi vaan mun (aseenomistajan / sysadminin suppeasta näkökulmasta) ja esimerkiksi lääkärinä toimivan vaimoni mielestä olevan ratkaisu noihin liiallisten tietojen näkymiseen poliisille jne.
28
Muut harrastukset ja elämä / Kauhajoen ammuskelu
syyskuu 25, 2008, 09:32:34 ap
Lainaus käyttäjältä: "Lopez"
LainausEi rakettitiedettä


Tiedän. Mutta ei myöskään "pari klikkiä ja tehty" homma. Viranomaisrekisterejä ja tietokantoja kun ei rakennellakaan niinkuin kotisivuja tms. Luulen  :wink: tietäväni mistä puhun...


Luulen itsekin tietäväni, mm teletunnistetietojen kanssa työtä tehneenä.

Pointti oli että tuollainen olisi kätevin toteuttaa ja käyttää. Toki valtio saa tuollaiseenkin uppoamaan muutaman satatuhatta euroa, mutta sehän on vaan normaalia.

Erikseen lääkärissäkäynti on huonompi vaihtoehto, koska lääkäri ei 15 min saa selville onko kaveri hullu vai ei, eikä välttämättä myöskään näe vanhaa hoito/lääkehistoriaa. Yleistietokanta minne kaikilla lääkäreillä olisi lisäysmahdollisuus ja poliisilla lukuoikat olisi yksi ratkaisu.

Mielestäni voidaan taistella sun kanssa teknisestä toteutuksesta ja sen ratkaisumalleista vaikka 10 sivua, se on yhtä hyödyllistä kuin kieltää käsiaseet tai keskustella ampumaratasäilytyksestä koulusurmien estäjänä.
29
Muut harrastukset ja elämä / Kauhajoen ammuskelu
syyskuu 25, 2008, 09:23:58 ap
Lainaus käyttäjältä: "Lopez"
LainausMiksi esim rekisteri jossa on pari raksittavaa kohtaa ei sovellu tähän?


Jaa, tuota niin kuin tietokonerekisterikö? Jossa olisi kaikkien suomalaisten nimet ja (esim.) kaksi kohtaa rukseille? Ideana helevatan hyvä, mutta (tällähetkellä) toteuttamiskelvoton. Tarkoitan vain muunmuassa sitä, että tuollainen maksaa ihav hirveästi, ja nyt jo urputetaan poliisien yms. määrärahoista.


Poliisillahan on valmis rekisteri, jonne olisi mahdollista tehdä uusi tietokanta ja sinne SV-numeron perusteella joka lääkärillä lisäyspääsy. Ei rakettitiedettä.
30
Muut harrastukset ja elämä / Kauhajoen ammuskelu
syyskuu 25, 2008, 09:02:00 ap
Lainaus käyttäjältä: "Janne"Poliisillahan ei oletusarvoisesti ole minkäänlaista ammattitaitoa arvioida kansalaisen terveydentilan vaikutuksia mihinkään asiaan. Tämä on _yksinomaan_ lääkärin tehtävä ja ainoa oikea ratkaisu tuollaisessa mallissa olisi tuo jo mainittukin lausunnon pyytäminen lääkäriltä, joka antaa joko myönteisen tai kielteisen suosituksen aseluvan suhteen.


Miksi esim rekisteri jossa on pari raksittavaa kohtaa ei sovellu tähän? ei siihen välttämättä lääkärintodistusta tarvita.

Eli rekisterissä olisi henkilön tiedot ja sitten perässä kaksi kohtaa "henkilölle ei voi myöntää ajokorttia", "henkilölle ei voi myöntää ampuma-aseen hallussapitolupaa" - lääkäri sitten raksitteli tuonne tarvittaessa.

Tuolloin tietoja ei olisi liikaa poliisin silmille, eikä tulkittavaakaan olisi - kuten jo aiemmin todettu niin poliisilla tuskin riittää ammattitaito tulkita sairauskertomuksia. Heille pitää hommat tehdä yksinkertaiseksi.
31
Muut harrastukset ja elämä / Kauhajoen ammuskelu
syyskuu 24, 2008, 20:55:21 ip
Lainaus käyttäjältä: "Lopez"
LainausMetsästys-kortti vedetään aina näistä asioista puhuttaessa esiin. Kyllä hirvien yms. eläinten kannan pienennykset voidaan hoitaa viranomaistyönä ja myydä lihat vaikka lähikaupassa tai jakaa köyhille. Ei sitä varten tarvitse joka jannulla olla hirvikivääriä.


Jahas, vai niin. Okei. Mutta koska suomessa on metsästysoikeus sidottu maanomistukseen, eli se on yksityisomaisuutta, niin arvaappa mitä tapahtuu jos maanomistajilta viedään jotain yksityisomaisuutta pois? Aivan oikein, siinä lähtee kansalta vapaa marjanpoiminta ja sienestys ja muukin kulkeminen yksityisten omistamissa metsissä. Yksityisomaisuus on suojeltu lailla, mutta jokamiehenoikeudet ei perustu lakiin. Eikä muuten ole ensimmäinen kerta, kun esitetään ehdotus, joka vaarantaa jokamiehenoikeudet, etkä ole ensimmäinen joka tuota ehdottaa.


Aseetkin ovat yksityisomaisuutta...

Lainaus"Ministeriön arpajais- ja asehallintoyksikön päällikkö Jouni Laiho arvioi, että kielto lopettaisi ehkä ampuma-aseharrastuksen kokonaan. Toisaalta jo hallussa olevien laillisten käsiaseiden kriminalisointi rikkoisi
perusoikeuksia ja omaisuudensuojaa."


Lähde: http://www.suomenkuvalehti.fi/etusivu/uutiset-ja-politiikka/kotimaa/kauhajoen-ammuskelu-vihjepuhelin.aspx
32
Muut harrastukset ja elämä / Kauhajoen ammuskelu
syyskuu 24, 2008, 18:14:47 ip
Lainaus käyttäjältä: "Kärsä Babar"Eipä metsästysaseiden saantia tarvise tiukentaa, koska tuommoista joukkomurhaa on vaikeempi tehdä metsästysaselleella.


Kyllä moni metsästää itselataavalla kiväärilläkin, sellaisessa esim 20-30 kudin lipas on ihan suht yleinen, tehoa on karvan verran enemmän kuin pistoolissa ja 200m matkalta osut vielä kolikon kokoiseen targettiin hyväkäyntisellä paukulla.

Teleperäinen kivääri menee pirun pieneen tilaan, joten eipä nyt jeesustella ;) Oma pienoiskiväärini joka syö esim 27 kudin lippaita menee noin 55cm tilaan pelkän perän irroittamalla - menisi reppuun heittämällä ja tarkkuus on ihan jotain muuta kuin pistoolilla.

Pienoiskivääriin saa luvat vielä helpommin kuin .22lr pistooliin ja silläkin tuhovoima on melkoinen, varsinkin kun laskee että lipaskapasiteetin mukaan laskettu tulivoima alkaa olemaan jo hieman toista luokkaa.

Itse harrastan kilpa-ammuntaa ja olen erittäin tarkka aseitteni käytöstä ja säilytyksestä - haluan vaan tarjota hieman vasta-argumentteja kansankiihkolle näin harrastajan näkökulmasta.
33
Muut harrastukset ja elämä / Kauhajoen ammuskelu
syyskuu 24, 2008, 17:45:37 ip
LainausKeksitkö itse parempaa ratkaisua kuin se että harrastajien aseita säilytettäisiin radalla.. jos sillä oltaisiin voitu välttää sekä Jokelan että Kauhajoen massamurhat, niin mun puolesta vois olla niin että harrastajat saisivat käydä yhdellä radalla kerrallaan.. vaikka puolen välein vois halutessaan vaihtaa rataa.

Nykyinen lainsäädäntö on ihan toimiva säilytyksen suhteen, esim itselläni on tuossa vieressä sertifioitu 152kg painava seinään pultattu teräskaappi aseilleni. Ei ne aseet sieltä yksinään juoksentele minnekään ampumaan ihmisiä, kuten ei ne juoksisi mun pöytälaatikostakaan.

Jokelan ja Kauhajoen koulusurmissa ase oli annettu vääränlaiselle henkilölle, ei henkilö sitä pysysä olisi radalle vienyt säilytykseen vaikka laki olisi niin sanonut :D

Vuodessa myönnetään yli 70 000 aselupaa, pistooleita maassamme on lähes 300 000. Nyt kahtena vuotena on yksi ase per vuosi myönnetty näkyvästi väärälle henkilölle. yksi kappale per 70 000 on aika hyvä onnistumisprosentti vaikkakaan ei hyväksyttävä, koska sen epäonnistuneiden lupien määrä pitäisi olla 0. Mutta tämä ei mielestäni oikeuta rankaisemaan satojatuhansia ihmisiä kahden toilailuista.

Joku puhui ettei metsästysaseet tai tarkkuusaseet ole se ongelma - no mikäs tuo walther p22 sitten oli? Paskahan se on kuin mikä, mutta silti luokiteltu ihan ratakäyttöön tarkoitetuksi tarkkuusammuntaan kelpaavaksi aseeksi.
34
Muut harrastukset ja elämä / Kauhajoen ammuskelu
syyskuu 24, 2008, 15:59:14 ip
Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"Mun mielestäni harrasteaseet (tarkkuusammunta) pitäisi säilyttää lukituissa ja ympäri vuorokauden vartioiduissa tiloissa ampumaradoilla ja niitä ei saisi sieltä radalta viedä pois, vaan jos vaihtaa vaikka kerhoa, kerhon puolesta hoidettaisiin aseen kuljetus uuteen paikkaan.


Upea kommentti joka osoittaa ettet taida tietää aiheesta juurikaan mitään.

Idea on ankka seuraavista syistä (totesin tämän jo Jokelan tapauksen jälkeen):

- Suuri osa ampujista  harjoittelee ja kilpailee useilla eri radoilla, harrastaja saattaa esim käydä viikossa kolmellakin eri radalla harrastamassa ammuntaa - ase pitäisi hakea aina jostain radalta jos lähtee muualle? Silloinhan tilanne on sama kuin ase olisi kotona. Vai kustantaisiko joku panssarikuljetuksen jokaiselle aseelle erikseen ratojen välille?

- Keskitetty säilytys vaatisi todella suuria investointeja seuroilta tiloihin / turvallisuuteen / vartiointiin - täysin mahdotonta koska suurin osa radoista Suomessa on keskellä metsää oleva rata missä ei ole kuin puinen ampumakatos - aseet pitäisi kuitenkin kuljettaa radoille aina säilytyspaikoista, eli ne olisivat ampujan hallussa tuolloinkin.

- Yhdellä murrolla yhteissäilytykseen varkaat saisivat käsiinsä satoja/tuhansia aseita, tästä on esimerkki mm Ruotsista jossa keskitettyyn asevarastoon tehtiin vartijoista huolimatta murto ja satoja aseita varastettiin.

- Aseiden huolto / kunnossapito tehdään kotona vapaa-ajalla, huoltamaton ase ei ole turvallinen.

Toivoisin että asiassa otettaisiin nyt järki käteen, se että käsiaseet säilytettäisiin radalla ei ole mitenkään käytännössä mahdollista. sen lisäksi pitää muistaa että tämän jälkeen edelleenkin ne tulivoimaisimmat metsästysaseet olisivat kotona.

Aseiden ratasäilytys ei olisi säästänyt meitä eiliseltä draamalta - valitettavasti. Lisäksi kannattaa muistaa että surullisen tapauksen takia pikaisesti ideoitu lakimuutos, joka vaikuttaa yli puoleen miljoonaan vastuulliseen aseenomistajaan, on ehkä hieman hätiköity. Lakia huutavat muutettavaksi suurimmaksi osaksi, jotka eivät ymmärrä nykyisestäkään aselaista mitään saatika ole perillä aseiden säilytyksestä tai muistakaan yksityiskohdista. Luvansaannin helppouttakin lujiten huutavat ne jotka
eivät ole koskaan yhtäkään lupaa edes hakeneet.
35
Suomen Chiliyhdistys ry / Flyeri yhdistykselle
syyskuu 02, 2008, 09:17:16 ap
Lainaus käyttäjältä: "Aji Ungreat"No. Minulta löytyisi yksi mikä tuli mieleen tuon sanottuasi. Eräs Bolivian Rainbow kuva, jossa lähes kaikki marjat ovat keltaisena, kun toisessa puskassa taas ovat vielä liloja. Tuossa myös näkyisi se että kasvavat ne ikkunalaudallakin, eikä kasvihuone ole mikään pakollinen apuväline.


Ei millään pahalla, mutta mun mielestä kuvana tuo ei ole mikään erikoinen ja flyeriin hieman sekava ja suttuinen.

Mä veikkaan että Fasse-sedän arkistoista voisi löytyä hyviä kuvia tuohon lehtiseen.
36
Kuten aiemmin tuli epäiltyä niin tuo ruotsinkielinen osio on osoittautunut aika turhaksi. Pari hassua ketjua ja viimeisin vastaus kirjoitettu yli 4kk sitten. Kuollut.
37
Mausteet / PAIN-soosit saapuneet K-supermarketteihin
elokuu 10, 2008, 18:57:49 ip
Lainaus käyttäjältä: "Jl79"Hetkinen. Saako jostain Citymarketista Pain pähkinöitä ja popcorneja? Vai mistä tilattu?


Vantaalla Jumbon cittarissa oli ainakin noita poppareita - pariakin eri tulisuusastetta.

Toi Pain 100% on kyl ihan rapeeta myrkkyä, tuli äsken maistettua ja veikkaan että joillekin "ruokakauppasoosin" ostajalle voi tulla ylläreitä ton kanssa :D
38
Mausteet / PAIN-soosit saapuneet K-supermarketteihin
elokuu 10, 2008, 16:19:07 ip
Lainaus käyttäjältä: "keto"Tuli perjantaina testattua Painin popcornit (fiery hot-versio). Ei ollut ihan niin tulista kuin olisi voinut kuvitella, mutta hyvin toimi. Kannattaa kokeilla, pussi tyhjeni alta aikayksikön :lol:


Ostin tänään noita kanssa, mutt en ole vielä ehtinyt testata. Aika rapsakan hintaisia ainakin ovat - about 3.50e/pussi.

Samalla kun ton bongasin niin ostin Jumbon Cittarista pari lekaa pain 100% ja jonkun toisen painin hot-soossin, minkä nimeä en tässä sohvalla maatesssa juuri nyt muista :)
39
Lainaus käyttäjältä: "Aji Ungreat"Älä? Meinaatkos "Wanhalla" ostarilla Heikintoria?


Ei vaan se Revontulentien ostari missä on myös Elannon Hautaustoimisto, jos sattuu kilimissä menemään pala väärään kurkkuun  :)
40
Lainaus käyttäjältä: "Torakka"hei poijaat te ette taida edes tietää että harmageddonissa ei ole niin paljoa suolaa vaan jotain 10 erilaista intialaista maustetta jotka tekee siitä suolaisen makuisen kysyttiin ihan kaverin kans


No kyllä siellä suolaa on, sen verran annos janotti. Ja mulle ihan sama mitä siellä on jos se niin suolaiselta maistuu, on maustaja epäonnistunut ja pahasti - ihan sama vaikka olis Jamaikalaista mausteseosta tai eskimoiden mausteita.

Lainausja jos haluatte parempaa kun harmageddon suosittelen tappaja sikaa.....

Tässä haettiin tulisuutta ja sitä miltä annos muuten maistuu / näyttää. Itse sanoisin että ei se tappajasika sen kummempaa ollut.