elokuu 10, 2020, 22:17:22 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Huruilu jatkuu 2013...

Aloittaja Huru-ukko, joulukuu 05, 2012, 01:32:29 ap

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko

Lainaus chiliwikistä:

Toimiva biotooppi muuttaa ravinteita kasvien helpommin hyödynnettävään muotoon, ja hajottaa ravinneliuoksessa haitallisia yhdisteitä kuten nitriittiä. Muodostunut bakteerikanta on samantyyppinen kuin multaan muodostuvat bakteerit, jolloin bioponisenjärjestelmän pH vaihteluväli voi olla 5,5 - 7,5 ja koska ravinteet ovat helpommin kasvien saatavilla pH:ta ei ole tarpeen säätää ellei se nouse yli 7,5. Jos joudut säätämään pHta alaspäin, älä säädä sitä alle 6,5, koska bakteerien uusiutumiskyky heikkenee tämän alla. Optimi pH onkin hieman alle 7,0.

Laiskuus voitti, olkoon se saatanan PH sitten seitsemän....Säästyi kahden tunnin työ, jonka voin käyttää vaikka Oblivioniin...
Mittailin toissa päivänä nitriittipitoisuuden, joka jäi sinne 0.2 tienoille.

Huru-ukko

Pesin sitten kumminkin ne bublerit..
Sitten koulin kaikki pienissä ruukuissa kasvavat pubet hiukan isompiin ruukkuihin. Mulla oli 10x10x10 senttiä olevia muoviruukkuja. Ajattelin hengessäni että ne on litran ruukkuja.
Karu totuus luki ruukun pohjassa, 0.75 litraa vetoisuus.
Mihinkään ei voi enää luottaa.. Onneksi oli niitä litran kreikkalaisia jugurttipurkkeja ruukkuiksi tyhjänä. Niissä pubet saakin olla siihen saakka, että laittelen niitä 10 litran amppeleihin ainakin 16 kpl. Loput menee sitten maapenkkiin. Ja isompiin ruukkuihin kun kasvariin siirto on mahdollinen. Jos vaikka honkkariin menisi ruukkukauppaan.
Työntäyteisen perjantain ja saunomisen jälkeen palkinnoksi sitten:Neljä Rocoto De San Isidroa ja saman verran Turbo Pubeja Auran homejuustolla täytettynä ja pekoninviipaleeseen käärittynä.. Odotellessa niiden kypsymistä uunissa voi syödä lopun Auran pois ruischipsien kera, ja muruset huuhdella alas kylmällä Karhulla...
2 hölön annos, muijalle toinen Karhu ja mulle toinen sekä pubet...
Huomenissa ei tartte lähteä koiralenkille, jos kaikki menee alas tänään... ::)


jewe

Mistä noita pubeja tähän aikaan vuodesta sikiää ? pakkasesta vai talvetuksesta.
Itselläni on yksi nahistunut manzano jääkaapissa mutta en ole viitsinyt maistaa kun epäilen onko siinä mitään makua kun on syksyn viimeisiä kypsyneitä ja sen jälkeen ollut jääkaapissa kuukausia.

Huru-ukko

Nuo ovat niitä viimeisiä pubeja kasvarista. Pakastimessa.Turbotkin oli kannastaan hiukan vihreitä ja poltetta oli vähemmän kuin syksyisissä. Myös sulatuksen seurauksena sisältä tuli aika runsaasti nestettä. Söin kaikkien kannat raakana, kun en viitsinyt niitä sinne päälle tunkea, hyvän maun niistäkin sai. Isidroissa oli selkeästi eniten poltetta. Ja ainakin minun suuhuni on hyvänmakuinen laji.
En viitsi kertoa, että niitä on pakastimessa pari puolentoista kilon pussia... ;).

jewe

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - helmikuu 01, 2013, 22:16:18 ip
En viitsi kertoa, että niitä on pakastimessa pari puolentoista kilon pussia... ;).


Juu älä kerro, mulla niitä on vaan vajaan kilon pussi silputtuna kun oli tarkotus tunkea sämpylöihin mutta siellä ne vielä on. :P

Masa.T

Tää menee nyt pikkuisen ohi chileilystä mutta kun kummatkin ollaan kuitenkin chilien kasvattajia, niin kehtaan kysyä. -Olen saanut verkolla nyt jonkun verran kuoreita eli norsseja ja ihastunut niiden makuun ( siioista ja muista ei niin väliä). Olen nyt vaan paistanut ruisjauhoissa hieman pyöräytetty ja hienolla merisuolalla maustettu. Mikä muu tapa olis suositeltava?. Vastaa, niin saat mukavasti chilien siemeniä kasvatuksiin.

Huru-ukko

helmikuu 05, 2013, 10:26:18 ap #27 Viimeisin muokkaus: helmikuu 05, 2013, 11:00:12 ap käyttäjältä Huru-ukko
Hmmm...  ;). Säkylän kalasatamasta hain niitä madepilkkimiseen syötiksi ennen mateen kutua, se on yksi suositeltavista tavoista käyttää niitä siihen  ::). On ihan oikeasti hyvä syötti.
Mutta mereltä niitä saa isojakin sekä verkolla että pilkillä (Eurajokisalmi, morrilla syvemmältä, ottaa välivedestäkin) ja niitä olen itsekkin juuri samoin paistellut pannussa. Liha valkeaa ja herkullista. Pää poikki niin ominaishaju jää pois. Ainakin itse niin tein, voihan se kypsennyskin sen tuoksun poistaa. Hajurauhanenhan on niskassa.
Ikävä juttu mutta sama tapa meillä molemilla on siinä ollut.
Kalaahan se norssikin on joten kyllä sitä varmasti voi samaten laittaa kuin muitakin kaloja. Kuorekukoistakin olen kuullut. Viimeinen Vapaa-ajan kalastaja lehti kehoitti kokeilemaan särkiä, kiiskiä ja muuta kalaa sushina pakastimen jälkeen.
Ja mikäs sen hyvän lihan pilalle saisi.
Siemenet  voit tuoda kun liikut täälläpäin, niillä ei ole kiirettä koska tämä vuosi on lajien puolesta täynnä.  :)

Huru-ukko

Muutama valokuva, kovin paljoa ei ole tapahtunut. Chinenset bublereissa ainakin tuntuvat pysyvän aivan samankokoisina kuin ennenkin....Olisikohan ne kannattavampaa vaikka idättää ihan taimimullassa ensin ennen siirtoa bubleriin.. :-\.
Pihvitomaatin ituja ja takana on Jalapenon ituja pari jo työntynyt ulos, vaikka ei taida näkyä.
Nuo taisi tulla idätettyä liian aikaisin, mutta saahan niistä vaikka bakteerien ruokaa kun on ne omat pubet niin pieniä ettei niistä raski vielä ottaa..               
Pubet 37 kpl koulittuna noin litran ruukkuihin. 38. on pube on sivumalla...
Edelliskuvaan verrattuna takana olevat pubet on kyllä kasvaneet, mutta nuo chinenset tuntuu jurottavan samankokoisina. No kokeilumielessä tuon siirron tuonne publeriin tein tosi pienellä taimella, huonolta näyttää. Tosin aikaa on kyllä vielä kasvaa..
Varalla jääneitä chinensen taimia. Leväkin hiukan ottanut kiinni. Pari kolme varmaan joutuu bublerissa huonosti kasvavien tilalle. Tuon lautan pesin ja laitoin villakuutiot puhtaaseen lauttaan.
Tulipas siitä kuvasta sotkuinen, mutta kyllä siitä saa käsityksen mitä se esittää. Ei ole tärähtänyt, vaan heilahtanut...Eikä se tuo videokamera pärjää järkkäreille, enkä osaa varmaan tuotakaan käyttää oikein.
Pienoiskasvarissa on chilejä, paprikoita ja tomaatteja itämässsä. Isoimmat on chilejä kaikki.
Canariolla ei ole kovin kovia kasvupyrkimyksiä...


Huru-ukko

Puolitoista viikkoa männy, kasvua näkyy hiukan kaikissa plantuissa. Kuvapäivityksiä.Rocotot kasvaa hyvin, tosin eivät ole vielä onneksi yli puolimetrisiä. Nuppuja en ole nähnyt, enkä kyllä edes etsinytkään.
Noita on mullassa yli neljäkymmentä. Jossain kohtaa kevättä loppuu tila.

Vasemassa reunassa isossa ruukussa on 3 kappaletta hunajamelonin alkuja, siemenet otin Prismasta ostetusta hunajamelonista.
Viime vuonna mulla oli Cantaloupe meloni kasvamassa kesällä ulkona jo, ja siihen tulikin muutama hedelmä.
Suurin oli jotain 6-7 cm halkaisijataan, kun kesäinen halla korjasi etelän hetelmän pois .....
Täksi vuodeksi tuolle on kuutioitu paikka kasvariin viiniköynnösten väliin.Kolme kappaletta tomaatteja ja kolme Sugar Rushia, nimilapuista valon heijastumisen tai vain kameran huonouden takia ei näy mitään merkintää.


Kuusi kappaletta Aji Cristalleja, menevät kasvarin multapenkkiin kesän ajaksi.
Starfish, Hungarian Hot Wax sekä Cheynne kaikkia kaksi, myös kasvariin multaan kasvamaan. Cheyenne menestyisi kyllä amppelissakin.Takana on pubeja bublerissa, nuo menee Hurulootaan kesäksi. Puutarha turpeessa kasvavat pubet eka kuvassa on kylvetty samaan aikaan, ja ovat suurinpiirtein samankokoisia kuin bublerissa olevat lajitoverit.
Kahdessa taimibublerissa edustalla on chinensejä kasvamassa. Kasvu on ollut mielestäni aika hidasta taimivaiheessa, EVO. Eli siinä valossa noille lannoitus taimivaiheessa ei ole hyväksi.
Nuo turpeessa kasvavat taimet on melkein samankokoisia kuin nuo bublereissa olevat chinenset. Ja chinenset kylvettiin lautalle joulukuun kahdeksas päivä.  ::)Piti mennä lumet pudottelemaan tänään kun oli liki 2 graadia lämmintä. En ehtinyt...
Kuva otettu ikkunan lasin läpi, jäi kamerakin hiukan vinoon  ;).

Huru-ukko

Laitoin vielä itämään lautalle Aji Escabechen nimellä tilatun chilin, eli taitaa olla se sama kuin Aji Amarillo ainakin joissain lähteissä mainittu. Viime kesänä itsellä kasvoi Aji Amarillo Small nimellä ollut, joka teki noin Lemon Dropin kokoisia podeja. Kesällä niistä ei oikein minun makuuni ollut, mutta nyt etikkasäilykkeenä ne maistuu ihan jees.
Tuota isoveljeä kehuttiin, joten kokeeksi sen laitan jos makukin on parempi. Tiedä vaikka makuaistikin olisi kehittynyt.. ::)
Lisäksi huomasin että Lemon Droppikin puuttui listalta, niitä löytyi 2 siementä. Yksikin kasvi riittää siitä.

Myös muutama paprika itämään lautalle...

Huru-ukko

helmikuu 20, 2013, 14:05:18 ip #31 Viimeisin muokkaus: helmikuu 20, 2013, 14:11:05 ip käyttäjältä Huru-ukko
Pubet kasvaa toisiinsa niin kiinni, että oli pakko alkaa niitä jakamaan yhteen lisälootaan.


Osa on jo aika isojakin, ensimmäisissä on nuput aukeamassa. Hitaimmat on puolet pienempiä noin, mitään selvää eroa ei löytynyt eri lajikkeiden välillä. Ehkä voisi sanoa että Rocoto Costa Rica Red on kasvanut kaikkein parhaiten. Ja oli muuten nopein itäjäkin, eli se varmaan vaikuttaa.
Takana vasemalla on pioponinen pupleri, siinä on vain kaksi kasvanut samankokoisiksi kuin isoimmat mullassa.
Tuo NFT kuulostaisi kovalta sanalta, kasvatukset voisi alkaa vasta helmikuun lopussa ja silti ehtisi hyvin mukaan.
Tästä kulmasta niistä ei niin kauhean hyvää kuvaa saa, mutta yhdellä kuvalla selvisi.. ;)

Huru-ukko

 Eilen tuli tehtyä uusi aluevaltaus chileille, eli saunan lattialle laittelin muutaman ruukun natikan alle kasvamaan. Kun kasvit oli ojenuksessa, niin töpseli seinään ja leimahdus, siinä meni ainoa natikan poltin.
Soittelemalla sinne Rauman suuntaan sähköliikkeisiin (2) antoi yhden tuloksen. Toisesta löytyi yksi poltin, Philips Master Son_T Pia+. 2000K. Kävin hakemassa kun ei muutakaan ollut. Olkoonkin että olisin ottanut isomalla K-lukemalla olevan jos olisi löytynyt.


Kuvatuksia...

Vielä taimien kasvatuksia, ovat paprikoita vasemalla. Pube CAP 363 on innostunut kukkimaan.Takana vasemalla chinsenset aika pieninä vielä. Keskellä tomaatteja, paprikoita sekä Jalapeno Early 1 ja Jalapeno M 2 kpl. 6kpl Aji Crisatlleja ja 3 kpl Sugar rusheja. Sekä samassa mustassa ruukussa 3kpl hunajameloneja.
Isoimmat pubet taimibubblerista siirsin ämpäribubblereihin 4 kpl. Hmmm....Jostain syystä tuo ravintolitku alkoi vaahtoamaan. Nuo on pakasta vedetyt ämpärit, olisikohan pitänyt pestä...Seurattava tuota ilmiötä.
Muistaakseni viime kesänä kun kiikutin pubet ulos omaan Hurulootaan, niin isoimmat oli tuota kokoluokkaa kuin nuokin. Taitavat olla silti nyt foorumin pienimmät  ;).
Noiden takana on parikymmentä pienempää pubea turpeessa kasvamassa.

Hubert

Hyvännäköistä kasvua! Jos viime vuonna sait kelvollisen sadon, niin nyt tullee erinomainen. Ja kyllä nuo pubet ainakin omiani ovat edellä. ;)

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - maaliskuu 02, 2013, 14:50:48 ip
Eilen tuli tehtyä uusi aluevaltaus chileille, eli saunan lattialle laittelin muutaman ruukun...


Sama aluevaltaus tehty täälläkin, toki valona loisteputki. Kun sauna toimii muutekin varastona, ei lamppu ja muutama kasvi paljoa tyhjennysurakkaa pidennä.

Huru-ukko

maaliskuu 02, 2013, 17:46:36 ip #34 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 02, 2013, 17:48:23 ip käyttäjältä Huru-ukko
Kiitos... Vuodet ei ole veljeksiä..

Tuossa ylempänä bublereissa isoimmat olivat Peruvian, Turbo sekä Locoto. Taimibubblerissa chinensejen seassa ollut Rocoto Orange oli neljäs.
Näemmä unohdin pistää sen saunapotreetinkin.


   
       
  Korjataan tilanetta.
Pubeja oli kaikkiaan kahdeksan lajia kasvamassa kasvamassa. Jokaisesta on 4 kappaletta kasvamassa turpeessa samanlaisissa olosuhteissa.
Noiden 9 joukkoon tuossa on suurimpina tullut 4 kpl Orange Locoto, 2 kpl Turbo Pube sekä 2 kpl Rocoto Red Peruvian. Se yhdeksäs jää varmaan satoon saakka mysteeriksi, hukkasin sen nimilapun ruukuttaessa....
Ruukut on 10l amppeleita..
Kun asentelin sitä natikkaa niin katselin että juuri ja juuri voisi sen valon sisälle sopia vielä yksi rivi noita ruukkuja lisää, eli saisi tuohon sitten 16 kasvia....
Ajatuksissa on ollut etten kasvarille vielä tässä kuussa kiikuta mitään kasvia, mieluiten vasta huhtikuun lopulla, mutta taitaa tuo kasvatus tila loppua sitä ennen.

Huru-ukko

Bubblereissa olevat pubet jaksaa edelleen hyvin, myös se edellämainittu litkun vaahtoaminen on loppunut.
Ainoa viimevuotisista kasvatuksista jäänyt chili, Bolivian Rainbow on kyseessä. Eli tämä on se bonchiprojekti, mutta saa kasvaa vielä yhden kauden ennenkuin teen sille muuta kuin pidän hengissä. Talvi on mennyt tuossa sillä ja kasteltu vain vedellä korkeintaan kerran viikossa.
Tämän aamun koiralenkillä. Viime viikolla tullut lumi näkyy maisemassa hyvin.
Vasemalla Otto, ja oikealla Nelli. Otto on sileäkarvaisen noutajan näköinen ja kokoinen, mutta mix silti.
Nelli muistuttaa Belgian paimenkoiran malinois muunnelmaa, mutta jotain muutakin perimää on.

Huru-ukko

maaliskuu 07, 2013, 13:01:55 ip #36 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 07, 2013, 13:03:50 ip käyttäjältä Huru-ukko
Päätin tänään onneksi laittaa muutaman puben taas litran ruukuista amppeleihin, jotka ripustin sitten ainoan (ja pienen) eteläikkunan eteen. Lisävaloja en aio laittaa niille.
Samalla annoin janoisille lisää vettä sekä litkua. Ja löysin 3 kpl pubeja jotka näyttää menetetyiltä ainakin kahden kuivuneimman osalta. Vaikka mulla noita pubeja jääkin sen jälkeenkin jos nuo kuolee, niin harmittavaa on se, että kaikki kolme oli Rocoto De San Isidroja.
Ja minun mielestäni tosi hyvän makuisia.
  Kaikki ne kuivuneet kasvit oli kanilatikossa, jossa on kymmenkunta muutakin pubea noiden lisäksi. Jäi hiukan ihmetyttämään, miksi juuri kolme lajiketta samaa meni, mutta ne oli siinä lootassa samassa nurkassa, joten se on varmaan ylimmäinen kulma.
Alta kastelen ne, eli kaadan vettä suoraan sinne lootaan.Vasten aurinkoa otettu kuva jäi aika mustaksi...
Nuutuneet.... Uskon kyllä että pieneistä silmuista noistakin nousee uudet lehdet, mutta melko varmasti nyt isoimmat lehdet varisee. Tai ei..... :oKolmas Isidro ei ole ihan niin huonokuntoinen kuin kaksi ylempää, Orange Locoto oli noiden vieressä ja se on myös hiukan nuutunut.Mielenkiintoista tässä oli, että toisen ämpäribubblerin litku on tuossa valossa mustaa.
Selitys miksi on noin, johtuu siitä, etten huomannut tuohon kirkkaamman litkun sekaan laittaa bakuille lehtiä ruoaksi...
Kasvatus kaniloota näkyy siinä takanana. Tuli mökin mukana kaupanpäälle.Vesiviljellyt chinenset, lopultakin alkaa kasvua tapahtua. Tämän kevään aikana tuli sitten itsekkin todettua tuon väitteen paikkansapitävyys, mikä täällä on esitetty. Eli liian vahva lannoitus on oiva keino pysäyttää liika viherkasvu. Taimivaiheessa noilla oli EC siinä 1,5 tienoilla. Suositus olisi ollut 0,5. Sen kantapään kautta.... :o ::)Saunaosasto....järjestelin noita amppeleita enemmän tuota nurkkaa kohti, jotta tänäänkin pääsisi saunaan.
Kyllä nahka on kerran kuussa pestävä, olipa se sitten likainen tai ei  ;).

SK

Uskoisin että nuo nuutuneet rocotot selviää tuosta ihan hyvin kunhan saavat vettä.
Mutta oisko mahdollista , että ne ei olisi saaneet vettä sen takia, kun ruukuissa ja aluslautasessa on tasainen pohja? Vesi ei silloin välttämättä pääsee väliin ja imeytymään turpeeseen.

Hyvälle näyttää kasvit ja toivotan hyvää kesää huruplantaasille.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: SK - maaliskuu 07, 2013, 16:25:02 ip
Uskoisin että nuo nuutuneet rocotot selviää tuosta ihan hyvin kunhan saavat vettä.
Mutta oisko mahdollista , että ne ei olisi saaneet vettä sen takia, kun ruukuissa ja aluslautasessa on tasainen pohja? Vesi ei silloin välttämättä pääsee väliin ja imeytymään turpeeseen.

Hyvälle näyttää kasvit ja toivotan hyvää kesää huruplantaasille.


Hurusti kiitoksia...  :)
Nuo kasvit oli kaikki aivan samassa nurkassa, joten kyllä se syy siinä on. Ja tuon kanilootan pohjalla on multaa ja roskaa jonkun verran... ::).
Kaikki kolme on jo nousseet ylös, eli ne selvisi. Laitan huomenna ennen/jälkeen kuvan noista.

Huru-ukko

Kaikki kolme koki parantumisen...

Tilanne tämäaamuna noin  kymmenen aikaan. Molemmat Isidrot on kunnossa.

Kuten myös tässäkin oleva Isidro sekä Orange Locoto.