heinäkuu 07, 2020, 05:00:44 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chilin kuivatus

Aloittaja Euro, helmikuu 06, 2005, 04:04:02 ap

« edellinen - seuraava »

Hubert

Ei ole mitään vikaa, supertuliset käyttäytyvät juurikin noin. Itse en ole niitä pöydällä kuivannut, mutta kuivurissa niiden kanssa menee noin tupla-aika samanpaksuisiin mietoihin verrattuna.

kasvattaja

Kuivatin kasvukauden sadon taas leivinuunissa parin lämmityskerran jälkilöylyillä jauhatusta varten Laitoin pienet Duke Pequin -podit kokonaisena kuivatukseet ja morugat viilsin auki ristikkäin, tavallaan neljään osaan. Talvetuksen \ kevään kasvaneet moruga -podit kuivatin pakastusrasiassa auki viillettynä ikkunalaudalla, ilman muuta lämmitystä kuin aurinko. Kuivaa, mutta vie aikaa. Semi ohut kuorisia kumminkin 7pot ja moruga blend.

Voihan kokonaiset "ehjät" chilit ruveta pehmenemään nopeastikkin, mutta tuskin helposti pilalle asti happanevat. Toisaalta, jos olivat kasan pohjimmaisia...  ;D
Chili korvaa suolan ruuanlaitossa. Lajikepuhtaita Hainan yellow latern -siemeniä myytävänä. Ota yhteyttä kurkiasko(at)gmail.com

009

Koikeilussa joskos alipainekuivaus onnistuisi.
Purkissa pilkottu paprika ja 200 mbar alipaine.
Jostain ainakin irtoaa vesihöyryä kun purkki meni huuruun.

MissS

Pieniä määriä voi kokeilla kuivattaa mikroaaltouunissa. Kuulin tämän kuivausvinkin vasta viime syksynä ja
yrttien kuivatus onnistui paremmin kuin muilla kotikuivatusmenetelmillä (uunissa, kuuman patterin päällä...). Muuten ruohomaisen mauttomiksi menneet yrtit säilyttivät nyt makunsa ja tuoksunsa paremmin. Pitää vahtia koko ajan vieressä, sekoitella vähän väliä ja kokeilla kuivuutta.

Chileille tosin en ehtinyt kokeilemaan, kun putkiremontin vuoksi kasvatin evakkoon vai pari chiliä ja ne tuli syötyä tuoreena. Luulisi toimivan ainakin ohutseinämäisille lajikkeille.

MorugaReaper

Mikä olisi hyvä paakkuuntumisenestoaine chilijauheen irrallisena pitävää kotikäytössä? Sirotinpurkeissa paakkuuntuu helposti, eikä viitsisi aina veitsellä pehmitellä.  :-[

MorugaReaper

Löysin sopivan ja luonnollisen paakkuntumisen estoaineen, piidioksidin. On aivan luonnollinen aine eikä mikään kemiantehtaan tuote.  :right:
Täytyy testailla vielä sopiva sekoitussuhde chilijauheeseen.

Whili

Ei tarvita paakkuuntumisen estoaineita kun kuivaa chilit huolella ja säilyttää kuivassa  :D

..Joskus olen nähnyt käytettävän riisiä.

MorugaReaper

Olen kuivannut chilit Orakas-kuivurissa ja ovat kuivuneet hyvin. Säilytän kuivatut chilisuikaleet salpapusseissa ja pistän kaksi pussia päällekkäin. Jauhamisen jälkeen pistän ne maustesirottimeen ja kun sirottelee höyryäävän ruoan yllä, hieman kosteutta menee purkkiin. Kaupalliset chilijauheet eivät paakkuunnu, mutta itsejauhetut paakkuuntuvat. Sitä tarkoitin viestissäni.