elokuu 10, 2020, 22:00:16 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Huru-ukon horinat

Aloittaja Huru-ukko, lokakuu 03, 2011, 23:11:23 ip

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko

Ärmph....odottelu syö miestä  >:(. Muutamassa siemenessä on kuitenkin pieni idun alku näkyvissä  :).
Viikonloppu meni murun mökillä talkoissa, ja kun tänään aamulla krapasin auton laseja jäästä, niin tuli mieleen ne Hunarian Hot Waxit kasvarissa....Onneksi oli halla säästänyt ne ja jopa pihalla kasvavat joriinitkin oli vihreät...
Auttaako idätyksessä tosiaan vetyperoksidi, kuten luin jossain päiväkirjassa väitettävän ?. Jos auttaa, niin mistähän se johtuu....
Toisena kysymyksenä tuolla oli levä-ongelmia villalla idättäessä, niin tuleeko niitä vain villan kanssa?. Aiemmat idättelyt mullassa sekä ne muutamat chilit, sekä tomaatit ja paprikat eivät tuota probleemaa ainakaan mulle aiheuttaneet.

exa

Ilmeisesti vetyperoksidia käytetään bakteerien eliminoimiseen, en kyllä uskaltaisi siemenen lähelle moista tököttiä ujuttaa. Tai laittavathan ne sitä hiuksiinsakin jotkut  ::)

Itsekin olen ensi kaudelle idättämässä villassa, josta siirto multaan. Mahdollisista leväongelmista haluaisin itsekin tietää lisää!

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Mr_Green_

Juu en minä ainakaan ole kuullut, että vetyperoksidia idättämiseen käytettäisiin. Itämiseen taas vaikuttaa lämpö.. ja toki kosteus. 25-30 asteen lämpötila ja tasainen kosteus on avain onneen! :P Levästä ei juuri muita kokemuksia ole, kuin yhden chilin "ruukun" kanssa.. eli kyseessä lasinen läpinäkyvä astia. Siellä kun on kosteutta ja aurinko paistelee astiaan, muodostuu levää. Ja kyllähän se kivivillaankin tulee jos se on valoisassa paikassa ja vesi ei kierrä, vaan sama vesi seisoo.

Huru-ukko

                                          http://www.puutarhurinverstas.com/uploads/media/Liquid_Oxygen_Kayttoohje.txt

En etsinyt sen enempää kuka tuon väitteen esitti, mutta Googletin asian ja ainakin tuolla näytti olevan jotain tietoa.

Siementen idätys:
-Annostus: 2 ml / 1 l lämmintä vettä
-Sekoita liuos kunnolla.
-Liota siemeniä nesteessä 24 h. Tämän jälkeen idätä siemenet tavalliseen tapaan


Eli nyt on kuultu  ;).

Tosin en ole tehnyt niin, mutta tiputin 3% litkua 2-3 pisaraa 1l vettä. Taitaa olla sama onko sitä siellä sen verran vai ei. Tuskin haittaakaan on.

exa

lokakuu 10, 2011, 20:34:41 ip #24 Viimeisin muokkaus: lokakuu 13, 2011, 12:53:18 ip käyttäjältä exa
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - lokakuu 10, 2011, 19:28:02 ip
                                          http://www.puutarhurinverstas.com/uploads/media/Liquid_Oxygen_Kayttoohje.txt

Siementen idätys:
-Annostus: 2 ml / 1 l lämmintä vettä
-Sekoita liuos kunnolla.
-Liota siemeniä nesteessä 24 h. Tämän jälkeen idätä siemenet tavalliseen tapaanTuon funktio siis happipitoisuuden lisääminen (?). Aikas jännä, tostahan saisi aivan loistavan testin aikaseks kun vaan ois viitseliäisyyttä ja monen lajin siemeniä ylimääräisiä. Mistäs muuten hankit tota litkua?

Jollain teollisuuden käyttämällä vetyperoksidilla vois desinfioida idätysalustat, mutta että siementen liottaminen siellä.  :o

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Huru-ukko

lokakuu 10, 2011, 21:21:21 ip #25 Viimeisin muokkaus: lokakuu 11, 2011, 00:10:21 ap käyttäjältä Huru-ukko
Apteekista kävin ostamassa ihan tavallista vetyperoksidia, vahvuus 3%.
               http://herbert.fi/liquid-oxygen-250ml-grow-technology-p-297.php   Tuolta löytyy ainakin samaa tavaraa. Kumma että puutarhurin verstas antaa käyttöohjeen, mutta kun ajattelin tilata nimenomaan sitä, niin tuotetta ei löytynyt edes haulla, olisko loppunut.

-V-

Vetyperoksidista ei tosiaan tuntuisi olevan mitään haittaa siemenille (näkyi niissä itua/juurta tai ei). Hankalampien idätettävien siementen esikäsittelystä ei ole kokemuksia, mutta talouspaperilla idätellessä on monta kertaa tullut hoidettua homeongelmia tuolla. Muutaman viikon odottelun jälkeen saattaa hyvinkin paperille ilmestyä jotain ei-toivottua, josta pääsee kätevästi eroon laimealla vetyperoksidiliuoksella (itsellä pitoisuus on ollut alle prosentin, tarkkuutena liraus ysivolttista peroksidia/loraus vettä). Tarkemmat suositukset pitoisuuksille löytyvät varmaan tuolta Liquid Oxygenin ohjeista.

Tehoaa myös bakteeriperäisiin ongelmiin, kerran idätin Serlan keltaisen vessapaperin päällä, ja jo seuraavana päivänä systeemi haisi paskalle (kyllä, vessapaperi oli käyttämätöntä ;D). Peroksidit niskaan ja pari viikkoa meni ongelmitta. Tästä viisastuneena olen kuitenkin jatkossa käyttänyt ainoastaan valkaistua talouspaperia, ilmeisesti valkaisusta jää jotain tässä mielessä hyödyllistä jämää paperiin.

Huru-ukko

Jahas....Tänään tuli viimeisin tilaus chilinsiemeniä postlootaan. Olo on kuin lapsella jouluna että mitä hyvää sieltä tuli ja samalla pääsee hypistelemään pusseja.
Tilaus oli jo kolmas, ja nyt on kaupanpäälle tulleena 2 pussia Bird's Eye Baby ylimääräisenä. Eka tilaus käsitti jo tuon lajin ja ovat jo itämässä. No tuleehan niitä uusiakin vuosia.
Ylläripussissa on ainakin yksi rocoto, (eikös niiden siemenet ole tummia ?), se joutuu idätykseen marraskuussa. kuten myös Red Peruvian Rocoto.
Nyt enemmän lukeneena täytyy myöntää, että tein pienen virheen laittaessani noita annuumeja itämään liian (?) paljon tähän aikaan vuodesta. Tosin silloin kajasteli mielessä ISOT puskat Aji Cristallia, johon ihastuin ostettuani purkin Kivikylän palvaamosta. Aji Cristallijen annankin kasvaa ja katson, paljonko se antaa satoa. Tai ei anna....Ärmph...
Kivikylän palvaamossa oli myytävänä luomuchilejä Rikantilassa kasvatettuja. 18 euroa kilo sikinsokin lajit lihalaatikossa. Oli pakko ostaa niitä eilen jotta pääsi maistamaan ihan oikeita chilejä. Tunnistin lajeista suoraan ainoastaan muutaman Nagan sekä Starfishin. Taisi siellä olla yksi Hunarian Hot Waxikin. Loput 99% oli todennäköisesti Fire Flamea, ainakin ulkonäkö oli samanlainen kun vertasin Fataliin kuvastoon.
Tulitikkuja oli myös myynnissä. Minulle vahvuus oli vielä siedettävä, ja ainakin suuta poltteli kivasti. Saunaillan aikana niitä tuli maisteltua sekä chilejä myös. Karhuakin. Tänään vitutti kun muijan mökillä on ulkohuussi juosta siellä parin tunnin välein...
Fataliin chilijauhetta on myös Kivikylän palvaamolla myynnissä, sekä jotain säilykkeitä chilistä.

Huru-ukko

lokakuu 13, 2011, 10:54:37 ap #28 Viimeisin muokkaus: joulukuu 13, 2014, 10:44:39 ap käyttäjältä Huru-ukko
Njoo.....Eli aina oppii uutta. Eli idätyslautassa ei kannata käyttää superlonia lauttamateriaalina. Katselin niitä siemeniä ja kun näin muutaman jo itäneen ja lykänneeen pätkän juurta, niin kokeeksi nostin yhtä ylöspäin. Superlonihan on huokoinen ja juuri oli kasvanut sisällepäin jo pari senttiä. Kun olisi mennyt muutama päivä lisää odotellessa, niin juuret olisi jääneet jumiin sisälle. Eli taimiruukut ja taimimultaa niihin ja siirtämään siemenet "turvaan".
Yhdestä juuri katkesi noin pari senttiä pois mutta sentin verran vielä jäi, joten eiköhän se selvinne. Yhtään vartta ja sirkkalehteä ei vielä näkynyt.

Eli tässä on idätykset tällä hetkellä, samat vanhat, uusia ei ole vielä laitettu. Paikka on tietokoneen pöytä ja tulostimen takana.
Karhu-ESL:eihin tuli viritettyä kiireellä kyhätyt jalat, santapaperia olisi voinut toki käyttää enemmänkin. Materiaali on lämpökäsitelty leppä, hukkapalasia saunan laude projektista. Jalan varsi on taas Pielavetistä kuusta, tukikepiksi kasveille alun perin tarkoitettu.

Whili

Todella rispektit lamput.
Ja musiikkipuolikin näkyy olevan taimilla kunnossa  ;D

exa


Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Huru-ukko

Eilen alkoi ensimmäisiä sirkkalehtiä ilmestymään. Habaoja 2, Bird's Eye Babyja kaikki 3, Aji Cristalleja 2, Bolivian Rainbow 2, ja Cayennejä 2. Kuva mukaan todisteena. Vettä meni alustalla runsaasti...
   
Esteettisyys on poissa valokuvan asettelussa   ;).

Vate

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - lokakuu 09, 2011, 19:26:46 ip
Ärmph....odottelu syö miestä  >:(.


ÄLÄ LUOVUTA!  Kyllä se siitä, sulla näyttää tulleenkin sirkkoja muutenkin...

Huru-ukko

Hmmm... Ei luovuteta, iso osa siemenistä on noussut sirkkalehtivaiheeseen. Siirsin myös taimet ikkunan eteen kasvatustelineeseen, jonka esteettisyys ei jätä ketään kylmäksi.
Ikkuna on etelään päin ja kumma kyllä aurinkokin paistaa siihen aina joskus.
Eli taimet on muutaman viikon tässä kunnes siirretään saunan eteiseen.


Tämä viritys tuli tehtyä tänä keväänä kun kasvatin tomaatin, paprikan ja chilien (2 lajia) taimia. Hungarian Hot Waxit on vieläkin kasvihuoneessa kypsyttelemässä podejaan.


Ensi viikko menee mehtuussa ja muikunpyynnissä oekeitten ihmisten maassa. Äm saa vastuullisen tehtävän huolehtia chileistä. Jotenkin on sellainen paha aavistus....höhö

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - lokakuu 20, 2011, 13:51:49 ip... kasvatustelineeseen, jonka esteettisyys ei jätä ketään kylmäksi.


Hieno rakennelma, mutta noissahan aivan paistaa suunnitteluvirhe.  ::)
Leikkasit liikaa tölkistä pois. Eihän sitä valoa tarvita kuin taimille, ei sen kai ihmisten silmille tarvitse yltää?

Lisää tyhjentelemään vain.
Vaikka voisihan noitakin vain pyöräyttää vähän ikkunaan päin.

Huru-ukko

Olet vaari oikeassa, seuraava prototyyppi halkaistaan pituus suunnassa vain kerran ja tölkin pohja leikataan päädystä ja avatuvalta puolelta vaippaa noin 150 asteen verran kehästä pois.
Hörppypuolelta joutuu vaippaa halkaisemaan saman verran. Silloin siihen pitäisi jäädä tarpeelliset siivekkeet häikimisen estämiseksi.
Hyvänä puolena voinee pitää että materiaalia on helposti saatavilla  ::).

Chilivaari

Jos nyt ryhdyt uusia lamppuja vielä tyhjentelemään, vihjaisenpa seuraavankin parannusehdotuksen:

Jos käyttää B-luokan lamppuja, niiden jäähdytys pidentää käyttöikää aivan oleellisesti. Niinpä olen aivan kantaosan päähän tehnyt muutaman peukalonpään kokoisen tuuletusreiän. Ei sieltä paljon valoa karkaa, mutta lämmöt laskevat huomattavasti.

Huru-ukko

Mistä ESL:eissä tietää että ne on B-luokkaa, ei kannassa ainakaan mitään lukenut. Ja lisäksi ne on "viileitä", eli hiukan kättä lämpimämpiä :).

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - lokakuu 20, 2011, 16:56:15 ip
Mistä ESL:eissä tietää että ne on B-luokkaa, ...

Ei sitä tiedäkään ennen kuin niitä alkaa poksahtelemaan.
Halpa hinta ja ilman merkkiä tai joku kiinalainen merkki viittaavat siihen suuntaan.
Valaisimesi onkin nyt avoin ja tuuletusta tapahtuu, mutta jos teet suljetumman, lämpö kerääntyy sinne kuuppaan.

Huru-ukko

Jahas, merkki on Unison, maksoivat niin että pahaa teki. Hintaan varmaan vaikutti se että ostin "oikeasta" sähköliikkeestä  ::).
Tietysti se ole mikään tae, mutta näkeepähän sen sitten....