toukokuu 27, 2020, 00:17:24 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chillaillen 2013

Aloittaja Chillaillen, tammikuu 12, 2013, 11:03:39 ap

« edellinen - seuraava »

Chillaillen

tammikuu 12, 2013, 11:03:39 ap Viimeisin muokkaus: huhtikuu 18, 2013, 18:00:30 ip käyttäjältä Chillaillen
Tervehdys kaikille,

Ajattelin itsekin kantaa korteni kekoon ja aloittaa päiväkirjan pitämisen. Ensimmäiset siemenet (Jalapeno) laitoin itämään lokakuun alussa ja nyt odottelen innolla sadon kypsymistä. Nämä siemenet otin talteen chilistä, jotka vaimo sai työkaveriltaan. Työkaverin mies on ilmeisesti innokas chilinkasvattaja, joten tiedä vaikka löytyisi tältä foorumiltakin jonkin nimimerkin takaa.

Paljon on tullut matkan varrella hölmöiltyä, mutta kaikki kasvit ovat edelleen hengissä. Ruukkuja ja multia on tullut vaihdeltua, kun on näyttänyt siltä että kasvit kuolevat varmasti.

Lannoitukseen olen käyttänyt Puutarhan kesää (+merileväuutetta). Kasveja on suihkuteltu sekä vedellä että merileväuutteella terästetyllä vedellä.

Tällä hetkellä ruukkuina toimivat 14 cm Pauliinat, vähän isompi 15 cm muoviruukku ja 21 cm muoviruukku.

Kuvat kertovat varmaankin enemmän, eli tässä tämänhetkinen tilanne:Jalapenot pöydällä ilman valaisimia (rouvan toivetilanne)Ja sitten todellinen tilanne (2kpl 23 W ESL + 2 kpl Megaman 15W-kasvilamppu ja taimille Osram Dulux EL 21W/860)


Jalapenon podeja


Naga Morichin taimet


Kasvatuslista:Jos listaltani puuttuu joitakin "Näitä on pakko olla"-lajeja, niin ehdotuksia (ja siemeniä) otetaan kiitollisena vastaan.  :)

Tässä siis tämänhetkinen tilanne. Mielestäni mopo ei ole vielä lähtenyt käsistä on lähtenyt käsistä., mutta katsellaan tilannetta.

Edit: Lisätty kasvatettavia lajikkeita
Edit2: Muokattu kasvilista taulukkomuotoon
Edit3: Mopo on lähtenyt käsistä, taulukkoon tulossa lisää villichilejä, SPNa hankittu jne.
Edit4: 12.2. Lisätty villejä ja pari extraa listalle. Nyt ei enää lisäillä mitään. Taulukkoa saan toivottavasti päivittää ahkerasti.
Edit5: Lisätty kuitenkin vielä yksi lajike: Fatalii Gourmet Jigsaw (C. chinense)

janne.k

Hyvän näköisiä kasvejahan nuo, ei mitään honteloita hujoppeja! Satoakin vielä tekevät.  8)

Lajikkeisiin lisäisin itse ehkä Lemon Dropin (ja jättäisin Bolivian Rainbow'n pois, jos tarkoitus on saada muutakin kuin koristetta), se on helppo kasvatettava ja kohtuullisen varma satoaja. Siemeniä saat vaikka minulta tarvittaessa.

Ja tervetuloa foorumille vaan!

PP

Erinomaisen pätevä aloitus. Kun lokakuussa aloitetut kasvit näyttä tuolta ja kantaa reilusti satoa, olet tehnyt paljon oikein. Mopo näyttää tosiaan olevan tallessa, eikä sitä ole kaikkien pakko päästää karkaamaankaan.

Lainaus käyttäjältä: Chillaillen - tammikuu 12, 2013, 11:03:39 ap
Jos listaltani puuttuu joitakin "Näitä on pakko olla"-lajeja, niin ehdotuksia (ja siemeniä) otetaan kiitollisena vastaan.  :)


Rocotoja on pakko suositella. Niiden idättäminen alkaa olla myöhäistä, mutta taimia on varmasti keväämmällä saatavilla muilta kasvattajilta.

Anuumeista suosittelen kokeilemaan mietoa isopodisia kuten Poblano tai Mestnyj iz Ternovka, jos miedotkin chilit maistuu. Siemeniä saa minulta.

Chillaillen

tammikuu 13, 2013, 10:15:15 ap #3 Viimeisin muokkaus: tammikuu 13, 2013, 10:50:20 ap käyttäjältä Chillaillen
Fataliin (C. chinense) siemenistä yksi on itänyt, wuhuu!  :) 16 vrk tuohon meni. Idätyslämpötila ollut n. 25-27 °C. Kaksi siementä odottelee vielä itämistä.

Tuollainen kasvihuonekin tuli tilattua:
http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-GREENHOUSE-GREEN-HOUSE-ALUMINIUM-FRAMED-7-75-M2-/280840247101?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item416362173d

Taidan kuitenkin lisätä joitakin lajikkeita kasvatuslistalleni. Rocotot pitänee lisätä vasta ensi kauden listalle, jos ne eivät enää tälle kaudelle ehdi. Ai niin, kiitokset vinkeistä ja siementarjouksista!

jaolsten

tammikuu 13, 2013, 14:16:06 ip #4 Viimeisin muokkaus: tammikuu 13, 2013, 16:01:20 ip käyttäjältä jaolsten
No tuohonhan mahtuu helpolla ainakin 15-20 kasvia! Ja koska kyselit mielipidettä, niin kannan oman korteni kekoon.

Annuumeja sulla tuossa jo näyttää olevankin mun makuun tarpeeksi, mutta Chinenseä ja Baccatumia voisi lisäillä:

C.chinense
Habanero Orange
Bonda Ma Jacques
Harold st Barts
7Pot
Trinidad Moruga Scorpion

C. Baccatum
Aji Fantasy
Aji Omnicolor
Aji Brazilian Starfis
Inca Red Drop

Lisäksi kannattaa noita Pubejakin vielä koittaa, voivat jopa yllättää kasvulla ja nopeudella:

C.pubescens
Turbo Pube
Rocoto Red Peruvian
Manzano Rojo
Canario


Voi kun osaisin itse tyytyä näin suppeaan valikoimaan joskus.  ;)
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

PP

Chinenseistä täytyy suositella vielä Pink Habaneroa. Siinä ei ole potkua mutta makua riittää ja sillä voi esitellä chilien monipuolisuutta myös tulta pelkääville.

Jos pubeja päädyt laittamaan, niin kokeile PI 585273 lajiketta. Omasta ja monen muun mielestä pubejen kärkeä.

Chillaillen

No niin, muutama päivä on taas vierähtänyt ja taimetkin on kasvaneet vähän. Mielenkiintoisia ehdotuksia tullut lajikkeiksi, mutta löin nyt lukkoon tämän kauden kasvatuslistan. Varmasti hyviä chilejä jäi listalta pois, mutta eiköhän näissäkin riitä haasteita ensimmäiselle kaudelle.

Naga Moricheille on tullut uudet lehtiparit ja kasvit voivat kai ihan hyvin.


Nagan taimet

Fataliin (C. chinense) kaikki kolme siementä itivät kuitenkin. Ensimmäisellä jäi kypärä päähän, mutta sekin tipahti pois, kun aamulla sumutin vettä päälle. Kaksi viimeksi itänyttä siementä täräytin lautalta multaan (tänään) heti, kun juurta oli tullut vähän näkyviin. Kolme viikkoa kesti noiden hitaimpien siementen itämisessä.


Fatalii (kypärä just pudonnut päästä, taimi ollut mullassa yhden yön)

Siementilauksen saapumista odottelen kärsimättömänä. Kiireellisin lienee tuo rocoto, mutta saisihan nuo Datilin (C. chinense) siemenetkin jo tulla.

Jotain pieniä paskiaisia lentelee välillä kasvien ympärillä. Oliskohan noi sitten niitä harsosääskiä. Pitää seurata tilannetta.

PP

Lainaus käyttäjältä: Chillaillen - tammikuu 16, 2013, 18:13:59 ip
Jotain pieniä paskiaisia lentelee välillä kasvien ympärillä. Oliskohan noi sitten niitä harsosääskiä. Pitää seurata tilannetta.


On ne harsosääskiä. Ei kannata seurata tilannetta vaan puuttua siihen heti. Harsosääsken toukat on pikkutaimille pahimmillaan tappavia, koska se syö juuria. Laita esim. saippua.ansa, tarrapaperia ja raidaa huonekasvit , jos niitä on samoissa tiloissa. Harsosääsket on isolle chileille harmittomia ja niitä on niissä hyvin usein, mutta taimivaiheessa pitää olla tarkkana.

Chillaillen

Posti toi tänään siemeniä! Tilattujen lisäksi tuli ekstrana vielä Turbo Puben siemeniä, joten ne menevät myös heti kasvatuslistalle ja idätykseen.

Tänään lautalle kellumaan:
C. chinense
Datil

C. baccatum
Aji Cristal
Aji Norteno
Aji Blando
Lemon Drop

C. pubescens
Red Peruvian Rocoto
Turbo Pube

Kaikkia siemeniä laitettu itämään 3 kpl/lajike. Tavoitteena on saada kasvatettua 1 tai 2 kasvia/lajike.

Hunajalla maustettu Fairy-vesi on laitettu lentävien perkeleiden kiusaksi kasvien läheisyyteen. Ainakin pari kaveria on näköjään jo mennyt uimahommiin.
Tässä yksi bastard:


Taitaa olla harsosääski, vai onko toi joku muu?

jaolsten

-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Chillaillen

Tänään vaihdoin loputkin Jallut isompiin ruukkuihin. Olisi varmaankin pitänyt tehdä tuo jo aiemmin, mutta jotenkin en raaskinut repiä noita kukkimisvaiheessa ruukuistaan.

Eli kaikki ovat nyt samankokoisissa n. 21 cm muoviruukuissa. 14 cm Pauliina-ruukkuihin (2 kpl) oli kerääntynyt melko tiivis juurirypäs välipohjan syvennykseen. Yritin olla pahemmin repimättä juuria ja kopistelin enimmät vanhat mullat pois. Tuota juurirypästä levittelin vähän ja nypin epämääräisimmän näköiset juuret pois.

Kolmannen kasvin siirrossa oli turhan rajut otteet. Ehkä kolmasosa juurista jäi ruukun pohjalle, kun nostin kasvin ruukusta. Yritin kyllä auttaa kaivelemalla ruukkua lusikalla ja työntämällä juuria+multapaakkua pohjarei'istä, mutta jotenkin loppui kädet kesken. Tai sitten peukalo ei vaan oo osunut oikealle paikalleen.

Multana käytin Plantagenin kukkamultaa, joka on näköjään Kekkilän valmistamaa. NPK on 6-12-24. Mullan sekaan laitoin ruukkusoraa fiilispohjalta, ehkä 1/5 tilavuudesta.

Saa nähdä miten kaverit selviää, vai selviääkö ollenkaan. Nyt on ainakin toistaiseksi melkoista lehtien riiputusta.

Tumma Chimay + Tullamore Dew sopivasti annosteltuina auttaa varmaankin unohtamaan noi sössimiseni. Tiedä vaikka parantaisivat jo loppusuoralla olevan yrjö-/skeidataudinkin. Tämä menee kokeiluun.

Jani M

Juuriston kasvu monesti aktivoituu pienistä repimisistä. Kyllä ne selviää.

Maradoona

Olisiko ollut Chilivaari ( en ole varma) joka oikein suositteli pientä juurien repimistä, sillä ne alkavat sen jälkeen kasvaa nopeammin.
Kerran luulin olleeni väärässä, onneksi olin erehtynyt.

Chillaillen

No niin, oikeassa olitte: yksikään jalapenoista ei kuollut ruukunvaihtoon ja juurien melko rajuun repimiseen. Yön yli huilittuaan näyttivät voivan taas ihan hyvin. Jonkin verran kukkia ja nuppuja putoili, mutta toisaalta niitä putoili jo ennen ruukunvaihtoakin.

Päivitin tuota ensimmäisessä viestissä olevaa kasvatuslistaa ja lisäsin siihen tietoja, joista on helppo katsoa myöhemmin milloin mitäkin on tapahtunut.

17.1. itämään laitetuista Datil, Aji Cristal ja Lemon Drop eivät ole vielä itäneet, muissa on vähintään pieni häntä näkyvissä.

Ensimmäinen itänyt Fatalii (C. chinense) on edelleen säälittävä rääpäle. Kaksi sen lajitoveria ei ole vielä saanut edes sirkkalehtiä näkyviin. Taitaa olla aika hidas laji kasvamaan. Nämä laitoin siis itämään 27.12.

Chillaillen

tammikuu 29, 2013, 17:45:29 ip #14 Viimeisin muokkaus: tammikuu 29, 2013, 17:52:20 ip käyttäjältä Chillaillen
Kasvatustouhut etenee pikkuhiljaa.

Idätyslautalla on taas tapahtunut, ja taimia on laitettu ruukkuun. Viimeksi itämään laitetuista Aji Norteno, Aji Blando, Red Peruvian Rocoto ja Turbo Pube ovat jo mullassa.

Mullanvaihdosta säikähtäneet Jalapenot kasvattavat/kypsyttelevät podeja ja pudottelevat alimpia kellastuneita lehtiään. Osaan on tullut jo uutta kasvua, joten kai nuo tuosta toipuvat.

Naga Morichit kasvavat hiljalleen, samoin Fataliit.

Edessä Fatalii ja takana Naga Morichit

Siemenet itävät niin hyvällä prosentilla, että taimia tulee liikaa. Duunikavereitten kanssa on juteltu chileistä ja yksi kaveri lupasikin ottaa pari taimea. Vein siis tänään kaverille ensimmäiset kolme taimea.   8)

Lisää valaistustakin on tullut hankittua: Bauhausista loisteputkivalaisin 2 x 36 W Cool White ja T5-putkilla oleva loisteputkivalaisin, johon tulee 2 x 80 W päivänvaloputket. Pienempitehoisten ESLien tilalle hommasin 36 ja 45 W:n halpisputkia.

Chillaillen

Tää on pakko kirjata ylös, eli SATOA korjattu Jalapenosta!  :D


Tässä vielä kiinni puskassa (sato on toi alempi podi)


...ja tässä halkaistuna leikkuulaudalla

Sitten siemenet pois ja siemenkiinnikkeet (vai mitä nyt ovatkaan) takaisin "paikalleen" ja koko komeus ilman kantaa naamariin. Tohon oli nyt vihdoin tullut jonkin sortin poltetta ja makukin oli aika hyvä. Itse asiassa toi oli yllättävän tulinen, vieläkin vähän lämmittelee suussa.

Poistin tuon yhden podin oikeastaan kokeeksi heikkokuntoisimmasta kasvista, jos se vaikka piristyisi tuosta ja kasvattaisi välillä ruhjottuja juuriaankin.

P.S. Silmää ainakin kirvelee prkleesti myös tällaisesta miedosta chilistä saatu kapsaisiini

wille

Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chillaillen

Lainaus käyttäjältä: wille - tammikuu 29, 2013, 19:59:55 ip
Lainaus käyttäjältä: Chillaillen - tammikuu 29, 2013, 19:46:01 ip
Sitten siemenet pois


Minkäs takia moiset poistit?


Olisihan noi voinut tietysti syödäkin, mutta tällä kertaa ne jäivät leikkuulaudalle. Oli vissiin niin kiire maistaa tätä ensimmäistä satoa, etten ehtinyt poimia siemeniä enää takaisin talteen. Ne kun levisivät ympäri leikkuulautaa kun tutkin innoissani tuon podin anatomiaa.  :)

wille

Lainaus käyttäjältä: Chillaillen - tammikuu 29, 2013, 20:22:48 ip
Lainaus käyttäjältä: wille - tammikuu 29, 2013, 19:59:55 ip
Lainaus käyttäjältä: Chillaillen - tammikuu 29, 2013, 19:46:01 ip
Sitten siemenet pois


Minkäs takia moiset poistit?


Olisihan noi voinut tietysti syödäkin, mutta tällä kertaa ne jäivät leikkuulaudalle. Oli vissiin niin kiire maistaa tätä ensimmäistä satoa, etten ehtinyt poimia siemeniä enää takaisin talteen. Ne kun levisivät ympäri leikkuulautaa kun tutkin innoissani tuon podin anatomiaa.  :)


Turhapa niitä talteenkaan on ottaa, kun raa'asta chilistä poimitut eivät idä. Eli huoletta olisit voinut popsia Jaliksen ilman kirurgiaakin! :)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chillaillen

Uusia valaisimia asennettu ja erilaisia virityksiä hankittu ja rakenneltu.

Makuuhuoneessa loisteputkivalaisin 2x36 W ja Bilteman vaateteline (korkeutta saa säädettyä):

Jallut loisteputkien alla

Olohuoneessa: 2 x T5 80W 958-loisteputket, liimapuulevykettinkihirvitys, minikasvihuoneet taimille

Olohuoneen taimikasvattamo


Takarivi: Lemon Drop, Aji Cristal ja Aji Norteno. Edessä Lemon Drop ja Aji Blando


Turbo Pube ja 3 Red Peruvian Rocotoa

Laitoin taimet noihin minikasvihuoneisiin harsosääskien ja niiden toukkien pelossa. Taimet näyttää mun mielestä aika honteloilta hujopeilta. Minikasvarin muovikansi ilmeisesti rajoittaa valotehoa kasveille. Pitänee varmaankin nakata kohta kannet pois astioista ja siirtää taimet lähemmäs valoa.