Kirjoittaja Aihe: Maukkain lajike?  (Luettu 17704 kertaa)

Poissa Vuorikaskas

  • Fatalii
  • *****
  • Viestejä: 1263
    • Profiili
Vs: Maukkain lajike?
« Vastaus #20 : Helmikuu 24, 2018, 19:06:16 ip »
Maukkain lajike jos ei vaadita että olisi hyvä se maku, on ainakin yhtenä Goats Weed ...  ??? .. Moniko on maistanut tuoreena ..  :'(
Sekin on kuivattuna jauheena ehdotonta elittiä, oikeesti suorastaan namimauste! Tuoreena yksi myrkyllisimmän makuisista luonnon tuotoksista!

Mulla kesti 5 vuoden harjoittelun ennenkuin opin edes sietämään Habaneron, ja yleensäkin chinensejen maun. Mun suuhuni se maistui jotenkin "kemialliselta". Sitten kun maistelin Nagaa, järsin oikein uhmalla koko podin, niin opin tykkäämään siitä aromistakin. Sain herätyksen!

Vähän samma juttu, kun maistelee ekaa kertaa viinaa, whiskyä tai konjakkia: Yöks-pyöks ... burp .. ja kääk!
Sitä makua oppii arvostamaan vasta, kun on alitajunnassa koeteltu tieto että siitä tulee "kiva olo" ..  ;) .. (luulen)

Totuttu käsite meni uusiksi kun maukkauden huipulla on eniten mitä tahansa makua.  :o     Yäk kuinka maukas!   ;D


Totesin viimeksi kun hain uuden hapanchilikastikepurkin kellarista ja valitsin toista erää, että oli kaikkein parasta. Piti ihan tarkistaa muistiinpanoista mitä siinä oli.   Erilaisia baccatumeja annuumien kanssa ja myös tulettomia laimennoksena. Olin sieltä käyttänyt toista laatua jossa chinencet oli baccatumien sijaan.  Poltteen voimakkuuden eroa ei niissä kastikkeissa ole.   Chinensen polte on usein mun suuhun valkopippurisen ohuen pistävää.   Kyllä 'makunystyröissäkin' on perinnöllisiäkin eroja, kuten happaman kokemisen tutkimuksissakin on todettu (puolukka karpalo).

Mutta se mikä on usein tai muuta yleistävää, ei kuitenkaan taas pidä paikkaansa joskus toiste eikä tietenkään aina. Chinensemaistelut on melko alkutekijöissä mulla ja muutamia suosikkeja on löytynyt.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 24, 2018, 19:59:43 ip kirjoittanut Vuorikaskas »
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.

Poissa Vuorikaskas

  • Fatalii
  • *****
  • Viestejä: 1263
    • Profiili
Vs: Maukkain lajike?
« Vastaus #21 : Maaliskuu 01, 2018, 19:56:32 ip »
Kuten aiemminkin tässä mainittu, kuivatut on taas oma alueensa.  Aika vähän toistaiseksi olen eri chinensejä silleen käyttänyt.  Uusin erinomainen juttu oli Habanero Red Mayan lautaselliseen keittoa laitettuna.  Oli ainakin vaihtelun vuoksi mainiota, mutta luulenpa että pääsin jo vihille siitä mitä niin monet sanovat.
Ilman tärkeyttä ei moni näissä hommissa hoksota.

Poissa DiscoKai

  • Chiliyhdistyksen hallitus
  • Jalapeño
  • *****
  • Viestejä: 130
    • Profiili
Vs: Maukkain lajike?
« Vastaus #22 : Maaliskuu 03, 2018, 13:02:32 ip »
Jo edelläkin mainittua Aji Cristalia arvostetaan meidänkin perheessä. Varsinkin kuivattuna.

Tuoreena ja grillattuna viime kesänä ykköseksi nousi Lemon Drop


ÖrkkiPaska

  • Vieras
Vs: Maukkain lajike?
« Vastaus #23 : Kesäkuu 27, 2018, 13:28:50 ip »
Aji Panca Lima C.chinense. Mielestäni tuoreena, kuivattuna ja soseena todella maukas chili. Suosittelen. :thumbup:

Poissa Chilijamppa

  • Goat's Weed
  • ****
  • Viestejä: 870
  • Hullu savolainen
    • Profiili
Vs: Maukkain lajike?
« Vastaus #24 : Kesäkuu 27, 2018, 14:00:03 ip »
Tällä hetkellä varmaankin Aji golden. Tulisuus sitä luokkaa että voi syödä suoraan puskasta vaikka, maku on mukavan raikas ja hedelmäinen. :thumbup:

Poissa sorrii

  • 7pot
  • *****
  • Viestejä: 4433
  • Ei sen niiv väliä ...
    • Profiili
Vs: Maukkain lajike?
« Vastaus #25 : Kesäkuu 27, 2018, 15:07:43 ip »
Aji Cristal on ollut kestosuosikki. Tuntuu vaan nykyään olevan vähän liikaa vaihtelua. Oon käyttänyt omia siemeniä, muiden siemeniä, ostochileistä tallennettuja ja tilasimpa uudelleen Fataliiltakin. Tiäähäntä onko om maku muuttunut...
Viime parina vuotena suosikki tuoreena ollut A Amarillo. Naga tietysti maustekäytössä. Heinän Penan Aji Pabca mutantit toissajesänä olivat jätti-isoja, mietoja ja maukkaita ..  Itsellä ei niistä oikein oo tullut satoa (siemenet siis otin talteen) .. Isot miedot annuumit (Ancho, Beaver Dam) ovat myös paprikan sijasta erinomaisia ruoanlaitossa. Ei ole yhtä maukkainta chiliä ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°` Älä tee niikuin minä, vaan niinkuin viisaammat neuvoo `°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø

Poissa jussa

  • Chiliyhdistyksen jäsen
  • Aji Cristal
  • ****
  • Viestejä: 244
    • Profiili
Vs: Maukkain lajike?
« Vastaus #26 : Kesäkuu 27, 2018, 23:02:26 ip »
Aji cristal on kyllä ihan hyvä, niitä on nyt ensimmäistä kertaa kasvamassa  ;D
Suosikkini on kuitenkin aji norteno, siinä on ihan omanlaisensa maku, en osaa sitä tarkemmin kuvailla. Aji amarilloa pitäisi jossain kohtaa päästä maistelemaan. Tuskin sitä itse alan kasvattamaan kun aji nortenokin kasvaa parvekkeella pitkästi yli kaksi metriseksi ja aji amarillon kai pitäisi kasvaa vieläkin isommaksi.

Chinensen tyypillinen kukkainen/parfyymimainen maku on myös minulle mieleinen, mutta yleisesti niiden tulisuus on minulle vähän liikaa että viitsisi enemmän niitä syödä. Tykkään ihan kaupan habaneroista ja tykkäsin CGN-21500:n maustakin. Tykkään myös esimerkiksi brown bhutlahin mausta, mutta jostain syystä nagan makuun en ole vielä päässyt. Kovin montaa toki en ole syönytkään  ::)  Koitin viime kesänä kasvattaa tulettomiakin chinensejä, mutta eipä niistä yhtään kunnon podia tullut. Tämän kauden ainoa chinense on HYL ja siitä näyttäisi ainakin pieniä raakileita tällä hetkellä löytyvän.

Niin ja kyllä minulle pubetkin kelpaavat, ne ovat yleensä maultaan mukavan pehmoisia ja tulisuus on hyvin miellyttävän oloinen, vaikkakin voi olla aika kova. Kovin erityisiä makuelämyksiä ne eivät kuitenkaan vielä ole tarjonneet. Ehkä vielä jonain päivänä.

Meinasin jo lopettaa kirjoittamisen, mutta mainitaan nyt vielä annuumit. Pidän kohtuu makeista paksulihaisista annuumeista, kuten mm. leek.

Muita lajeja olen aika vähän päässyt maistelemaan (paitsi tabasco soosia).
Kasvatuskaudet: 2016, 2017, 2018

Poissa miiksuli

  • Tabasco
  • ***
  • Viestejä: 398
    • Profiili
Vs: Maukkain lajike?
« Vastaus #27 : Heinäkuu 21, 2018, 20:36:48 ip »
Mun vähäisellä kokemuksella Bhut Jolokia Yellow. Hapatettuna ja soseena. Tulisuus helvetillinen mutta maku samaa tasoa. Melkein jokaiseen ruokaan joka kaipaa kunnon tulisuutta. Chili con carne tai vaikka munakkaaseen piristystä. Hapanero kanssa ihan kelpo hapatettuna ja maustettuna. Suosittelen hapata chilisi ja (mausta) käytä. Kattoo nyt jos ensi vuodeksi saisi aikaiseksi enemmän mietoja lajikkeita niin kokemus kasvaa.

Poissa karvainen

  • Aji Cristal
  • ***
  • Viestejä: 291
    • Profiili
Vs: Maukkain lajike?
« Vastaus #28 : Syyskuu 08, 2018, 23:39:38 ip »
Charapita pieninä paloina tuoreena leivän päälle👍

Poissa johniemi

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 51
    • Profiili
Vs: Maukkain lajike?
« Vastaus #29 : Lokakuu 01, 2018, 20:16:24 ip »
Aji Cristal on ollut kestosuosikki. Tuntuu vaan nykyään olevan vähän liikaa vaihtelua...

Aji Cristalista tuli mieleen oma AC kokeilu kun ensimmäinen AC puskani tuotokset maistuivat todella oudolta (saatoin muuten threadinkin asiasta tehdä). Tunkkainen, multainen sivumaku joka ei poistunut vaikka huuhtelin lannoitteet pois toista poditusta varten.

Nyt kasvamassa toinen AC uudesta siemenestä ja maku on "ihan ok". Vielä aikaista arvioida koska pari podia vasta puskasta saanut mutta siis tuo paha sivumaku on poissa. Eli vaikka lajike on tunnettu ja stabiili niin aina on mahdollisuus että siemen on elinkelvoton mutantti tai vahinkoristeymä... ja maku sitten samasta lottolapusta arvottu :)

Ai niin, ja se oma suosikkilajike on CGN 21500.

Poissa MRgreen

  • Chiliyhdistyksen jäsen
  • Tabasco
  • ****
  • Viestejä: 372
  • Hurahtanut
    • Profiili
Vs: Maukkain lajike?
« Vastaus #30 : Lokakuu 01, 2018, 20:56:50 ip »
Trinidad Chocolate Scorpion
Järrrjen veiit ja minusta orrrjan teiit...