joulukuu 12, 2019, 19:01:03 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Melchranin Ensimmäinen kausi 2013

Aloittaja Melchran, helmikuu 10, 2013, 11:32:21 ap

« edellinen - seuraava »

Melchran

helmikuu 10, 2013, 11:32:21 ap Viimeisin muokkaus: heinäkuu 02, 2013, 18:00:32 ip käyttäjältä Melchran
Morjensta pöytään kaikille. Tässä olisi aloitteleva kasvattaja matkalla kohti täyttä chilipäisyyttä.

Aikaisemmat kokemukset chilien kasvatuksesta ovat rajoittuneet lähinnä joihinkin veljeltä saatuihin yksittäisiin taimiin (annuumeja) ja varsinaiset kasvatusmetodit ovat olleet melko pieni ruukku ja pelkkää vettä ilman lisävaloa ja lannoitusta. Viime kesänä tosin silloin tällöin roiskaisin parille chilillekin yrttien lannoitetta. Satokin on kieltämättä ollut sen mukaista, eli muutamia podeja.

Muutoksen tilanteeseen on tuonut yhden annuumin (lajista ei mitään havaintoa) käsittämätön selviäminen vastoin kaikkia odotuksia ja olosuhteita. Se on saanut joulukuulle asti mm. liikaa vettä ja lannoitusta ja liian vähän valoa. Mutta hengissä on edelleen. Joulukuun lopulla ajattelin että voisi yrittää tulevana kautena koittaa oikeasti saada satoakin ja laittaa ajoissa taimia itämään. Vielä tässä vaiheessa ei ihmeempää poltetta ollut kasvatukseen ja hainkin paikallisesta Terrasta pussilliset Vampire f1 (C.Annuum) ja Joe's long (C.Annuum) siemeniä. Valintakriteerinä oli, että näyttivät kivoilta :D

Nämä siemenet menivät multaan ja tässä vaiheessa aloin haeskella internetin ihmeellisestä maailmasta tietoa kasvatuksesta ja lopulta päädyin tälle foorumille kahlaamaan ja oppimaan. Siitä se sitten lähti.

Tilausta Fataliille ja tilanne tällä hetkellä on se, että nuo Vampiret ja Joe's longit puskevat ensimmäisiä varsinaisia lehtiään. Valona on led Finlandin 120w paneeli.
Itämässä jiffyissä on:

C.Annuum

Bolivian Rainbow 2/2
Joe's Long           6/6
Vampire               6/6   Satoa 20g

C.Baccatum

Aji Amarillo      4/6
Lemon Drop    3/6
Aji Cristal        1/2   Satoa: 30g

C.Chinense

Naga Morich         1/2
7 Pot                    2/2
Fatalii                   2/2
Moruga Scorpion  2/2
Moruga Yellow      1/2
Monster Naga       0/2
FG Jigsaw             1/1

C.Frutescens

Duke Pequin      2/2

Ja extrana C. galapagoense  1/2


Lemon drop itää jo ja muut on vasta tällä viikolla laitettu itämään. Juuri kannoin toisen pöydän lisätilaksi sisälle ja hankintalistalla vielä jonkinlaista lisävalaistusta. Tuolle mysteeriannuumille vaihdoin suuremman ruukun ja muutaman viikon tuota led-valoa saatuaan se on alkanut puskemaan nuppuja aivan mielettömästi. Lehtiä ei kovin paljoa ollut, eivätkä juuretkaan kovinkaan suuret pienestä ruukusta johtuen, joten leikkelin jo noin 20 nuppua pois.

Kesäsuunnitelmiakin on jo sen verran että takakuistille mahtuu aurinkoa saamaan melko paljon kasveja ja autotallin seinustalle rakennan jonkinlaisen kasvihuoneen.  8)

Edit: itämistilanne 15.3.2013

Nightfrost89

Terve tuloa foorumille

Kautesi alku vaikuttaa oikein hyvältä :) Tuo 120W ledi tulee riittämään taimien kasvatukseen oikein hyvin

Nuo fataliilta tilaamasi lajikkeet tuottavat varmasti hyviä makuelämyksiä :) Itse en koskaan ole perustanut noiden marketissa myytävien annuumien päälle hirveästi, varsinkin kun olemassa on paljon parempiakin lajikkeita, tämäkin tietty on ihan makuasia :)

Melchran

Pientä päivitystä edistymisestä. Reilun viikon jälkeen itäneet: 3x Lemon drop, 2x Moruga Scorpion, 1x Aji Amarillo ja 1x Naga morich. Talvehtinut annuum on villiintynyt puskemaan lehteä ja nuppua entistä vauhdikkaammin.


Itäneet


Talvehtinut Annuum


Jiffyt ovat laatikoissaan pesuhuoneen lattialla, joka on lattialämmityksen ansiosta lämpimin paikka talossa ja sieltä olen noita itäneitä siirtänyt ledin alle sitä mukaa kun itävät. Rakentelin myös kokeeksi yhden ämpäribublerin, johon ajattelin laittaa Aji cristalin, kunhan se vain itää ensin.

Melchran

maaliskuu 03, 2013, 12:44:00 ip #3 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 03, 2013, 13:08:11 ip käyttäjältä Melchran
Tilannepäivitystä jälleen. Itämisen sietämätön hitaus vaivaa, sillä edelleen yli kolmen viikon jälkeen itämättä on 15 siementä. (Itämistilanne päivitetty ensimmäiseen viestiin) Aji cristal pääsi tänään bubleriin ja liemen ec on 1.5 ja ph 6.4. Ollaanko näiden suhteen oikeillä jäljillä?

Talvehtineen mysteeriannuumin laji on selvinnyt. Kyseessä on Piment d`Espelette ja se kukkii iloisesti ja onpa muutama podin alkukin jo näkyvillä. Ödeema sillä on edelleen päällä ja ruukunvaihdon jälkeen on vain kerran saanut vettä eikä sitä ole tuntunut kaipailevankaan. :D


Kuvassa vasemmalta 4x Joe's long, 4x Vampire. Keskelle jiffylaatikossa 2x Fatalii, Moruga yellow, 2x Bolivian rainbow, Aji Amarillo ja 2x 7pot, joista toinen melko varmasti kuollut kypäräänsä.
Oikealla 3x Lemon drop, 2x Aji Amarillo, 2x Moruga Scorpion ja 1x Naga Morich.

Lannoitusta taimet eivät vielä ole saaneet. Kasvualustana on tällä hetkellä Kekkilän taimumulta. Missä vaiheessa noille kannattaa alkaa lisäravintoa antamaan?Aji cristal


Lannoitteena Puutarhan kesä.

Melchran

Pari viikkoa on taas vierähtänyt ja pikkuhiljaa alkaa vihreän määrä lisääntyä.


Joe's longit vasemmalla ja vampiret oikealla.


Joe's longit vasemmalla ja vampiret oikealla.


Oikeassa reunassa Lemon dropit ja Aji amarillot ovat alkaneet saada pituutta ja uusia lehtiä vauhdilla. Näiden vieressä Naga morich ja 2x Moruga scorpion. Keskellä sekalaiset loput ja hitaammin itäneet.


Aji cristal bublerissaan on saanut juuret kasvatettua kivivillan läpi veteen.


Piment D'Espelette podittaa ahkerasti.

Melchran

Pari viikkoa on taas vierähtänyt. Pientä kuvapäivitystä tilanteesta. Kasvu on ollut tasaista ja jatkuvaa.


Joe's longit vasemmalla ja Vampiret oikealla. Joe's longeissa kaikissa jo nuppujen alkuja.


Vasen reuna ylhäältä alas: Moruga Yellow, 7 Pot, Duke Pequin, Duke Pequin. Oikea reuna ylhäältä alas: 7 Pot, Fatalii, Bolivian Rainbow, FataliiLemon Droppien ja Aji Amarillojen seurassa Naga Morich ja 2x Moruga ScorpionAji Cristal on venähtänyt jo melkoisesti bublerissaan ja valmistelee ilmeisesti kunnon kasvupyrähdystä, koska runko on yläosastaan jo tuplasti paksumpi kuin juuresta.

Melchran

Ja jälleen pientä kuvapäivitystä pari viikkoa edellisestä tilanteesta. Kasvu jatkuu tasaisena ja osa chileistä pääsi jo suurempiin ruukkuihin. 8x8cm taimiruukut olivat jo melkosen täynnä juuria, joten korkea aikakin ilmeisesti jo oli. Bublerissa ihmetystä aiheutti vedessä lillunut ruskea humus, jota ilmestyi heti uudestaan, vaikka veden vaihtoi. Ilmeisesti valkoisen kannen läpi päässyt valo aiheutti tämän, koska ongelma näyttää poistuneen, kun teippasin kannen alumiiniteipillä valoaläpäisemättömäksi.


Aji cristal on kahdessa viikossa kaksinkertaistanut kokonsa ja runko on paksuimmasta kohtaa jo yli sentin paksuinen. Nuppujakin se puskee jo joka välistä.


Yleiskuvaa muista chileistä. Tila alkaa loppua ledin alta, joten osa on päässyt jo luonnonvalon varaan toiselle ikkunalle.
Keskellä kuvaa näkyvä sirkkalehtinen kaveri on täysi arvoitus, sillä se löytyi itämättömien jiffyjen laatikosta ja kasvoi reunassa turvebrikettien ulkopuolella. Pieni toivo on, että kyseessä saattaisi olla C. galapagoense :)

Enzeit

Hyvän näköstä kasvua ja todella hyvä ja selkeä päiväkirja. Jatka samaan malliin
Voin olla väärässäkin.

Melchran

Lainaus käyttäjältä: Enzeit - huhtikuu 14, 2013, 23:10:50 ip
Hyvän näköstä kasvua ja todella hyvä ja selkeä päiväkirja. Jatka samaan malliin


Minä kiitän :)

Sen verran hieno ja lämmin päivä, että tänään pääsi osa chileistä jo haistelemaan ulkoilmaa hetkeksi. Nostelin niitä takakuistille aurinkoon totuttelemaan. Kauaa en arvannut antaa olla, vain noin viitisen minuuttia. Tässä alkaa jo kasvihuonesuunnitelmakin hahmottua ja nälkä kasvaa syödessä. Ensimmäinen ajatus talvella oli että teen rimoista ja muovista pienen suojan autotallin seinustalle, mutta nyt on mieli muuttunut ja kasvihuoneen hankinta on edessä, kunhan sopiva löytyy.  8)

Melchran

Aji Amarilloista yksi on varsin erinäköinen kuin muut. Kyseiset kasvit on kylvetty samaan aikaan, saman pussin siemenistä ja kasvaneet suunnilleen vierekkäin samoissa olosuhteissa ja alustoissa. Kaiken kaikkiaan 4 Aji amarilloa iti ja niistä 3 näyttää samalta kuin kuvan vasemmanpuoleinen kasvi. Tuo oikeanpuoleinen on alusta asti kasvanut huomattavasti vaaleampana ja tummunut vasta myöhemmin. Ja muutenkin se on kasvanyt hyvin kompaktisti ja "sykkeröisesti".

Onko kyseessä lajikkeen normaalia vaihtelua vai jotain muuta?

Melchran

Kasvu jatkuu tasaisena siitäkin huolimatta että pikku ongelmanpoikastakin on ilmoilla. Kuten mikä chilejäni vaivaa topikissa kirjoittelinkin alkoi yhdestä Moruga Scorpionista väri kadota lehdistä ja syyksi epäilin liian korkeaa ph:ta, koska vesijohtoveden ph oli 9.1. Kyseinen kasvi sai samantien ph 5 vettä ja näyttäisi, että väri alkaa palata ja kasvu ainakin jatkuu, kun kuvia vertaa keskenään.


Vasemmalla tilanne 24.4. ja oikealla 26.4


Nuppuja puskee lähes joka kasvista joka puolelta ja niitä olen parhaani mukaan nyppinyt pois vielä tässä vaiheessa, mutta Vampire oli nopeampi (kuvan laatu ei kovin hyvä, mutta eiköhän siitä kukka löydy  ;D)


On se vaan mahtavaa seurata Aji Cristalin kasvuvauhtia bublerissa. Tällä hetkellä pituutta hieman yli 60cm. Vieressä vasemmalla puolella näkyy turpeessa kasvava, samaan aikaan idätetty Aji Amarillo.


Melchran

Ei jäänyt sadottomaksi tämä kausi. Ylivuotinen Piment d`Espelette sai aikaiseksi kypsytellä pari podia. Eivät nuo mitään kulinaarisia helmiä olleet, mutta ääntä kohden menivät varsin ripeästi.  ;D


Melchran

Moruga Scorpion on käytännössä täysin elpynyt. Väri on palannut lehtiin ja kasvuvauhtikin on ollut kiitettävä. Melkoinen muutos noin viikossa. Kaikki kasteluvesi on tullut mitattua ja säädettyä ph noin 6:n hujakoille.Tilasin myös 8.9m2 kasvihuoneen ja pian pääsee kasauspuuhiin ja pääsevät kasvit ison valon alle.  8)

Melchran

Tänään olisi tarkoitus kasata kasvihuone. Osat ovat odottaneet jo maanantaista, mutta terassin laajennus on vienyt aikaa. Illalla kuvia, joko palasista tai kokonaisesta kasvihuoneesta  8)

Pirunpalko

Lainaus käyttäjältä: Melchran - toukokuu 11, 2013, 07:24:09 ap
Tänään olisi tarkoitus kasata kasvihuone. Osat ovat odottaneet jo maanantaista, mutta terassin laajennus on vienyt aikaa. Illalla kuvia, joko palasista tai kokonaisesta kasvihuoneesta  8)


Olisitko helmikuun 10. (Päiväkirjan eka postaus) arvannut kokoavasi toukokuussa kasvaria?  8)
Mä katselin jo sopivaa paikkaa kerrostalon pihalta, mutta ahdasmieliset naapurit kyl pitää ideat vain ideoina  ;D

Melchran

Lainaus käyttäjältä: Pirunpalko - toukokuu 11, 2013, 09:29:27 ap
Lainaus käyttäjältä: Melchran - toukokuu 11, 2013, 07:24:09 ap
Tänään olisi tarkoitus kasata kasvihuone. Osat ovat odottaneet jo maanantaista, mutta terassin laajennus on vienyt aikaa. Illalla kuvia, joko palasista tai kokonaisesta kasvihuoneesta  8)


Olisitko helmikuun 10. (Päiväkirjan eka postaus) arvannut kokoavasi toukokuussa kasvaria?  8)
Mä katselin jo sopivaa paikkaa kerrostalon pihalta, mutta ahdasmieliset naapurit kyl pitää ideat vain ideoina  ;D


Ei kyllä käynyt mielessäkään siinä vaiheessa, mutta kummasti ne suunnitelmat vaan paisuu :D


Nyt ollaan tässä tilanteessa:


Ihan ei valmiiksi tullut. Melko helppo kasata, vaikka alkoikin tuulla heti, kun seinälevyjä aloin asentaan. Kolmeen päivään ei sitä ennen oikeastaan tuullut yhtään :) Sormet naarmuilla ja niska palanut, mutta muuten kaikki ok  8)

Feint

Hienon kasvihuoneen oot hankkinut :) kiitettävästi on homma lähtenyt hanskasta sullakin. Minkä verran tollanen kasvari kustantaa?

Melchran

https://www.netrauta.fi/portal/piha/kasvihuoneet/kennolevylla/kasvihuone_balance_hybrid_8_9m___kennolevylla__sokkelilla?pIndex=1&pCount=28&min=-1&max=-1&man=&st=0&showall=

Olihan se melko hinnakas, kun suunnilleen samankokoisen kokonaan kennolevyisen olisi halvimmillaan saanut noin viidelläsadalla, mutta tämä vaikutti hyvinkin tukevalta, kun Terrassa pääsin ensin näkemään kyseisen kasvihuoneen kasattuna.

Tänään viimeistely ja chilit sisään  8)


Onko kenelläkään tietoa suojaavatko nuo polykarbonaattilevyt ja kennolevyt lainkaan UV-säteiltä? Vai onko parempi suosiolla laittaa alkuun kaksi kerrosta harsoa suojaksi?

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Melchran - toukokuu 12, 2013, 08:59:09 ap
Onko kenelläkään tietoa suojaavatko nuo polykarbonaattilevyt ja kennolevyt lainkaan UV-säteiltä? Vai onko parempi suosiolla laittaa alkuun kaksi kerrosta harsoa suojaksi?


Käsittääkseni suurimmassa osassa lienee UV-suojaus lähinnä levyjen hapertumista vastaan eivätkä mitenkään erityisen tehokkaasti kasveja siis suojaa säteilyltä. Monesti noissa kennolevyissä on suojana eriväriset kalvot per puoli merkkaamassa UV-suojausta ja levyn sijoittamista ulko- tai sisäreunaan suojauksen perusteella riippuen valmistajasta.

Omassa halpishuoneessani tuppasi tulemaan kärvähtäneitä lehtiä ilman harsoja, joten itse ainakin suosittelen tuplaharsoja parin viikon ajan eikä se kovin kalliiksikaan tule kun harsot voi kuitenkin uusiokäyttää useamman vuoden ajan. Jos kasausvaiheessa jätit ylimääräisiä pultteja rakenteisiin niin harsojen virittely on helppoa kun virittelee pari vaijeria pituussuunnassa katon keskipalkkiin sekä sivuseinien yläosiin ja vetää harsot vaijerien tai narun takaa. Totutteluajan jälkeen harsot saa parilla nykäisyllä pois :)

M;kko

Olen eri mieltä. Kennolevy suojaa itseään pysäyttämällä UV-säteilyn toisella puolella olevaan kalvoon. Säteily ei etene itse levyyn, eikä sitä sen jälkeen synny tyhjästä uudelleen polttamaan kasveja. Lisäksi Bayerin levyissä suoja pysäyttää tyyliin 99.9 % UV:sta, joten käytännössä sitä ei tule kasvariin paitsi avonaisten tuuletusluukkujen ja oven kautta. Omat kasvit ovat menneet  kasvihuoneeseen kovaan aurinkoon ilman mitään totutteluja eikä niissä näy mitään säteilyyn liittyviä ongelmia.

Halpiskennot sitten voivat olla toista maata, mutta kyllä se niillekin pätee, että itseänsä suojaamalla suojaavat myös alla/vieressä olevat kasvit.