heinäkuu 05, 2020, 06:48:27 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chilin kuivatus

Aloittaja Euro, helmikuu 06, 2005, 04:04:02 ap

« edellinen - seuraava »

bassino

Ainakin yrttien kuivaamisen näytetään silicaa käytettävän, joten miksei sitten kosteudenpoistoon chilituotteissakin. Aine sinänsä näyttäisi olevan myrkytöntä, mutta joihinkin silica-pakkauksiin on lisätty kosteuteen reagoivia väriaineita kosteusindikaattoreiksi ja nämä voivat olla haitallisia. Itse laitan aina kuivattujen chilien joukkoon hiukan riisinjyviä, jotka toimivat myös absorbentteinä.

http://www.google.fi/search?hl=fi&q=drying+herbs+silica&btnG=Google-haku&meta=
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

rosvoroope

Itse olen chilini kuivannut ihan uunin ritilällä.
Alle 50 astetta n:12h hoitaa homman ja aromit säilyy varmasti.

Pitääpä joskus koittaa kuivata savustettuja isoja paprikoita,perattuja tomaatteja  ja vaikkapa haboja.Tehdä niistä rouhetta 8)
Kahta en vaihda : Chiliä ja Moottoripyöriä

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "Anonymous"Juu tässä juur virittelen yläkerran vessaa (on käyttämätön nii miks en sit siellä kasvattas) laitoin pakkasvahdin päälle ja katon kuin lämpimäks sen kopin saa sillä ja tietty jos ja kun alan sinne jotai lamppuja virittää nii sehän sit lämmittää viä osaltaan mut nyt täytyy mennä seurailee tilannetta ja viritteleen sinne jonkun näköiset kannattimet lampulle


Vessanpöntöstähän väsäät tietysti hydron.

Ravinteet lisätään luonnollisilla keinoilla(lue: kuseksimalla). Virtsahan sisältää typpeä.
Joo.

Horst

Pilkoin tossa parikyt habaa ja pistin uuniin kuivumaan. Arvatkaa kaivoinko nenää? Olotila nenässä on nyt suht legendaarinen. Kumihanskoja ei tueta, oon luomukuivattaja.

Jupe56

Muutakun saunaan ja kaiva nenää ja samalla rapsuttelet vähän kasseja niin siitähän se riemu syntyy  :lol:
Jos haluat olla yhden päivän onnellinen, ota humala.
Jos kolme päivää, mene naimisiin.
Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se.
Jos haluat olla ikuisesti onnellinen ryhdy puutarhuriksi.
Ps. Pahin asia on se että siihen VOI jäädä koukkuun.

Horst

On sitä joskus joutunut ottamaan kylmän "nivussuihkun" :D

Sauli Särkkä

Jugurtti toimii vehkeilläkin viilentävästi. Monella tavalla.

Nimim. kerta riitti, nyt ei räplätä värkkäämisen jälkeen.-Sale
Sauli Särkkä

#002

Amd

"sadon säilöntä ja KÄSITTELY"

8)

nooh, onhan tuo itsekin koettu, eikä se herkkua ole. pari päivää sitten Paikallislehdessä oli viivi ja wagnerin chiliaiheinen strippi, joka komeilee nyt jääkaapin ovessa. harmikseni en sitä netistä löytänyt, mutta viivi pyytää wagneria pilkkomaan chilin, ja samalla kun kieltää pyyhkimästä silmiään, ni johan se yksi niitä räplää ja sitten mennäänkin ensiapuun  :lol:

Arua

Hyvät on neuvot kuivaamiseen, itse käytän kasvituotteiden kuivaukseen sähkökäyttöistä kuivuria. Äitin omistaa hieman tuon obh nordican tyylisen, mutta isomman ja paremman, varmaan 15 vuotta vanhan superlaitteen. Pitäkää siis silmät auki kirpputoreilla!
(lihatuotteet eli maksan koiran namupaloiksi kuivaan uunissa. Jostain syystä tuo on siihen parempi ja tehokkaampi, lämpötilaa pidän n. 70 asteen tuntumassa. Ohje kuivattuun maksaan löytyy osoitteesta basenji.fi jos jotakuta kiinnostaa)

Itse en ole chilien kanssa töpeksinyt, mutta suosittelisin miehille aluksi ruokaöjlykäsittelyä genitaaleille, hetken päästä pesu mahdollisimman miedolla saippualla. Toimii myös ihan käsien pesussa. Itse teen noin kun en niin kauheasti tykkää kumihanskoista.
Voin muuten uskoa mikä riemu syntyi siitä kun tuttuni päätti chilien käsittelyn jälkeen ryhtyä rakkauden tekoihin tyttöystävänsä kanssa, ilman käsien pesua suoraan sormetukseen. Pitä siis itse vain hakata nyt päätä pöytään ettei itse koskaan, ikinä saa kokea tuollaisia ihanuuksia.


Ja siemenien säilyvyydestä:
Itse lykkäsin multaan kolmisen vuotta kaapissa lojuneet siemenet. Itivät n. 80 prosenttisesti.
Never trust a hippie


Lumipallo

Tuossa juolahti mieleen aika hyvä konsti kuivatella pieniä määriä chilejä: tietokoneen ilmanpoistoaukon lähelle. Oma koneeni puskee jatkuvasti 60-80 asteista ilmaa, joten homma toimii, eikä niiden peräänkään tarvitse katsoa.

Poppamies Tuliliemi

Lainaus käyttäjältä: "Lumipallo"Tuossa juolahti mieleen aika hyvä konsti kuivatella pieniä määriä chilejä: tietokoneen ilmanpoistoaukon lähelle. Oma koneeni puskee jatkuvasti 60-80 asteista ilmaa, joten homma toimii, eikä niiden peräänkään tarvitse katsoa.

Jeps, itsellä roikkuu langanjatkona habanerosato tietokoneen näytön ja telkkarin yläpuolella... kun on kärsivällinen jamppa niin malttaa sen pari kuukautta odotella että on rutikuivaa ennen kuin jauhamista harkitsee.

Ja ei, ei ne märkäne tai mädänny tuossa... ja toimittaavat vieläpä koristeenkin virkaa muuten tyhjällä seinällä.

Lisäys: Päälle kolmatta sataa niitä on tuossa nipussa, eli varsin komea näky (lämmittää myös mieltä siis)
"In sudore vultus tui vesceris pane"

Os2

Itse hyödynnän leivinuunin jälkilämpöjä. Kun lämpötila n~50 astetta niin chilit halkaistuna uunipellillä uuniin ja peltiä + luukkua raolleen niin että ilma kiertää.
Ei setä ole paha, setä on vaan ruma

Toivo

Mulla onnistu kokonaisena kuivaus kaikilla muilla chileillä paitsi habaneroilla, ne homehtuivat sisältä.

Poppamies Tuliliemi

Lainaus käyttäjältä: "Toivo"Mulla onnistu kokonaisena kuivaus kaikilla muilla chileillä paitsi habaneroilla, ne homehtuivat sisältä.

Ai saakeli, äläs pelottele!  :shock:

Pitänee halkasta pari noista ennen jauhamista niin välttyy ikäviltä ylläreiltä... taikka toisaalta, mitä silmä ei nää niin sydän ei sure
"In sudore vultus tui vesceris pane"

Toivo

En pelottele, ne oikeasti homehtuivat. Mutta ne mitkä puolitin ja laitoin narulle niin niistä tuli tosi hyviä.

Poppamies Tuliliemi

Joopa joo, oli kokonaisina habanerot kuivamassa, toimittivat samalla koristeen virkaa...

Tänään aloin sitten kuivattua satoa jauhamaan, pelkästään kantojen irrottelun aikana sai aivastella keuhkonsa pihalle ja tuulettaa kämppää. Sitten itse jauhatus: latasin Braunin kenties liian täyteen ---> ekan kahden sekunnin käytön aikana pöytä ja viereinen seinä oli oranssina kun jauhe karkasi saumasta. Tässä vaiheessa olin jo onneksi viritellyt t-paidan hengityssuojaimeksi, ja selvisin kroonisella yskimis/aivastelukohtauksella.

Jatkoin jauhamista pienemmissä erissä, ja sainkin jo kaksi kolmasosaa sadosta jauhettua - puolitoista purkillista jauhetta oli jo kasassa. Sitten eräs chili halkesi käsissäni ja huomasin kauhukseni, että homeessahan se oli sisäpuolelta.

Availinpa sitten jäljellä oleviakin, homeessa joka ikinen. Pettymys, turhautuminen ja ilmassa leijuva chilipöly - puhumattakaan chilipölyisestä keittiön pöydästä, lattiasta ja seinästä - pisti vihaksi.

Tarinan opetus: ne chilit on tosiaan hyvä halkaista ennen kuivausta, ja sato ehkä kannattanee tarkistaa ennen hommien aloittamista.

Helevetti.
"In sudore vultus tui vesceris pane"

Herpiili

Itse käytän nykyisin OBH Nordica hyötykasvikuivuria sadon kuivaukseen, tulosta syntyy melko nopeasti eikä makukaan kärsi.

Myöskin home yms. ongelmien takia halkaisen tai viipaloin aina suuremmat hedelmät (rocotoiden kanssa varsin tärkeää) kuivausajan lyhentämiseksi ja laadun tarkistamiseksi.

Jore

Lainaus käyttäjältä: "Lumipallo"Tuossa juolahti mieleen aika hyvä konsti kuivatella pieniä määriä chilejä: tietokoneen ilmanpoistoaukon lähelle. Oma koneeni puskee jatkuvasti 60-80 asteista ilmaa, joten homma toimii, eikä niiden peräänkään tarvitse katsoa.


On vain ihan pakko kysyä:
Onko tuo mahdollista olla nuin kuumaa?
Itellä prossan lämpötila siinä 50 nurkilla, elikkä ilman lämpötila tietenkin paljon alempi, olisko korkeintaan 40astetta

Sori, ei liity mitenkään aiheeseen...
Jalapeno = Pelaan jo

Herra 47

Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"Kuinka moni on uittanut rakastelulihastaan jugurtissa/piimässä/maidossa?

Kuinka moni teki sen ihan huvikseen? ;)

-Sale


:wink: Tiedän tunteen...  :twisted:
"mietona tunteena siittä vois vaikka pitää  :twisted:  :twisted:
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsenainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)