kesäkuu 06, 2020, 09:49:43 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Triniman

21
Edistyneempi chilinkasvatus / kesän satoa
kesäkuu 29, 2006, 01:45:21 ap
Tässä kuva kypsyvistä chileitä, kesän satoa..

22
Mä alunperin laitoin habat ihan vaan tavalliseen multaan. Ongelmia alkoi tulla n. 6-8 kk jälkeen. Paljonko noista ongelmista ohtui mullasta, paha sanoa kun talvella osaan tuli punkkejakin.

Nyt on menossa maasekoitus: turvetta, multaa, taimimultaa ja hiekkaa, ja kasvit ainakin alkoivat taas rehottamaan ja tuottamaan satoa. Tuntuisi toimivan ainakin jonkun aikaa.

Lannoituksena laitoin mukaan konservatiivisesti kanankakkaa, ja silloin tällöin annan veden joukossa hiukan ruukun voimaa ja merileväuutetta.
23
Jep jep, viimeinen onka asiasta kirjoitan tänne, sitten menee ihan puhtaasti chilijutuiksi.

LainausNo nimenomaan kyseessä oli muutamasta kaksitäpläsirkasta jotka tuholaisfirma tunnisti kotisirkoiksi.


Sepä oli huonosti tunnistettu, tosin nuo täpläsirkat ovat erittäin kovaäänisiä ja ikäviä, eli lajin tunnistus ei varmankaan ole ollut tärkein pointti.

LainausKannattaisko ensin tarkistaa tietonsa, ennen kuin alkaa kirjoittamaan tälläistä. Ihan jos noi sirkkojen nimet vaikka aluksi.


Hoh hoijaa. Alaa jo 80-alusta harrastaneena ja herppiseuran perustajajäsenenä käytin nimiä joita suomessa suurin osa ihmisistä käyttää, kun en viitsinyt latinaakaan pistellä tänne kun ei edes ollut kyse chileistä..

Gryllus bimaculatus, kaksitäplä/musta sirkka ei talvella lisäänny taloissa varmaan ihan heti. Kesäaikaan en olisi ihan varma asiasta. Lain ääni on pirullisen kova ja häiritsevä, siksi kasvatuksissani oli max. 2 koirasta / 20 naarasta, ja koirailta lähti nirri heti kun naaraat aloittivat muninnan.

Banaanisirkan nimellä toi aikoinaan suomeen herppiseuran ensimmäinen puheenjohtaja jotain melko Acheta domestican näköistä mutta hiukka rotevampaa lajia.

Sitten onkin tämä virallisestikin tuhoeläimeksi luokiteltu Acheta domestica.

LainausEdelleenkin kannattais tarkistaa, että onko se kotisirkka suomessa luonnonvaraiseen eläimistöön luettava laji?


Kotisirkkaa on ollut suomessa varsinkin vanhoina aikoina esim. talleissa, vaan se on harvinaistunut - nykyiset kerrostalolöydökset ovat olleet leväperäisten herpetologinalkujen peruja.

- talven tullen ne "fiksuina" osaavat sitten hakeutua taloon kylmän suojaan..Kannattaa ottaa sekin huomioon.
LainausÄlä nyt viitsi :shock:  :shock:  Nyt menee jo rotat ja hiiret sekaisin. Älykkyysosamäärä on sirkoilla chilien luokkaa.


Heh, olet oikeassa, mutta näillä pikkukavereilla on pikkuinen etu chileihin verrattuna: Ne osaavat äänestää jaloillaan. Olen kuullut kahdesta tapauksesta herpetologisen seuran kokousten yhteydessä jossa ihmiset olivat päästäneet A. domestica sirkkoja vapaaksi pihaympäristöön kesällä, ja sitten ihmetelleet talven tullessa kun sirkat olivatkin hakeutuneet jollain konstilla taloyhtiön tiloihin kylmää pakoon! Revi siitä. Kaverit jotka olivat vastuussa muuttivat pian pois, jättäen ystävällisesti ongelman naapuriensa iloksi. Erittäin vastuuntuntoista.  

LainausMadagaskarilainen sihisevä jättiläistorakka jo kokonsa puolestakin (n.10cm) mahdoton sekoittaa kotoisaan russakkaan.


Aivan, mutta isot, lasiakin pitkin kiipeävät torakat lajista huolimatta eivät naapureita ilahduta..

LainausSamaa kaavaa noudattaen asunnot olisi pitäneet myrkyttää rottien varalta löytyneen hamsterin takia ja osoittaa lasku naapuriin, josta hamsu oli lähtöisin?


Hamsterivertaus ei oikeen toimi, ja kesyt rotatkin ovat yleensä valkoisia ja sellaisenaan helposti tunnistettavia. Lähinnä olisin kutsunut eläinsuojeluyhdistyksen paikalle, jos joku jättää oma rottansa muuttaessaan perään ei ihmisellä pitäisi mitään lemmikkejä olla.

LainausEn ole kyllä valmis maksamaan ihmisten ennakkoluulojen ja tietämättömyyden takia.


Mukavan itsekeskeinen asenne jota on helppo puolustaa "tiedoillaan".

LainausRaidaamalla olisivat nuokin sirkat kuolleet heti eivätkä janoon muutaman päivän kuluttua.


heh, jos saat raidin osumaan otuksiin, ne kuukahtavat. Nämä veijarit vaan osaavat hakeutua suojiin ja piloutua koloihin niin että asiasta tuleekin huomattavasti hankalampi.

Toistan: Ruokaeläimiä voi kasvattaa varoen ja ongelmia välttäen. Ihmisten leväperäinen asenne on se joka on antanut herpetologian harrastajille turhan usein tämän "maineen" josta juorutaan. Siitä ennakkoluulosta kärsii sitten kaikki harrastajat.
24
En halua olla ilkeä, a tää menee oh chiliaiheen, mutta kyllä se laskun osoite on ihan oikea jos olet huolimattomuuttasi päästänyt sirkkoja kerrostalossa karkuun. Kotisirkkaa jos kasvatat, se ei suinkaan ole ihan harmiton kaveri vaan hankala tuhoeläin joka vieläpä mekastaa ilkeästi hormeissa jne. Täpläsirkat, banaanisirkat ja mustat sirkat ovat nekin aika v-mäisiä kun alkavat leviämään ja sirittämään kovaa. Kotisirkka ainakin myös lisäntyy kerrostaloissa, esimerkiksi löytäessään kukkaruukkuja joissa on kosteaa multaa. Ulkoa ei suomessa tule tällaisia sirkkoja taloihin, ellei niitä joku harrastaja esim. kesällä päästä pihalle vapaaksi - talven tullen ne "fiksuina" osaavat sitten hakeutua taloon kylmän suojaan..Kannattaa ottaa sekin huomioon.

Jos olet herpetologiaa harrastava henkilö ja kasvatat ruokaeläimiä, on sinun vastuullasi pitää huoli siitä etteivät ruokaeläimet leviä talossa. Olen kuullut tapauksista joissa esim. vahakoisaa ai Madagaskarin torakoita on päässyt vähän joka puolelle. Tilanne ei muiden naapureiden mielestä ole varmaan mikään mukava, olisin itsekin aika kyrsiintynyt samassa tilanteessa. Ja jos et ota vastuuta huolimattomuudesta, koko taloyhtiö maksaa. Sekö sitten on oikein?

Ruokaeläimiä voi kasvattaa varoen ja ongelmia välttäen. Ihmisten leväperäinen asenne on se joka on antanut herpetologian harrastajille turhan usein tämän "maineen" josta juorutaan. Siitä ennakkoluulosta kärsii sitten kaikki harrastajat.

Varmaankin olisit samaa mieltä vaikkapa siitä että jos joku pitää myrkyllisiä käärmeitä kotonaan, ei niitäkään pidä huolimatomuuttaan vapaaksi päästää? Ja jos niin käy, niin onko oikein sitten olla vaan hiljaa asiasta, pää-asia ettei kukaan tiedä kuka on vastuussa?

Onneksi chilit ovat harmittomia ja niitä voi päästää vapaaksi...
25
Edistyneempi chilinkasvatus / Kauden aloitus
kesäkuu 11, 2006, 14:19:52 ip
Mulla Habanerot (en tiedä sen tarkempaa mitä ne ovat) tuottivat pieniä määriä chilejä läpi talven, sitten tuli keväämmällä ongelmia joista kirjoittelinkin.

Nyt pensaat ovat taas huomattavasti rehevämpiä, ja kukkia on paljon. Jos kaikki menee hyvin, pitäis chilejä taas loppukesästä olla tarjolla, pääsee tekemään soosia talven varalle!

Uusia paprikoita olen istutellut maaliskuussa (paprikat kukkivat paraikaa mukavasti), chilejä laitoin maahan ikimuinaisista siemenistä huhtikuun lopussa ja ovat vielä aika pieniä kun itäminenkin kesti non kuukauden.

Lasiparvekekasvatusta täällä harrastetaan. Ikkunalautatila on aika pantiilla, joten aloitusta jo aikaisemmin on vähän vaikea tehdä uusien kasvien kanssa.
26
8 vuotta Noksulla, vedän pikkuista softankehitysporukkaa.
27
Edistyneempi chilinkasvatus / Näyttää jo paremmalta
kesäkuu 07, 2006, 13:04:34 ip
Näyttäisi että tuo kasvumateriaalin vaihto ja suopahoito auttoivat, sillä puskat voivat huomattavasti paremmin ja ovat rehevöityneet melkoisesti. Ne alkoivat myöskin kukkia vimmatusti juuri, joten toivoa hyvästä sadostakin on.
28
Other discussion / Scorpion chili
kesäkuu 05, 2006, 00:07:29 ap
Seems that the scorpion variety is very hard to find - here I found some references:


http://forums.gardenweb.com/forums/load/pepper/msg0220304028585.html?4
29
Hi all,

It would be nice to find someone at UWI to discuss their work with local chilies.

As for the measurements of scoville units, whether they are accurate or not; University of West Indies does serious research on agricultural issues, so as such I do not doubt that their measurements would be any less or more accurate than similar measurements done in other institutes. What is interesting, I find, is the reference to local conditions for obtaining such amouns of heat in the chilies. This gives us here in the North a reason to believe we face a real challenge in obtaining serious levels of heat in our homegrown chilies!

I enjoy the C. chinense varieties for their lovely fruity flavour, hot or not. Some pepper sauces made locally in Trinidad were far more explosive than similar commercial products (such as Matouks' sauces, which in all honestly are pretty darn hot also!): A squirt of such sauce into my "roti" in Port of Spain by the local street vendor caused me not to be able to eat that roti at all, I simpy had to chuck it away and seek milk / something else to cool my throat!

Lets hope that the UWI people get the genetic pool of different local cili strands in order before they are lost.
30
Kodin mausteinen kokkaus / Aamiaismurot...
kesäkuu 04, 2006, 12:10:48 ip
Aamiaismuroihin en laittaisi chiliä..enkä myöskään rommirusinajäätelöön.
31
Chililajikkeiden arvostelut / Tulisuus ja kasvatusolot
kesäkuu 04, 2006, 12:05:03 ip
Tuo tulisuus kai vaihtelee aika lailla maaperän, kasvammisolosuteiden jne. mukaan? Eli esim. Karibialla kasvatettu Scorpion voisi olla huimasti vahvempi kuin ihan kotona kasvatettu..

Laitoinkin jo yhden linkin aiemmin yhteen artikkeliin jossa asiaa oli tutkinut University of West Indies, tässä lainaus tekstistä:

"Based on the pungeny level the landraces can be grouped into four pungeny groups, the super-hot group (over 200,000 Scoville Units), hot group (150,000 - 200,000 Scoville Units), moderate hot group (40,000 - 100,000 Scoville Units) and the seasoning group (Less than 10,000 Scoville Units). The hot pepper landraces and developed varieties were characterized using HPLC for the various capsaicinoids by CARDI in collaboration with UWI/ St. Augustine. The results were later converted to Scoville units using a conversion equation.

The results of the test of pungency levels of Caribbean landraces are presented in Table-1. Generally, pungency levels were higher in fully mature peppers than at the immature stage. Scorpion scored the highest pungency rating of all cultivars. The pungency levels of the super hot pepper group of the Caribbean far exceeds that reported for Habenero peppers which is around 250,000 Scoville Units. Since the pungency levels are affected to a large extent by the environment in which they are grown (harsher environments yielding hotter peppers), any comparison should be made with this caveat. The high pungency levels of Caribbean peppers provide great promise in developing industries in the Caribbean based on the use of capsaicinoids such as pepper spray and medications. This would further expand the market for pepper growers.

The main capsaicinoids found in the pepper landraces studied were capsaicin and dihydro capsaicinoids (DHC), and the former was always found in greater quantities than the latter. The results showed that the in the more pungent varieties the relative content of capsaicin was greater than that of the capsaicinoids (Fig-2). Hence, less pungent a variety is the greater the proportion of DHC compared to capasaicin."

Ja tuo table 1:

http://www.cardi.org/publications/proceedings/hotpepper/4.5.html#table1
32
Näitä Trinidadilaisia siemeniä toin joskus vuonna 2000 vissiin (tai jopa aiemmin) ja nyt pistin maahan - itivät vaikka kestikin hiukan yli kuukauden! Kasvavat ny hitaasti mutta varmasti..Ja sitten tilanne nyt, 01.06.2006...

[/img]
33
Meillä on yksi vanha Karibian reseptikirja a siinä on perusresepti chilisoosille ilmaistu näin:

12 hot peppers (green, red and yellow)

4 - 5 cloves garlic

0.5 cup mild vinegar or lime juice

0.5 cup peeled, chopped green pawpaw (papaya)

2-3 teaspoons salt

1-2 teaspoons mustard or mustard powder


Siitä on hyvä lähteä rakentamaan!!
34
Kodin mausteinen kokkaus / Matouk's pepper sauces
kesäkuu 03, 2006, 10:38:36 ap
En tiedä onko kukaan kokeillut näitä, itse olen pitänyt..ja ovat Karibialla aika suosittuja. Itsekin ollaan  tehty tommoista papaijalla maustettua pippurisoosia,vaan ei siitä ihan yhtä hyvää tullut.

http://carolinasauce.stores.yahoo.net/hot-sauces-matouk-s.html

Säilyvät hyvin.
35
thietavu - tuosta omasta nimeämisestä: Jos kasvi tuottais isoja, möykkyisiä ja tummia chilejä joissa olis vielä potkua, voisin nimetä chilin "Capsicum annuum "infernalis" - The Lordi chili"..

:twisted:
36
Ainakin siellä yritetään vihdoin ottaa homma tosissaan. Se olis aika tärkeää, koska saarilla kasvatetaan kohtuullisen paljon chilejä ja joka perhe väsää omaa pepper sauceaan myös. Nyt alkavat hiljalleen hiffaamaan että sooseilla ja chileillä voisi olla marrkinoita muuallakin.

Parhaimman makuisia sooseja olen Karibialla syönyt, osa oli vaan niin hottia kamaa että kun pirskottivat "vähän" esimerkiksi pikaruoka-rotiin mukaan, niin ei helevata, oli pakko muutaman haukkauksen jälkeen heittää pois koko hiivatun roti-safka!

Pahkat kun ei tullut silloin siellä enemmän käydessä hankittua enempää siemeniä chileistä.
37
Olen nyt kokeilemassa kekkilän taimimullan, lisätyn hienon hiekan ja kukkamullan seosta. Säätöä pitää olla..! :wink: Pohjalla lekasoraa. Hiukan laitoin sarvilastua ja kanankakkaa sekaan, liekö oli tymä tikki?

Aikaisemmin kasvatin ihan vaan aloittelijana kukkamullassa habaneroja..
38
Edistyneempi chilinkasvatus / Habanerojen ongelmat
toukokuu 22, 2006, 22:15:29 ip
Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa että mulla on hyvä skooppi - tutkin noita pisteitä itsekin, mutta eivät ole punkkeja eikä munia vaan jotain muuta, ilmeisesti kasvin erittämää (?).  Seurailen tilannetta..
39
Kiitoksia vastauksista!

Oli ihan mukavaa pelastaa pieni chili, nyt se tosiaan voi jo paremmin. Noi makuelämykset ovat tosiaan olleet pienoinen pettymys, mutta saapihan ainakin potkua safkaan noillakin chilin pötiköillä!
40
Edistyneempi chilinkasvatus / Habanerojen ongelmat
toukokuu 22, 2006, 00:42:02 ap
Ei ne silti ole kivoja retuuttaa bussissa paikasta A paikkaan B...

Noiden "habojen" kanssa on menossa odotteluvaihe, uutta lehteä pukkaa taas hyvin, katotaan alkaako kellastumaan. Olen pitänyt kasvit totaalisesti eristyksissä muista, jottei mahdollinen tauti tms. ongelma ainakaan pääsisi leviämään.

Itse olen epäillyt kellastumisen syyksi A) maan otuksia, hyppyhäntäisiä ja punkkeja oli kun mikroskoopilla tutkin, B) mahdollisesti ripsiäisiä joita en kylläkään havainnut lehdillä , saattaa olla että maassa näkemäni otukset olivat ja tein virhemääärityksen hyppyhäntäisiksi, C) kasvitautia, koska kys. habat olivat olleet kosketuksissa tupakoijiin, tai D) maata / sen laatua ja kastelua, mikä sinänsä olisi vähän outoa koska niiden kanssa meni aivan hyvin n. 8 kk.