heinäkuu 09, 2020, 07:40:58 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


SK.n kausi 2013

Aloittaja SK, joulukuu 06, 2012, 12:58:29 ip

« edellinen - seuraava »

HotVelo

syyskuu 06, 2013, 15:10:51 ip #200 Viimeisin muokkaus: syyskuu 06, 2013, 17:15:01 ip käyttäjältä HotVelo
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - syyskuu 06, 2013, 14:43:20 ip
Luumuja tosiaan tulee niin, että oksat repeilevät. Nyt olisivat hyvät reseptit tarpeen.


Meillä on luumupuilla 2014 2013 onneksi välivuosi, ihan tarpeeksi on ollut kaikkea muuta sadonkorjuuta jo muutenkin. Viime vuonna, kun luumuja tuli normaalin ylenpalttisesti, tehtiin yhdestä ison puoleisesta erästä likööriä. Voin kaivaa sen reseptin esille jostain, jos kiinnostaa. Mausteista ja lämmittävää siitä tuli, annettiin joulu- ym. lahjoiksi, joitain pikkuputeleita on jäljellä vieläkin.

Pullottamisen jälkeen keitin vielä siivilöidyt luumut hilloksi - tuli taatusti erilaisen makuisia joulutorttuja!

- - Mitähän minä mahdoin aatella, ensi vuotta vissiin jo ---

Huru-ukko

Täällä on taas nyt 2013 luumuilla välivuosi, ihan muutama löytyy per puu. Kukinta meni jotenkin pieleen....
Ensivuoden sadosta en osaa vielä sanoa mitään  ;).
Komeasti Chilen rocoto tekee podia kyllä  :)...

Noli Me Tangere

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - syyskuu 06, 2013, 14:43:20 ip
Luumuja tosiaan tulee niin, että oksat repeilevät. Nyt olisivat hyvät reseptit tarpeen.

Rommiluumut! Tarvitaan tummaa rommia ja sokeria.

SK

Lainaus käyttäjältä: HotVelo - syyskuu 06, 2013, 15:10:51 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - syyskuu 06, 2013, 14:43:20 ip
Luumuja tosiaan tulee niin, että oksat repeilevät. Nyt olisivat hyvät reseptit tarpeen.


Meillä on luumupuilla 2014 2013 onneksi välivuosi, ihan tarpeeksi on ollut kaikkea muuta sadonkorjuuta jo muutenkin. Viime vuonna, kun luumuja tuli normaalin ylenpalttisesti, tehtiin yhdestä ison puoleisesta erästä likööriä. Voin kaivaa sen reseptin esille jostain, jos kiinnostaa. Mausteista ja lämmittävää siitä tuli, annettiin joulu- ym. lahjoiksi, joitain pikkuputeleita on jäljellä vieläkin.


Kyllä kiitos, luumu likööri resepti kiinnostaa. Luumujen kukinta-aikaan olin huolissani pölyttäjien puutteesta ja myöhemmin kesällä kuivuudesta, mutta niillä ei näköjään ollut merkitystä sadon suhteen. Viime kesänä ei paljoa luumuja tullut, kun kukinta-aikaan taisi halla käydä ja oli muutenkin kylmä ja sateinen kesä.

Jotain hillo kokeiluja täytyy noilla tehdä, kunhan vapaat taas alkaa...

HotVelo

Luumulikööri 2012

Virkistin muistiani perheen parempimuistisen puoliskon avulla. Perusohje luumuliköörille oli tämä:

http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/kirsikkalikoori

Kuten tuo ohje kertoo, kirsikoiden sijaan käyvät myös luumut. Mukailimme ohjetta käyttämällä reilumman määrän luumuja, ja vaikka ohjeessa ei sitä sanotakaan, poistimme kivet luumuista. Kivettömistä luumuista irtosi aromikin siten tehokkaammin. Syyskuun jälkipuoliskolla tehtynä juoma oli siivilöitävissä/suodatettavissa just passelisti ennen joulua.


Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: HotVelo - syyskuu 06, 2013, 22:51:07 ip
Luumulikööri 2012

Virkistin muistiani perheen parempimuistisen puoliskon avulla. Perusohje luumuliköörille oli tämä:

http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/kirsikkalikoori

Kuten tuo ohje kertoo, kirsikoiden sijaan käyvät myös luumut. Mukailimme ohjetta käyttämällä reilumman määrän luumuja, ja vaikka ohjeessa ei sitä sanotakaan, poistimme kivet luumuista. Kivettömistä luumuista irtosi aromikin siten tehokkaammin. Syyskuun jälkipuoliskolla tehtynä juoma oli siivilöitävissä/suodatettavissa just passelisti ennen joulua.


Sori SK lainailuista. Kirsikkaviiniä jos tehdään, niin silloin voi vaikka syödä ne kirsikat ja murskaat kivet jotka laitetaan sinne käymisastiaan. Niistä tulee aivan riittävästi makua. 2 litraa kirsikoita on riittävä määrä. Vinkiksi jos joku kokeilee.
Luumujen kivistä ei tietoa.

Tuota luumua olen itsekkin käyttänyt kerran viinojen kanssa, nytkin on 1,5 litran lasipurkki luumuilla ja Morganilla täytettynä komerossa. Old Pascas oli toinen rommi jota käytin samana vuonna toiseen luumurommiin. Vuosi taisi olla 2009. Viime vuonna avasin tuon Old Pascasin ja rommiltahan se vielä maistui, tosin sisältöä joutui melkein syömään lusikalla.
Veikkaisin että luumussa olleet sokerit ja voisiko olla jotkut sakeuttamisaineet olivat hiukan hyytelöineet rommia, ei kokonaan, mutta ainakin puolet rommista. Hyvää se oli silti  ;).
Tuota siivilöimistä ei kyllä tullut edes mieleen.....

SK

Kiitoksia ohjeista, täytynee kokeilla tuotakin, kunhan löydän jostain siihen sopivan purnukan.

Mutta tuo Huru-ukon ohje, jossa viini tehtäisi kirsikoiden kivistä epäilyttää.
Kun minulla on ollut semmonen käsitys, että viiniä tehdessä pitäisi aineksista poistaa kaikki "puutuneet" osat,
koska tekisivät viinistä kitkerän makuista?

Eilen kävin Helsingissä chilitarvikkeen avajaisissa ja muukaan sieltä lähti pari pientä esliä. Niin voisin talvettaa pari kasvia.
Ja kärsä teki minulle sellasen avajaistarjouksen, että "multa miehen" matkaan lähti NFT systeemi. 8)

Huru-ukko

Tätä viiniä tehtiin noin 15 vuotta sitten avopuolison kirsikoista, joiden kivet hän oli jo murskannut. Ohje taisi tulla hänen työkaveriltaan tai siskoilta. Ihan hyvää siitä tuli.
Asia kiinnosti nyt kuitenkin sen verran että nettiä selatessa paljastui karmea totuus  :o. Myrkkyä juotiin, mutta eipä siihen onneksi kukaan kuollut....
Allaolevasta lainauksesta selviää, että kyllä tätä on muutkin jossain määrin tehneet.
Lainaus täältä:


Luumuista ja kirsikoista olisi hyvä poistaa kivet muutamista päinvastaisista ohjeista huolimatta, koska hedelmien kivien syaanivetyhapon ja etanolin reagoidessa syntyy myrkyllistä etyylikarbamaattia.

Etyylikarbamaatista huolimatta viini sopi hyvin seurustelujuomaksi, ja aiheutti jopa lievää huimausta  ;).

Eli niitä kirsikan kiviä ei kannata käyttää.

Juso

Lainaus käyttäjältä: SK - syyskuu 08, 2013, 08:33:17 ap

Eilen kävin Helsingissä chilitarvikkeen avajaisissa ja muukaan sieltä lähti pari pientä esliä. Niin voisin talvettaa pari kasvia.
Ja kärsä teki minulle sellasen avajaistarjouksen, että "multa miehen" matkaan lähti NFT systeemi. 8)


Jahas, mopo on vaihdettu uuteen malliin, joka keulii melko varmasti.

SK

Vaikka tätäkin kautta on vielä jäljellä ja tekemistä riittää, niin ensi kausikin pyörii mielessä.
Ja ilmottatudun tähän joukkoon, joka aikoo vähentää kasvi määrrä paljon, eli alle kymmeneen chiliin.
Joten silloin täytyy lajikkeet valita tarkoin. Ja tänään tuli kirje kotia. :D


Katsotaan mitä näistä tulee?

Siinä on toinen pussi ylimääräisiä, jonka luulisin ainakin Jusoa kiinnostavan?

PP

Uskaltaako joku vielä luottaa siemenkauppoihin varsinkaan, jos kasvimäärä on pieni?

Juso

syyskuu 09, 2013, 19:24:02 ip #211 Viimeisin muokkaus: syyskuu 09, 2013, 22:40:45 ip käyttäjältä Juso
Jees, kyllä kiinnostaa ja voin siitä jopa jakaa muutamalle muullekin että saadaan leviämään.
Laita vaikka yksäri jossa kerrot mitä pitää tehdä saadakseen pussukan haltuunsa.

E. (mukaanlukien mitä kustantaa)

SK

Vaikka rocotoista onkin tullut suurin osa sadosta tähän mennessä. Niin kasvit ei tunnu tyhjenevän ollenkaan.


Locoto long red, joka ei ole long. Taustalla Chile de seda.


Locato.


Canariosta on jo hyvin kerättynä, mutta suurimmat alkaa kypsyä vasta nyt.


Rocoto Peru Puno marki kasvatti komean yläkerran kahdesta haarasta, joista toinen lähes katkesi.
Siksi lehdet roikuu tai on roikkuneet jo muutaman viikon. Tämmönen rääkkäminenhän vaan lisää kapsaisiin märää ja kypsyttää podit nopemmin. ::)


Rocoto Manzano rojo kääntyi loppukesän tuulen puhurissa ympäri ja varjopuoli jäikin etupuoleksi.
Myös muissa rocotoissa sama homma, että varjon puolella on tyhjää. Tämä vahvistaa näkemystäni siitä, että rocotot tykkää auringosta.
Liian korkea lämpötila voi aiheuttaa ongelmia, mutta ulkona näin ei ainakaan käynyt.

SK

Vielä fiilistely kuvat villeistä, kun kohta ne on aika leikata matalaksi.



C.rhomboideum



C.lanceolatum

Feint

Rhombo on upea, lance aivan järkyttävä risukasa :D sun pitäis kerätä toi sato ja tehä kunnon villisoossi noista ;)

Huru-ukko

Pistä Rhombo valokuvakilpailuun....... Voi olla että en äänestäkkän omaani jos tuo on siellä  ;).

SK

Kaveri laittoi tekstarin:  ...olisiko ylimääräisiä capsicum-suvun marjoja saannilla? Ois omenamehu-show edessä, puuttuu 1 raaka aines..
Niin toki löytyi ja laitoin matkaan 850g rocotoja ja kaikista chinenseistä maistiaiset. Nyt tullee hyvät mehut... ::)


Väli sadon korjuuta tuli tehtyä samalla. Oikella yläkulmassa Pimenta preta, alla cili goronong, keskellä Harolds st Bart's.
Toinen reuna Rocotoja.
Kauden saldo: 11877g


Habanero sd jäi vielä poimimatta.




Pohjanmesisieniä jos oikein tunnistin. Kasvavat pari vuotta sitten kaadetun vaahteran kannon ympärillä.
(On ne lapset hauskoja...)




Alkoi viimeinenkin luumupuu kypsyttelemään. Tämä tekee pienempiä hedelmiä kuin aiemmin esittelemäni, mutta hyviä silti.


SK

Tähän asti olen antanut kasvien kituutta ja kypsytellä satoa. Lannoituksen lopetin elokuunlopulla, mikä on hillinnyt kasvua ja varsinkin kukkimista.
Viikon verran on nyt ollut kasvihuoneessa pieni lämmitin puhaltamassa. Ja aamuiset kosteus ongelmat on pysyneet poissa.


Aloitin keräämään Habaneroja, mikä oli tiheässä puskassa hankalaa ja kaato tuomio kuitenkin edessä.
Näin sadon korjuu onkin helpompaa...


Tulevaa kodin chilinurkkaukseen pääsi ensimmäisenä Cajamarja, mitä olen yrittänyt bonchiksi leikata.

SK



Päivän saldo 3052g. Oikeassa yläkulmassa Habanerot, vasenreuna rocotoja ja ensimmäistä kertaa täällä kaudella baccatumeja oikeassa alakulmassa.

Satoa yht. 14929g

SK

syyskuu 17, 2013, 13:53:26 ip #219 Viimeisin muokkaus: syyskuu 18, 2013, 10:34:18 ap käyttäjältä SK
Savusampo on vanerista kyhätyssä kaapissa käryttänyt omenapuukiekkoja kolmatta päivää. Tarkoitus oli vielä muutama päivää jatkaa.
Välillä ottaen savustuneita pois ja uusia tilalle, mutta alkaa tämä perkaamien ja säilöntä tympimään. Ja mitähän tuolla kaikella tekisin?
Kun chilä alkaa olemaan säilöttynä eri muodoissa, joka paikassa. Ja kohta todennnäköisesti emäntä alkaa hermostua, kun tuon sisälle
savustettuja chinensejä kuivumaan. Kuivaus tapahtuu saunan lauteilla silloin tällöin kiukaan sytyttäen.
Ja voi miten ihana tuoksu siitä tulee!! :) Ja ne löylyt kuivaksen jälkeen...

Joten nyt ois tilaisuus ostaa erillaisia chilejä tuoreena ja viime vuotisia jauheitakin on ylimääräisenä.
Tuoreet chilit 35€/kg
Jauheet 1€/g


Jauhevalikoimaa. Yhtä lukuun ottamatta savustettu omenapuulla.Ei ajantaisen kuva, mutta noista voi kysellä yv.llä.

Tuoreita Rocotoja ja grilli annuumeita (Leek, Jalastar) on ylimääräisenä. Baccatumeja kypsynee myöhemmin.
Chinenseissä on vielä jonkin verran kypsiä oksilla.

Edellisistä ja tulevista kuvista näkee parhaiten mitkä chilit on parhaimillaan, jos kiinnostaa niin laita yksityisviestiä.