syyskuu 16, 2019, 23:13:56 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Kotitekoinen Vanilja-chili jäätelö

Aloittaja furcalor, helmikuu 04, 2010, 19:49:16 ip

« edellinen - seuraava »

furcalor

helmikuu 04, 2010, 19:49:16 ip Viimeisin muokkaus: helmikuu 05, 2010, 12:16:17 ip käyttäjältä furcalor
Näin kylmän kauden kunniaksi on aina hyvä syödä vähän kylmää jäätelöä. Haulla katselin mutta aikaisemmat jäätelö viritykset näyttivät kaikki käyttävän valmista jäätelöä tekoon. Niin tässäpä olisi miten tehdä jäätelöä kotioloissa. Olettaen että olet perus chilin kasvattaja jolla on homma lähtenyt hanskasta ja hanskatkin on jo hukassa, ei hätää. Jos yksi kattila löytyy ja jonkinlainen kulho jossa aineksia sekoitella tämä onnistuu... niin ja tietenkin pakastin (ainakin kesällä). Ja tässä kohtaa huomautuksena että tähän menee noin 2-4 tuntia riippuen koosta ja siitä kuinka pehmeäksi sen haluaa. Että viimetinkaan kynttilä illalliselle tätä ei ehdi tehdä.

Tässä nyt ois ohjeet joidenka pitäisi olla jopa opiskelija ystävälliset ;)

Tarvikkeet:
Kattila
Sekoitus kulho
Jokin rasia vaikka vanha muovinen jäätelörasia jossa jäädyttää jäätelö.

Ja ainekset kahdelle:
2-3dl maito (riippuen kuinka kermaisaa haluaa, eli enemmän maitoa ja vähemmän kermaa jos ei halua voimakasta kerman makua)
4-5dl kuohukermaa (riippuen kuinka kermaisaa haluaa)
n. 1dl sokeria
hyppysellinen suolaa
5 munan keltuaista
Vaniljatanko. (voi käyttää myös vanilja uutetta jos ei oikeaa vaniljaa löydy)
Oma valintainen chilijauhe.


Ja aloitetaan:
Aluksi laita maito, sokeri ja suola siihen ainoaan kattilaan jossa ei ruukkujen puutteesta chili kasva ja se lämpiämään pienellä teholla. (Teflon pinnoitettu olisi hyvä kun maitoa lämmitellään). Muista myös seurata ja välillä sekoitella tehdessäsi seuraavia vaiheita että ei pala pohjaan. Maitoa ei vielä ole tarkoitus muuta kuin saada hieman lämpiämään.


vatkaa munan keltuaiset vaahdoksi jossain kupissa.


Halkaise vanilja tanko, ja raavi siemet sen sisältä kattilaan.


Ja vaniljatanko sinne perään myös makua antamaan.


Maidon lämmettyä, kaada se hitaasti välillä sekoittaen vaahdotettujen munien sekaan.


Kaadetaan sekoitus takaisin kattilaan, huuhdellaan sekoitus astia ja kaadetaan kerma sinne (kermaa ei siis vatkata vaahdoksi.) Ja nyt tulee se hankalin osa. Lämpöä vähän lisää hellan levylle ja sekoitetaan koko ajan, niin kauan että kastike saostuu. Se sitten tapahtuu melko nopeaa kunhan ensiksi lämpenee että heti kun ensimmäinen köntti tulee tai tuntuu siltä että on tarpeeksi sakeaa (sellaista vanukas maista) niin kattila pois levyltä ja sekoitetaan vielä hetken aikaa.

Kaadetaan kastike kattilasta kerman sekaan ja poimitaan hetkeksi vaniljatangot pois ja huuhdellaan ne vedellä. Lisätään chilijauhe oman maun mukaan. Ja kevyesti sekoitetaan ainekset sekaisit.


Kaadetaan seos rasiaa jossa se on tarkoitus laittaa jääkaappiin ja pistetään hetkeksi kylmään veteen jäähtymään. (tässä vaiheessa voi vielä laittaa vanilja tangon takaisin antamaan hieman lisämakua. Kun jäätelö, kait sitä jo voi jäätelöksi sanoa, on jäähtynyt pistetään se pakastimeen.


Noin 30-45 minuutin päästä otetaan jäätelö ensimmäisen kerran pois jääkaapista kun reunat ovat alkaneet jäätyä. Ja sekoitetaan kokonaan, eli kaavitaan ne reunat. Tarkoituksena on rikkoa jääkiteet jotta jäätelöstä tulisi pehmeää. (Tähän käy melkein mikä tahansa, sauvasekoittimella saa helposti tasaisen pehmeäksi, mutta pelkällä haarukallakin onnistuu).


Sekoitusta sitten toistetaan noin puolentunnin välein, niin kauan kunnes itsestä tuntuu siltä että hyvä on. Yleensä noin 3-4 kertaa omalla kohdalla.

Ja valmista, vähän niin kuin mämmin kohdalla, ei se näkö vaan maku. Tietenkin tuosta saa nättejä palloja yms tehtyä jos jaksaa ;)
Jäätelö tietenkin on parhaimmillaan melko pian syötynä, ja varsin oiva jälkiruoka. Ja tuo perus resepti toimii myös muilla aineksilla kuin vanilja ja chili. Suklaa on hyvä esimerkiksi lisätä ensimmäisen jäädytys kerran jälkeen siten että sulattaa sen ja valuttaa ohuita noroja jäätelön päälle. Sekoittaessa saa siitten sen murkautumaan ja jäätelöön jää mukavia pieniä suklaa paloja :)

arse

Kiitokset hyvistä ohjeista, testiin menee. Joskus on tullut koitettua jäätelöntekoa, mutta aina siitä on semmoista jäähileistä tullut, tarttis varmaan useammin malttaa käännellä maistamatta :)
Elämässä on tärkeintä puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää.

furcalor

Juu tuossa on se että mitä enemmän sitä jaksaa sekoitella kun on jäätymässä niin sen pehmeämpää siitä tulee :)

teemu

Joo tätähän täytyy ilman muuta kokeilla. Ja niinku ylhäällä jo mainittiin niin koittaa olla maistelematta että jää jotain syötävääkin.

Tälle reseptille sopis saletisti erittäin hyvin viime kesänä tehty caribbean haba- ja mansikkahillo.

chilimieli

Kiitokset tästä! Menee kokeiluun pikimmiten! :P

ddog

Tämä varmaan toimii ihan tällaisenaan jäätelökoneessa tää ohje, täytyy kyllä testata :) Tekee vaan mieli lyödä päätä seinään kun en täältä hoksannut katsoa tänään kun jäätelöä tein, oli se persikkakin kyllä hyvää.

furcalor

Juu tuon pitäis toimia ihan jäätelökoneella, jää vain tuo pakastus ja sekoitus pois :)

MikaK

Itsetekoista sitruunasorbettia tuli pari vuotta sitten tehtyä ja toimii yllättävän hyvin tuo omatekoisuuskin ilman jäätelökonetta. Täytyykin varmaan joku päivä kokeilla kermajäätelöä.

Rundari

Itse korvasin vaniljan turkinpippurirouheella. nakkasin maidon sekaan vähän ennenkuin kaadoin litkun keltuaisten päälle. Ja hyvää pakkaa tuleen ko ite tekee  ;)