marraskuu 26, 2020, 11:25:32 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Less is more- Minbaarin kolmas kausi

Aloittaja Minbaari, joulukuu 16, 2011, 22:46:37 ip

« edellinen - seuraava »

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: InkRose - lokakuu 10, 2012, 00:09:44 ap
Meidänkin veranta on taas reippaasti eloisampi kun toin kasvarista sisään kavereita. Kummasti tuli hyvä mieli kun roudatessa pääsin paremmin kurkkimaan Orange Rocoton lehvästöön. :) Kuviakin on päivyrin puolella muutama.


Hyvältähän se siun OR tosiaan näytti verrattuna omaani, josta taisin poimia n.5kpl surkean kokoisia rocotoja koko kesässä. Täytyy nyt otella vähän parempia kuvia joistain yksilöistä jahka niiden podit nyt saavat kunnolla väriä lämpimässä.
#816

Minbaari


Aji Omnicolor ja Aji Habanero olivat tämän kauden tuotteliaimmat baccatumit.


Tässä kasassa reilu kilo chiliä ja hyvällä säkällä saman verran voi vielä irrota puskista. Tänä kautena on tullut punnittua lähes koko sato, mutta katsotaan sitten kokonaissaldo jahka loput chilit kypsyy.

Joka tapauksessa tämä kausi onnistui mukavasti, vaikka muuton takia chilit jäivät vähän heitteille eikä kaikki lajikkeet saaneet niiden ansaitsemaa huolenpitoa (esim. Rhomboideum). Ensi kauden lajikkeita en ole vielä päättänyt, mutta pianhan sekin tulee ajankohtaiseksi, eletäänhän tässä kohta jo Marraskuuta..
#816

Minbaari

Tänään paloi käpy lopullisesti, kun näin harmikseni vanhojen vihollisten, kirvojen ilmaantuneen sisällä olevien chilien kimppuun. Joten...


Sisälle jäivät enää: C.Flexuosum joka kypsyttelee loppuja marjojaan, sen jälkeen tunkio taitaa kutsua sitäkin. C.Rhomboideum jonka kohtaloa en ole vielä ratkaissut. Mieli tekisi talvettaa se, mutta kun senkin kimpussa oli kirvoja niin en tiedä uskallanko ottaa riskiä. Näiden lisäksi molemmat Turbo Pubet vielä kypsyttelevät podejaan, lopuista poimin kaikki raakileet pois jonka jälkeen ne lensivät kaaressa pihalle ja siitä kompostiin.

Kausi alkaa siis olla taputeltu, mutta jonkinlaisen yhteenvedon vielä kirjoitan loppujen podien kypsyttyä. Tyttöjen kiikkukin tuli tänään vihdoin raahattua talviteloille.  ;D
#816

InkRose

Asiasta aidanseipääseen, mistäs tuommoinen kiikku on löytynyt? Voisi olla käyttöä meilläkin moiselle.

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: InkRose - lokakuu 31, 2012, 00:05:28 ap
Asiasta aidanseipääseen, mistäs tuommoinen kiikku on löytynyt? Voisi olla käyttöä meilläkin moiselle.


Kun muistaisinkin. Olisiko ollut peräti ihan Robinhoodista ostettu joskus vajaa pari vuotta takaperin.. Täytyy varmistaa vaimolta asia vielä.  :)
#816

PP

Lainaus käyttäjältä: Minbaari - lokakuu 30, 2012, 23:40:24 ip
C.Rhomboideum jonka kohtaloa en ole vielä ratkaissut. Mieli tekisi talvettaa se, mutta kun senkin kimpussa oli kirvoja niin en tiedä uskallanko ottaa riskiä.


Tuollaiseen harvinaiseen kasviin, jossa sadon syöminen on täysin sivuseikka, uskallan suositella Provadoa. Kunnon annoksella kirvat lähtee lopullisesti eikä aineesta ole haittaa ihmisille eikä sisäkasvin tapauksessa keskellä talvea millään tavalla edes muulle luonnolle. Pieni riski on mahdollisten vihannespunkkien reihaantuminen, mutta ainahan rehun voi sittenkin hävittää.

wille

Mulla olisi yksi vahvasti juuria kasvatellut Rhomboideumin pistokas tossa keittiön pöydällä, jos päädyt sen originaalin heittämään huisiin.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

InkRose

Lainaus käyttäjältä: wille - lokakuu 31, 2012, 09:24:44 ap
Mulla olisi yksi vahvasti juuria kasvatellut Rhomboideumin pistokas tossa keittiön pöydällä, jos päädyt sen originaalin heittämään huisiin.


Ja jos ei Minbaarille mene niin mä voin ottaa jahka pääsen noista vanhoista rohjakkeista eroon.

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: PP - lokakuu 31, 2012, 00:25:46 ap
Lainaus käyttäjältä: Minbaari - lokakuu 30, 2012, 23:40:24 ip
C.Rhomboideum jonka kohtaloa en ole vielä ratkaissut. Mieli tekisi talvettaa se, mutta kun senkin kimpussa oli kirvoja niin en tiedä uskallanko ottaa riskiä.


Tuollaiseen harvinaiseen kasviin, jossa sadon syöminen on täysin sivuseikka, uskallan suositella Provadoa. Kunnon annoksella kirvat lähtee lopullisesti eikä aineesta ole haittaa ihmisille eikä sisäkasvin tapauksessa keskellä talvea millään tavalla edes muulle luonnolle. Pieni riski on mahdollisten vihannespunkkien reihaantuminen, mutta ainahan rehun voi sittenkin hävittää.


Totta puhut, mutta jokin noissa "kovissa" myrkyissä kyllä puistattaa ja kun tuo 11kk penskakin on hokannut nuo isin chilit niin... Mutta kyllähän tuon puskan jonnekin lasten ulottumattomiin saisi, joten voipi olla että kokeilen tuota myrkytysvaihtoehtoa.
#816

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: wille - lokakuu 31, 2012, 09:24:44 ap
Mulla olisi yksi vahvasti juuria kasvatellut Rhomboideumin pistokas tossa keittiön pöydällä, jos päädyt sen originaalin heittämään huisiin.


Kiitos tarjouksesta, mutta taidan yrittää nyt kaikesta huolimatta sitä myrkytystä.
#816

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: Minbaari - lokakuu 31, 2012, 00:22:47 ap
Lainaus käyttäjältä: InkRose - lokakuu 31, 2012, 00:05:28 ap
Asiasta aidanseipääseen, mistäs tuommoinen kiikku on löytynyt? Voisi olla käyttöä meilläkin moiselle.


Kun muistaisinkin. Olisiko ollut peräti ihan Robinhoodista ostettu joskus vajaa pari vuotta takaperin.. Täytyy varmistaa vaimolta asia vielä.  :)


Vaimoke ei ollut ihan varma, mutta sanoi sen olevan peräisin citymarketista. Ja mainitsi että niitä saattaisi löytyä myös etolasta tai muovi-epoxista..
#816

InkRose

OK. Täytyy pitää silmät auki siellä suunnalla liikkuessa.

wille

Lainaus käyttäjältä: InkRose - lokakuu 31, 2012, 12:34:42 ip
Lainaus käyttäjältä: wille - lokakuu 31, 2012, 09:24:44 ap
Mulla olisi yksi vahvasti juuria kasvatellut Rhomboideumin pistokas tossa keittiön pöydällä, jos päädyt sen originaalin heittämään huisiin.


Ja jos ei Minbaarille mene niin mä voin ottaa jahka pääsen noista vanhoista rohjakkeista eroon.


Asia selvä, eiköhän tuo hengissä säily siihen asti! ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Minbaari

marraskuu 08, 2012, 13:54:58 ip #153 Viimeisin muokkaus: marraskuu 08, 2012, 14:00:31 ip käyttäjältä Minbaari
Aika vetää tämä kausi pulkkaan ja siirtyä muutaman viikon tauolle, ennen kauden 2013 idätysten aloittamista. Kasvatellaan nyt sitten nämä muutamat viikot viiksiä, kun kerran tuohon Movemberiin tuli tempauduttua työkavereiden kanssa.  ;D Heitetään tähän nyt vielä muutama lajikearvostelu:


Turbo Pube c.pubescens.
Herkullinen tulinen ja paksulihainen rocoto. Amppelissa pienessä multatilassa n.3-5litraa selvästi satoisampi kuin vastaava normaalissa 15litran ruukussa. Podien koossa ei myöskään mainittavaa eroa ruukkujen välillä, joten jatkossa taidan kasvattaa rocotoni amppeleissa. Tätä täytyy kokeilla täyttää jollain hyvällä juustolla ja kääriä pekoniin.


Brown Large Habanero c.chinense.
Erittäin tulinen ja hedelmäinen chinense. Satoisa ja isoja podeja tuottava. Varmasti jatkossa kasvatettava lajike.


Aji Habanero c.baccatum.
Tyypillinen rönsyilevä baccatum kasvutavaltaan. Satoisa ja melko tulinen n.6/10. Maku aika tavanomainen baccatum, parempiakin on mutta jauheena varmaan menee.


Serrano c.annuum.
Mehukas paksulihainen ja pehmeä podi. Tulisuus keskitasoa ja polte miellyttävää annuumiksi. Erittäinen herkullinen lajike ja pysyy  jatkossa kasvatettavien joukossa. Tämä menee suoraan leivän päälle tai tuoresalsoihin. Kasvi itsessään ei kasva kovin suureksi, tai ainakaan minä en ole onnistunut sitä saamaan kasvamaan vaikka annoin sille viime kesänä 15 litraisen ruukun. Pitäisiköhän kokeilla tätäkin amppeliin..?


Egyptiläinen c.annuum. Hieno kompakti kasvi joka tekee runsaasti tulisia luodin kokoisia podeja. Polte tyypillinen annuum, terävä ja iskee heti, mutta loppuu melko nopeasti. Sopii mainiosti jauheeksi tai tuoreena itämaiseen ja egyptiläiseen ruokaan.


Fatalii c.chinense.
Podit erittäin tulisia omanlaisensa makunsa omaavia. Polte terävähkö, mutta silti miellyttäväksi muuttuva. Maku on vähän niin kuin nagan ja habaneron risteytys. Tai sitten ei..  :) Tämän kanssa oli vähän ongelmia kasvatuksessa, enkä saanut kasvista suurikokoista, mutta satoa tuli sentään maistiaisiksi saakka. Ehkä jatkoon.


Harold st Barts c.chinense.
Erittäin tulisia herkullisia podeja. Hedelmäliha aika pehmeähköä, maussa jotain vivahteita karamellista tai toffeesta ja reilusti hedelmäisyyttä. Molemmat kasvit tekivät tosin vähän podeja, mutta maistiaisia sai näistäkin. Uusi yritys ensi vuonna.


Goronong c.chinense. Herkullinen hieman miedompi chinense. Tulisuus kuitenkin n.8-9. Maku raikas ja hedelmäinen, ei kovin voimakkaan chinensemäinen. Tuore käyttöön salsoihin ja leivän päälle.


Aji Omnicolor c.baccatum. Raikas ja rapea tapaus. Poltetta löytyy ja se on terävää mutta baccatumimaisen miellyttävää. Tätä kannattaa käyttää kala- ja äyriäisruokiin. Kasvi erittäin komea ja satoisa amppelissa. Voisin kuvitella kasvattavani jatkossa.


Naga Morich c.chinense.
Supertulinen mainio chinense. Aina satoisa ja tarpeeksi tulinen tapaus. Maku täysin omanlaisensa ja liikaa käytettynä dominoiva. Sopii mielestäni tuhteihin liharuokiin ja savun kanssa mainio makupari.


Bonda ma Jacques c.chinense.
Tulinen ja tosi hedelmäinen chinense. Loppukesästä kypsyneet mielestäni makeampia kuin alkukesästä. Tätä tuore salsoihin ja soseeksi. Todella satoisa kasvi ja helppo kasvatettava.


Criolla Sella c.baccatum. Erikoisen makuinen ja tulisuudeltaan keskitason baccatum. Alkukaudesta tyrmäsin tämän maun, mutta tulin toisiin ajatuksiin tarkemmin maisteltuani. Tämä sopii mielestäni hernekeittoon ja papuruokiin paremmin kuin hyvin. Jauheena kanssa herkkua. Aika satoisa loppupeleissä, mutta ruma kasvi rönsyilevän kasvutavan vuoksi.


Aji Fantasy c.baccatum. Mieto herkullinen bacca. Tosin joissain podeissa saattaa olla tuntuvasti potkua. Maku mieto, vähän omenamainen. Salaattiin tai lapsille soveltuva. Ei ollut mitenkään erityisen satoisa, mutta podeja tuli silti ihan mukavasti.


Charapita c.chinense.
Miten voi näin pienessä marjassa olla näin paljon makua ja potkua. Yksi parhaita chilejä mitä olen kasvattanut. Kompakti ja kaunis kasvi joka tuottaa kokoonsa nähden runsaasti satoa. Tästä tuli tehtyä legendaarista charapitakastiketta jonka ohjetta en tosin enää löytänyt foorumilta, vaan ulkomuistista keittelin sen.


Camerun c.chinense. Hedelmäinen ja tulinen chinense. Kesällä kypsyneet huomattavasti aromikkaampia kuin syksyllä. Vaatinee siis paljon aurinkoa ja lämpöä tehdäkseen maukkaita podeja. Melko satoisa ja kaunis kasvi. Melko perus chinense siis.

Kausi 2012 oli siis tässä ja tämän kauden kokonaissaldoksi jäi 3805g, eli ihan onnistunut kausi ajatellen ettei hirveän painavia podeja tuottavia lajikkeita ollut montaa. Suurin osa sadosta tulikin noista kevyistä mutta tulisista chinenseistä, joten kyllä tässä talvi on turvattu pitkälle. Tänä vuonna tuli myös lahjoitettua noita chilejä monelle kaverille niin podien kuin taimien muodossa, joten todellinen satomäärä oli varmaan lähemmäs 4kg. Kiitoksia kaikille päiväkirjaa seuranneille ja kommentteja antaneille. Ensi kausi vedetään sitten isosti ja jos nyt uudet suunnitelmat pitää paikkansa, niin kasvihuone tulee nousemaan tälle tontille vielä ensi kevään aikana.
#816

Toni.A

Hyviä makuarvioita chileistä ja kauniita kuvia. Hieman samalla linjalla olen itsekin muutaman chilin maun suhteen. :P Tuo Naga näyttää, kuin olisi risteytynyt jonkin baccatumin kanssa ajansaatossa, sillä ei aivan "oikean" Nagan näköisiä ole. Kärjissä jännä nänni, mikä löytyy monesta baccatumistakin, sekä erittäin sileä pinta pinta puoltaa risteymää. Voin toki olla väärässäkin, mene ja tiedä! ;)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: Toni.A - marraskuu 08, 2012, 14:12:28 ip
Tuo Naga näyttää, kuin olisi risteytynyt jonkin baccatumin kanssa ajansaatossa, sillä ei aivan "oikean" Nagan näköisiä ole. Kärjissä jännä nänni, mikä löytyy monesta baccatumistakin, sekä erittäin sileä pinta pinta puoltaa risteymää. Voin toki olla väärässäkin, mene ja tiedä! ;)


Kuva ehkä vähän vääristää, sillä kyllä nuo kuvassa olevat ainakin aika ryppyisiä ovat. Mutta täytyykin makustella vielä noita raakana josko noissa jotain vierasmakua onkin. Enpä ollut aikaisemmin tosiaan kiinnittänyt huomiota noihin "nänneihin" ja kun tarkemmin ajattelee niin eihän nagassa sitä pitäisi olla.
#816

Minbaari

Tuli tehtyä ensi kauden lajike hankintoja ja mietinkin nyt jälkikäteen oliko siinä mitään järkeä, kun noita siemeniä olisi valmiina jo ihan tarpeeksi. Tuli tilattua oikein ulkomailta muutama lajike ja sitten vielä Fataliilta kuutta lajiketta ja joku päivä täytyy käydä läpi toi oma siemenkokoelma niin veikkaan että ensi kaudella kasvaa +40 eri lajiketta...  ::)
#816

Minbaari

Lisättäneen tänne vielä, että käsittelin talvetettavat flexuosumit ja rhomboideumin eilen. Karsin reippaasti juuria jonka jälkeen pesin kaiken mullan niistä, upotin kasvit mäntysuopakylpyyn reiluksi kymmeneksi minuutiksi, istutin pienempiin ruukkuihin uuteen multaan. Kaiken tämän jälkeen telkesin ne jätesäkkiin jonka vein varastohuoneeseen jossa suoritin itse myrkytyksen. Ruukkuihin provadopuikot ja suihkutus spruzitilla ja super-raidilla. Jos joku ötökkä selviää tuosta käsittelystä hengissä niin saa aika sissi olla.. Tai toivottavasti sentään chilit säilyvät hengissä, sillä saattoi olla tuo käsittely liian rankka niillekin. Täytyy tänään sormet ristissä käydä katsomassa.

Ainiin ja chilihuonekin on siivottu ja valmiina vastaanottamaan idättelyjä. Vähän tuntuu siltä, että polkaisen tämän kauden käyntiin odotettua aikaisemmin jahka siemenet ulkomailta saapuvat..
#816