syyskuu 18, 2019, 21:25:17 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

sorrii

Kyähän ihmispaska ja kusikin ovat hyviä tehokkaita lannoitteita sellaisenaan, vaikka kompostoimattakin, kunhan kaivaa syvälle eikä pelkää basiliskoja  :)

Joskus ennen chiliajanlaskua tutustuin yhteen mummoon joka asui mun tätiystävän naapurissa Helsingissä. Se oli vanha viherpeukalo ja ollut innokas palstaviljelijä aikaisemmin. Sitten oli liikkuminen käynyt vähän vaikeaksi siinä 85v kieppeillä. Tällä tätillä oli kyllä niim maan vihreä kämppä hissittömän talon 3-kerroksessa jota hoiteli yhdellä kädellä rollaattoriin nojaillen. Se keräsi aina virtsansa kannuun ja niitä kusipöniköitä oli keittiön tiskipöydällä aina useampia, ja tuoksu aika eksoottinen. Se täti niiden antoi kypsyä yleensä viikon ja liritteli huonekasvien ja pervekeruukkujen juurelle. Ei tarvinnut paljon muita lannoitteita ...  ::) ... Eikä se mitään multapussejakaan tilaillut vaan kasvatteli ties monettako vuotta samoissa mullissa niitä pekonioita ja peikonlehtiään. Luultavasti kakkoset huuhtoi kuitenkin viemäriin.

Mä silloin 10v sitten kokeilin kasvattaa kotona ramiro-paprikoita ruukuissa ja sovelsin sen Toinin nouhauta jonkun verran. Puutarhamultaan istutetut paprikat kasvoivat varsinkin vihreää aika kivasti. En käyttänyt mitään muuta lannoitetta, ja hienostihan ne paprikat kasvoivat kattoon asti. Ja satoakin tuli joka puskaan 1-2 kpl 10-15cm suippopaprikaa  8) 8) 8) [[mun kämpässäni ei kuitenkaan haissut se kusi, kun kypsyttelin ne parvekkeella naapurien riemuksi, eikä se haitannutkaan ketään, kun alakerran viertnamilaisperhe aurinkokuivatteli järvikaloja omalla parvekkeellaan ... ]]

(((naurattaa muuten vieläkin erään Räyhäkkään reaktio ja kommentit kun kerroin tästä ... En ihan oikeesti suositellut edes ...)))
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

San_Ooj

Itseasiassa tullut myös porukoiden luona tuota urinalannotetta käytettyä. Löyty ns. Salainen luukku navetan ulkokäymälän takaa, minne siis ulkohuussin nesteet valunu useamman kymmenen vuoden aikana. Tämä ulkokäymälä ollut tosin useamman vuoden todella vähällä käytöllä, mutta niin vaan hyvin tiivistettyä lannotetta siellä oli. Voin kertoo että mansikat tykkäs hunajaa, kun alkukaudesta kasvimaalle tuota kusivettä kannettiin. Eikä tarvinu tiivistettä tosiaan montaa lorausta laittaa 20l kastelukannuun 😁 marjojen kehityttyä ei vaan kehannu enää jostain kumman syystä käyttää 😊

Ezmo

Ihmisuloste on kyllä sen hajusta kompostoitunakin, ettei sitä kovin paljoa viitti käyttää. Pohjois-koreassahan ne vissiin käyttää kompostoimatta ja kauhea loisepidemia käynnissä.

Vuorikaskas

Now we are talking!

Eihän kyse ole chilipäiden määrittämisestä ryhmään joka olisi PERSU/SMP/KEPU juntta ilman mitään ajatusta siitä, miten ravinteenkierto luonnossa ja maapallolla toimii.  Tai että chilipää olisi sellainen, jonka vihollinen on mystinen viherpiipertäjä, joka uskoo kaiken muoviin pakatun luomuleimalla merkityn tuotteen olevan todiste ilosanomasta jossa maailman ongelmat on ratkaistu.

Ihmisen ei todellakaan pitäisi paskantaa veteen kuten se nykyään tekee.  Vesilaitosten jätevedenpuhdistus ei ole täydellistä. Eikä ihmisen pidä hoitaa maata piittaamatta luonnollisesta ravinteitten kierrosta.  Humuksen ja maan pienelämän ei saa antaa kuihtua tai vähetä.


PP

Jätevedenpuhdistamoilta tuleva liete käsitellään niin rajusti, että siinä ei ole elossa mitään haitallista. En tiedä paljonko sitä käytetään ja missä, mutta ainakin pk-seudulla saa siitä tehtyä multaa irtotavarana tai vaikka rekkakuormittain.

Ezmo

Lainaus käyttäjältä: PP - tammikuu 29, 2018, 20:25:47 ip
Jätevedenpuhdistamoilta tuleva liete käsitellään niin rajusti, että siinä ei ole elossa mitään haitallista. En tiedä paljonko sitä käytetään ja missä, mutta ainakin pk-seudulla saa siitä tehtyä multaa irtotavarana tai vaikka rekkakuormittain.
Multahan on hyvin kompostoitua, mutta sitä lietettä ei suoranaisesti suositella kasvatukseen. http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C3%B6/artikkeli-1.213483

Vuorikaskas

tammikuu 29, 2018, 21:12:14 ip #10366 Viimeisin muokkaus: tammikuu 29, 2018, 21:20:45 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Ezmo - tammikuu 29, 2018, 20:50:26 ip
Lainaus käyttäjältä: PP - tammikuu 29, 2018, 20:25:47 ip
Jätevedenpuhdistamoilta tuleva liete käsitellään niin rajusti, että siinä ei ole elossa mitään haitallista. En tiedä paljonko sitä käytetään ja missä, mutta ainakin pk-seudulla saa siitä tehtyä multaa irtotavarana tai vaikka rekkakuormittain.
Multahan on hyvin kompostoitua, mutta sitä lietettä ei suoranaisesti suositella kasvatukseen. http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C3%B6/artikkeli-1.213483


On se kuitenkin indoktrinaatiota tai jopa selkeää propagandaa, kun MTK:n pää-äänenkannattaja Maaseudun Tulevaisuus mahduttaa liuskan mittaiseen jutuunsa kolme eri leikelmää eri tahojen sanomisista, jotka jokainen  on repäisty irralleen haastatteluyhteydestään.

Tarkoitus pyhittää lehtijutun rakenteen.   Nopeasti lukien ei huomaa kaikkea. Ammattitaitoista kusetusta mutta tarkemmin analysoiden ei mitään faktaa lukijalle jää vaan harhautus mielikuvaan.  Esimerkiksi mitä mikromuoville tapahtuu pellossa.  (Miksi sitä muovia pitää sinne viemäriin ees laittaa! Tai miksi niitä viemäreitä pitää vielä nykyäänkin olla?  No kaupungeissa sen ymmärtää.)

PP


Ezmo

Lainaus käyttäjältä: PP - tammikuu 29, 2018, 21:20:15 ip
Propangandaa varmaan tämäkin. Kaikki jutut kumartaa johonkin suuntaan.

https://www.proagria.fi/sites/default/files/attachment/puhdistamolieteopas_kevat_2016s.pdf
Proagria yleensä vain toistaa mitä valtio ja EU sanoo. 2015 keväällä ne kunnolla alkoi yrittää tuputtaa väkisin yhdyskuntajätettä. Siitähän maksetaan oikein rahaa, jos sitä suostuu ostamaan pelloille. Jotkut sitä on ottanut, mutta hirveän hajusta tavaraa. Pari vuotta sitten oli uutisissa, kun oli joutunut perhe muuttamaan kotoa vähäksi aika sen hajun takia. Esimerkiksi perunaa ei saa viljellä pellolla viiteen vuoteen, johon yhdyskuntajätettä on laitettu, joten en käyttäisi sitä puutarhassakaan, muuten kuin kompostoituna.

PP

Poistettu kaikki henkilökohtaisuuksiin menevä. Koittakaahan keskittyä asiaan eikä henkilöihin.

Vuorikaskas

tammikuu 30, 2018, 00:20:06 ap #10370 Viimeisin muokkaus: tammikuu 30, 2018, 00:39:38 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - tammikuu 29, 2018, 11:49:56 ap
Eikös noissa kaikissa musta multa/puutarhamulta nimellä kulkevissa ole juurikin kompostoitua (2-4v) ihmispaskaa lisättynä sekaan.
Luin jostain artikkelin jossa todettiin tämän vedenpuhdistamoilla syntyvän "tuotteen" menekissä olevan vaikeuksia, koska sitä ei halua kukaan.

Onneksi keksivät siihen ratkaisun lyömällä pussin kylkeen LUOMUMULTA ja menekki oli taattu viherpiipertelijöiden parissa. Ja chilipäiden höhöhö  ;D.


Yksi oma kokemus - tai sattumoisin suoraan 15 vuotta sitten kuulemani asia - luomuviljelyn sopimuksen edellytyksista oli silloisen naapurin isohkon tilan yhteydessä, jossa he olivat selvitelleet mahdollisuuksiaan saada síirtyä luomutilaksi.  Kävi heille  jo ensimmäisessä paremmassa keskustelussa ilmi, että broilerikanalansa luonnonlannan levittäminen viljapelloille siinä määrin kuin he sitä olivat tehneet, olisi jo yksinään ollut este luomusertifikoinnin saamiseen.   Ei se luomuviljely ole paskan levittämistä pelloille todellakaan.  Tavanomainen maatalous sitä vastoin sitä on... ja ihan pirusti onkin. Paska haisee niin ettei bangot edes soi. Tämäkin tuli koettua ihan tässä pari vuotta sitten taas toisaalla asuessa.

Minä en ole nähnyt muuta 'mustamusta' nimellä olevaa pussimultatuotetta kuin Biolan Mustamulta. Mitähän perusteita siitä vihjailuun oikein on?

Ezmo

Luomu on elämäntapa ennemmin kuin kasvatustustyyli. Katsoo vaikka Tanskalaista maajussia, sillä luomu onnistuu, kun se opiskelee ja näkee vaivan luomun takia. Mutta jos luomua viljelee sen takia, että se on terveellistä tai rahan takia, niin silloin on aina valmis oikomaan asioissa.

sorrii

LainausLuomu on elämäntapa ennemmin kuin kasvatustustyyli. Katsoo vaikka Tanskalaista maajussia, sillä luomu onnistuu, kun se opiskelee ja näkee vaivan luomun takia. Mutta jos luomua viljelee sen takia, että se on terveellistä tai rahan takia, niin silloin on aina valmis oikomaan asioissa.


Raha se se on kaiken pahan alku ja juuri  :-\
Urheilu on yksi hyvä näyttämö siihen mitä vaikuttaa kun raha on motiivina kaikessa. Eipä vielä 70-80 luvulla paljon dopingista esim puhuttu. Mitä nyt vähän Itäsaksalaisia ja neukkuja epäiltiin jostain: Politiikkahan toisaalta on melkein rahaa ... NL+DDR vs. länsi ..
Raha ja kannattavuus, kilpailukyky ym oikeuttaaa monesti aika arveluttavia juttuja laajemmankin yleisön mielissä.

Mä olen tutustunut yhteen pariskuntaan Hartolassa [=eukon vanhoja naapureita keskellä ei mitään] jotka hoitaa pientä kotitilaa käytännössä hyvinkin perinteisellä luonnollisella tavalla. Lapinlehmiä juoksentelee kesät niityillä harmaan hirsitalon ympärillä; lampaat määkii ja kanat juoksentelee pihapiirissä. Navetta on mummonmökin kokoinen vanha hirsihökkeli joka näyttää kaatuvan jne.
Se emäntä joskus kertoili ettei heidänkään kannata mihinkään luomuhömpötyksiin lähteä, kun se sertifiointi jo maksaa vaikka mitä. Samaan tankkiin menee heidän käsin lypsämä maito kuin muidenkin. On niillä lypsykone sentään ,mutta käsin pitää joka lehmälle laitella ne "imuttimet" ja lypsetään yksi kerrallaan ..
Vähän minä ihmettelin miten nuo elävät, mutta selitys lienee siinä että ovat kaikissa mahdollisissa luottamustoimissa, kunnanvaltuustossa jne. ja isäntä taitaa käydä jossain raksahommissa myös. Ehkä se tilanhoito on käytännössä osa-aikaista.

Tuo Hartolalainen pientila on juuri sitä mitä, mitä mielikuvaa varmaan Luomu-merkillä halutaan kuluttajille viestiä. Sellaisia tiloja vaan pitäisi olla aika monta (kymmentä?) tuhatta täällä kotosuomessa, että riittäsi maitoa, munia ja ruista meille ruoaksi ...

Juustoportin "Vapaan Lehmän Maito" on musta aika huippu! Jotenkin se vapaa lehmä luo mielikuvan juurikin niityllä makailevista lehmistä jotka auringossa tyytyväisinä märehtivät vailla huolia. Ja sitten sen maidon viimeinen käyttöpäivä on kuukauden päässä  ???
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

MRgreen

Takas aiheeseen  ::)  ;)

Aihe: Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

unenkuva

MRgreen sen kiteytti hyvin. Mitäs jos jätettäis tämä aihe ja kaikki ko. keskusteluun liittyvä. Ois mukavampaa kaikilla

Vuorikaskas

helmikuu 03, 2018, 13:09:16 ip #10375 Viimeisin muokkaus: helmikuu 04, 2018, 17:13:00 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Edelliseltä sivulta. On kulunut muutama päivä.  Asia jää tietenkin tarkemmin ratkaisematta, että oliko ne kuitenkin sprayn kylmettämiä,  mutta tässä nyt tämänpäiväinen tilanne.Ylhäällä toinen oikealta on  HYL joka oli pahimmin vaalea/valkoinen. (Edellinen kuva löytyy nuolella vasemmalle pari kertaa.  Siellä sama HYL on alarivissä.)  Mullat on siis vaihdettu ja lannoitusta en ole antanut kuin ihan heikosti toistaiseksi.

Kokeeksi jätin vaihtamatta mullat yhdestä rokotosta ja se on kuvassa oikealla suurimpana taimena.  Laitoinpa sille tässä välillä myös kaksi kertaa sitä ylivahvaa hapanta lannoitettakin jotta tulisi selkoa esitetyistä överiajatuksista.   No ei se siihen viittaa, mutta tiedä häntä kuinka chinenseille olisi käynyt.

Tässä vielä yksi rokotoesimerkki joille kahteen vaihdoin nuo mullat.  Vaihdetuissa on musta viiva pikarin reunalla. Lisäksi kokeen vuoksi kastelin noita vanhoja sillä vahvalla lannoitevedellä.   Liian aikainen liian vahva lannoitus tosiaan voi hidastaa, olen joskus huomannut.  Vaikea näistä on sanoa ja voi olla siinä rajoilla että näin olisi.   
En ollenkaan vakuuttunut siitä, etteikö turvetta voisi lisää kalkita ja etteikö se olisi jopa hyväksi.   Muistaakseni pH voi olla mullassa selvästi korkeampi kuin mullattomissa systeemeissä tai kookoksessa.  Ainakin uskon taas että jokin tuntuma minulla on kalkitsemiseen etten kuitenkaan liikaa laittanut. Niin muuten se EC5 pH5 vesi ei kai mitään mielipuolisen vahvaa voi olla sillä siinä oli 2+1 mittaa Yara Hydro+Calcinit hiukan vajaassa ämpärissä (ehkä 8 litraa).  pH Down luultavasti EC:tä nostaa, pitää vielä tarkistaa tämä.     Toi lannoitemitta on 15ml.    pH Down on General Hydroponics Dry pH DOWN (in powder form)

sorrii

LainausNiin muuten se EC5 pH5 vesi ei kai mitään hirveän vahvaa voi olla sillä siinä oli 2+1 mittaa Yara Hydro+Calcinit hiukan vajaassa ämpärissä (ehkä 8 litraa).  pH Down luultavasti EC:tä nostaa, pitää vielä tarkistaa tämä.     Toi lannoitemitta on 15ml.    pH Down on General Hydroponics Dry pH DOWN (in powder form)


Mä en ole koskaan antanut vesiviljelyssäkään yli 2.1 EC'tä. Toki varsinkin passiivihydroissa on saattanut pikkuhiljaa väkevöityä nesteet ~4 kieppeille. Chinenseillä ei tunnu missään, mutta muilla alkaa kyllä jo siinä näkyä oireilua ...
Tietysti jos kosteaan multaan liruttaa teelusikallisen sitä EC5 -litkua, niin tasaantuuhan se. En oo multaa käyttänyt vuosiin itse, vaan kookosta tai jotain hydro-systeemejä. Niillä helpoin tapa on yleensä vaan vaihtaa kokonaan vedet ja ruukuissa (kookoksella) huuhtoa kunnolla läpi juuri sopivalla litkulla, kun ei tarvitse pelätä liikakastelua ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Mi6

Bubblerissa oleviin chilin taimiin iski juurimätä tai niin ainakin luulen ja sen hoitoon kävin hakemassa OxyPlussaa eli pitäisi ilmeisesti olla pelkkää vetyperoksidia(12%).

Kuitenkin kun ohjeen mukaan lisää ainetta(7,5m/10l) pudottaa ph:ta ja nostaa ec:tä. Pelkkään veteenkin koitin lisätä. Veden PH n.8 ja ec 0,14. Oxyplussan jälkeen veden PH n.3 ja ec 0,6. Luulin ainakin ennen ettei vetyperoksidin pitäisi vaikuttaa noihin. Mikäköhän mahtaa olla vikana?

sorrii

helmikuu 06, 2018, 21:24:19 ip #10378 Viimeisin muokkaus: helmikuu 06, 2018, 21:27:57 ip käyttäjältä sorrii
Tuliko oikea pullo  8) ... jos vaikka vaihtui se kossupullo ja tämä ..  ;) .. ((en muuten tiedä mitä Kossukaan vaikuttaisi))

Mä olen käyttänyt Liquid Oxygenia ja OxyPlus H2O2 aika monta vuotta, enkä ikinä ole havainnut että vaikuttaisi kumpaankaan! Olikohan se 0,75 millilitraa vai desilitraa ... ?? ..

Kokeilepa uudelleen mitata joku litku ennen - jälkeen oxyplussan. Ei mulla ainakaan vaikuta mitään!

PS. Voisihan se olla virheellinen pullo!? Mulla on ollut saman firman Silicon+ joka nostaa peehoota ja kait EC'täkin ... Ph nousee sillä ~1.0 yksikköä 1ml/l annoksella.
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Vuorikaskas

helmikuu 06, 2018, 21:45:17 ip #10379 Viimeisin muokkaus: helmikuu 06, 2018, 22:02:02 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Seuraapa mitä pH:lle on tapahtunut muutaman tunnin kuluttua ja seuraavaksi päiväksi.   

Jossain sanottiin että se vetyperoksidi voi vaikuttaa happamuuteen kyllä.  "Also bear in mind that it will affect the ph of your solution."   Oxyplus pH low -haku.(Siinähän lie aika monta vaihtoehtoa, minkä aineitten kanssa reaktioita tapahtuu kun se  lisätään.  Emäksisessä taas omat juttunsa.   ed. Eikun pistetään tää viimeinen sulkuihin.  En ole kemian haka varsinkaan tässä kohtaa.  Mahdolliset hapetus- ja pelkistysreaktiot?  https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_peroxide   )