huhtikuu 09, 2020, 19:43:37 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Rami 12 n kasvatuspäiväkirja kausi 11/2012/2013

Aloittaja rami12, lokakuu 28, 2012, 16:58:29 ip

« edellinen - seuraava »

rami12

Elikkä voisin alkaa pitää täällä omaa päiväkirjaa vielä ei ole juurikaan kirjoitettavaa muutakuin nuo pari chiliä mutta itämässä on jonkinverran uusia taimia. kuvia tulen lisäämään jossakin vaiheessa tänne muutamia myös ja kunhan nuo siemenet itävät ja myöhemmin keväällä alan kasvattaa noita villi chilejäkin niin tulee varmasti enemmän juttua. yhtenä ongelmana kuvien kanssa on tuo etteivät kuvat saisi viedä kovin paljon muistia. Tällä foorumillahan oli joku maksimiraja siinä asiassa esim yli 3 mt kuvia ei voisi lisätä tai sinne päin.

Chilivaari


Ehdottomasti tervetuloa päiväkirjaosastolle.

Lainaus käyttäjältä: rami12 - lokakuu 28, 2012, 16:58:29 ip... yhtenä ongelmana kuvien kanssa on tuo etteivät kuvat saisi viedä kovin paljon muistia. Tällä foorumillahan oli joku maksimiraja siinä asiassa esim yli 3 mt kuvia ei voisi lisätä tai sinne päin.

Tuossahan sinulle on pieni opiskelun paikka. Itse asiassa pitää vain löytää sopiva ohjelma, jolla sen kätevimmin teet. Mahdollisuuksia on lukemattomia ja niitä löytyy jo tietokoneen käyttöjärjestelmästä. Voit käyttää kuvankäsittelyohjelmaa, jolla voi parannella kuvia muutenkin tai antaa jonkun nettisivuston pienentää kuvan kokoa. Sellaisia sivustoja käytetään kuvien säilytykseen. Suoraan kotikoneelta et tänne voikaan kuvia ladata, vaan ne on oltava netissä katsottavissa ja sieltä laitetaan linkki.


Minä käytän tallennukseen laajakaistaliittymän kylkiäisenä tullutta ns. kotisivutilaa ja blogin kuvia vien Googlen Picasaan. Megoista ei todellakaan kannata puhua, kilotavut riittävät ja niitä pääsee hitaammillakin yhteyksillä katsomaan. Otetaanpa esimerkki blogini ansarijauhiaiskuvasta:
http://chilivaari.blogspot.fi/2012/10/ansarijauhiainen-ei-hellita.html
Palstan levyinen pikkukuva on 550 pikseliä leveä ja  57 kilotavua kooltaan.
Siitä aukeaa klikaten isompi, 1200 pikseliä leveä, josta jo näkee yksityiskohdatkin. Senkin koko on vain 135 kilotavua. Yleensä tähtään näissä isoissa alle sataan kilotavuun, mutta jos koko kuvassa on pieniä yksityiskohtia, siitä voi vähän tinkiä.


Tuossa sinulle tavoitetta harjoituksiisi.

rami12

marraskuu 16, 2012, 20:30:32 ip #2 Viimeisin muokkaus: marraskuu 16, 2012, 20:33:53 ip käyttäjältä rami12
4/7 fataliin yllätyspussin chilinsiemenistä on nyt itänyt ja sirkalehdellä, vielä en pysty erottamaan mitä lajiketta ne ovat. Eivät liene ainakaan c pubcesenssia koska ainakin tässä vaiheessa taimien sirkkalehdet ja varsi ovat karvattomia. Mutta kun ensimmäiset oikeat lehdet kasvavat silloin varmastikkin voi jo hieman päätellä että mitä sieltä on tulossa. Noita sirkkalehtisiä taimia valaisee 1 kpl 23 W tehoinen esli muistaakseni eslissä valo on värilämmöltään luokkaa n 5800 k jokatapauksessa yli 5000K värilämpöistä. Riitääkö tämä valaisin pienille taimille valaisin on n 30-35 cm taimien yläpuolella tällähetkellä.

rami12

Sellainen odottamaton asia on tapahtunut että syyskuussa sisälle ottamani vihannespaprika on alkanut tehdä podia. Tätä en todellakaan osannut odottaa ottaen huomioon vihannespaprikan huonon talvehtivuuden ja herkkyyden. paprika vaikutti aluksi siltä että se kuolee pois koska suurin osa lehdistä tippui sisälletuonnin jälkeen. Nyt on kuitenkin kasvanut uusia lehtiä tosin huomattavasti pienempiä kuin aiemmat lehdet olivat. Ulkonäöltään se on edelleen melko ruma varsi on tyvestä aika komean paksu alkaa varmaan kohta olla peukalon paksuudessa ja väriltään jo puunvärinen.

Onko joku teistä muista onnistunut saada vihannespaprikan tuottamaan podia talven aikana. Podi on selvästi jäämässä kiinni koska se on jo hieman paisunut kukinnan jälkeen. Luulen että valaiseminen on ainakin auttanut asiaa mulla on 4 kplää kasveja valaisemassa yhteensä 2 led valaisinta 15 w spotti 50 w puikula + 18 w loisteputki.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: rami12 - marraskuu 17, 2012, 11:13:00 ap... kasveja valaisemassa yhteensä 2 led valaisinta 15 w spotti 50 w puikula + 18 w loisteputki.

Paljonkos nuo lamput kuluttavat sähköä?
Meinaan vaan, että vihannespaprikaa saa kaupasta edelleen noin eurolla kilo. Maukkaita chilejä ei saa.

rami12

totta tuo vihannespaprika on vain yksi sisälle ottamistani kasveista jotka kasvatin viime kesänä ihan kokeilumielessä. Muut ovat sitten orange habanero ja jonkinlainen tuntematon chililajike joka tekee pitkiä pavun palkoa muistuttavia hedelmiä. lajike on pienilehtinen ja sen kukat ovat hieman kellomaiset. ja pienet heteet ovat vaaleita voisi olla Thaichili en ole varma. Tehnyt sisälletuonnin jälkeen 2 kpl podeja. 

Habanero on tehnyt sisälletuonnin jälkeen 4 kpl uusia bodeja ja kukkii led valon alla todella voimakkaasti siitä on tullut erittäin tiheäkasvuinen latvustossa on tiheästi erittäin pieni kokoisia lehtiä.

Ensimmäiset ns puolivillit chilit ovat itäneet ne ovat nyt sirkkalehti vaiheessa tein kokeilun jossa laitoin 1 kpl kutakin lajiketta itämään eli idättämäni lajikkeet ovat siis, Mata frade, purple halel, Ember, ja aji cachuga.

rami12

Ensimmäinen yllätyspussista tulleista taimista on alkanut tehdä ensimmäistä oikeaa lehtipariaan. taimen sirkkalehdet ovat tummuneet niihin on tullut sinertävää tai sinisenmustaa väriä joten voisiko kyseessä olla bolivian rainbow n taimi. Tai onko olemassa muita lajikkeita joiden lehdet tummuvat voimakaassa valossa. Laitoin tilaukseen 125 wattisen eslin 6400 k värilämmöllä se tulee korvaamaan tuon nykyisen 23 wattiseni. lisäksi mukana tulee heijastin miten muuten tuo lamppu systeemi jossa on siis e 40 kanta pystyykö siihen suoraan vaihtamaan suuremman lampun esim jos hommaisin joskus tulevaisuudessa + 200 wattisen eslin tai sopiiko siihen kantaan jopa purkauslampun poltin. ???

-V-

Lainaus käyttäjältä: rami12 - marraskuu 25, 2012, 20:02:06 ip
e 40 kanta pystyykö siihen suoraan vaihtamaan suuremman lampun esim jos hommaisin joskus tulevaisuudessa + 200 wattisen eslin tai sopiiko siihen kantaan jopa purkauslampun poltin. ???


Jos 200W ESLissä on tarvittava elektroniikka ympättynä siihen kantaan (aikanaan, kun tulivat markkinoille, ei ollut, nykyään vaikuttaisi olevan toisin), niin sopii suoraan. Kantaan sopii myös purkauslampun poltin, mutta toimiakseen vaatii virtalähteen/kuristin+sytytin-kombon kannan ja seinäpistokkeen väliin.

rami12

Yksi habaneron bodeista on alkanut saada väriä se on jo valon puolelta kellertävä toiselta puolelta edelleen hieman vihertää mutta pari päivää niin uskoisin että podi on kypsynyt ja valmis..

rami12

Heijastin ja lamppu tulivat perille mutta prkl lamppu saapui perille rikkinäisenä lasissa on yhdessä kohtaa reikä fluoresoivaa ainetta puuttuu monesta kohtaa lamppua jne

rami12

Viimeinkin pääsen kokeelemaan luomaani risteytystä c annuum vihannespaprika x c chinese oranssi habanero mielenkiinolla katson kuinka paljon syntyvä taimi eroaa vanhemmistaan. esimerkiksi vihannespaprika joka oli emona on punaisia hedelmiä tekevä tuo chinese keltaisia/ oransseja lisäksi lehtien koko kasvutapa kukkien koko eroavat. Mahdollisesti risteytys on myös perinyt habaneron tulisuuden. Mikäli risteytymä on tapahtunut eikö se pitäisi olla melko helppo erottaa kummastakaan vanhemmastaan jo hyvissä ajoin.

-V-

Lainaus käyttäjältä: rami12 - marraskuu 28, 2012, 21:53:26 ip
Mikäli risteytymä on tapahtunut eikö se pitäisi olla melko helppo erottaa kummastakaan vanhemmastaan jo hyvissä ajoin.


Joissain tapauksissa kyllä. Saattaa olla, että tuo nimenomainen tapaus ei ole helpoimmasta päästä, vihannespaprikalla kun on yleensä aika isot lehdet ja jos oranssi habanero on samanlainen kuin Sudden Death, se ei näytä miltään "ääri-chinenseltä", ts. pituuskasvua on enemmän ja lehdet suipompia.

rami12

joulukuu 15, 2012, 17:37:12 ip #12 Viimeisin muokkaus: joulukuu 16, 2012, 12:59:03 ip käyttäjältä rami12
Taimet ovat saaneet aikaan 3-5 ensimmäistä oikeaa lehteään valitettavasti nuo taimet menivät kylvettäessä sekaisin koska olin kylvänyt ne alunperin kaikki samaan ruukkuun. se oli melko ajattelematonta toimintaa mutta tämähän olikin enemmän koe erä jossa kylvin 1 kpl jokaista lajiketta. Siirsin taimet eilen suurempiin ruukuihin ja niitä valaisee nyt 45 wattinen esli. Taimia on yhteensä 7 kpl ja ne ovat pieni lehtisiä ja tiheä kasvuisia. yksi taimista on alkanut haarautua jo nyt melko nopeaa haarautumista kun selvästi alle 10 cm pituisina alkaa haaroittua enkä ole latvonut taimia vaan haaroittuminen on tapahtunut itsestään. Uutena ongelmana on ilmestynyt pieniä kärpäsiä olen niitä tappanut jonkinverran mutta mullasta niitä nousee ajoittain uusia.

rami12

joulukuu 26, 2012, 21:05:59 ip #13 Viimeisin muokkaus: joulukuu 26, 2012, 21:13:38 ip käyttäjältä rami12
Kasvu on ollut verkkaista mutta nyt suurin taimi alkaa olla noin 10 cm pituinen ja se on alkanut kuten jo viime viestissäni totesin haaroittua itsekseen lehtien hangoista pukkaa uusia lehden alkuja.
Tuo thai chili onkin sitten alkanut pudottaa lehtiään ja jouduin leikkelemään sitä melko rajusti kun alkoi kasvaa liikaa pituutta.
Nuo taimet on osoittaneet suuria eroavaisuuksia lehtien koossa ja muodossa. Suurin osa taimista on tehnyt todella pieniä lehtiä tiheästi ja lehdet ovat aivan sileitä. Mutta kaksi on selvästi erilaisia lehdet ovat voimakkaasti poimuttuneita ja kolotaansa selvästi suurempia muihin taimiin verattuna Lisäksi varsi on karvainen epäilen että kyseessä on c bubesens mutta varma en voi olla. Muistuttaa vain bubesenssin taimia joiden kuvia olen täällä nähnyt jossain määrin. Lisäksi lehdet vaikuttavat paksummilta kuin noiden sileälehtisten taimien lehdet.

rami12

Ensimmäiset kukkanuput on kehittymässä tuohon taimeen pituutta alle 15 cm mutta nopeasti alkaa kukkia toi myöskin tuholaisia on ollut lehtiä on syöty osa lehdistä on käpristynyt ja niihin on syöty reikiä.

rami12

Hyvin olen pärjännyt talven tuolla 45 wattisella 6400 k valolla ja sitten toisille puskille led valaisin vain yksi annuumi on menetetty talven aikana. sain jopa kokeeksi talvetetun vihannespaprikan säilymään ainakin tähän asti talvea tekee satoakin 1-2 podia kerrallaan. älkääkä sanoko että vihannespaprika on turha talvetettava tiedän sen itsekkin mutta syksyllä kun otin nuo sisälle ei ollut kuin kolme - neljä kasvia talvetettavana joten tilaa riitti niille kaikille.
Kukkanuput jotka jo alkoivat kehittyä yhteen noista uusista taimista ovat kuivuneet pois sitämukaan kun niitä on kehittynyt joten en ole vieläkään päässyt näkemään minkalaisia kukkia kyseinen taimi tekee. Yksi taimista on lopettanut kasvun kokonaan ja on nyt pitkän aikaa pysynyt suurinpiirtein saman kokoisena pituutta taimissa on nyt 10-15 cm.

Tuholaiset jotka noita taimia ovat vaivanneet muistuttavat muodoltaan siiraa joskin ovat pienempiä kooltaan. En tiedä syövätkö aikuiset yksilöt vai toukat lehtiä mutta olisi mukava tietää miten niistä pääsee eroon.

Huru-ukko

Tutki sitä "Mikä chilejäni vaivaa", niin siellä on kuvauksia ötököistä. Tai "Ruton punkit" osiota.
Myös kuva niistä tänne jos mahdollista auttaa.
Monikin täällä auttaisi, jos tietäisi mitä niissä kasveissa on.
Itse en tiedä siiran näköisiä tuholaisia, voihan joku kyllä ne siitäkin tunnistaa.

PP

Lainaus käyttäjältä: rami12 - helmikuu 09, 2013, 10:45:06 ap
Tuholaiset jotka noita taimia ovat vaivanneet muistuttavat muodoltaan siiraa joskin ovat pienempiä kooltaan. En tiedä syövätkö aikuiset yksilöt vai toukat lehtiä mutta olisi mukava tietää miten niistä pääsee eroon.


Kuinka pieniä ne on? Ovatko kenties ripsiäisiä? Chiliwikissä tarkemmin, ja Googlella löytyy kuvia.

rami12

maaliskuu 02, 2013, 15:01:01 ip #18 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 02, 2013, 15:06:20 ip käyttäjältä rami12
Noniin jospa sitä nyt sitten viimein lisäisi pari kuvaa tännekkin talvehtineista kasveista. Ensimmäisenä tulee kuva jossa tarvitsisin teidän apuanne lajikkeen tunnistamisessa. Kasvi on tehnyt ensimmäiset kukkansa vasta nyt ja niissä on tuollaisia keltaisia laikkuja. onko tämä baccatum sukua. Siemen tuli fataliin yllätysiemen pussista

rami12

maaliskuu 02, 2013, 15:12:05 ip #19 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 02, 2013, 15:16:30 ip käyttäjältä rami12
Lisää kuvia ensin vihannespaprika kylvin sen viime vuoden maaliskuussa selvinnyt talvesta hyvin.  sen jälkeen yleiskuvaa kasvatus nurkkauksesta tuossa ei tokikaan ole kaikki kasvit paikalla kaksi tainta ja 1 kpl thai chilejä on ikkunalaudalla lisäksi yksi lampuista on muualla tällähetkellä 45 w esl. viimeisenä orange habanero tekee tällähetkellä 5 kpl podeja jotka tosin ovat vasta pieniä raakileita.