maaliskuu 30, 2020, 21:24:43 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Aamiainen parvekkeella 2012

Aloittaja Alivakaa, marraskuu 28, 2011, 19:15:26 ip

« edellinen - seuraava »

Alivakaa

marraskuu 28, 2011, 19:15:26 ip Viimeisin muokkaus: tammikuu 10, 2012, 14:33:13 ip käyttäjältä Alivakaa
Keväinen aurinko ja lumihankien sulaminen odottaa tuossa aivan kulman takana, on siis oiva hetki miettiä ensi kesän parvekesuunnitelmia.

Parvekkeelle tulee chilin lisäksi ainakin villiviini, verigreippi, kukkia parvekekaiteelle sekä jonkin verran muita kasveja.

Kasvatettavia lajikkeita ensi kaudelle :

Viime kesän Bonchit:

Cumari pollux (praetermissum)
Long Chocolate Habanero (Chinense)
Duke Pequin (Frutescens)

Näistä Duke menee keväällä 30cm-pauliinaan. Cumari ja LGC saavat olla pienissä ruukuissa koko kesän. Lgc:stä toivon saavani maistiaisia ensi kesänä, se kun ei viime kesänä tuottanut marjan marjaa. Valitettavasti kaksi lupaavinta bonchi aihiota - Orange "Sudden death" Habanero ja Peruvian White Habanero - eivät selvinneet sisätiloihin ja pieneen ruukkuun siirtämistä, vaani tsetuhoisen käytöksen seurauksena kuivuivat pois.

Wanhojen kasvien lisäksi kasvatukseen pääsee:

Black Scorpion Tongue (Annuum) X 1

Lemon Drop (Baccatum)
Omnicolor (Baccatum) X 1

Pink Habanero (Chinense) X 1
Chupetinho (Chinense) X 2
Congo Trinidad (Chinense) X 1

Turbo Pube (Pubescens) X 2
Rocoto Manzano (Pubescens) X 1
Red Peruvian Rocoto

C. Rhomboideudum X 1

(Kiitokset muuten ABK:lle Rhombon ja Pink Haban siemenistä)

Tarkoitus on pitää kasvatettavien chilien määrä kohtuullisena ensi kesänä, parvekkeelle kun on tulossa muitakin kasveja. Viime kesänä oli hieman enemmän lajikkeita, joista niistäkin tuntui saavan riittävästi satoa talven varalle, tai ehkä niillä marraskuun pärjää, katsoo nyt kuinka paljon sitä innostuu noiden jauheiden ja hillojen kanssa kikkailemaan.

Vesileikkeihinkin olisi kevään mittaan tarkoitus ryhtyä. Väsäsin tuossa viikonloppuna Ikean laatikoista Fataliin ohjeen mukaan Ebb&Flow systeemin. Myöhemmin rakennan systeemille vielä jonkinlaisen kasvatustelineen, sekin on jo suunnittelun asteella.

Tähän loppuun vielä kuva kuukaudentakaisesta Cumari Pollux Bonchista:

   

Muok. 6.1.

Afasa

Aikas pirun komean bonchin oot saanu aikaan, ja onnea vaan ens vuoden kasvatteluihin.  :)

Huru-ukko


AnouR

Komea on bonchi! Saisko tiedustella mistä ruukku ja minkä kokoinen?

Alivakaa

Kiitos, kiitos!

Ruukku on kooltaan noin 15cm x 11cm x 6cm. Se on ostettu Bauhausista.

Tiemuh

Noin hieno bonchi on melko vakuuttava tae kaverin mielenkiinnosta harrastusta kohtaan ja lupaa hyvää tulevalle aamiaispäivittelylle.

Alivakaa

Nimilappujen askartelua

Viikonloppuna tuli käytettyä paljon aikaa chilijuttujen kanssa puuhasteluun. Tämä chilinkasvatus on siinä mielessä aivan loistava harrastus, että sitä pystyy suurin piirtein itse sääntelemään harrastukseen käytettävän ajan ja taloudellisen panoksen. Itse tykkään puuhastella kaikenlaista pientä, ja tällä kertaa vuorossa oli nimilappujen askartelu.

Ensiksi teen chileistä excel-taulukon, johon merkkaan chililajikkeen kohdalle chilin nimen, tieteellisen koodin, suvun, kuvan kasvista ja sen mistä maasta se on kotoisin. Täytän taulukon siten, että tulostettuna yhdelle sivulle tulee monen eri lajikkeen tiedot.Seuraavaksi leikkaan laput paperileikkurilla,ja kohta sitä sitten onkin vino pino nimilappuja valmiina.En millään malttanut jättää hommaa tällä kertaa tähän, vaan askartelin paksusta paperista taittelemalla chilin siemenille oman laatikon, ja kokosin chilinsiemenet lajikkeittain omiin lokeroihin. Värinä toimi tietty mattamusta. Tämän lisäksi laitoin siemenet Jonnilta tilaamiin pieniin pusseihin, jotka muuten ovat aivan ihanteellisia kyseiseen tarkoitukseen. Aikaisemmin siemenet olivat hyvinkin epämääräisissä paperipussi-muovipussi-naru teippi-sylki-purkka-viritelmissä.   Osan nimilapuista laitan pusseihin siementen kanssa, ja osa menee ruukkuihin nimikylteiksi. Nimikyltit päällystän kummaltakin puolelta kontaktimuovilla. 

Alivakaa

Jes, toissa päivänä Rhomboideudum nosti päänsä mullan alta! Seitsemisen viikkoa meni lautalla, ennen hännän esiin työntymistä, vain yksi siemen kuudesta iti. Nyt alkaa olla kaikki kauden idätykset tehty kahta vesiviljelykseen menevää lajiketta (Lemon drop & Omnicolor) lukuunottamatta.

Pienimmät taimet saavat viettää aikaa lamppujen (2 X 18W loisteputket) alla tovin ennen joutumistaan ikkunalaudalle. Sitä mukaa kun hyllyllä alkaa tulemaan ahdasta, tuplakappaleet, liian isot tai vähemmän tärkeät lajikkeet joutuvat ikkunan eteen luonnonvalon armoille.   

Hyllyssä majailevat tällä hetkellä takarivissä Omnicolor, Congo, Chupetinho, Black Scorpion tongue sekä Rocoto Manzano. Eturivissä Kiven päälle istutettu Turbo pube, Cumari pollux, Rhomboideudum ja Red Peruvian Rocoto.Ikkunalaudalle ovat päässeet; kiven päälle istutettu Duke Pequin, bonsai kiposta hieman isompaan ruukkuun siirretty Long Chocolate Habanero, Turbo Pube ja Pink Habanero.