Muuta > Muut harrastukset ja elämä

Tietokoneista

(1/412) > >>

Aji Inferno:
Vanhana mitä merkillisimpien tietokonekokoonpanojen kokoojana aina Atari ST-ajoilta asti, oli taas sitten "pakko" parin vuoden tauon jälkeen päivittää oma kotistudiokone...

Koska en pidä Intelin mafiamaisista toimintatavoista ja toisaalta olen ollut erittäin tyytyväinen tämän kilpailijan, AMD:n tuotteisiin jo lukemattomia vuosia, prosessorivalmistajasta ei ollut epäilystä.

Mutta millainen päivitys? Koska ystäväni tarvitsi aiemman, aivan loistavasti palvelleen AMD tuplaydinkoneeni musastudiokäyttöön, edessä oli kysymys: millainen kone uskollisen palvelijan korvaajaksi?

Päätin kokeilla neliydinprosessoria, koska vaikkei moisista sähkösyöpöistä juuri olekaan iloa normaalikäytössä, ne kyllä ovat erinomaisia esim. raskaassa videon käsittelyssä, jota välillä tarvitsen.

Prosessoriksi valitsin pienellä riskillä AMD:n Phenom X4 -sarjan toiseksi raskaimman mallin 9850BE, jonka etuna on se, että käyttäjä saa vapaasti luukuttaa vehkeestä ulos niin paljon gigahertsejä kuin uskallus ja laite sallivat. Tosin, pienellä jekulla, minkä opin vasta käytännössä...

En halunnut säästää liian paljon emolevyssä. Kokemus on osoittanut liian karvaasti, mitä se yleensä merkitsee. Tehokkaan QuadCoren tapauksessa riski esim. virransyötön heikkoudesta olisi liian suuri. Niinpä valitsin Asusin M3N-HT/Deluxe emon, joka pohjautuu Nvidian uuteen 780a piirisarjaan. AMD:n oma 790 piirisarja olisi ollut tavallaan houkuttelevampi, mutta Nvidia-valintaa puolsi jälkimmäisen selvästi parempi USB-suorituskyky.

Muistien hankinnasta meinasi tulla painajainen. Halusin DDR-2 1066 laatua 2 tai 4 gigatavua, mutta kaiken 1066 muistin saatavuus näytti syystä tai toisesta olevan olematonta. Verkkokauppa.com myi pelkkää "eioota", kuten myös haluamistani jäähdytinosista. Onneksi Jimm's PC Store pelasti. Kaikkea löytyi - ja halvemmallakin...

Vähän mietitytti se, toimisivatko tilaamani Mushkinin muistit emolevyn kanssa. Mutta peli oli käynnissä! Jäähdytyksen päätin hoitaa tällä kertaa Noctuan systeemeillä yleensä käyttämieni Zalmanien sijasta. No, osat tulivat - ja oli totuuden hetki...

Kokoaminen oli aika hankala kokemus. Noctuan giganttisen kokoinen cpu-jäähdytin ei ole varsinaisesti vaikea, muttei missään nimessä helppokaan asennettava. Tein samalla aloittelijamaisen virheen, josta tulen maksamaan kauan, ellen suosiolla pura ja asenna konetta uudelleen: laitoin liikaa Noctuan sinänsä hyvämaineista piitahnaa... Tämä virhe tuottaa aina lisää lämpöä - ja kuten myöhemmin huomasin, lämpöä tämä kone totisesti osaa kehittää ilman hölmöilyjäkin! ;)

Ensimmäinen käynnistys. Tuulettimet lähtevät käyntiin ja emolevyn valo syttyy. Toiveikkuutta! Sitten tuulettimet äkkiä sammuvat ja kaikki on hiljaista. "Ei helvetti, muistit tai jokin muu eivät sitten vaan toimi yhteen?!" Epätoivoa. Mutta hetken miettimisen jälkeen kone piippaa iloisesti ja lähtee käyntiin enemmittä ongelmitta. Se oli ilmeisesti vain analysoinut itseensä liitetyt oheislaitteet ja lopulta hyväksynyt ne.

Mushkinin muistit näyttävät pelaavan erinomaisesti laitteen kanssa ja saan ne toimimaan vielä suurimmalla mahdollisella nopeudellaan ongelmitta. Hyvä! Laite tuntuu vakaalta. Sitten Windows XP:n asennus... (Vistaan en kokemusteni perusteella vielä kajoa ilman teloituskomppanian rohkaisua).

Kaikki kävi lopulta melkein liiankin nopeasti ja helposti; ainoa murheenkryyni oli ilmeisesti remonttipölystä vahingoittunut korppuasemani, joka ei tahtonut millään suostua lukemaan XP:n vaatimia RAID-ajureita. Kun nuo ajurit saatiin diskettiasemasta lopulta sisään, kaikki kävi ongelmitta.

No, millainen kone syntyi? Odotusteni mukainen?

Kyllä ja ei. Suorituskyvyssä ei ole valittamisen sijaa. Kuumenemisessa sen sijaan on paljonkin. Luulin nimittäin olevani aika kokenut kettu hiljaisen ja viileänä käyvän tietokoneen kokoajana. Totuuden nimessä, ei AMD Phenom käy mitenkään mahdottoman kuumana silloin, jos sitä ei yritä ylikellottaa. Jos esim. itse hyväksyisin standardin 2.5 GHz nopeuden, laite käy kyllä lämpimänä, muttei kohtuuttoman sellaisena...

Mutta kun... Phenom BE-malleissa *on* varaa enempäänkin. Ja niinpä oli itsenikin pakko kokeilla. Ihmettelin alkuun aikani,  miksei prosessori nopeutunut vaikka mitä asetuksia säätelin. Syy on selkeä: AMD:n "Cool & Quiet" aktiivinen virransäästöteknologia on aivan mainio arkikäytössä - mutta ylikellottamiseen se ei sovellu.

Vasta kun (hampaita kiristellen) kytkin virransäästötoiminnot BIOSista pois, aloin nähdä mihin tämä prosessori todella pystyy...

Kirjoitan tätä nyt 3 Ghz nopeudella, cpu lämmön ollessa 59 astetta (ilman siis minkäänlaisia virransäästötoimintoja). Jouduin lisäämään prosessorin käyttöjännitteen 1.4 volttiin, mutta toden sanoakseni, uskon että vähempikin olisi riittänyt. Ja samoin uskon, että varaa (kokonaisnopeudessa) ylöspäin olisi myös reippaasti.

Eli lopputulos? 3 gigahertsillä toimiva AMD Phenom on aika helkkarinmoinen tykki tietokoneeksi, kunhan sen rakentamisessa ottaa huomioon pari asiaa: 1) laadukas kotelo ja sen jäähdytys sekä 2) mieluiten 8-vaiheisella virransyötöllä varustettu laadukas emolevy.

Ajoin piruuttani joitakin testejä. Toiset antoivat loistavia tuloksia yli Intelin tämän hetken huipun, toiset taas heikompia. Näiden arkkitehtuurien vahvuudet ovat selvästi erilaisia.

Nämä AMD:n huippuvehkeet ovat tavallaan oma juttunsa. Keskivertokäyttäjälle suosittelenkin AMD Phenom 9750 tai alempia suorittimia. Ne käyvät viileinä ja ovat silti käytännössä melkein yhtä tehokkaita kuin tämä 9850BE tai sen uudempi veli 9950BE.

Tupakka:
Ihan nyt kohtuu suoraan sanoen on asia vaan niin, että tällä hetkellä Intel on vaikka kuinka paljon edellä prosessoreissa.. sekä piirisarjoissa.

Etenkin jos haluaa hiljaisen ja viileän koneen, pitäisi Intel olla ilmiselvä vaihtoehto. Itseasiassa sen pitäisi olla se ainoa muutenkin. Syy? Ihan vaikka ensimmäiseksi valmistustekniikka. Amd:n 65 nanometrin tekniikka ei millään voita Intelin 45nm tekniikkaa em. toivotuissa ominaisuuksissa.

Hinta-teho-suhteenkin kärkisija on valitettavasti(tai no.. eipä siinä mitään valitettavaa omasta mielestäni ole, kun en mitään "Mafiamaisia toimintatapoja" ole huomannut) Intelin hallussa. Jos vertailua halutaan niin oikeastaan tasan samaan hintaan parempaa suorituskykyä olisi tarjonnut Intelin Q6600-malli. Testikuva by Muropaketti. Q6600 on tosin 65nm-tekniikalla myös.

Ylikellottamistakin näytät harrastavan ja perinteisesti sen ovat mahdollistaneet parhaiten Intelin piirisarjat. Asia on sitten taas päinvastoin nForceilla. Ja se näyttäisi näkyvän kellotustuloksissakin. Q6600 olisi voltteja nostamatta todennäkösesti kellotunut samoihin ja hienoisella volttinostolla pitkälle 3 gigahertsin paremmalle puolelle(~3,4ghz pitäisi tulla helposti).

Sitten muuta kommenttia. Muistivalinta hieman ihmetyttää. Halvat mushkinin(tai oikeastaan minkä tahansa muunkin valmistajan) 800mhz muistit olisivat kyllä venyneet tarpeeksi. Kaikenlisäksi, tuolla pienellä taajuuserolla ei ole käytännössä mitään merkitystä, muussa kuin HC-ylikellotuksessa.

Mielenkiinnolla kyselisin mitä muita osia koneeseen valitsit?

Henk.koht. suosittelen lähestulkoon kaikille tällä hetkellä Inteliä. Niin prossuissa kuin piirisarjoissakin. Ellei sitten välttämättä Nvidian SLI-ominaisuutta tarvitse.

Itse olen tässä piakkoin tilaamassa Saksasta settiä Q9450 ja Asus Rampage Formula(X48-piirisarja) -pohjalle. Näytönohjaimeksi on näillä näkymin tulossa pian julkaistava Radeon HD4870X2. Mushkinin halvat 800mhz muistit piisaavat aivan loistavasti, vaikka jonkunverran väylää ajattelinkin venyttää. 1:1 muisti-prossu-kelloasetuksilla pitäisi tuo prossu saada 3,2ghz ja se pitäisi tulla helposti. Lisäkelloja varten muistit venyvät kyllä sinne 850mhz-tienoille ilman ongelmia.

Tekstin laatu voi olla mitä on, mutta niin on kellokin jo melkein 7. Pitäis mennä nukkumaan.

Aji Inferno:
Niin, makunsa meillä kullakin. Minä puolestani suosittelen kaikille hyvien pitkäaikaisten kokemusteni perusteella vain AMD:tä. :)  

En ole lainkaan sitä paitsi samaa mieltä Intelin etumatkasta etenkään piirisarjoissa. AMD:n 780 sarja esim. on lukuisissa testeissä todettu tämän hetken ylivoimaisesti sekä suorituskykyisimmäksi, että energiataloudellisimmaksi vaihtoehdoksi esim. hiljaisen mutta tehokkaan kotiteatterikoneen rakentajalle. Netistä noita testejä löytyy googlaamalla helposti, jos jotakuta kiinnostaa.

Intelin bisnestoimintatavoista muuten kertoo tarpeeksi se, että mm. EU ja Etelä-Korea epäilevät vakavasti sen painostaneen laitevalmistajia ja jälleenmyyjiä olemaan käyttämättä ns. "kilpailijan" tuotteita. Kunnon mafiameininkiä. ;) Ja juuri sellaista, millaiseen en omia lanttejani tueksi anna. Kun kerran hyviä vaihtoehtojakin on.

Mushkinia ostin 1066 varianttina lähinnä, koska a) vain sitä oli saatavilla siedettävällä toimitusajalla ja hinnalla + b) Phenom pitää 1066:n antamasta kaistaboostista. Tuloksena onkin aika juhlava nopeus ainakin jos Sandran benchmarkeja on uskominen. Olisihan 800:llakin pärjännyt, mutta kokeilinpa nyt tällaista.

Että muita komponentteja... Vanhastaan olivat jäljellä Geforce 7900 GT näyttis, M-Audion AP192 studioäänikortti, 2 kpl WD Raptoreita Raid-0 asetelmassa sekä Samsungin terainen F1 ihmetys. Romputtimena vanha Plextor ja powerina Antecin 500 wattinen Earthwatts.

Näytönohjain tarvinnee jossain välissä päivittää. Varmaan itsekin päädyn tuohon AMD:n Radeoniin, mutta pikkuvelimalliin HD4850. Sen pitäisi riittää satunnaiseen Oblivionin pelaamiseeni. :)

Aji Inferno:
Asiasta kiinnostuneille mietittävää: http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=12415

Aji Inferno:
Laskin prosessorin käyttöjännitettä ja samalla myös lämpötilat tippuivat ratkaisevasti. Nyt 4 x 3 GHz sujuvat vakaasti ja kohtuulämmöillä.

Musiikintekijänä en voi kuin ihmetellä AMD Phenomin muskelia todella järeiden softasyntikoiden ja äänenmuokkausefektien puolella. Rajoja ei tunnu löytyvän esim. studiotason Cubase 4 -ohjelmistossa lainkaan. Aiempi kokoonpanoni (AMD X2 4200+ kaksiydinjärjestelmä) hoiti suvereenisti ja hyvin vähällä melulla ja sähkönkulutuksella ongelmitta kaiken, mitä sille heitin. Tämä uusi systeemi on aavistuksen äänekkäämpi, vaikkei häiritsevässä määrin. Mutta potkua löytyy siinä määrin, ettei raskaimpienkaan ääniefektien kanssa tarvitse edes miettiä. Kone hoitaa helposti kaiken, mitä sille heittää. Suosittelen!

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta