syyskuu 19, 2019, 23:52:31 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chilikastike

Aloittaja -V-, syyskuu 27, 2011, 00:37:24 ap

« edellinen - seuraava »

Jame

Lainaus käyttäjältä: Trioniska - elokuu 29, 2016, 07:47:21 ap
Mieluummin vaikka Ikeasta pyörähtää noita hakemassa jos lahjaksi ;)


Onhan noi toki siistejä mutta onnistuuko noissa umpioiminen? Itse ainakin olen tehnyt mm. kalasäilykkeitä niin, että kypsennän niitä uunissa säilyketölkeissä kansi tiukasti kiinni monta tuntia 125 asteessa. Liemi kiehuu ja paine puskee ilman (hapen) pois purkista kannen välistä. Jäähtyessään vetää "vakuumille". Chilisäilykkeissä voi tuon uunituksen/keittämisen jättää väliin kun käyttää etikkaa jamahdollisesti myös Atamonia.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

Trioniska

Lainaus käyttäjältä: Jame - elokuu 29, 2016, 20:16:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Trioniska - elokuu 29, 2016, 07:47:21 ap
Mieluummin vaikka Ikeasta pyörähtää noita hakemassa jos lahjaksi ;)


Onhan noi toki siistejä mutta onnistuuko noissa umpioiminen? Itse ainakin olen tehnyt mm. kalasäilykkeitä niin, että kypsennän niitä uunissa säilyketölkeissä kansi tiukasti kiinni monta tuntia 125 asteessa. Liemi kiehuu ja paine puskee ilman (hapen) pois purkista kannen välistä. Jäähtyessään vetää "vakuumille". Chilisäilykkeissä voi tuon uunituksen/keittämisen jättää väliin kun käyttää etikkaa jamahdollisesti myös Atamonia.


Luonnonkumia tuo tiiviste niin ei ainakaan uunitus ole mahdollinen tuolle tiivisteelle.
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

terppana

Ootteko kokeillut tuohon desinfiointiin Star san:ia? Kyseistä tuotetta käytetään esim. pullojen desinfioinnissa ennen (oluen)pullotusta. Käytetään ihan ympäri maailmaa ja myös ammattilaiset käyttäääpi. Etuhan tässä tuotteessa on se, ettei sitä tarvitse huuhdella (ja on elintarvikekelpoinen) kun sekoitussuhde on oikein.

Ihan vain tulevaisuutta varten kun itsellä tuota tököttiä on puolisen litraa tuolla kaapissa  ::)

miiksuli

Lainaus käyttäjältä: terppana - syyskuu 19, 2017, 08:04:25 ap
Ootteko kokeillut tuohon desinfiointiin Star san:ia? Kyseistä tuotetta käytetään esim. pullojen desinfioinnissa ennen (oluen)pullotusta. Käytetään ihan ympäri maailmaa ja myös ammattilaiset käyttäääpi. Etuhan tässä tuotteessa on se, ettei sitä tarvitse huuhdella (ja on elintarvikekelpoinen) kun sekoitussuhde on oikein.

Ihan vain tulevaisuutta varten kun itsellä tuota tököttiä on puolisen litraa tuolla kaapissa  ::)

Toimii :) Itse kun teen myös oluttakin niin aivan mainio purkkien desifiointiin. Suihkutat valmista seosta ja annat hetken vaikuttaa, valutat suurimmat pois ja täytä. Isompien määrien desifointiin voi käyttää ihan upotusta nesteeseen ja täyttää. En edes nykyään edes harkitse mitään uunitusta tai muutakaan kun niin helppoa, nopeaa ja kestävä ratkaisu.

PekkaT

Habanerokastikkeen teen niin että pienin ensin chilejä jonkin verran ja sitten lisään nämä kulhoon suolan ja väkiviinaetikan kanssa. Sitten sauvasekoittimella juoksevaksi. Hyvin on säilynyt jääkaapissa kuukausia pilaantumatta.

Tässä olellista on se että suolaa ja etikkaa voi laittaa ihan reilusti koska kukaan normaali ei tätä vahvaa kastiketta voi teelusikkaa enempää mihinkään laittaa. Elikkä miedoille chileille tämä ohje ei oikein käy. Tabasco kastike mm. tehdään näillä samoilla mausteilla, siis suolalla ja etikalla.

Vuorikaskas

huhtikuu 25, 2018, 20:53:48 ip #25 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 25, 2018, 22:25:50 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: PekkaT - huhtikuu 25, 2018, 16:59:11 ip
Tabasco kastike mm. tehdään näillä samoilla mausteilla, siis suolalla ja etikalla.


Hapatettua Tabasco ainakin ensiksi on tai on ollut alunperin.   ed.  joo viinietikka näkyy aineksena. http://www.tabasco.fi/tabasco-kastike/

Kyllä se hapatetaan: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tabasco_(mauste)  Ja vielä lopuksi on laitettu: "Tabasco valmistetaan yhä samalla menetelmällä."

Tommy66

Loppukesän ensimmäisiä testejä chilikastikkeeksi: erilaisia chilejä, pääasiassa lemon habanero n. 200g, 2 dl omenaviinietikkaa, maun mukaan valkosipulia (4- 8 kp)l, itse kasvatettuja tomaatteja maun mukaan( 1-2 kpl), hunajaa reilusti, suolaa, oman pihan omena; Kaikki pilkottuna, otin pois chilin siemenet, keitin 10-15 min kattilassa ( hyvää mangomehua/ muuta mehua kannattaa/voi lisätä) ja tehosekoittimella soosiksi:

Tuli aivan mieletön maku ja koostumus!

Ja kannattaa tosiaan hoidella pilkkominen ja siementen poisto ilman käsineitä, niin saa mukavat 12 tunnin poltteet käsiin!!
Sekunti on 9 192 631 770 kertaa sellaisen säteilyn jaksonaika, joka vastaa cesium-133-atomin siirtymää perustilan ylihienorakenteen kahden energiatason välillä.

PekkaT

syyskuu 30, 2018, 13:39:24 ip #27 Viimeisin muokkaus: syyskuu 30, 2018, 13:44:49 ip käyttäjältä PekkaT

Tabascoa ei kannata alkaa tekemään ellei ole tyhjää viskitynnyriä mihin laittaa happanemaan  seoksensa. Mielenkiinnosta otin selvää tuon Tabascokastikkeen alkuseoksen mitä sisältää. Yhteen gallonaan (3,79 litraa) laitetaan kahvikupillinen suolaa (1,5 dl) tästä tulisi suolaisuudeltaan noin 4% seos. Sopii aika hyvin yhteen esim. hapatettujen suolakurkkujen kanssa, jonka suolapitoisuus hapatusprosessin alussa on reseptien mukaan 3-5%.

Lisäksi selvisi se että Tabascokastikkeesta tehdään tasalaatuista tuolla valkoviinietikkalisäyksellä. Myös juoksevuus mittaillaan samaksi.

Itse en ole vielä chilejä alkanut hapattamaan koska en halua ottaa riskiä pilalle menosta. Ehkä ensi syksyyn mennessä saisin laitteet sille tasolle että uskaltaisi yrittää.Tosin en näe mitä etua on vahvojen chilien hapattamisessa, mietoja voisi kokeilla.

Tämän vuoden satoa:

Säilöin puhtaaseen sokeriliemeen "Habanero-lemon" kasvatukset. Huomasin että oli hyvää omenasosen kanssa ja siksi ajattelin että toimisi makeana. Soseutettu seos kuumaksi sokerin kanssa ja sokeria aika lailla ja atamonia ja kuumina lasipurkkeihin. Niin juoksevaa että saattoi suoraan kannun nokasta annostella pienimpiin purkkeihin mitä löysin, ilman mitään suppiloita.

Loput habanerot säilön (kuivaamisen ja pakastamisen lisäksi)  tomaattisoseen ohjeella jossa mitat 1,5 kg tomaattia, 0,5dl etikkaa 1dl sokeria 0,25dl suolaa. Seos kuumennetaan ja purkit/kannet desinfioidaan (liotus 1vrk ja tunnin uunissa 100c astetta oltuaan suoraan säilontään ja kannet vesihauteesta liedeltä), ja atamonia pakkauksen osoittama määrä. Kaikki ei halua chiliä syödä joten en säilö mitään valmiita tomaatti/chiliseoksia.

Säilöminen ei ole mitään rakettitiedettä. Vaatii malttia ja huolelisuutta, ei juuri voi tehdä minkään muun lomassa, vaan vaatii huomionsa. Etukäteen kaikki valmiiksi, tiskit tiskattu edestä pois ja kaikki valmiina, ja muistaa vielä sitten sen atamoninkin viimeksi lisätä.

Tuosta omenasoseesta vielä että syysomenasta tehty sose toimii hyvin jollain lemonchilillä. Ei tarvitse juuri sokeriakaan laittaa.