elokuu 10, 2020, 21:28:33 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Huruilu jatkuu 2013...

Aloittaja Huru-ukko, joulukuu 05, 2012, 01:32:29 ap

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko

Yksi taimibubleri modattu NFT toimiseksi, edelleenkin taimikasvatuksessa. Annuumeja meni kasvatukseen. Tulettomia  ;).
Kuva joskus kun kerkeän, nyt täytyy mennä pilkille, ulkona on älyttömän kiva keli.
Kuva särjestä illalla tänne.
 

Huru-ukko

maaliskuu 18, 2013, 10:40:04 ap #41 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 18, 2013, 16:21:13 ip käyttäjältä Huru-ukko
Tuli kolme särkeä..... Yksi särjistä

Ruukuttelin tänään pubeja 10l amppeleihin, niin että jokaista kahdeksasta lajikkeesta on vähintään kaksi amppelissa... Tilanpuute alkaa olla tosiasia, joten on pakko ottaa makuuhuoneen ikkunatkin käyttöön sekä pari kolme mahtuu keittiönkin ikkunan eteen... Jotka on ikävä kyllä itäänpäin, joten aurinko näyttäytyy niille vain aamupäivän aikana.
Laitetaan sitten lisävaloja, jos ei nuo paikat riitä.
Kymmenkunta pubea on tällä hetkellä mietinnän alla, mitä niille tekisi. Parin viikon päästä tilanne ainakin selkenee...

Huru-ukko

maaliskuu 18, 2013, 16:40:58 ip #42 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 18, 2013, 16:44:26 ip käyttäjältä Huru-ukko
Ruukuttelu jatkui vielä tänäänkin, ja ruukkujen asentelu ikkunoitten eteen... :oEteläikkunalle 6 pubea ja Bolle on ollut siinä jo talven, ylin planttu.Itäikkunaan olkkariin 4....Köökin ikkunaan itäänpäin 3 kpl...Paprika NFT versio. Lootan sisällä on styroksilevy jonka päällä on kokeilun vuoksi viime kesänä käytössä ollutta harsoa oikean NFT kankaan asemasta. Tuo idea tuli mieleen, eikä sitä oikeaa kangasta ole luultavasti ihan nurkissa. Verkkoruukut on suoraan levyn päällä ja alimpana sitten vesipumppu josta letku levyn päälle.
8 reikää letkussa jakaa joka kasville oman lirun. Reiät tappaa myös hiukan liian kovan tuoton, ei roiski niin paljoa. EC 0.5 noin. Lootassa on litkua muutama litra liian paljon.
Pubejen saunaosasto.Aika harvoin on tilhit eksyneet minun lintulaudalleni. Muumitaloon sopii noin 20kg siemeniä kerralla...
Yleensä kolme säkkiä on mennyt talven aikana.

Huru-ukkoKatselin tänäaamuna että ainakin tällä hetkellä noille pubeille jotka on tuossa ikkunanedessä, luonnon natikka on riittävä yksinään. Pari viikkoa sitten siirsin ensimmäiset kasvamaan, ja ne jatkaa kukintaa edelleen. Siis ne kaksi joissa kukkia oli. Podeja on kymmenkunta muutaman millin mittaisina ainakin CAP 363:ssa, joka on noista oikealla ylimpänä. Hehe, taitaa juhannukseksi sitten saada HK:n asemasta grillattua chiliä :).
Chinenset tuskin ihan noin hyvin tuossa menestyisi, ainakaan tähän aikaan noin pienessä ikunassa...

Harkinassa lisätä ikkunapinta-alaa sekä saunan eteiseen että tuohon paikkaan...5x7 ft olisi sopivan kokoinen, tulisi muutenkin tähän torppaan lisää valoa. Samanlainen menisi saunan eteiseenkin.
Jos noilla NFT virityksillä voisi aloittaa vasta helmikuun lopulla, lisävalaistuksen tarve olisi aika pieni.

Mmmm... Koiralenkki  :) ja sitten ruukuttamaan... :o

Huru-ukko

Muutamia uutuksia on vielä päässyt lautalle itämään. C. annuumeista Fish pepper ihan huvin ja kokeilun merkeissä. Sitten Physalis peruviana,  Physalis purple ja Physalis verde. Lisäksi vielä Gojin siemeniä sekä Morus nigraa. Ja Steviaa.
Kaffir lime ei jostain syystä halua itää, vielä on muutama siemen jäljellä jos jollain olisi hyvä vinkki miten se onnistuu. Kolmas yritys on nyt menossa. Olen kokeillut lautalla sekä mullassa..... Tuloksena on ollut mustuneita siiduja.

jaolsten

Kai olet kuorinut ne limen jyvät? Kokeileppa vielä minigrip-pussia, jossa taiteltu ja kasteltu talouspaperi.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Huru-ukko

Osan kuorin, osaa en.....Kiitos, koetan tuota minigrippiä.  :)

Minbaari

Kappas physaliksia puskee täälläkin.  :) Itsellä idätyksessä ploomi moos ja physalis pubescens, joista ploomi moos iti alle viikossa. Lieneekö sama kuin tuo physalis purple? Stevia vaikuttaa todella hidaskasvuiselta ainakin itselläni.
#816

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Minbaari - maaliskuu 28, 2013, 01:28:57 ap
Kappas physaliksia puskee täälläkin.  :) Itsellä idätyksessä ploomi moos ja physalis pubescens, joista ploomi moos iti alle viikossa. Lieneekö sama kuin tuo physalis purple? Stevia vaikuttaa todella hidaskasvuiselta ainakin itselläni.


Nuo physalikset tuli tilattua ihan inspiraationa kun katselin noita sivuja. Eli kokemusta ei ole niistä yhtään. Myöskään tuolta Semmillaksen sivuilta ei selviä mitään muuta kuin nuo Physalis ixocarpa purple/Purple Tomatillo ja
Physalis ixocarpa verde/Tomatillo Verde maininnat. Eli se lajikenimi jäänee pimeän peittoon. Physalis peruvianis on käsittääkseni anaskirsikka.
Viime vuotiset Steviani kasvoi noin 30 cm kesän aikana parvekelootassa ulkona. Ne jäi aika huonolle hoidolle.

Huru-ukko

Noista Stevioista nyt lisää, kun vilkaisin aamulla istutuksia, niin muutamia ituja oli havaittavissa sekä multaidätyksessä ja myöskin lautalla, tosin vain yksi siellä.
Nopeimmat idut tuli neljässä päivässä. Siemenet oli Semillakselta tilattuja.
Seemenmaailmasta oli se aikaisempi satsi, josta ei itänyt ensimmäinenkään. Tein virheen varmaan jossain kohti.... ;D

Huru-ukko

Illan aikana vaihdoin eka kerran taimibublereista veden. Molemmissa chinenselootissa EC oli siinä 1.5. Pubejen lootassa oli väkevöitynyt EC 3.2 asti. Per loota 8 taimea/kasvia.
Ei silmin nähtävää haittaa tuosta ollut, ehkä kasvu on ollut hitaampaa. Nyt jätin kaikkiin 1.5 arvot. Lastenosastolla kahdessa NFT virityksessä arvot on 0.8. Sen verran nuoria nuo taimet, ettei vielä ole niitä juuria karvoineen kovin montaa muodostonut.

Huru-ukko

huhtikuu 03, 2013, 12:30:59 ip #51 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 03, 2013, 12:32:35 ip käyttäjältä Huru-ukko


C.pubenses CAP 363 kukka.

Huru-ukko


Saunaosastolla ovat amppeleissa ja 4:ssä  ämpäribubblerissa olevat pubet saavuttaneet kiukaan korkeuden.
Saavat olla tuossa vielä ainakin tämän kuun loppuun.
Pari Rocote De San Isidroa ja Canario lähti hallituksen sukulaisten luo uuteen kotiin. Ei kovin paljoa niiden poistuminen tuo kaivattua lisätilaa.Yöllä hiukan yli kello kolmen heräsin siihen että Nelli loikkasi pois sängystä ja saman tien jotain putosi viereen. Pubejen ominaistuoksu lehahti sen verran voimakkaana, että arvasin amppelin tipahtaneen. Alkuun ajattelin että ketju katkesi tai lenkki petti. Kyseessä on ylin amppeli vasemalla.
Valot päälle ja tutkimaan. Vaurioita tuli alimpaan pubeen, siitä katkesi puolen metrin mittainen
oksa. Lisäksi kasvuturvetta hyvin vähän tyynylle ja lakanoille.
Kiinnitys on tehty niin, että olen katkaissut tuosta ketjusta lenkin siten, että siihen jää koukku päähän jonka sitten laitan kiinni ylemmäs ketjuun. Ketjuun muodostuu silmukka, johon on amppelin koukku hyvä laittaa. Nyt ketju roikkui suorana, minkä ei pitäisi olla edes mahdollista. Ketjun päässä ollut koukku oli niinkuin kuuluikin olla.
Ulkona pellolla johon tuosta ikkunasta näkee on viimevuotisia omenoita ja kalan perkuutähteet heitän myös sinne. Siellä käy sekä rusakoita että kettuja syömässä.
Luulisin että Nelli haistoi sen että ulkona on joku elukka ja tuli sänkyyn katsomaan.  Se työnsi päänsä väkisin ikkunaan, ja nosti todennäköisesti samalla amppelia ylöspäin jolloin ketjun päässä ollut koukku irtosi ketjusta. Koira vetäytyi taaksepäin ja ruukku oli sen pään päällä kun se otti ritolat. Siitä amppeli sitten pyörähti kyljelleen tyynyn päälle. Osumatta edes minuun.Vielä saa odottaa kesän tuloa...Kasvarissa odottaa kirvat sekä toivottavasti jättikirvavainokaisetkin.

Huru-ukko


Taimi NFT kasvatuksia. !8.3. eli runsas kaksi viikkoa sitten siirretty ja mullassa kasvatettu taimi kyseessä. Pesin juuret puhtaaksi ja laitoin suoraan verkkoruukkuun ja hydrosoraa ympärille. Silloin oli ainoat juuret tuo ylimässä kuvassa näkyvä herneen kokoinen ruskea kasa.

Huru-ukko

huhtikuu 07, 2013, 10:04:44 ap #54 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 11, 2013, 10:40:55 ap käyttäjältä Huru-ukko
Kevät etenee taas... Lunta satanut vanhan surmaksi  ;D. Molemmat hurtat odottaa pihalla lenkille lähtöä, en millään viitsisi mennä kun sinne on tullut parin senttiä lunta. Kaikki tiet on paikoitellen peilijäällä, ja lumi sen päällä....Nyt jo särkee tulevia mustelmia  ;).
No onhan ne vietävä juoksemaan, saa itsekkin jaloitella.

Kasvihuoneen lattiaa oikaisin eilen tavallisella(?) 3mm max. raekoko laastin avulla. Harmitti sen verran viime kesänä valun jäljeltä jääneet pienet painumat. Niissä seisoi vesi, ja seuraavaksi niihin kasvoi levää.
Kunhan on viikon kaksi kuivunut, niin sitten hionta ja maalia päälle. Sitten kasveja sisälle.

26. 3 kylvin vielä lautalle mm. Fish Pepper ja Gojia, en tiedä kumpaa lajia Gojia olivat. Fish Pepperistä oli noussut pariin muutaman millin mittainen juuri, joten työnsin ne multaan juurtumaan.
Oikeastaan olisi pitänyt laittaa ne villaan, muuta en viitsinyt.
Lautalla olleet Gojin siemenet ei ole vielä itäneet, mutta 29.3 ostin Prismasta pussin kuivattuja Gojin marjoja, Lycium Barbarum. Ja laitoin siemeniä minigrip pussiin kostetun paperipyyhkeen palan kanssa. Sieltä löytyi tänään kaksi itänytttä siementä, jossa oli jo sirkkalehdet tuloillaan.
Minigrip pussi oli aina päivisin pelliuunin pankolla, jossa lämpötila huiskii 24-28 asteen välissä.
Illalla kun lämmitetään, idätykset täytyy ottaa pois sieltä ettei käy kuin Ylöjärvellä...

Muoks....
Gojin sirkkalehtisten lisäksi minigrip pusissa oli juuren ulos lykänneitä yksilöitä, joista laitoin kaikkiaan kahdeksan jatkamaan taimimultalootassa...

Huru-ukko

huhtikuu 11, 2013, 10:33:35 ap #55 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 11, 2013, 10:40:04 ap käyttäjältä Huru-ukko
Tämän aamun toimina kävin vilkaisemassa saunaosaston kasveja. Taimi-NFT jossa laillisen kankaan asemasta on hallaharsoa kerros näyttää toimivan hyvin. Viikolla tuli (Kärsälle kiitos nopeasta postituksesta) kolme rullaa NFT-kangasta ja muita tarpeita. Hallaharsoon verattuna NFT-kangas oli hiukan paksumpaa, muuten rakenne on samanlainen silmin ja sormin havaittuna. 
Nostin varomattomasti taimiruukkua ylös ja totesin että pari kolme juurta katkesi, koska olivat ottaaneet harsoon kiinni. Pisimmät juuret luikerteli noin 20-25 cm pituisina.


Tänään täytynee yrittää hioa hiukan isoimpia nystyröitä pois kasvarin lattiasta ja maalata se eka kerran.
Mitään tasaista siitä ei tule, lähinnä lattia on hiertämisen jäljiltä, ja amatöörin käsialalla. Maalaan siksi, ettei se pölyäisi ja lattia kuivuisi nopeammin. Veden kanssa pesu on nopeaa ja siistiä.


Parin viikon päästä voisi ajatella roudata kasveja sisälle...

Gojin ostosiemenet ei ole itäneet vieläkään. Sen sijaan kuivatuista Gojinmarjoista otetut siemenet on nyt sirkkalehdillä.

Physalikset purple ja verde jatkaa kasvuaan sirkkalehtisinä. Physalis peruviana on työntänyt idut esille...

Huru-ukko

Kyllä maali kaiken kaunistaa..... Kasvarin lattiankin ;).  Pähkäillyt tässä pitäisikö siirtää kasvit sinne vai ei.

Ensi keskiviikon aikana päivälämpötilat näyttäisi ennusteen mukaan nousevan pari-kolme astetta ollen liki 10 graadia. Saunan lattialämmitykset on päällä sekä saunassa että eteisessä. Kasvien siirron jälkeen ne voisi laskea muutamaan lämpöasteeseen ja muutama sata wattia per päivä tipahtaisi pois...Myös loisteputket 6x36w ja 6x58w + 400w natikka menisi sammuksiin. Tekee 11.5 kW päivässä kun lamput on päällä 12h.... Eli valojen osalta säästöä 1.61€ päivässä laskettuna 0.14€ sähkön hinnaksi. Lisäksi lämmityksestä muutama kymmenen senttiä eli parin euron luokkaa pois kustannuksista.....
2kw x 12 =24 x 0.14 = 3.36€ päivässä. Voihan se olla että pienempikin teho riittää, mutta enempi on parempi ainakin chinsensejen osalta... Ja Panelienkosken Voiman myös.
Muutaman kympin luokkaa siitä siirrosta lisäkustannukseksi tulee kuukaudessa, sama raha meni joskus juopotteluun ja baariin monta kertaa kuussa, eikä riittänytkään.
Kasvarissa näyttelisikin sitten pelkästään lämmitys kulujen osalta menoja, valaistus olisi ilmaista.. :o
Hommasin talven aikaan Honkkarista muutamalla kympillä 2000w rakennuslämmittimen. Kuvittelisin että sen hyötysuhde on varmaan samaa luokkaa kuin auton sisätilalämppärinkin.
Jotenkin kyllä kuvittelisin, että esim. öljytäytteisillä pattereilla olisi lämmitys hiukan halvempaa. Mutta noiden puhallin lämmityksien etuna on omasta mielestä, että ne jakaa sinne muovin alle lämmön tasaisemmin.
Pitäisi joskus etsiä, onko jossain olemassa tutkimuksia tai taulukoita asiasta.


Harso/muovi huoneen joutuu levittämään koko 4x4m betonilattian alueelle, jotta chilit mahtuisi kasvamaan hiukan väljemmin...
Kiistämätön etu kuitenkin olisi että kasvit pystyisi juottamaan ilman että täytyy puolen tuntia siirrellä ruukkuja ja amppeleita edestakaisin.

Huru-lootiin on ostettu oikeaa NFT kangasta, ainoa modaus on niiden kallistaminen muutaman asteen vinouteen, poistopuolen reikää en viitsi tehdä uudelleen.
Mutta ne otetaan käyttöön vasta parin kolmen viikon päästä tai sitten kun voi harsoviritykset poistaa kasvarista...

Myös kirvojen osalta askarruttaa, koska ne keväällä heräävät  :P. Ja selvisikö jättikirvavainokaiset talvesta myös  8)...
Viime vuonna ne pitivät kirvakannan kurissa muutamana yksilönä joiden olemassaolo ei haitannut lainkaan.
Kokonaan niitä ne ei pystyneet silti poistamaan. Sekin riitti.

Huru-ukko


Huru-ukkoHehheh.... ;). Eli se oma viritys taimi-NFT kuvattuna sisäpuolelta. Noita läpireikiä labraletkussa on neljä kappaletta. Kasvit on kelluvat styroksilevyn päällä. Kallistusta ei ole sen kummemmin tehty. Styroksin leveys on 30cm, joten tuskin sen päälle kovin isoa vesikerrosta kasvaa. Vesisuihku menee normaalisti alaspäin, letku on noussut koholle koska oikeanpuoleisen ruukun juuret on kasvaneet tuonne kankaaseen kiinni, ja kun kantta nostaa, niin harsokin nousee ylös. Letkupainona juotoslankaa... ::)
Taimet siirretty tuonne 17.3, joten juuristoa on tullut ja kasvuakin on havaittavissa. Sitä taas pysyykö nuo taimet likikään siinä vauhdissa kuin muutamalla muulla kasvattajalla, ei pysty sanomaan. Tuntuu että ei.
Syynä voi olla mm. erilaiset lannoitukset (PK vs. Yara), sekä myös ledi valaistuksen teho verrattuna loisteputkiin.....Pari päivää sitten otettu kuva samasta virityksestä.

Tämä on otettu 18.3.....


Otto yritti purra tänään, kun kysyin haluaako se lähteä vesisateeseen lenkille  :o :o.         ;)

Huru-ukko

Kasvarikausi tuli avattua, kivassa vesisateessa siirtelin chilit saunasta ja osan saunan eteisestä kasvariin routaeristeiden päälle.
Pelkästään pubet oli siirtolistalla suhteellisen kylmän sään takia.
Rakentelin kasvihuoneen sisälle harjateltan käyttäen uusiokäytössä vanhan kasvarin muovin.
Ja sen päälle vielä harsoa jos aurinko näyttäytyy niin ei tule sitä ruskotusta lehdille....
   


Pubet on kasvatelleet melkein kaikki samanlaisia rönsyjä, kuin näissä näkyy.
Lisää pubeja.....
Tämä oli ehdottamasti suurin, ämpäribubblerissa kasvanut Rocoto Costa Rica Red. Oksien pituudet metrin luokkaa  :o.
Vasemmassa reunassa on 2 tomaattia kokeeksi, Cherry Cascade muistaakseni.
Amppelissa olevat pysyykin kesän amppeleissa, mutta osa on isoissa ruukuissa joita oli tarkoitus kokeeksi kasvatella ulkosalla penkissä. Ja samalla tehdä hiukan vertailua....Nyt jo pystyy sanomaan, että kovin tarkkaa siitä ei tule, ruukkukasvit ovat selkeästi jääneet pienimmiksi muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.  Neljä pubea meni taimibublerista ämpäribubblereihin. Koko kasvatuksen aikana en noista tutkinut PH:ta sen enempää kuin EC arvoakaan. Paitsi nyt kun perkasin ne pois siitä saunan lattialla olleesta viidakosta. EC:eet  oli nousseet kaikissa ämpäreissä 3-4 EC arvoon....
Kasvua se ei kyllä haitannut, nuo 4 oli suurimmat kasvit. Bioponisessa liuoksessa kasvatus.
Vasen reuna  ;).

Tarkoitus oli siirtää vielä bubblerissa olevat 5 muuta pubea, mutta onhan se päivä vielä huomennakin. Myös chinsenset on kasvaneet 2 taimibubblerissa (16) toisiinsa kiinni. Hiukan askarruttaa vaan ajatella niiden siirto tässä vaiheessa kevättä.
Baccat ja annuumit ovat vielä litran ruukusssa ja pieniäkin...