helmikuu 23, 2020, 21:17:15 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Serrano (c. annuum) 2012

Aloittaja popcornmaker, tammikuu 06, 2012, 21:47:10 ip

« edellinen - seuraava »

jaolsten

-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

sorrii

 8) Mä en valinnut lajia - Laji valitsi minut X-) ..

Kiertokirjeestä otin viime talvena ja istuttelin monen muun ohella ilman ihmeempiä odotuksia. Näiden "hedelmällisyys" yllätti kun mökillä yhdestä puskasta tuli pari sataa podia ja viljelypalstalla pari puskaa teki hyvän sadon myös.

En ole Serranoon aikaisemmin tutustunut joten aika jäävi arvioimaan, mutta hyvä täysin tunnistettava jalapenon maku noissa on: Yllättäen aika mieto, minkä oletan johtuvan kylmästä kesästä. Pari pikkupuskaa kypsyttelee nyt loppuja sisällä ja vaikuttavat jo tulisemmilta.

Se "palkintopodi" -72mm- on edelleen kiinni puskassa ja tuntuu jo että se on alkanut kutistumaan ...  :o
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Whili7,0 cm

Vittumaista mittailla ja kuvata takarivin kavereita korva täynnä multaa  >:(


Chilivaari

Väliaikatuloksia taulukon muodossa:

Serrano oli ilmeisen epäonnistunut valinta kisalajikkeeksi, kun sen puhtaita siemeniä ei taida olla liikkeellä paljoakaan ja ne ovat kaikkein lyhimpiä. Ehkä pitäisi palkita käännetyssä järjestyksessä?

Filago

lokakuu 26, 2012, 20:57:14 ip #24 Viimeisin muokkaus: lokakuu 26, 2012, 21:00:25 ip käyttäjältä Filago
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - lokakuu 02, 2012, 00:18:01 ap
Tämä kisa vähän häiritsee... Nimittäin, aito Serrano ei ole mikään kokoihme, vaan pieni, lähinnä pistoolin tai kiväärin ammusta muistuttava "bullet". Ei se kasva miksikään cayenneksi tai Ajin kaltaiseksi. Täällä nähdyistä kuvista pari vakuuttaa, toiset eivät. Jos joku voittaa esim. tämän kisan kymmensenttisellä "serranolla", se ei ole Serrano.


No niin.

Kerrotaan nyt aluksi tämänvuotisen Serrano-kasvini tarina. Se on kasvatettu samoista siemenistä, joista aiempina vuosina on saatu juurikin noita pieniä bulletteja satamäärin. Ja Serranomaista kasveissa oli silloin mielestäni muutama seikka: Kasvit olivat karvaisia, varsinkin nuoret lehdet, toisin kuin monessa muussa Annuumissa. Ilmiö, jota kovasti ihmettelin jossain päiväkirjapostauksessani, ja minua valistettiin, että Serranon kuuluukin olla karvainen. Toinen seikka oli paitsi podien luotimainen muoto, myös taipumus jättää podin kärkeen "häntä", siis kukan heteen kärki jäi useasti kiinni hedelmiin, kuten tässäkin ketjussa monesta postauksesta havaitsemme. Ja vielä: taipumus korkkautua vain hiukan, ja sekin rengasmaisesti lähellä kantaa.

Nyt, tänä vuonna, samat "Serranomaisuudet" olivat jälleen läsnä. Varsinkin nuorena kasvi oli tyypillisen turkin peitossa. Nyt myöhemmin podeilla on hännät, ja pienemmät hedelmäyksilöt ovat luotimaisia. Mutta eivät tyypillisen kokoisia.

Mitenkä näin? Aiheuttivatko nuoruusiän kovat kokemukset seuraamuksia?

Kasvi nimittäin koki kovia. Istutin sen kesäkuun alussa sankoon, ja se sai muuttaa mökille muovin alle. Valitettavasti ansarimme muovipeitteessä oli reikä, joka valutti juuri tämän kyseisen pohjareiättömän ämpärin täyteen sadevettä heti kesän alussa. Löysin potilaan vasta, kun kasvi oli kuolemaisillaan, lehdet kellastumassa, ja juuret oletettavasti tukahtunutta mössöä.

Kuivattelin kasvini, ja tästä kiitollisena, suurin ponnistuksin kasvi alkoi kasvattaa huimaa määrää, peräti neljää raakiletta. Luotin, että kyllä sitä satoa vielä ehtii tulla, kunhan kasvi tervehtyessään tekee lisää kukkia ja hedelmiä, mutta epäonni vainosi. Sama tulvaefekti koettiin kesän mittaan useammin kuin kerran, ja koko kasvi alkoi olla aika säälittävä esitys. Mutta kuinka ollakaan, mainitut 4 raakiletta pysyivät kiinni kasvissa, ja kasvoivat hitaasti mutta varmasti, ja ohi Serranon normaalin haamurajan.

Nyt, lopulta, kasvettuaan kesäkuusta asti, yli neljän kuukauden aherruksen tuloksena, hedelmät lopulta kypsyivät. Ja, tadaa, se mikä aikaisempina vuosina oli täysin "Aji Inferno-kelpoinen" hedelmän muoto, koko, ja maku, onkin tänä vuonna ihan liian iso. Valitettavasti minulla ei myöskään ole tänä vuonna satamäärin pienehköjä luoteja, mistä mittailla toivottua kokoluokkaa oleva. Tosin väittäisin, että osui niitä aikaisemminkin joukkoon ehkä satunnaisesti joku 5-6 senttinen? Ja siemenet tosiaan samasta pussista kuin aiemmat...

Raati tuominnee, ja tuomareille materiaaliksi laitan nyt sitten useampia kuvia, vaikka koko kasvi on sinänsä niin järkyttävä näky, että joku tehnee viranomaisille chilinsuojeluilmoituksen pikimmiten.Yleiskuvaa kasvista, kuvassa koko hedelmätuotanto.Yksityiskohta em. kuvasta, näkyy karvaisuus sikäli kuin enää näkyy nuoremmissa, vähemmän kituneissa varsissa ja lehdissä.Koko mahtava sato, ämpärillisestä turvetta, kilohintaa tuli hiukan, huomaa pienimmän yksilön tunnusomainen muoto, ja kaikkien kärkihännät.Suurin hedelmä mittauksessa.Sama toisinpäin, mitta paremmin, ja korkkautumisefekti paremmin näkösällä.

Sikäli kuin mittaa osasin lukea, suurin Serranoni on karvan yli kymmensenttinen, noin 10,2 cm. Että anteeksi kun hukutin kasvini tulvaan, ja se päätti tehdä 4 isoa 200 pienen sijaan. Mutta älkää nyt silti haukkuko sitä epäpuhtaaksi, loukkaantuu vielä...

Filago, joka aikoo jatkossakin ottaa samasta pussista siiduja, ja uskoa pyhästi kasvattavansa ihan oikeaa Serranoa, oikean makuista, ja ensi vuonna taas toivottavasti hiukan satoisampaa.

ps. anteeksi pitkä postaus ja monta kuvaa, toivottavasti selvensi tarpeeksi?
#163


Chilivaari

Tässäpä lopputulos kasvatuskisasta: