syyskuu 23, 2019, 19:10:28 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Tee-Se-Itse (ämpäri)bubbler

Aloittaja Herpiili, maaliskuu 17, 2005, 17:57:04 ip

« edellinen - seuraava »

Herpiili

Pistetäänpäs pienen väsäilyn jälkeen jonkinlaiset ohjeet, vinkkejä voi antaa lisää ja mahdollisia korjauksia niin rukkaan ohjeita sitä mukaa.


Tarvikkeet:

10L ämpäri 0,80e (tai vaihtoehtoisesti sopivankokoinen muu astia)
10L ämpärin kansi 1,10e

80mm verkkoruukku 0,30e esim. Viherpeukusta
Ravinteet (esim. Flora Tripack Viherpeukusta)

Ilmapumppu (itselläni 2 ulostuloa sisältävä, 5W tehoinen ja 3,5L/min pumppaava Resun, jossa säätö) n. 15e (esim. akvaario.comista)

Ilmakivi/Ilmaverho, pienimmät n. 1e/kpl (esim. akvaario.comista)

Ilmaletkua, n. 1e/m (esim. akvaario.comista)

Lääkeruiskuja sekä neuloja apteekista ravinteiden helppoon annosteluun, itse maksoin hintaa 5ml- sekä 20ml ruiskuista varustettuina 40mm pitkillä neuloilla yhteensä 1,10e. Apteekissa luultavasti kysytään kyllä käyttötarkoitusta ;)

Kuvia kyseisistä tarvikkeista.


Tee ämpärin kanteen esim. kolvilla tai sahalla ruukulle sekä ilmaletkulle sopivankokoiset aukot.

Vaihtoehtoisesti ilmaletkulle voi tehdä sopivankokoisen aukon ämpärin yläosaan hieman kannen alapuolelle (letkut eivät ole tiellä avattaessa eikä ilmakivi näin liiku sijainnistaan).


Kivivillakuutio ruukkuun, mahdollisesti pienessä kivivillakuutiossa oleva taimi suuremman kuution sisään.

Ilmaletku omasta aukostaan läpi ja ämpärin pohjalle ilmakivi letkun päähän (tai kikkailemalla hieman irti pohjasta resonoinnin estämiseksi).

Toinen pää letkusta akvaariopumppuun (jos pumppu sijaitsee alempana kuin astia niin takaiskuventtiili on suositeltava, tai vaihtoehtoisesti jonkinlainen silmukka astian yläpuolella).

Sopiva määrä vettä astiaan, siten että vedenpinta koskettaa kivivillakuutiota.

Ravinteet esim. lääkeruiskulla annosteltuna astiaan ja sen jälkeen tarkistetaan liuoksen pH.

Kuvia omasta bubbleristani ja parista työvaiheesta.Säädetään pH kohdalleen jonka jälkeen laitetaan kansi paikalleen.

Sitten vain pumppu päälle hapettamaan vettä, pumppu voi olla päällä esim. pelkän valoajan.

Ravinnenesteiden vaihdot 1-2 viikon välein, pH tarkistetaan 1-2pv välein, tarvittaessa korjataan. Korjauksen jälkeen kannattaa odotella esim. yön yli ennen uutta mittausta.


Itselläni pH pomppi kun ilmapumppu oli pelkän valojakson ajan päällä, nyt pitäessäni pumppua ympäri vuorokauden päällä pH on pysynyt tasaisena.

Sauli Särkkä

Vinkkinä tuon kannen rei'itykseen: älkää käyttäkö kolvia. Jäykällä veitsellä (ettei terä katkea ja sinkoudu silmään, tms.) ja silkalla sisulla. Tiedän, se on kenties vittumaista hommaa, mutta ajattele se näin: teet sen vain kerran ja sinulla on lopun ikäsi materiaaliltaan niin kestävä viljelypönttö, että se on sama käyttää niihin vaikka tunti aikaa kantta kohden.

Toinen homma on leväkasvun estäminen. Omissa pöntöissäni (web-sivulla kuvat "bubbler"-otsikolla chili-puolella) ei myöskään ole minkäänlaisia folioita, yms. valoeristeitä eikä levää ole [vielä] esiintynyt. Seurailee tilannetta ja toimii sen mukaan.
-Sale
Sauli Särkkä

#002

Anonymous

Tosimies tekee ilmaletkun viennin tyylillä, eli läpivientikumilla... ;) Eipähän pääse sitä kautta ylimääräistä nestettä haihtumaan.

http://img.photobucket.com/albums/v215/massim0/b0e851d7.jpg

Masse

Solin minä, nimittäin tuon edellisen kirjoittaja. Tätä se teettää kun tyhjentelee selaimesta kaiken pois...

Jussi_K

Eli olen täysin noviisi hydrokasvatuksessa. Miksi yhteen kanteen ei voi tehdä vaikka kolmea reikää? Miten paljon tuollaista ravinnelitkua laitetaan kerralla, kauanko toi tripack kestää? Kustannukset vuodessa?

caff0d

Tokihan voi tehdä niin monta reikää kun lystää, ottaen kuitenkin huomioon niiden reikien väliin jäävien kannensuikaleiden kantokyvyn. Itse erotin juuri yhdessä isossa pakasterasiassa kasvaneet kolme chilintainta kolmeen erilliseen jugurttipurkkiin, saavat nyt huomattavasti paremmin valoa. Juuretkin pysyvät erillään joten helpompaa sitten jos joskus siirtää nuo kokonaan eri bubblereihin :)

Ongelmana useammassa kasvuastiassa yhdessä bubblerissa saattaisi olla se, että jos ilmakivi pulputtaa niitä kuplia keskellä ämpäriä niin sen veden vaihtuvuus/hapekkuus kasvuastiassa ei liene yhtä hyvä kuin jos olisi yksi astia suoraan ilmakiven päällä. Enpä tiedä onko tuolla sitten mitään käytännön merkitystä :P

Herpiili

JussiK: annokset ovat väliltä 2-10ml per 10 litraa joten todella riittoisia, litran pullossahan on 1000ml.

Jos ravinteet vaihtaa vaikkapa viikon välein 10L bubblerissa ja keskiannos n. 5ml niin tekee vasta 260ml/vuosi ja kahden viikon välein 130ml.

Kustannuksiin vielä vesi mukaan niin aika halpaahan tämä on, ~30e setillä (3*1L pullot) pärjää siis yhdellä bubblerilla melkeinpä 4 vuotta jos on viikon vaihtoväli :twisted:

Tripack sisältää 0,5L pulloja joten tuosta helppo jakolasku.

Ja kyllähän noita voi useammankin laittaa per ämpäri, kunhan kansi on tarpeeksi tukeva, itselläni on aikomuksena laittaa jonkinlainen salaattibubbler joko ämpäristä tai sitten yritän löytää jostakin pitkänmallisen astian.

Voihan sen ilmaletkun toki jakaa vaikkapa neljälle ilmakivelle, joten tuostakaan tuskin tulee ongelmaa.

Jonne


Omskakas

Lainaus käyttäjältä: "Jonne"mitenkäs tollaset ämpärit läpäsee valoa? levähän ei oo kauheen kiva kaveri tollasessa..


Eikö olisi helpompaa vaikka maalata purkit mattamustalla, kuin päällystellä niitä foliolla?

Jonne

musta purkki kun on auringossa ni rupee vesi lämpee varmaa lähemmäs 50 asteiseks.. een usko että rehut tykkää moisesta?

Nuthead

Tuota tyhmä kysymys mut onko joku muka onnistunut saamaan aikaseks levää 2-3 viikossa. Ja jos on niin missä lämmössä sitä ämpäriä on pidetty? Saunassa!?!!??!   :twisted:
-pähkinäpää-

Omskakas

Lainaus käyttäjältä: "Jonne"musta purkki kun on auringossa ni rupee vesi lämpee varmaa lähemmäs 50 asteiseks.. een usko että rehut tykkää moisesta?


Lämpenemisessä on kyllä perää, mutta en usko, että vedellä täytetty pönttö lämpenee auringossakaan liiaksi.

Hmmm....  Maalaa purkki ensin mustalla ja sitten valkoisella?   :roll:  :lol:

Jonne

heh.. ehkä sitä vois koittaa.. toistaseks en viel oo jaksanu maalien kanssa leikkii ku on pieni yksiö eikä pihalla kärsi.. folioo löyty kaapista, samoin ku teippii ni sillä ratkasin helpommin ku et oisin maaleja lähteny ettii :I

tosiaan tolla ikkunalla nyt nousee lämmöt jo lähelle 30-40 ku aurinko sattuu sopivasti ni kyllä se vesi rupee lämpeemää siinä niin että sinne saattaiski tulla levät jo 2-3vk sisällä..  

ja kun toi todellakin on minibubbler (5litr.) ni se lämpenee nopeemmin ku 10 :I

Herpiili

Tummentaminen taitaa olla suurempi vaiva kuin levän mahdollisuus, varsinkin jos kasvariin ajattelee pistää.

Itseasiassa ainakaan vielä ei ole levää ilmaantunut, 2 ja puoli viikkoa litkujen vaihtoväli oli nyt ensimmäisellä kertaa.

Mitenkään hirveästi eivät kyllä läpäise valoa, kansikin on suhteellisen paksua muovia.

Foliovuorausta voisi ehkä harkita, katsotaan nyt miten käy.


Ja kyllähän tuo ravinneliuos lämpenee mustassa purkissa todella kuumaksi jos auringossa ajattelee pitää, monestihan käytetään mustia vesitynnyreitä kasvarin lämmöntasauksessa.

Vesi lämpenee päivällä ja luovuttaa lämpöä sitten ilman viiletessä, ehkäpä valkoiseksi maalaus voisi olla järkevää?

Jonne

toi tosiaan on vanha protskujauhepurkki minkä otin ku sattu olee näköpiiris ;)  enkä mitää 10l sankoo halunnu toho ikkunalaudalle.. veikkaanpa et tollases protskupurkis on nii ohut muovi ettei se ainakaa paljo eristä valoo :)

Herpiili

No niin, ensimmäinen levätapaus bongattu :(

Tässä tapauksessa täysin samanlainen astia samoissa olosuhteissa kuin muut, MUTTA astiassa oli ilmaverho hapettajana, näköjään ei sitten liikuta tarpeeksi nestettä (tai sitten sain vain huonon maanantaikappaleen).

edit: Litkut vaihdettu ja tilalla nyt ilmakivi :)

Tuskinpa tuosta enää ongelmaa tulee, taisi tulla hieman liiankin pientä kuplaa tuosta ilmaverhosta.

De Zolte

Nyt on mullakin harrastus siinä vaiheessa, että kävin tänään ostamassa ämpärin, kannen ja  ilmapumpun. Taimia on reilu kymmenen kasvamassa (kiitos siemenistä Fatalii), mullassa tosin. Ajattelin siirtää näin alkuun yhden tuohon tulevaan bubbleriin.

Mitä kaikkea pitää vielä ostaa ? Ainakin kivivillaa, reikäruukkuja (ellen tee itse), ilmakivi ja jotain kemikaaleja ? Katsoin viherpeukun sivuilta ja tuo Flora Tripack näytti olevan lopussa, samoin kuin halvin PH -mittari. Mitä litkuja nyt pitäisi ostaa ja mistä ? Jos jollain on myytävänä niin ilmoitelkaa. Halpa ilmapumppukin kiinnostaa. Ja kaikki vinkit ja neuvot otetaan nöyränä vastaan...

Jonne

lecasoraan on varmaan helpompi istuttaa kun kivivillaa jos mullasta siirrät.. eli kivivillan/lecasoran tarkotus on vaa pitää puska pystyssä.. koitin molempia, tällähetkellä kyl on kivivillasta toi 'tuki' mut oli se helpompi vaa kaataa lecasoraa ruukku täytee.. paitsi toki jos sulla isompi versio on tosta reikäruukusta ni lecasora valuu läpi mikä ei oo kauheen kivaa :)
akvaario-/eläintarvikeliikkeistä saa pumppuja, ilmakiviä ja letkuja ym. suht halvalla..

solmunen

Simmonen huono puoli pelkässä lekasorassa on, että ainakin meikäläisellä on kasvien kasvettua tullut melkoisia ongelmia saada pysymään ne pystyssä. Vaikka ovatkin pienessä kivivillakuutiossa, jonka ympärillä lekasoraa.

Fatalii

Kunnon verkkoruukkuja käytettäessä ne pikkukuutiotkin saa juntuttua kivasti tukeviksi kun sulloo soraa tiukasti ympärille, joskin tukevuusongelmia tulee varmasti jälleen sitten kun kasvi puskee satoa, mutta eiköhän siihen keinot löydy sitten.. :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around