tammikuu 26, 2021, 07:07:03 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


PP:n neljäs

Aloittaja PP, tammikuu 05, 2013, 19:12:19 ip

« edellinen - seuraava »

PP

joulukuu 04, 2013, 18:05:29 ip #340 Viimeisin muokkaus: joulukuu 04, 2013, 18:42:19 ip käyttäjältä PP
Hähää, sain ledilampun kuntoon ilman kummempää ihmettelyä ja säätämistä ja vieläpä turvallisesti. Metallikuppi meni paikalleen kiertämällä, koska valkoinen osa jatkuu melkein päähän asti. Juottaakaan ei tarvinut vaan johdot puristuu tukevasti kiinni osien väliin. Iso kiitos kannasta höppänälle!

Nyt pitää tehdä pieniä mittauksia ja ottaa vertailukuvat ledistä ja eslistä.

höppänä

Hieno homma!
Voisiko päätellä että nuo niittauskolot oli kannassa estämässä kannan irtikiertymistä lamppua irroitettaessa?

PP

Lainaus käyttäjältä: höppänä - joulukuu 04, 2013, 19:13:27 ip
Hieno homma!
Voisiko päätellä että nuo niittauskolot oli kannassa estämässä kannan irtikiertymistä lamppua irroitettaessa?


Luultavasti, tai oikeastaan varmasti. Uusi kanta oli riittävän tiukka ilman kolojakin, mutta pitemmän päälle se voi löystyä ja alkaa pöyriä. Yritin itsekin varmistaa kiinnityksen piikillä painelemalla.


PP

Ei tuo mikään ihme tykki ole, mutta ihan OK lamppu hintaansa nähden. Noin 50 cm päästä keskellä on n. 5000 luksia, mikä riittänee ainakin talvetuksessa hyvin. Värilämpötilaksi kamera antoi 4100 K, mikä sopisi hyvin myyjän ilmoitukseen, mutta paljon keltaisemmalle ESLille kamera antoi kuitenkin 3700 K. Alla spottikuva ja vähän vertailua 30 W ESLiin.


Valon jakauma metrin päässä. Kuvan alueen leveys on n. 80 cm.


Sama bilteman 30 W ESLillä samoilla valotus- ja valkotasapainoasetuksilla. Lamppu on hieman parannellussa foliolla jatketussa Tertialissa.

Chilivaari

Sinä se sitten olet ledilampunkorjaaja. ;D
Aika tasainen valokeila sinulla on ledissä. Monesti ne ovat läikällisiä.
Värilämpötilaa ei niistä voi oikein millään luotettavasti mitata, kuten ei esl:stäkään. Ne kun ovat "piikikästä" valoa spektriltään, mutta silmä tai kamera erot havaitsevat, kun vierekkäin vertailee.
ESL kai valaisee paljon leveämmän alueen? Eli kasvatusvertailussa sen pitäisi olla lähempänä, jotta valoa olisi yhtä paljon.

PP

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 05, 2013, 09:58:22 ap
Sinä se sitten olet ledilampunkorjaaja. ;D
Aika tasainen valokeila sinulla on ledissä. Monesti ne ovat läikällisiä.
Värilämpötilaa ei niistä voi oikein millään luotettavasti mitata, kuten ei esl:stäkään. Ne kun ovat "piikikästä" valoa spektriltään, mutta silmä tai kamera erot havaitsevat, kun vierekkäin vertailee.


No, eihän tuo ollut kummoinen haaste, kun ei tarvinut koskea elektroniikkaan.

Värilämpötila on tosiaan ongelmallinen käsite. Se määritetään ns. mustan kappaleen säteilyn jakauman mukaan ja toimii hyvin vain lampuille, joissa on hehkuva osa kuten lanka. Kaikkien muiden lamppujen valo on spektriltään piikikästä. Erityisen piikikästä valoa tuottavat loisputket ja purkauslamput.

Värintoisto sen sijaan on järkevämmin määritettävissä, koska se mittaa, miten tietty sarja värejä toistuu lampun valossa. Molemmat suuret tosin vaativat melkoista laskentaa, jos määritys tehdään kunnolla. Wikipedia kertoo tarvittaessa ilmeisen tarkasti, miten nämä määritellään.

LainausESL kai valaisee paljon leveämmän alueen? Eli kasvatusvertailussa sen pitäisi olla lähempänä, jotta valoa olisi yhtä paljon.


Eikö se sinulla olekin lähempänä? Alla vielä toiset vertailukuvat, jotka otin n. 2 metrin päästä 28 mm laajakulmalla. ESLin spotti on tosiaan huomattavasti suurempi eikä vielä tuossakaan mahdu kunnolla kuvaan. Kirkkaudet eivät ole näissä vertailukelpoisia.


Ledilampun spotti 2 m päästä.


30 W ESL samalla tavalla (eri valotus).

Jäinpä miettimään, missä pääsisi käyttämään integroivaa palloa eli mittaamaan lumeneita luotettavasti.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: PP - joulukuu 05, 2013, 10:57:27 apJäinpä miettimään, missä pääsisi käyttämään integroivaa palloa eli mittaamaan lumeneita luotettavasti.

Voiko niitä edes mitata spottivalolta ja ympärisäteilevältä pallolampulta mitenkään vertailukelpoisesti?
Kasvien kannalta niiden lehdille osuva säteily on tärkeämpi kuin kattoon ja seinille menevä runsas lumen-annos. Siksi mittailen lukseja valaisukohteesta. Sillä on merkitystä kasvun ja kukinnan kannalta, ei niinkään kokonaislumeneilla.

PP

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 05, 2013, 11:27:21 ap
Voiko niitä edes mitata spottivalolta ja ympärisäteilevältä pallolampulta mitenkään vertailukelpoisesti?


Voi niitä oikeanlaisilla laitteilla. Esim. tässä lopputyössä on kuvattu integroivan pallon toiminta.

LainausKasvien kannalta niiden lehdille osuva säteily on tärkeämpi kuin kattoon ja seinille menevä runsas lumen-annos. Siksi mittailen lukseja valaisukohteesta. Sillä on merkitystä kasvun ja kukinnan kannalta, ei niinkään kokonaislumeneilla.


Tuo on ihan totta. Olen kiinnostunut kokonaisvalotehosta lähinnä siksi, että tietäisi, kuinka paljon valmistajat ja myyjät huijaa siinäkin. Kiina-lumenit on varmaan yhtä epäpäteviä kuin Kiina-watit, mutta täällä myytävissä tuotteissa ilmoitetut lumenit vaikuttaa yleensä järkeviltä sähkötehoon nähden.

PP

Pitäisi jo kuopata tämä päiväkirja, mutta eihän sitä voi kun satoa kypsyy vielä.


Aji Bananan podeja sisään tuodussa kasvissa.

AB on ehkä hitain chili ikinä, ainakin isoja rocotoja lukuunottamatta. Osa podeista oli täysikokoisia jo kasvarissa yli kuukausi sitten, ja kasvi on ollut sisällä viisi tai kuusi viikkoa, mutta yksikään podi ei ole vielä täysin kypsä. Onhan tuo vähän viileässä, kun on melkein kiinni ikkunassa, mutta luulisi silti kypsyvän nopeammin.

Ihme kyllä lähdet on pysyneet liki täysin vihreänä eikä niitä ole tippunut montaa. Valoa ei ole juuri lainkaan eikä uutta kasvua ei ole ilmestynyt yhtään. Kertoo kai baccojen vähästä valontarpeesta ja toisaalta kasvin suvunjatkamishalusta.

Pyyntö: voisiko joku lähettää Bondan siemeniä? En ole ilmeisesti ottanut niitä talteen ollenkaan, kun pussilla suojaamiskokeilu ei onnistunut.

PP

Suuri kiitos kaikille päiväkirjaa seuranneille ja kommentoineille. Kausi päättyi lopullisesti pari päivää sitten, kun korjasin pois sisällä kypsyneet Aji Bananat ja dumppasin kasvin. Bondan ja PI 315027:n talvetus ei onnistunut, mutta töistä ikkunalaudalta toin talteen pienikokoisen Biquinhon.


Kauden viimeiset chilit, 179 g Aji Bananaa.

Uusi kausi on alussa lautalla, johon laskin 20.1.2 itämään viisi rocotolajiketta ja Flexun. Niistä ja muusta seuraavan kauden chileistä tarinointi alkaa joskus ensi vuoden puolella.

Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta ja kautta!

PP

Minun tuurilla ei ilmeisesti kannata tilata Kiina-ledejä. Uusi "36 W" neutraalin valkoinen tuli toissapäivänä, ja avasin tyytyväisenä asiallisen oloisesti pakatun lampun. En heti tajunnut, ettäpaketti on saanut iskun ja kanta on lytyssä. Tuosta ei tietenkään tullut kalua pihdeillä vääntämällä. Täytyy laittaa palautetta ebayn kautta, ja toivoa, että uusi lamppu tai korjausosat tulisi nopeammin kuin kuukaudessa

Jos käyttäjä höppänä vaan mitenkään voi luopua toisesta varakannastaan, olen valmis maksamaan ja lähettämään tilalle uuden kannan, jos saan sellaisen Kiinasta.

Chilivaari

Ovat kyllä ohutta peltiä nämä kiinalaiset kierteet.
Tuota ne eivät vielä pysty tekemään muovista.

PP

Pahoittelen vuoden vanhan ketjun nostoa. Nyt joku saa luvan kertoa, miksi tätä luetaan edelleen kymmeniä kertoja päivässä. Ei ymmärrä. ???

Enzeit

Mainiot kuvat.

Hakutoiminto joka saattaa ehdottaa tätä ketjua, mikäli haetaan tässä ketjussa mainittuja asioita.

Tähän aikaan vuodesta ei tule niin paljon uutta materiaalia niin on kiva selailla vanhempia ketjuja.

Monet uudet käyttäjät lukevat parhaiden päiväkirjojen edellisvuosien versiot myös.

riittääkö?
Voin olla väärässäkin.

PP

Nojoo, riittää juuri ja juuri. :) Tuee katsottua aika usein tuota Mitä keskustelualueella tapahtuu? eikä siellä aiemmin ole näkynyt tämä ketju juuri koskaan. Veikkaan, että joku ulkopuolinen haku antaa tämän tai jossain on linkki.

Eiköhän tämä kuitenkin riitä. Turha huudella vanhassa kun ajankohtainenkin pk on.

Termari

Huutelen silti.
Tähän aikaan vuodesta selailen minäkin vanhoja päiväkirjoja ja etsin haulla kokemuksia ja kuvia lajikkeista, jotka ovat ehdolla ensi vuonna kasvatettaviksi.

Tässä päiväkirjassa on paljon lajikkeiden nimiä oikein kirjoitettuna ja perusmuodossa, myös tomaattilajikkeiden. Eli ne löytyvät siis helposti haulla. Vaikka puhutaanhan tässäkin Bollesta ja Jallusta, jotka eivät aloittelijalle kerro mitään ja joita moni ei älyä hakea.

Kuvat ovat hienoja. Tätä on kiva lukea uudestaankin.  :)

Kaltsu

LainausKuvat ovat hienoja. Tätä on kiva lukea uudestaankin.  :)


Thumbs up!!
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!