Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Aku

Sivuja: [1] 2 3 ... 51
1
Tori / Vs: O/V/OV: Chilintaimia, Turku-Raisio-Naantali
« : Heinäkuu 14, 2015, 04:58:35 ap »
Käytännössä sama tilanne. Kiireet veivät keväällä voiton ja chilien kylvö jäi. Pari C. rhomboideumia on toki kasvamassa, mutta lisää chilejä kaipailisin. Vaihdossa voin antaa myös tupakan taimia.

2
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tupakan kasvatus
« : Heinäkuu 14, 2015, 04:00:23 ap »

3
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tomaatti (Solanum lycopersicum)
« : Heinäkuu 13, 2015, 23:33:58 ip »

4
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tupakan kasvatus
« : Heinäkuu 13, 2015, 23:17:09 ip »
Satunnaisia kuvia viime vuodelta. Ensimmäisen kuvan veitsi itse taottu.Tältä vuodelta.

Kessua


Argentinian sylvestris


Virginia ja Burley variation.

5
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Ananaksen kotikasvatus
« : Heinäkuu 03, 2015, 01:43:40 ap »
Monta vuotta ikää on tällä kaupan ananaksestä aloitetulla hydrokasvilla. Haluaakos joku hakea pois? Taitaa muuten mennä kohta roskiin..Vieläkö on jäljellä ja missä päin Suomea?

6
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tupakan kasvatus
« : Heinäkuu 03, 2015, 01:31:44 ap »
Hydrotupakkaa viime vuodelta.Taimikuva.7


Hojohojo!

Nyt löytyy Turustakin. Punikkitatteja on ollut pitkin kesää, mutta vasta nyt alkaa olemaan kaikkea ja paljon. Kantarelleja, mesisieniä (Armillaria), lakkakääpää (Ganoderma lucidium), herkkutatteja, lukuisia punikkitattilajeja, haperoita yms.

Ganoderma lucidium
Armillaria sp.


Boletus edulis


Leccinum
Viime viikon olin Lemmenjoen kansallispuistossa. Siellä oli punikki- ja herkkutatteja sekä haperoita enemmän, kuin olen koskaan täällä Lounais-Suomessa nähnyt. Olin taivaissa.Amanita muscaria, kaunis yksilö.

8
Damille vastailtu näin ensialkuun YV:llä. Viive vastauksessa johtui siitä, että olin Lapissa vaeltamassa.

9
Tajusin juuri, miksi suurin osa solukkoviljelyistäni on kussut varsin ruhtinaallisesti. Käyttämäni kasvihormonien pitoisuudet ovat olleet aivan liian suuria, jopa kymmenkertaisia suosituksiin nähden. En tiedä, miten tällaiset aivopierut ovat edes mahdollisia.

 Pian uutta ja paremmin laskelmoitua yritystä kehiin.

10
Hei!

Hakusessa olisi villichilejä. Tällä hetkellä mulla on viljelyssä vain Capsicum rhomboideumia, joten käytännössä kaikki muut lajit käyvät.

Etenkin Capsicum lanceolatum ja C. flexuosum kiinnostavat. Aiemmin kasvatin näitä, mutta talvetuksen aikana kuolivat johonkin sienitautiin. Tämä kausi ollaankin menty jalostetuilla lajikkeilla.

Vaihdossa voin antaa sienirihmastoa puhdasviljelminä tai maksaa käteisellä. Voin noutaa Turun seudulta.

11
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Antivitutusta ilmassa
« : Toukokuu 31, 2014, 14:00:28 ip »
Lukion ensimmäinen vuosi hiihdetty lukematta läpi. Keskiarvoksi toditukseen muodostui 9,42. Lisäksi sain 100€ stipendin Lauri Jäntin säätiön myöntämänä.

Ei tää nyt kovin huonosti mennyt, mutta ens lukukaudella pitää panostaa kunnolla.

12
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Ruokasienet kasvatus
« : Toukokuu 16, 2014, 06:05:01 ap »
Väsäilin ohjeet hanskalaatikon tekoon ja perustin sieniaiheisen blogin (ritsomorfi.blogspot.fi). Copy-pastaan ohjeet tähän, jos joku vaikka sattuisi sienten viljelystä kiinnostumaan.
HANSKALAATIKON VALMISTAMINEN JA KÄYTTÖ


Hanskalaatikko (engl. glove box, gb, still air box) on sienten viljelyn, mikrolisäyksen ja mikrobiologian harrastajalle lähestulkoon välttämätön apuväline. Se mahdollistaa aseptisen työskentelyn vähällä taloudellisella panostuksella pienentäen silti kontaminaatioiden määrää tehokkaasti ollen oikein käytettynä loistava vaihtoehto laminaarivirtauskaapeille.

Hanskalaatikon toiminta perustuu ilmavirtauksien minimointiin ja hanskalaatikon sisäosien puhdistamiseen etanoli- tai kloriittiliuossumulla. Metalliset, lasiset ja polypropyleeniset (PP5) työvälineet steriloidaan aina autoklaavilla tai painekeittimellä.

Hanskalaatikon käyttö
TURVALLISUUS:
- Mikäli käytät hanskalaatikon sisäosien puhdistamiseen etanolisumua, hanskalaatikon sisäosissa tai lähellä EI SAA STERILOIDA MITÄÄN LIEKILLÄ! Itse olen tällä tavoin käräyttänyt hihani kerran ja käytänkin nykyiseltään hanskalaatikon puhdistamiseen kloriittiliuosta sumutettuna

1. Ennen työskentelyn aloittamista, puhdista laatikko sekä hanskalaatikkoon siirrettävät materiaalit etanolilla pyyhkimällä. Anna etanolin haihtua.

2. Siirrä materiaalit ja työskentelyvälineet hanskalaatikkoon.

3. Pyyhi lateksihanskasi etanolilla ja laita kädet hihoista sisään. Sumuta tämän jälkeen hanskalaatikon sisäosat etanoli- tai kloriittiliuossumulla niin, että kaikki pinnat ovat kosteita.

4. Anna hanskalaatikon ilman asettua muutaman minuutin ajan.

5. Mikäli käytit sumutteluun kloriittia, liekkisteriloi hanskalaatikossa metalliset työvälineet ennen mikrobien siirrostamista steriilille kasvualustalle. Jos käytit etanolia, käytä valmiiksi autoklaavilla tai painekeittimellä steriloituja, alumiinifolioon yksittäispakattuja, työvälineitä.

6. Tee siirros mahdollisimman nopeasti, mutta silti aiheuttamatta ylenmäärin ylimääräisiä ilmavirtauksia laatikon sisässä.


Hanskalaatikon valmistaminen


Tarvikkeet:
- Tussi
- Kuumailmapuhallin
- Väline reikien leikkaamiseen: joko 100-150 mm poranterä tai erittäin terävä puukko.
- Hienoa hiomapaperia.
- Ompeluvälineet
- Läpinäkyvä muovilaatikko, jonka koko vähintään 50 x 30 x 30 cm. Mitä enemmän korkeutta ja leveyttä, sitä mukavampaa työskentely hanskalaatikolla on.
- Tyvek-kangasta tai tyvek-kankainen kertakäyttöinen labratakki
- Lateksihanskoja tai siivoukseen tarkoitetut kumihanskat. Koulujen käyttöön kertakäyttöiset lateksihanskat soveltuvat paljon paremmin.
- Vahvaa teippiä. Mieluiten jotain, jonka liimapinta kestää hieman alkoholia. Jesari ei siis ole kaikista paras vaihtoehto.

Työvaiheet:

1. Merkitse työskentelyä varten valmistettavien reikien paikat tussilla niin, että ne ovat n. 10-15 cm etäisyydellä toisistaan. Reikien halkaisijan tulee olla 10-15 cm. Pyri sijoittamaan reiät niin, että kumpikin on yhtä kaukana viereisestään kulmasta.

2. Lämmitä muovilaatikon porattavaa aluetta kuumailmapuhaltimella.

3. Poraa tai leikkaa erittäin terävällä puukolla merkkaamasi reiät kovaa alustaa vasten, kun porattava alue muovilaation sivulla on vielä lämmin. Tämä vähentää halkeilua.

4.  Hio reikien reunat puhtaiksi.

5. Ompele tyvek-kankaasta 2 kpl putkimaisia hihoja, joiden halkaisija on sama kuin leikkaamiesi reikien tai leikkaa kertakäyttöiseksi tarkoitetusta tyvek-laboratoriotakista hihat. Halutessasi voit lisätä kuminyörin hihan päähän, josta on hyötyä kertakäyttöisten lateksihanskojen kanssa työskenteltäessä.

6. Leikkaa hihat sopivan mittaisiksi. Hyvä nyrkkisääntö on, että hihojen tulisi ylettää rei'istä vastakkaiselle sivulle. Mikäli käytät pitkävartisia siivouskumihanskoja, hieman lyhyemmätkin hihat riittävät.

Jätä hihoihin hieman ylimääräistä pituutta, jotta saat ne teipattua kiinni reikien edustalle.

(7. Jos käytät pitkävartisia siivouskumihanskoja, ompele (suositeltu) tai teippaa ne kiinni hihoihin.)

8. Teippaa tyvek-hihat hanskalaatikon reikiin niin, että teippaukset tulevat hanskalaatikon ulkopuolelle. Pyri tekemään teippauksista siistit, jotta ne eivät häiritse hanskalaatikossa työskenneltäessä.

13
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Ruokasienet kasvatus
« : Huhtikuu 14, 2014, 04:50:08 ap »
Johan on kuollutta. Laitetaan nyt vaikkapa eilisen sadosta kuvaa. Pleurotus ostreatus ja Lentinula edodes (in vitro, muovipussissa kasvatettuja).

14
Kuusenkäpynahikkaita (Strobilurus esculentus) löytyy jälleen. Ruokasieni, jokseenkin hieman pienikokoinen  8)
15
Jep. Ylhäällä oikealla olevaa.

16
Mikä susta Aku tulee isona?  :D

Mikrobiologia ja mykologia kiinnostavat kovasti. Oikeastaan kaikki biologia ja kemia. Oon vähän hukassa vielä, mutta onneksi on pari vuotta lukioa jäljellä, joten voinee miettiä rauhassa uravalintaa.

Lisätään tähän nyt muutama viikontakainen löytö, jottei olisi aivan turha viesti.

Fomitopsis pinicola


Piptoporus betulinus


Kotikasvatettuja Pleurotus ostreatuksen itiöemiä. Tämän päivän satoa.


Inonotus obliquus, pakurikäävän aiheuttamaa epämuodostumaa koivussa.

17
Fomitopsis pinicolaa eli kantokääpää näyttäisi ainakin olevan. Tosin tuo, jossa on jalka, muistuttaa hieman Ganoderma lucidiumia.

Muuttuuko väri kosketettaessa, itiölaskeuman väri, tarkempia kuvia jalallisesta yksilöstä? Sienet kannattaa kuvata kasvupaikallaan, kertoo paljon enemmän kuin kotona otetut kuvat.

18
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Ananaksen kotikasvatus
« : Maaliskuu 17, 2014, 04:44:51 ap »
Kui sen ananaksen syönti? Miten se syödään ettei suu mene ihan ruvelle? ??? Alko viimeset viipaleet mukavasti punertaa ku haukkuja otti  :o

Ananas sisältää erästä entsyymiä, bromelaiinia, joka pilkkoo proteiineja. Tämä voi saada aikaan kirvelyä suussa ananasta syödessä.

19
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Siemenketjukirje 3 (muut kuin chilit)
« : Maaliskuu 17, 2014, 04:41:08 ap »
Ei ehtinyt enää perjantain postiin, joten kirje lähtee tänään Minbaarille.

20
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Tomaatti (Solanum lycopersicum)
« : Maaliskuu 13, 2014, 17:19:37 ip »
Taimi-NFT. Täältä ne tulevat...


Ja tuonne ne menevät. Muutaman kuukauden sisällä xd

Sivuja: [1] 2 3 ... 51