helmikuu 22, 2020, 19:02:13 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chilin kuivatus

Aloittaja Euro, helmikuu 06, 2005, 04:04:02 ap

« edellinen - seuraava »

pgrt

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Lainaus käyttäjältä: "Bermann_7"... onko joku oikeasti kokeillut chilien kuivattamista esim. hehkulampun alla? Ja käykö touhuun ihan perus hehkulamppu...

Hehkulampun päällä kyllä.  :lol:
Lämpö näet nousee ylöspäin.

Nythän vihanneskuivureita saa jo muutamalla kympillä, mutta vuosikymmeniä sitten tein pienen kuivauskaapin, jossa oli 3kpl 60W lamppua alhaalla (peltisuoja yläpuolella, ettei roskia varise lamppuun) ja niiden yläpuolella 3 tasoa verkkoritilöitä, joilla sienet ja omenaviipaleet kuivuivat kivasti. Ilma pääsi alhaalta sisään ja päältä ulos ihan luonnollista kiertoa. Kokeilin joskus tuuletintakin ja se vähän nopeutti hommaa. Lämmön piti pysyä alle 50°, ettei kuivattavat kypsy ja tuossa se pysyi juuri sopivasti. Tuotteet säilyivät vuosiakin paperipusseissa.


Lämpö voi siiryä kolmella tapaa. Säteily on yksi näistä ja toimii myös alaspäin, esim ir lämmittimet. Että jos sen pellin ottais pois, kuivuis ehkä vieläkin nopeammin kun konvektio ei olisi ainut lämmön siirtymismuoto.
Experience is simply the name we give our mistakes.

Noli Me Tangere

Tuli tuossa jokusen aika sitten chiliä kuivatettua ja jauhettua sitten morttelissa. Pölyä leijaili ihan reippaasti. Sitten jauheen purkitettuani painuin suoraa päätä saunaan, kun se oli sopivasti lämmin.

Ai herrajumala mikä virhe! Aluksi se alkoi tuntua vain pienenä poltteena nenässä, mutta levisi sitten infernaalisina liekkeinä koko naaman alueelle. Kuuma sauna ja tulinen chilipöly (lajikkeesta en tiedä, joku amppelissa kasvava, pieni, ei-makea) ei olleet hyvä yhdistelmä. Silmätkin vuosi vettä niin ettei nähnyt mitään.

En tiedä onko muilla vastaavanlaisia kokemuksia...

ziisus

Tyhmä kysymys, mutta kun kuivaatte ja jauhatte chilejä jauhatteko myös siemenet mukaan vai poistatteko ne?

Hombre

Yleensä poistan kun kuivaan ja jauhan normaalisti. Savustaessa siemenet jäävät sitten jauhettaviksi, kun en niitä ole viitsinyt poistaa siitä määrästä.
Savustukseen kun menee aina ainakin 3kg yleensä enemmänkin chiliä.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

pumpkinca

Terveppä terve.Tuli ostettua obh nordican kuivuri ja laitoin heti habaneroja halkaistuna kuivumaan joista on tarkoitus tehä jauhetta.Kauankohan noita pitää tuol hurruuttaa.Noin?

saulir

Lainaus käyttäjältä: "pumpkinca"Terveppä terve.Tuli ostettua obh nordican kuivuri ja laitoin heti habaneroja halkaistuna kuivumaan joista on tarkoitus tehä jauhetta.Kauankohan noita pitää tuol hurruuttaa.Noin?


Vähintään 6h, arvelisin...parempi kuivata täysin kuivaksi kun ottaa kesken pois, jottei homehdu raukat...

Joskus menee aika pitkäänkin, puolitoista vuorokautta suurin piirtein meni viime keväällä kun kuivasin täyden kuivurillisen.

pumpkinca


Chilivaari

Se tosiaan riippuu...
Ilman kosteudesta, täytön määrästä, kuivattavasta lajikkeesta...

Eiköhän yleispätevä ohje ole, että kuivaat niin kauan, että palat rapsahtavat poikki, kun niitä vääntää.  :lol:

pumpkinca

Joo näin itekkin aattelin mutta aattelin kuitenkin kysellä varmuudeksi.=)

vesuri

Kuivausta ei kannata pilata yrittämällä kiirehtiä liikaa. Lämmöt kannattaa pitää alhaalla, 30-40 astetta on ehkä paras lämpötila. Tärkeintä on riittävä ilmanvaihto, kuivaa millä menetelmällä hyvänsä. Useissa kotikuivureissa on ongelmana lämmön nouseminen liian ylös. Liian kuumassa chilit alkavat kypsyä ja työntävät nesteet ulos, jolloin tuloksena musta korppu. Kosteuden pitäisi poistua haihtumalla, jos halutaan hyvä lopputulos.

Itselläni on ABC-merkkinen kuivuri, jossa lämmöt nousi väkisillä yli 60 asteen. Aikani tuskailin laitteen kanssa kaikenlaisten ajastinviritysten kanssa, mutta ongelmat tuli siinä, että ajastimen kanssa loppui myös puhalluskin, joka on tärkein asia kuivauksessa. Tälle kaudelle rakensin kuivuriin termostaatin, joka ohjaa laitteen lämmityselementtiä. Yhden illan vei aikaa, rahaa paloi noin pari kymppiä, hiukan pelotti ensimmäinen kytkentä sähköverkkoon, mutta homma todella kannatti. Lämpötilan saa säädettyä tarkasti ja kuivattava puhallus säilyy koko ajan päällä.

Torakka

itse olen huomannut että sauno on kova kuivaus hommiin. Kun olet saunonut annat saunan olla päällä vielä 15-30min jotta kosteus lähtee ja viet chilit sinne paitsi habat ylensä halkaisen koska ovat niin "lihavia".

pumpkinca

Noniin kuivatus onnistui ja sopiva aika halkaistuille habaneroille oli tolla Obh nordican kuivurille noi puolitoista päivää luukku auki.Mukavasti poltteli muuten tuo pöly kurkussa kahdessa eri huoneessa kun tein jauheen morttelissa.=)

saulir

Lainaus käyttäjältä: "pumpkinca"Noniin kuivatus onnistui ja sopiva aika halkaistuille habaneroille oli tolla Obh nordican kuivurille noi puolitoista päivää luukku auki.Mukavasti poltteli muuten tuo pöly kurkussa kahdessa eri huoneessa kun tein jauheen morttelissa.=)


Tuttu ilmiö ;)

BuRaX

Samaan aiheeseen liittyen, kun purkittaa kuivattua ja jauhettua nagaa, ei kannata missään nimessä puhaltaa sinne tukkiutuneeseen suppiloon.
Iski varsin rajusti, ei onneksi saunassa alkanut polte uudestaan.
Nyt osaa sitten tuotakin kamaa pelätä. :lol:
#400.

mikkojhe

Lainaus käyttäjältä: "Noli Me Tangere"Tuli tuossa jokusen aika sitten chiliä kuivatettua ja jauhettua sitten morttelissa. Pölyä leijaili ihan reippaasti. Sitten jauheen purkitettuani painuin suoraa päätä saunaan, kun se oli sopivasti lämmin.

Ai herrajumala mikä virhe! Aluksi se alkoi tuntua vain pienenä poltteena nenässä, mutta levisi sitten infernaalisina liekkeinä koko naaman alueelle. Kuuma sauna ja tulinen chilipöly (lajikkeesta en tiedä, joku amppelissa kasvava, pieni, ei-makea) ei olleet hyvä yhdistelmä. Silmätkin vuosi vettä niin ettei nähnyt mitään.

En tiedä onko muilla vastaavanlaisia kokemuksia...


Joo. Kuivattelin taannoin ylimääräisiä kaupan habaneroja uunissa ja eli leikkelin ne sopivan kokoisiksi ja poistin siemenet niin että kuivuvat nopeammin. Ilman käsineitä, tollo kun olen.
Seuraavana päivänä kävin suunnistamassa, hiki valui juostessa silmiin, joten hieraisin silmiäni oikein nautinnollisesti keskellä metsää.. :-) Näkö meni kokonaan about vartiksi ja tuska oli.. no sanotaan että melkoinen. Hetken ehdin olla jo aika huolissani, että miten selviän pois metsästä sokeana. Ei tullut mitään huippuaikoja sillä kerralla :-)

Tuosta itse aiheesta, eli kuivaamisesta vielä: Olen jonkin verran kuivaillut chilejä ja retkiruokia (jauhelihaa, hedelmiä, vihanneksia yms)  ihan tavallisessa kiertoilmauunissa. kuivattavat pilkotaan sopivan pieneksi, lämpöä 50-70 astetta, luukku raolleen ja annetaan olla uunissa kunnes ovat kuivia. Yleensä se kestää ruoasta riippuen sellaiset 8-18 tuntia. Hyvin toimii jos ei mitään järjettömiä määriä kuivaa. Uuniin mahtuu kerralla ainakin kaksi pellillistä.

Emilio

Koitin tehdä ensimmäistä kertaa chili-jauhetta ja onnistuin aika hyvin. Ensin silppusin chilit( green serenade) pieneksi silpuksi ja laitoin kiertoilmauuniin n.70 celsiukseen kuivaamaan n.1h ajan. Tämän jälkeen laitoin kuivuneen silpun pippurimyllyyn, hitaasti mutta varmasti väänsin hienoa jauhetta jossa mukavasti potkua. Eli minisilpun kuivatus sujuu tosi nopeasti vähän vahtii ettei pala, niin hyvä tulee. 8)

rasse

Leivinuunissa onnistui kuivaaminen helposti. Siivutin habanerot varmuuden vuoksi aikas pieniksi ja laitoin leivinuuniin, joka oli kaksi päivää aiemmin lämmitetty. Meillä on iso uuni, jolla lämmitetään suurta tilaa, siksi lämpöä kahdenkin päivän jälkeen löytyi tarpeeksi, jätin vielä yöksi luukun auki. Aamulla olivat rapsakoita, nyt pitää vaan  jauhaa.
Perhana kun nuo työt haittaa harrastuksia ja normaalia elämistä..

rasse

Päivänä muutamana kokeilleena voin sanoa että hyvin onnistui. Poltetta on aivan tajuttomasti! Jauhoin osan morttelissa, osan sauvasekoittimella (suojasin paperilla sekoituskulhon suun) ja jätin tuotoksen vähän al denteksi, eli ei ihan pölyä tullut.

Tulisuus on habanerolle ominainen myöhäinen, tässä kuivatussa mallissa jopa todella hidas, mutta sitä sitten on.. kiitokset Penalle.

rasse

Lisää jauhetta tuli tänään Nagasta, Jalapenoista ja Starfishistä. Kaikki onnistuivat mainiosti, Jalapenoissa tuoksu on mahtava, Nagoissa maku aluksi tosi hyvä, mutta se polte on sitten tajuton.
Ehdoton suosikki kuitenkin on  Starfish , aivan erinomainen tuoksu ja maku!

Zombie

Täytyy myöntää että sellainen kuivuri on kyllä kätevä vehje. Nätisti saa chilit kuivattua ja kaupanpäälle samaan huoneeseen mukavat chilintuoksutkin  ;D. Kyllä kiertoilmauunikin on hyvä kuivaukseen, mutta jotenki tuo kuivuri vain tuntui helpommalta ja paremmalta tavalta.