helmikuu 25, 2020, 16:32:27 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Outouksia, ongelmia ja onnistumisia - osa 3

Aloittaja PP, tammikuu 03, 2012, 16:35:15 ip

« edellinen - seuraava »

PP

Lainaus käyttäjältä: jewe - lokakuu 30, 2012, 17:59:22 ip
Komeaa katseltavaa edelleen. Taitaa olla sullekin tulossa suurin pubesato mitä olet saanut.

Oliko se nyt niin että kaikki nuo sinun rocotot ovat kypsyneet ja kerätyt vasta nyt loppusyksystä ?


On toki suurin rocotosato, kun niitä on ollut vasta kahtena kautena eikä chiliä muutenkaan kuin kolmena.

Rocotot alkoi kypsyä enemmissä määrin syyskuun alkupuolella, ja isommin olen kerännyt niitä viimeisen kuukauden aikana. Ennen syyskuun alkuaKypsyminen meni selvästi viime vuotta pitemmälle, koska a) siirsin rocotot kasvariin myöhemmin ja b) ulkolämpötila oli elo-syyskuussa viime vuotta alempi. Noin siitä huolimatta, että rocotokausi oli alussa 2-3 viikkoa viime vuotta edellä, mutta eihän tuo ole mikään ihme kun kaksi viime kesää on olleet ihan erilaiset. Nopein rocoto eli PI585273 on tuottanut kypsää elokuun puolivälistä alkaen mutta muut vasta 3-4 viikkoa myöhemmin.

PP

Viimeinen savustus käynnissä mutta pahasti kesken, kun kasvarissa on vielä satoa, joka pitäisi saada huomenna kaappiin. Bilteman kolvi kesti savustuskäyttöä kaksi kautta ennenkuin meni siihen kuntoon, että vikavirtasuoja laukesi koko ajan. Savua tulee nyt uudella kolvilla paljon paremmin. Huomenna omenasavuun menee kokeeksi myös kirjolohta.

Toisin kuin monet muut, en ole vielä juurikaan miettinyt seuraavaa kautta. Lajikemäärä vähenee hieman, mutta yritän silti ottaa mukaan paljon uusia lajikkeita. Rocotoja tulee maksimissaan 7 tai 8 kappaletta, lajikkeita 5 tai 6.

PP

Kävin keräämässä omenoita.


Manzano Rojo, 7 kpl.


Voisiko suurin olla jo jonkin sortin ennätys Suomessa?

bluesman

 Kyllä melkoisen varmasti on mitalipalliainesta. Chilivaari saattaisi tietää olisiko  hänelläkin joskus ollut tuon kokoisia.
Ei ihan usein muutamalla rocotolla ylitetä puolta kiloa.

Chilivaari

Komeita ovat.
Yli satagrammainen on iso chili.
On minulla muutama sellainen ollut ja se suurin kisachili, 23,5 cm ympärysmitaltaan painoi vielä kuukausi kypsymisensä jälkeenkin 155g. Annoin sen roikkua oksalla kisan loppuun kaiken varalta.
http://chilivaari.blogspot.fi/2010/11/rocoto-riesen-grande-viela-kerran_02.html

PP

No huh. En muistanut, että sinulla on ollut noin järkky podi. Tuo minun on vielä pikkumarja. :)


Oli taas (onneksi viimeisen kerran tälle vuodelle) ämpärillenen rocotoja niin eihän sitä voinut olla kikkailematta kameran kanssa ja tekemättä värijonoa. Ei vieläkään valaistus hyvä, mutta menköön. Kasassa on 4,5 kiloa, taas kerran eniten Peru Cuscoa, mutta Manzano Rojoakin kilo.


Yhdessä Turbo Pubessa oli tällainen ihme uloke.

Jewe tuossa haukkui loppusyksyn rocotoja mauttomiksi ja tulettomiksi. Ei nuo kesäisiä vastaa mullakaan, mutta ihan maukkaita ja riittävän tulisia.

Viikonlopun aikataulut ei antaneet myötä ajaa kasvaria alas, mutta ei siellä enää paljoa satoa ole. Lemon Dropia on jäänyt poimimatta aika paljon ja monessa kasvissa on viimeisiä podeja.


PP

Ei chilijuttuja, mutta herkkua kuitenkin. Viimeisen chilisavustuksen ohessa syntyi kylmäsavukirjolohta.


PP

Kasvien osalta kausi päättyi viikko sitten, mutta satoa on vielä käsittelemättä. Ei enää juuri kiinnostakaan käsitellä, kun chiliä on saanut vääntää muotoon ja toiseen pitkin syksyä ämpärikaupalla. Kuivumaan ne menee vaikka kuivaa chiliä on pariksi vuodeksi savulla ja ilman.


Viimeiset 2,9 kg rocotoja vajaan viikon sisällä kypsyttyään.

Yhteenveto kaudesta. Idätykset ja esikasvatus meni aikalailla putkeen ja huhtikuussa tilaa oli juuri niin vähän kuin pitikin. Kasvarissa ja ulkona meni erittäin hyvin lukuunottamatta kastelusysteemien sekoiluja ja kaikille kasvattajille samaa kylmää kesää. Olin erittäin onnekas ja yksi harvoista täällä aktiivisista kasvattajista, joilla ei ollut mitään ötökkäongelmia. Osa annuumeista ja chinenseistä ei silti taaskaan menestynyt moninaisista syistä. Kokonaisuutena satoa tuli kuitenkin niin paljon, että kasvarissa osa ehti välillä ylikypsyä ja mädäntyä oksille. Satomäärät on muiden kuin rocotojen osalta lähinnä arvauksia.

Annuumit
Poblano. Ei menestynyt bubblerissa, parisataa grammaa. Ehkä ei jatkoon.
DRH 7400. OK sato mullassa ja ebbissä, ehkä kilo. Ehdottomasti jatkoon.
Serrano. Kasvoi ja tuotti surkeasti ylikastelusta yms. johtuen. Jatkoon silti.
Bolivian Rainbow. Koristeena töissä ikkunalaudalla.
Mestnyj iz Ternovka. Hyvänmakuinen tuoreena ja täytettynä. Tuotti melko hyvin autopotissa ja ebbissä, kilo-kaksi. Jatkoon.

Baccatumit
Campane. Jokakautinen tytön ja vieraiden mieto suosikki. Määrää hyvin vaikea arvioida, mutta useampi kilo (kolme kasvia). Jatkoon.
Aji Fantasy. Hyvänmakuinen uutuus. Ebbissä ja ulkona OK sato, ehkä kilo. Ehkä jatkoon.
PI 199506 (Guyanalainen). Maukas bacca, todella runsas sato mullassa ja ebbissa, 2-4 kg. Ei jatkoon, koska ylikypsyy hyvin nopeasti.
Inca Red Drop. Satoja maukkaita podeja mullassa. Ehkä jatkoon.
Aji Cristal. Vakiokasvatti, sato 3-4 kg kahdesta kasvista.
Lemon Drop. Kasvaa kuin heinä, podeja liikaakin. Varmaan yksi ensi vuonnakin.

Chinenset
Pink Habanero. Ei oma suosikki, vaikka hyvä onkin, mutta kasvatan jatkossakin sukulaisille. Sato 0,5 kg.
Biquinho. Erittäin hyvä, persoonallinen chinense, joka oli kasvarissa ja lisäksi (edelleen) töissä ikkunalaudalla. Satoa muutama pikkupurkillinen. Jatkoon.
Cajamarca. Kasvoi vartta ja lehteä mutta sato jäi minimaaliseksi. Uusinta ensi vuonna.
Habanero orig. Surkea sato muiden varjostamana. Ei ensi vuonna.
Bonda ma Jacques. Mielenkiintoinen chinense, mutta olisi tarvinut enemmän lämpöä. Sato noin kilo kahdella kasvilla. Ehkä jatkoon.
Naga Morich. Lämpö ei riittänyt Nagallekaan. Sato surkea, mutta oma kulutuskin pientä.

Rocotot kokonaisuutena (Manzano Rojo, Manzano Yellow, Orange Rocoto, PI 585273, Rocoto Peru Cusco, PI 585267 (Turbo Pube), yhteensä 13 kasvia). Kaikki kasvoi hyvin ulkona ja sato oli järjetön, mutta kypsyi myöhään. Tänne listaamistani läjistä laskin 29 kg, mutta lisäksi on syöty ja mennyt sinne tänne punnitsematta muutama kilo, joten kokonaismäärä on reilusti yli 30 kg. Hullua, tarpeetonta, liikaa. Loistavaa chiliä kaikki, mutta joku raja siinäkin on oltava.

Seuraava kausi alkaa kahden viikon sisällä rocotojen idätyksellä. En ole miettinyt sisältöä juurikaan, mutta varsinkin rocotojen kappalemäärä tulee, kas kummaa, vähentymään.

bluesman

 Hieno yhteeveto hienosta kaudesta. Voi vaan todeta että erittäin tummanvihreä peukku sulla kyllä on kun tuollaisia satomääriä korjaat. Älä kuitenkaan tuskaile rocotosatosi kanssa. Tulee kausi jolloin joku pieni öttiäinen tekee suurista satotoiveista turhia ja silloin voit kaihoisasti muistella kuinka chilejä perattiin ja savustettiin ja säilöttiin kymmenen vuoden tarpeiksi. Toivotaan tietysti ettei moista tule.
Otin eilen pakkasesta vuoden 2010 rocotososetta, varsin maukasta eikä paukut ole juurikaan kadonneet. Suosittelen yhdeksi säilöntämuodoksi savusalsan ja -jauheen ohella. Sekoituksiin rocotot eivät hienon makunsa puolesta mielestäni oikein sovi. Rocotoja voi toki keskenään sekoitella muttei esim baccojen kanssa tms.
Saamistani podeistasi kaivamistani siemenistä on lenkillä Peru Cusco, yksi nopeimmista itäjistä. Vitaaleja ainakin tuntuvat olevan. Kylvetty 1.12.
Tsemppiä kaudelle 2013!
Täytyypä käydä teidän naapurikaupassa.

jewe

TOP3 päiväkirja. Täyttä asiaa alusta loppuun asti ja huipentuu huikeaan satoamiseen kautta linjan jossa rocototkin on tennispallon kokoisia, SUURI HATUNNOSTO tästä.
Olet kehitellyt konseptin joka toimii alusta loppuun asti. Pubet terassilla amppeleissa blumat syötöllä ja kasvihuoneessa nuo EBB -systeemit. Älä jätä pubeja vähemmälle kun koskaan ei tiedä miten kausi sujuu (vaikka sun tapauksessa satoa tulee takuuvarmasti). Tämä vuosi oli viileän kesän ansiosta suotuisa pubeille enkä ainakaan itse odota ensi vuodesta noin suuria satomääriä per kasvi mitä nyt sain.
Kiitokset tästä päiväkirjasta ja malttamattomasti uutta odotellessa...

PP

Iso kiitos molemmille. Teidän kirjoitukset tässä vajaan kolmen vuoden aikana on olleet ehdottomasti kärjessä vinkkien ja oppien saamisessa ja muutenkin.

Rocotoille terassimetelmä on todellakin toimiva ja ne sopeutuu sekä viileään, että lämpimään kuten nyt kahtena vuonna on nähty. Viimeiset podit, myös muut kuin rocotot, on kuivumassa uunissa on edelleen potkua on niin, että perheenjäseniltä tulee muuta kuin kiittävää palautetta. :)

Tänään piti vielä touhuta kasvarin parissa. Niittasin taas talveksi katolle kevytpeitteen muovien suojaksi ja roudasin puutarharojuja talvisäilytykseen kasvariin. Kasvarin, ruukkujen ja soran pesu jäi kevääseen.

PP

Uusi kausi on aloitettu puben siementen lauttaululla, mutta päiväkirjan aloitan vasta sitten kun on jotain näytettävää ja sanottavaa.

Tällä vanhalla ketjulla toivotan

Hyvää joulua ja chilirikasta uutta vuotta kaikille foorumilaisille!