tammikuu 27, 2021, 13:12:14 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Chiliharri

141
Laitan tähän oman tapani puutarhan kesällä lannoitukseen, kun kukaan ei ole vastaavaa esittänyt. Teen tarpeen mukaan vaikkapa puoli litraa kasteluvettä. Miten onnistuu? Mun omistamilla härpäkkeillä ainoastaan pienen taskuvaa'an avulla. Jos siis haluan lannoitetta olevan just eikä melkeen oikeen määrän, niin otan tuon Durascale 50gx0,01g esiin.

OHJE: Punnitaan 0,25 g jauhetta ja lorautetaan käsiinosuvalla keittiömitalla puoli litraa vettä päälle. Sitten kaadetaan multiin tai altakasteluun - ja siinä se. Vaihtelen tuota lannitusmäärää vuoden mittaan, joka myös onnistuu tällä keinolla melko helposti.

Mä en omista esim EC mittaria, mutta vaa'an tilasin netistä varmaan kymmenen vuotta sitten. Ja näyttää mukana tulleen kalibrointipainon mukaan vieläkin riittävän oikein. Huolto? No paristot on vaihdettu muutaman kerran...
142
Lainaus käyttäjältä: Fleme - maaliskuu 09, 2014, 17:39:12 ip
Riittäisiköhän tuollaisen 4x2 metrisen parvekkeen yölämmitykseen esim. auton sisätilanlämmitin? Niillä kun ei taas nyt ole muuta virkaa, niin voisi laittaa pöhisemään yön viileimmiksi tunneiksi siinä vaiheessa kun siirtämään ryhtyy.


Mulla on kokemusta parvekkeen lämmityksestä, tosin loppuvuoden satokaudelta. Olen pitänyt sellaista varmistuslämpöä lokakuun alusta noin kuukauden. Minulla on 3,3/1,7 kW:n (1 vaihe 230v) lämmitin, jota olen käyttänyt aluksi 16- ja kauden loppuvaiheessa 10 asteen varmistuksella. Lähinnä siis myötäillen laskevaa ulkolämpötilaa, kun sähköhän maksaa... Vihkon mukaan esim. viime syksynä lopetin lämmityksen 20.10., kun viimeiseltä viideltä päivältä kulutus oli jo 14kWh/vrk. Yhteensä lokakuun kulutukset ovat olleet 2011 lähtien 80-110 kWh, joka tekee siis alle 10 Eur/syksy. Tuolta näkee suunnilleen mitä ulkolämmöt oli täällä viime syksynä:

http://www.vaisala.com/vantaaweather/archive/2013/10/21/

Tuosta voi päätellä että 1 kW:n lämmitin olisi riittänyt omalle parvekkeelle. Ja onhan noita auton sisätilalämmittimiä nykyään tehokkaampia, kuten omassa autossa Defa Termini ottaa tehoa yli 2kW kovemmilla pakkasilla.

Suosittelen laittamaan sellaisen pistotulppaan kytkettävän termostaattikytkimen, jolla voi määrittää halutun lämpötilan tarkasti ja tietystä pisteestä. Ei ole kokemusta miten lämmöt käyttäytyy kokonaan ilman termostaattia. Sen sijaan omassa lämmittimessä olevalla säätöruuvilla lämpötila oli vähän mitä sattuu, joten laitoin tuollaisen (hae netistä Thermo timer H 97 jos haluat samanlaisen) melko alussa. Kannattaa muuten tarkistaa lämmittimen tiedoista, kestääkö lämmitin tuollaisen "töpseli pois ja seinään" tyyppisen kytkennän. Jotkut kuulemma toimii vain omalla termostaatillaan tai muuten hajoavat. Ainakin PP:n  edellä ehdotettaman auton sisälämmittimen luulisi kestävän, kun eikös ne ole juuri sellaiseen "tolppakäyttöön" just tarkoitettu.

EDIT: typot
143
Eräässä mikrossa luki takana jotenkin tähän tapaan "Do not use for drying pets!"

Pitäisiköhän varoitustarroihin lisätä myös chili?
http://www.iltalehti.fi/ruoka/2014012217962365_ru.shtml
144
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
joulukuu 16, 2013, 17:44:12 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 16, 2013, 16:04:01 ip
Omassa vaatimattomassa testissäni vastaavilla väritaajuuksilla varustettu led ei pärjää edes pienitehoisemmalle ESL-lampulle, puhumattakaan valkoisesta ledistä.

Älä suotta edes leikillään vähättele noita testejäsi  ;) Niitä on mukava lukea, ja antavat osviittaa noihin omiin mielenkiinnon kohteisiin. Siinä mielessä vielä  tieteellinen asenne, että häiritsevät tekijät pyritään minimoimaan. Kommentoida viitsin harvemmin - lähinnä siksi ettei omasta mielestä ole yleensä mitään tähdellistä lisättävää  :-X

Yksi juttu on tässä mietityttänyt, mikä tulee esille tuossa Chilivaarin testissä LED lamppujen kohdalla. Eli tuo ilmoitettu tehonkulutus ESL (tai CFL) -lamppujen kohdalla, kuten tässä kirjoitin: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14212.msg263042#msg263042
Tänä "talvena" (joopa vantaatalvi...) on tullut käytettyä myös chileille noita pienempiä (20W, 32W ja 50W) päivänvalo-versioita, ja huomasin niidenkin ilmoitetun tehon olevan yläkanttiin. Narvan polttimoissa tuntuisi täsmäävän kuintenkin, joten ehkei johdu pelkästään mittarivirheestä. Mittareita onkäytössä kahta eri mallia, jotka näyttävät muutaman prosentin sisään aina samoja arvoja.
145
Lainaus käyttäjältä: PP - marraskuu 03, 2013, 19:23:14 ip
Lainaus käyttäjältä: bobster - marraskuu 03, 2013, 19:18:06 ip
...käyttääkö joku todella hengityssuojainta?


...Puolinaamaria ei sentään tarvi vaan yksinkertainen pölysuojain estää yskimisen ja aivastelun.


Kiva kuulla että muutkaan eivät halua välttämättä yskiä kokatessaan. Oletteko muuten kokeilleet keittää kastikkeita noista tulisimmista (Haba, Scorpion, jne.)? Huurut ovat usein melko tuntuvat :o En varsinaisesti ole kokeillut tuollaista "yksinkertaista pölynsuojainta", kun ei nyt ole sattunut pyörimään viime suosina sellaisia varastossa. Arvelisin että pölynsuojain on melko kehno höyryille tai kaasuille, mutta toimii jollain tasolla jauheiden ja pölyn kanssa. Mutta jos on muita kokemuksia niin... ;)

Puolinaamaria käytän t-o-d-e-l-l-a aina kastiketta tehdessä - yritettyäni toissa vuonna ensimmäisellä kerralla ilman. Mulla on sellainen (A2P3) muuhun käyttöön tarkoitettuna, mutta on mukava käyttää ja toimii hyvin. Mainittakoon, että osa silmien vuotamisesta johtuu selkeästi noista kapsaisiiniyhdisteistä sisältävistä huuruista. Suosittelen omalla kokemuksella kokeilemaan.
146
Kivaongelma riesasi oikein kunnolla tänä kesänä, josta näyttäisin päässeen eroon vasta Provadon avulla. Tässä siis kokemuksiani:

Tulimme yli kuukauden kestäneeltä kesälomalta elokuun alussa. Hetken parvekkeen viidakkoa ihastellessani havaitsin ei toivotut vieraat. Yritin tosissani häätää niitä yli kuukauden päivät.
Otteita omasta kasvatuspäiväkirjasta:
- aluksi sumuttelua Berner puutarha aerosolilla useina päivinä.
- kunnon muovit ympärille (ettei seinät sotkeennu) ja 3 p-%:n mäntysuopaliuosta myös useina päivinä, ja jätin liuoksen lehdille
- Toisina päivinä kuumaa (n.50°C) vettä paineruiskulla joka lehden alustaan jne.
Tätä jatkui pari-kolme viikkoa
-> ei auta!, joten kovemmat keinot käyttöön:
- puutarhaliikkeissä kierreltyäni ostin Cooper Cyper:iä (pyretroidi) jota laitoin paineruiskulla kunnolla muovitetuille
Eipä auttanut vieläkään, vaan kaikki uudet versot ja kukat olivat hetkessä täysin tuhottuja. Myös siivekkäitä pörräsi ja ratsastivat  (varmaankin ärsyttääkseen :-[) toistensa selässä. Ajattellin että alkutalven sadosta on turha haaveilla saatikka talvetusta toteuttaa - ellei sitten...

Provado kausi alkaa:
Sain idean varmaan osittain tämän ketjun ansiosta, joten kiitos tästä runsaasta aiheeseen liittyvästä asiasta kirjoittajille. Ostin noita tabletteja ja murkasin niitä noin 2 kpl/litra.:
- kokeilin Provadoa ensin kolmelle kukkimattomalle kasville->täähän toimii!
- 14.9. kaikille kasveille samassa tilassa kasteluna (lisäys:) ja parvekkeen lasit olivat käsittelyn ajan tietysti suljettuna
Nyt kirvoja ei ole näkynyt lainkaan muutamaan päivään. Mä suljin blumat kastelun, niinkuin epäsuorasti opastetaan confidorille käyttöoppaassa. Kannattaa varmaan tehdä noin provadonkin kanssa, että antaa siis torjunta-aineveden imeytyä ennenkuin kastelee lisää.

Edit: lisätty asiaa väliin
147
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - syyskuu 21, 2013, 14:07:53 ip
Wikipedia + Joku julkaisu asiasta.


Kiitos vastauksesta, mutta ei valitettavasti selvennä Moruga Sc. ja Butch T asiaa. Nuo edellisen lainauksen jutut olen kyllä lukenut tässä kasvattelujen lomassa ja aikaisemman wikin version myös tilatessani siemeniä australiasta syksyllä 2011.

Lainaus käyttäjältä: Chiliharri - syyskuu 21, 2013, 12:33:21 ip
Onko Mo­ru­ga Scor­pio­n geneettisesti kuinka lähellä sama lajike, kuin Trinidad Scorpion Butch T?


Lainaan tästä otteen tuosta lehdessä julkaistusta (HS 19.9.2013): "Mittausten mukaan se kuitenkin voittaa Guinnessin nykyisen ennätyslajikkeen, Moruga Scorpionin."
Tässä saattaa olla asiavirhe, jos vertaa linkin sisältöön: Guinnesin Hottest chili-ennätys verkossa

Torstaina lehteä kahvilassa lukiessa ajattelin tarkistavani, että jokohan ovat vihdoinkin muuttaneet tuon tiedon Guinnessin tietoihin. Samaa ajattelin puolitoistavuotta sitten, kun huomasin mm. uuden "Moruga scorpion" ketjun. Mietin mikä tässä mättää, kun mun mieleistä eri lähteet eivät tunnu täsmäävän keskenään.  Onko joku toinen _vanhaa kunnon ennätystenkirjaa_ virallisempi instanssi pitämässä yllä mm. chiliennätyksiä, vai onko Butch T jostain syystä epäsuosiossa chilipiireissä?
148
Lainaus käyttäjältä: ChiliPark - syyskuu 19, 2013, 11:28:44 ap
http://www.hs.fi/ruoka/Chilimies+jalostaa+kasvejaan+kiduttamalla/a1379523470623


Niinkuin varmaan moni muukin, niin olen tässä jonkin aikaa ollut vähän pihalla supertulisten lajien/lajikkeiden "tittelien" kanssa. Tuosta jutusta hyppäsi silmille tähän liittyvä kohta. ELI: Onko Mo­ru­ga Scor­pio­n geneettisesti kuinka lähellä sama lajike, kuin Trinidad Scorpion Butch T? Mulla kasvaa tuota jälkimmäistä, joka tuottaa satoakin juuri tällä hetkellä  ;) :P

(Toivottavasti muutkaan ei halua tähän tietoa että KVG tai hae ketjuista, vaan vastauksen jos sellainen on.)
149
Lainaus käyttäjältä: chili_maestro - syyskuu 04, 2013, 10:59:37 ap
Voisiko joku kertoa omakohtaisiin kokemuksiin perustuen (tai muuhun tietoon vedoten) hyvän e40 kantaisen polttimon?  (n.200-250w)
kohtuuhintainen mielellään.


Tammikuussa 2011 hain pavunvarsi liikkeestä Turusta E40 kantaisen ESL:n kasvien talvivalaistukseen. Kyseessä on Elektrox merkkinen 6500K:n polttimo, jonka tehoksi on ilmoitettu 200W. Heijastinrakennelma on osittain itserakenneltu. Polttimo on nyt siis toiminut kaksi täyttä talvea (suunnilleen lokakuun lopulta huhtikuulle) ajastimella noin 10 tuntia vuorokaudessa. Valotehoa en ole mitannut, joten en osaa sanoa onko heikentynyt. Huomasin, että energiankulutusmittarilla näyttäisi ottavan alle 160W heti uutena. En ole perehtynyt miten valmistajat ilmoittavat tehon, täytyykö ns. loisteho ottaa huomioon jne.. Tuosta voi joku vertailla halutessaan muihin merkkeihin.

Kasvit voivat hyvin, ja sain esim viime syksynä 2012 parvekkeella kasvamaan lähteneet chilihedelmät kypsymään. Kun leikkasin kasvit (yli 10 kpl) marraskuussa, lähti uutta versoa työntymään alkukeväästä ihan mukavasti. Uuden sadon kehittelyyn ei teho mun tilanteessa riitä, mutta ei ollut alunperinkään tavoitteena. Pyrin välttämään ylimääräistä sähkönkulutusta ;). Lamppu toimiikin tuossa olohuone-keittiö välillä myös yleisvalaistuksena, ja muuta valoa tarvitsee vähemmän. Muutosta sähkölaskussa ei huomaa.
150
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11999.msg218334#msg218334

Katsokaapa 37. kuva ylhäältäpäin, jossa kohteessa ständillä lukee Habanero MME jeanette. Ostin myös noita saman toimittajan tuotteita cittarista ehkä viime lokakuussa.
151
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Basilika
elokuu 05, 2011, 19:11:58 ip
Mulla kasvaa basilikaa muiden joukossa parvekkeella. Mun mielestä yks helpoimmista hyötykasveista saada tuottamaan satoa. Ja niinkuin "ChiliPola" kirjoittaa, niin kasvavat vauhdilla, vaikkeivat olekaan ihan aurinkoisimmassa nurkassa. Mulla on 40x60 multalaatikossa 7 tainta tällähetkellä, joka olen todennut sopivaksi määräksi tuohon tilaan.

Pakastan lehdet tuoreeltaan minigripeihin. Sitähän voi laittaa niin moneen ruokaan, että parin vuoden kokemuksella aion jatkaa edelleenkin kasvattelua.
152
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - huhtikuu 19, 2011, 09:17:11 ap
Omani ostin 2006 Adluxin verkkokaupasta, kun muualta ei saanut täysspektrisiä energiansäästöjä. Nythän niitä jo on muutama muukin.


Toivottavasti tulevat nuokin joskus ihan tavallisiin kauppoihin, niin saattaisi hintatasokin lähestyä kuluttajaa :) Veikkaan, että nykymaailman kilpailutilanteessa kannattaa kuitenkin valmistaa ns. kuluttajatuotteet mahdollisimman halvalla. Ehkä siinä voisi olla yksi syy näiden "halpamateriaalisten" 2700k lamppujen yleisyyteen...

Ainakin yksi toinen suomalainen verkkokauppa näyttää myyvän myös tuota sinun merkkiäsi. Sama puoti myy myös Bio Vital merkkistä lamppua, jonka valmistajan väitetään operoivan saksassa. Olisikohan tuon Narvan valmistama, kun heidän sivuiltaan löytyy samalla nimellä oleva "päivänvalo-esli". Värilämpötilaksi on ilmoitettu 5800k, ja spektri näyttää mun käsityskyvyllä aika hyvältä jopa kasvivaloksi. Ainakin jos vertaa saman valmistajan 2700k:n polttimoon. Liekö sitten kuinka lähellä noita Chilivaarin testissä mukana olleita lamppuja - mene ja tiedä sitten.
153
     Nyt laitankin sitten aloitukseeni liittyvää linkkiä/kuvaa näin itselleni vastaten, jos jotakuta muuta kiinnostaa. Törmäsin ESL-spektreihin tilatessani eräältä suomalaiselta toimittajalta loistelamppua ihan muuhun käyttöön kuin kasveille. Jollainlailla näyttäisi sopivan tuo 6500k spektrin sininen pää PAR-kuvaajaan, punainen menee ehkä viereen:

Edit: poistan nämä kuvat, koska tajusin että niiden suora liittäminen on periaatteessa tekijänoikeuksien vastaista. Kuvat kyllä löytyvät tämän threadin linkeistä

Täältä löytyy lisää spektrejä 2700k-6500k välillä:
http://www.narva-bel.de/en/Products_1100.html

Tässä ketjussa on ollut juttua, ettei ESL/CFL spektrejä julkaistaisi. Eikös nuo spektrit ole melko samankaltaisia eri loistelampputyypeissä värilämmön ollessa sama - jopa eri valmistajilla? Minä kun olen ymmärtänyt, ettei noita elohopeahöyryn UV säteilyä fluoresoivia ja loistelampuun muuten soveltuvia yhdisteitä ole kuitenkaan määrättömästi.

Chilivaari; mistä muuten ostit tuon vertailutestisi 5500K:n "Viva-lux" polttimon? En löytänyt, kun yritin kysellä tuolla nimellä.
154
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - maaliskuu 19, 2011, 16:20:37 ip
Jutun lopussa on kasvihuoneviljelyn oppikirjan kuva kasvien hyödyntämästä valosta. Se on kovasti erilainen kuin ledi-intoilijoiden levittämä kaksipiikkinen käyrä. Totuudesta en tiedä.


Mielenkiintoisen käyrän heitit. Tuo taas on täysin erilainen verrattuna tuon ketjun aloitusviestin linkin käyrään verrattuna! Aloitusviestin käyrä löytyy monesta paikasta kirjallisuudessa. Kirjaa "Tehokkaasti kasvihuoneesta" en saanut vielä käsiini pks kirjastoista. Mikäli tuo blogiin kirjoittamasi on sieltä kirjasta, niin mielestäni on ristiriidassa tuon kirjan kuvaajan kanssa. Mistähän mahtaa löytyä käyrältä piikit 660nm ja 730nm, joita tekstin mukaan kasvi käyttää pituuskasvuun?? Eipä tällähetkellä nosta ylpeydentunnetta suomalaisuudesta tuollainen kirja :-\

Vielä yksi kysymys: Mikä mahtaa olla ledi-intoilijoiden levittämä kaksipiikkinen käyrä ?
155
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - maaliskuu 13, 2011, 19:40:17 ip
Okei, katsomo aukeaa ensimmäisen kerran.
Kaksi viikkoa kasvua ei oikeuta johtopäätöksiin, mutta eroja on nähtävissä.


Hienosti näyttäisi näin ulkopuolisen silmin testisi edenneen! Aika mielenkiintoista, jos eroja näkyy noin aikaisin.

Surffaillessani äskettäin netissä törmäsin tälläiseen: http://jxb.oxfordjournals.org/content/61/11/3107.abstract
Näyttävät tutkineen samankaltaista asiaa. Voi olla liian tieteellistä, mutta minua kiinnosti ainakin. Ja varmasti julkaisijasta päätellen ihan pätevä tutkimus ja vieläpä melko tuore. Kohteena siis tuttu kasvi nimeltä kurkku.
Linkistä aukeaa myös "Full Text", ja siellä kerrotaan käytetyn 638nm sekä 450nm aallonpituuksia. Eli ilmeisesti lähellä klorofylli a:n ja b:n absorbanssimaksimeita.
Voisimpa tähän nyt yhteenvetona laittaa, että ymmärrykseni mukaan kasvi käyttää todellisuudessa juuri tiettyjä aallonpituuksia - vain jotka se pystyy absorboimaan.
Siihen liittyen minua siis kiinnostaa tuo ketjun aloitukseni sisältö.

Laitan tähän liittyen 2 kuvaa keväällä 2010 kasvamaan laitetusta, joka kukki syksyllä (osittain lämmitetyllä) länsiparvekkeella, mutta eipä edes yrittänyt yhtään "podia". Ylemmässä kuvassa pääsi 6500K 200W ESL:n valoon.
Toisessa kuvassa tilanne tänään suunnilleen samasta kohdasta kasvia. Tiedoksi etten yritä väittää omaani miksikään vertailutestiksi, mutta "mutu" on että kyllä tuo 6500K vaikuttaa kasvin habitukseen.
Kuva 1: 17.1.2011


Kuva 2: 14.3.2011

EDIT: kuvien URL päivitetty (ovat muuten ensimmäiset kuvani chilifoorumille)
156
Lainaus käyttäjältä: -V- - helmikuu 07, 2011, 19:29:23 ip
Löytyi nimittäin seuraavanlainen sivu: http://www.discusnews.com/article/cat-04/lightcompare.shtml

Kiitos linkistä, mielenkiintoinen sivu josta löytyy asiaa juuri siihen suuntaan mitä minäkin ajoin takaa; esim. tähän tapaan:
"PAReff: the PAR/Watt efficiency ratio. With plant applications in mind, this parameter should be the primary criterion for quantifying bulb efficiency."
Taitaa olla kuitenkin valitettavasti melko vanha sivu, kun suurin osa siellä viitatuista linkeistä ei toimi. Sivun perusteella voi päätellä,
että jonkin verran on ollut pakko käyttää lamppujen spektrejä vertailussa. Esim. kohdassa "Data sources: Bulb spectra"

Mielenkiintoista on myös odotella käyttäjän "Chilivaari" testistä mahdollisesti irtoavia tuloksia! Mulla ei riitä innostusta tai kapasiteettiä ostaa muun värisiä vastaavan tehoisia esl-polttimia että saisin omakohtaisia tuloksia, mutta asia ilman muuta kiinnostaa.

Lainaus käyttäjältä: PP - helmikuu 07, 2011, 20:31:58 ip
Ei ole mitään linkkiä heittää tuosta täysspektrilamppujen huonoudesta. Ne on siis eri asia kuin 900-sarjan putket ja tehty tuottamaan mahdollisimman täydellinen spektri eli luonnollinen valo.

Osui silmään, että tuossa edellisestä linkissä löytyy lampun esittely: "TLD950    Philips full spectrum fluorescent 'TL'D/90 de Luxe 5300 K CRI > 95"
Eli sen mukaan kuitenkin täyspektriloisteputki. Mulla on jäänyt käsitys, että tuo täyspekrisyys on lähinnä "markkinamiesten puhetta". Teknisesti jos sitäpaitsi ajattelee asiaa, niin eihän täydellistä spekriä ole mitenkään mahdollista toteuttaa yhdellä polttimolla.
157
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: Valoa chileille
helmikuu 17, 2011, 11:35:41 ap
http://www.suomenlamppupalvelu.fi

Viime huhtikuussa etsin juuri tuon käyttäjän "oh5yw" kuvassa olevan lampun polttimoa (Osram HQL-R De Luxe 80w). Kävin kyselemässä pks:n rautakaupoista jne. mutta eipä löytynyt. Mutta linkin yrityksessä oli ainakin silloin hyllyssä Espoossa, tosin hieman kalliimmalla kuin paria vuotta aiemmin bauhausissa.

Mulla olis tarpeettomana seinään kiinnitettävä malli uudella varapolttimolla, joten saa laittaa yv:tä jos kiinnostaa. Laitan myöhemmin myyntiin.
158
Lainaus käyttäjältä: Macex - helmikuu 05, 2011, 00:58:13 ap
Vegeenhän toi isompi K-määrä sopii, pienempi K-määrä sitten sadotukseen.

Ja seuraava viesti:
Lainaus käyttäjältä: Macex - helmikuu 04, 2011, 23:34:21 ip
Itellä on natikan alla noi omat ja en todellakaan usko että sillä värisävyllä on "kriittistä" vaikutusta chileille, muille "hyötykasveille" ehkä suurempi merkitys.

Eli mikä tässä esimerkiksi oli "jutun pointti"? Toisekseen miten se liittyi alkuperäiseen kysymykseeni?

Kyseessä on minun aloittama aihe. Siksi kirjoitan nyt kuitenkin aikaisemmista tavoistani poiketen tähän, että tästä(kin) kirvonneen kirjoittelun tyylin takia minua ei liiemmin kiinnosta kirjoitella tänne. Etsin internetistä (johon tämänkin foorumin käsitän kuuluvan) tietoa, vaikka pidän sattuneesta syystä painetun tekstin hyödyntämistä useimmiten luotettavampana tapana.

Sitten otetaan vielä (yllytettynä) kommenttia tuohon värilämpötilaan. Yleisesti kaikilla ihmisillä ei taida olla käsitystä siitä, mikä värilämpötilan tarkoitus on alunperin ollut. Esimerkiksi valokuvauksessa yritetään värilämpötilan säädön avulla saada lopullisen tuotoksen värit näyttämään mahdollisimman luonnollisilta ihmissilmään. Itsekkin myös kameranräpsyttelyä jonkinverran harrastaneena olen huomannut vaikeuksia mm. järjestelmäkameralla otettujen RAW kuvien jälkikäsittelyssä. Esimerkkinä kuvat, joissa näkyy SpNa tms. -katuvaloilla höystettyä ilotulitusta. Kokemuksena edes harmaakortin avulla värilämpötilan säätö siten, että kaikki värit täsmäävät ei onnistu ainakaan tälläiseltä amatööriltä. Minä käsitän asian niin, että värilämpötila on itsessään eräänlainen 'vertauksellinen keskiarvo'. Esimerkiksi monokromaattisella valolla ei kuulemma ole värilämpötilaa. Fotosynteesi on taas aihe, johon täälläkin paljon tietämättään viitataan. Silti tietääkseni jotkut viisaammat ovat tutkineet, että fotosynteesiin melko suurelta osin osasyylliset klorofyllit (a ja b jne.) absorboivat parhaiten juuri tiettyjä aallonpituuksia. Mutta asia menee jo biokemian puolelle, josta MINÄ en tiedä kuin korkeintaan "pintaraapaisun". Sen taas opin eräällä menneiden vuosien biokemian ja mikrobiologian kurssilla.

Yhteenvetona minua olisi kiinnostanut millaisia aallonpituuksia tuosta kotona elektromagneettista säteilyä noin 0,75:n tehokertoimella loistehoa tuottavasta laitteesta oikein irtoaa. Ja sattuvatko sopimaan tuohon aloitusviestini linkissä olevaan PAR-kuvaajaan. Ja toivon että pysytään jatkossa aiheessa. Mainitsen lopuksi, että minun kokemukseni perusteella tuossa "6500K" lampussa on syytä tuohon nytkin kukannuppuja työntävän chinensen vointiin.
159
Yritin surffailla tässä ihan mielenkiintoni vuoksi.  Kiinnostaisi lähinnä omistamani 6500K CFL:n spektri, mutta myös muiden vaihtoehtojen vastaavat.
Totesin ettei netissä ole dataa tälläisestä aiheesta  >:( - tai sitten en vaan löytänyt oikeita hakusanoja  ???

Sattuisiko joku tietämään linkkejä?

http://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthetically_active_radiation
160
Päätin kirjoittaa tähän vanhaan aiheeseen vielä selvennykseksi. Ostin siemenet juuri viime viikolla, ja pussin/nettisivujen välillä havaitsemaani ristiriitaa ihmetellessäni törmäsin tähän.
Siis tiedoksi teille, joilla kyseessä ovat Lord Nelsonin siemenet. Pussissa on ilmoitettu lajiksi C. annuum. Kopio vastauksesta, jonka sain tänään "nelsonilta" sähköpostiini:

"Kiitos mailistasi! Kysyin asiaa meidän siementen sisäänostajalta, siksi vastaus kesti. Valitettavasti pussissa on painovirhe. Sivuillamme oleva tieto on oikein eli lajike on C.baccatum."

Kiitos kirjoittelijoille tästä foorumista yleensäkin! Olen saanut täältä ainakin paljon aiheeseen liittyvää luettavaa. Aloitin kasvatteluni kaupasta ostettujen habanerojen siemenillä vuosi sitten.
Homma on edennyt: mm. uusi kukkapöytä, ESL 200w, pari uutta lajiketta...