kesäkuu 07, 2020, 08:11:01 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Miken mietteet ekasta kaudesta

Aloittaja MarjaMikke, heinäkuu 25, 2013, 23:34:07 ip

« edellinen - seuraava »

MarjaMikke

Kovasti on hienoja ja satoisia päiväkirjoja saanut ihastella, kiitokset siitä kaikille. Aina ei kuitenkaan mene niin sanotusti putkeen, joten ajattelin myös jakaa tälläisen tarinan kanssanne.
Olkoon tämä lohdutukseksi kohtalotovereilleni, jotka myös olosuhteiden pakosta tai puhtaasti taitamattomuudesta johtuen voivat vaan haaveilla oksia notkuttavista podimääristä. Itselläni lienee kyse molemmista, mutta uskoisin jotain myös oppineeni tulevaisuutta ajatellen.


Johdanto:
Talvella 2013 ajauduin tutkimaan Interwebistä chilien maailmaa lähemmin. Uusi maailma avautui ja löi tajunnan tukkoon kerrasta. Miten ihmeessä niitä on NÄIN paljon... Aikaisempi käsitys näistä oli ne pitzan päällä olevat vetiset vihreät kiekot ja punainen Tabasco jääkaappissa, jota sitäkään ei voinut kunnolla syödä, kun oli liian tulista.. :)

Chilit unohtuivat taas hetkeksi, kunnes vierailimme tuttujen luona. Tältä reissulta tarttui mukaan hyvä joukko paprikan ja chilin taimia. Nimet eivät sanoneet vielä mitään ja sujuvasti nyökyttelin Apachen, Hot Waxin ja Torro Rosson kohdilla. Tietämättömyyttään ei sopinut näyttää, olinhan nyt virallisesti chiliharrastaja!

Kotiin päästyäni alkoi ankara surffaus. Chilifoorumilla oli mykistävä määrä tietoa. Mielipiteitä oli puolesta ja vastaan, mutta kokonaiskuvan käsittäminen oli hitusen hankalaa. Liikaa uutta termistöä ja lähes vieraan maailman tutkimista. Lopputuloksena Fataliin Beginner Pack tilaukseen ja multakauppaan. Siitä se sitten lähti...


Idätys:
Tämä oli uutta ja ihmeellistä. Selailin foorumia taas ahkerasti ja päädyin kokeilemaan sovellettua versiota Chilivaarin idätyslautasta. Homma toimi hienosti ja lähes kaikki siemenet itivät. Ei muuta kuin pieneen purkkiin kasvamaan.

Aluksi jätin Nagat idättämättä, koska eihän niillä tälläinen nyybbä kuin riko itsensä. Uteliaisuus kuitenkin voitti ja laitoin 3 kpl siemeniä multaidätykseen. Samaan pataan meni kaupasta ostamani hollantilaisten chilien siemeniä n. 20 kpl. Ei muuta kuin multa märäksi ja odottelemaan. Ja sitä odotusta kestikin...

Parin viikon jälkeen takaisin foorumille etsimään syytä itämättömyyteen. Jospa multa onkin liian märkää..? Annoin mullan kuivua kunnolla ja pidin enää sitä aavistuksen kosteana. Palkintona tästä liikkeestä alkoi muutamassa päivässä nousta kaupan chilien lehtiä pintaan... mutta Naga oli kuollut... ei liikettä. Tongin idätyspurkkiani tarkemmin ja purkin pohjalla oli paksuhko kerros jotain harmaata monjää. Liekkö hometta vai mitä lietettä, mutta joku oli mennyt vikaan ja pahasti. Siirsin muutaman uuden taimen uusiin multiin ja hylkäsin idätyspurkkini saunan jakkaralle. Viikon päästä siivouksen yhteydessä osui taas purkki silmiini ja muutama uusi taimi oli noussut pintaan... joista yksi oli NAGA! Voi sitä riemun määrää.

Virhe #1. Multaidätyksessä vettä vellova multa ei toimi
Opetus #1. Pysy erossa multaidätyksestä. Pyörä on jo keksitty Chilivaarin toimesta.


Kasvun ensiaskeleet:
Chilit alkoivat komistua päivä päivältä. Kastelin niitä pelkällä vedellä, koska lukemani mukaan mullan ravinteet riittävät muutamiksi viikoiksi. Ja hetihän nuo piti jo laittaa suurempiin ruukkuihin ja samalla multa vaihtui tuoreeseen. Tällöin elettiin jo maaliskuun loppupuolta. Lopulta hermo petti ja aloin antamaan kasveille Puutarhan Kesää, koska Chilivaarikin tekee niin. Tämä kannatti. Oikein komeata ja suurta lehteä alkoi jo pukkaamaan, ja pituuttakin alkoi olla jo toisilla komeasti.

Virhe #2. Chilit taistelivat valosta ikkunalla ruukku kiinni toisessa, aivan liian tiiviissä rykelmässä
Opetus#2. Chilit väljemmin ensi kautena. Muuten tulee hujoppeja. Johtaa vääjäämättä ruukkumäärän pienentämiseen.

Alkutilanne 1.


Alkutilanne 2.Olihan niissä kasveissa myös vipinää. Eritoten lehtien alapuolella. Huomasin kyseiset elukat eräänä päivänä, mutta näitähän aina on puutarhassa. Muutaman päivän sisään vipinä alkoi kiihtymään, joten takaisin opiskelemaan foorumille. Jaha, jotta kirvoja. Kerpele, nyt alkoi ketuttamaan. Mäntysuopaa pulloon ja kohti etulinjaa. Kiva tuoksu ja ranne krampissa. Kaupasta uudet ruiskut ja lisää suopaa puskaan tasaisin väliajoin. Hävisivät viimein, mutta läheltä kait piti.

Virhe #3. En seurannut tarkasti kasvustoja.
Opetus #3. Toimi heti, kun jotain outoa on tekeillä. Kysy foorumilta apuja. Liiku!


Lannoitepulloa lainaamassa:
Onneksi on ihmisellä lomaa. Muutama viikko pois kaikesta kalastellen, saunoen ja grillaten... onpa mukavaa... Mutta ne chilit. Rakas siskoni lupautui ottamaan kasvit hoitoonsa. Kaikki meni melkein hienosti, kasvit saivat reilusti enemmän valoa kuin kotona ja tilanne tarkistettiin päivittäin. Ainoa probleema oli antamani epäselvät ohjeet lannoittamisen suhteen, jonka seurauksena chilit saivat vain puolet suositellusta 1,25 ml/l annoksesta puutarhan kesää. Tämän lisäksi kasvit saivat myös pelkkiä vesiannoksia kuumuudesta ja suuresta vedenkulutuksesta johtuen. Tiedä sitten, oliko kyse typen puutteesta vai liiallisesta kuumuudesta. Kuitenkin kasvien lehdet olivat puolivälistä alaspäin keltaiset ja tipahtelivat pois. Vai oliko sittenkin kyse liiallisesta kastelusta?

Virhe #4. Epäselvät ohjeet kastelun suhteen hoitotädille.
Opetus #4. Ohjeet piirrettynä paperille, jotta väärinkäsityksiltä vältytään. Tulisi myös itsekkin tietää hoito-ohjeet :)

Duken raato


Sadon odottelua:
Riutuneet rangat olivat taas kotona, pl. pari paprikaa. Näiden kavereiden podit olivat harvassa mutta jo varsin hyvän kokoisia. Yhden podin tipahtaessa irti, päätimme jättää ruukut vielä siskolle, uudistetun ohjeistuksen kera.

Osan kasveista olinkin jo saanut alkukaudesta evakkoon lähes sukulaisten kasvihuoneisiin. Kyseessä siis anoppi- ja kälykokelaiden kasvihuoneet, kiitokset Nurmijärvelle! Kasvareissa olevat puskat ovat varsin hyvinvoivan oloisia eikä ötyistä ollut tietoakaan. Kananpeetä vaan kuoppaan ja vettä juurille. Toki anoppilassa aina välillä livahdan PK purkin kanssa kasvariin antamaan makupaloja, jos vaikka peestä loppuu potku.

Kotona olevat kasvit alkoivat ehkä aavistuksen toipua kunnon doupilla. Lähes tupla-annos ravinteita kannuun ja kohti kalpeita lehtiä. Viikon päästä vaaleiden lehtien pinnalla näkyi vihreitä suonia. Oliko tilanne ohi vai joku uusi puutos kyseessä? Aika näyttää.

Muutaman podin omaa satoa olen päässyt jo maistamaan. Aji Cristal ja Apache, joista jälkimmäisen maistaminen ei olisi ollut tarpeellista. Kait siitäkin jotain kuivattuna tulee. Ylivoimaisesti parhaiten satoa kantaa kaksi Bolivian Rainbowta, joiden makua ei kovinkaan olla kehuttu. Hyvänä kakkosena kaupan Chilistä idätetyt 'punaiset hollantilaiset'. 'Oikeat' chilit ovat aika tavalla vaiheessa, ja raakileiden lisäksi pukkaavat kukkaa jonkin verran, tuskin ennättää monta podia kypsäksi.

Podittaa sittenkinFiilikset:
Kaiken kaikkiaan olen innostunut tästä uudesta harrastuksesta, joskin menestys antaa vielä odottaa itseään. Paljon on vielä opeteltavaa ja kenties virheitä tulen tekemään jatkossakin. Toivottavasti kuitenkin jotain on opittu ja seuraavalla kaudella en enää kompuroi samojen asioiden kanssa.

Seuraavalle kaudelle jätän kaikki koristehässäkät kasvattamatta. Heinän puutarhalla kävin kesällä ja tältä reissulta on hyvä pino uusia siemeniä valmiina. Muutama lajike vielä puutuu, mutta nekin raavittaneen kasaan syksyn mittaan. Olisi myös kiva tehdä pyhiinvaellus eräälle Nummenpäässä sijaitsevalle farmille, kun kerta on samalla kylällä anopin kanssa :)

Vesiviljely kiinnostaa myös, mutta taidan ensin opetella noi turvehommat. Eikä oikein toistaiseksi ole 'fail safe'-paikkaa veden kanssa pulaamiseen.

Toivoisin osaavani pitää hengissä Nagan, Bollen ja Duke Pequinin talven ylitse. Bollesta Bonchi ja Dukesta puu ensi kesänä. Naga vaan siksi kun se on prinsessa, my precious.

-MikkeHeinän herkut


Puutarhurin apulainen

Lillen

Hieno aloitus päiväkirjalle!
Ruinaat vaan foorumilta makoisien ja satoisien lajikkeiden siemeniä, sitten pystytät pienen kasvarin takapihalle, niin eiköhän pian mopo jo keuli ja karkaa käsistä ;).

Mitä kuvista päättelin niin kannattaa käyttää kunnon pyttyjä kasvualustana. Eli 10 litran ämpäri niin on juurilla hyvin tilaa kehittyä ja kasvikin kasvaa isommaksi. Turve on hyvä alusta siten että ylikastelu on vaikeampaa kun turve kuivuu nopeammin kuin multa. Tosin jos ei jatkuvasti ehdi/jaksa kastella saattaa perus musta multa olla hyvä ratkaisu...

Onnea tulevalle kaudelle! :)

Enzeit

Lainaus käyttäjältä: Lillen - heinäkuu 26, 2013, 00:06:55 ap
Hieno aloitus päiväkirjalle!
Ruinaat vaan foorumilta makoisien ja satoisien lajikkeiden siemeniä, sitten pystytät pienen kasvarin takapihalle, niin eiköhän pian mopo jo keuli ja karkaa käsistä ;).

Mitä kuvista päättelin niin kannattaa käyttää kunnon pyttyjä kasvualustana. Eli 10 litran ämpäri niin on juurilla hyvin tilaa kehittyä ja kasvikin kasvaa isommaksi. Turve on hyvä alusta siten että ylikastelu on vaikeampaa kun turve kuivuu nopeammin kuin multa. Tosin jos ei jatkuvasti ehdi/jaksa kastella saattaa perus musta multa olla hyvä ratkaisu...

Onnea tulevalle kaudelle! :)


Muistan lukeneeni ettei chilit (ainakaan pienet) viihdy mustassa mullassa koska se on niin voimakkaasti lannoitettua (voi olla vanhaa tietoa ja todistettu vääräksi jo aikaa sitten). Turve tai turvemulta on ainakin hyvää kamaa. Eikä nuo ruukut nyt liian pieniä chileille ole IMO, suunnilleen samankokoisissa itsekin kasvattelen ja hyvin toimii.

Onnea kasvatuksiin, hyvältä näyttää tässä vaiheessa
Voin olla väärässäkin.

IceQueen

Lainaus käyttäjältä: Enzeit - heinäkuu 26, 2013, 07:27:23 ap
Lainaus käyttäjältä: Lillen - heinäkuu 26, 2013, 00:06:55 ap
Hieno aloitus päiväkirjalle!
Ruinaat vaan foorumilta makoisien ja satoisien lajikkeiden siemeniä, sitten pystytät pienen kasvarin takapihalle, niin eiköhän pian mopo jo keuli ja karkaa käsistä ;).

Mitä kuvista päättelin niin kannattaa käyttää kunnon pyttyjä kasvualustana. Eli 10 litran ämpäri niin on juurilla hyvin tilaa kehittyä ja kasvikin kasvaa isommaksi. Turve on hyvä alusta siten että ylikastelu on vaikeampaa kun turve kuivuu nopeammin kuin multa. Tosin jos ei jatkuvasti ehdi/jaksa kastella saattaa perus musta multa olla hyvä ratkaisu...

Onnea tulevalle kaudelle! :)


Muistan lukeneeni ettei chilit (ainakaan pienet) viihdy mustassa mullassa koska se on niin voimakkaasti lannoitettua (voi olla vanhaa tietoa ja todistettu vääräksi jo aikaa sitten). Turve tai turvemulta on ainakin hyvää kamaa. Eikä nuo ruukut nyt liian pieniä chileille ole IMO, suunnilleen samankokoisissa itsekin kasvattelen ja hyvin toimii.

Onnea kasvatuksiin, hyvältä näyttää tässä vaiheessa
Mustaa multaa ei kyllä suositella millekään kasville, ammattilaisten mukaan tappaa kasvin kuin kasvin.

Feint

Mukavaa luettavaa, selkeää tekstiä selkeässä muodossa! Ihan hyvin mielestäni ekaksi kaudeksi, olet saanut satoa ja kokemusta, sekä selättänyt onnistuneesti ötökät. Ensi kaudeksi sitten päiväkirjaa vaan alusta asti!

Hyvät lajikkeetkin olet hankkinut. Taitaa kuulua meidän aloittelijoiden vakiokämmeihin toi liiallinen koristechilien kasvattelu. Turha niitä edes on kasvattaa, villit ja satoisat ruokachilit ovat paljon paremman näköisiä ;)

Lillen

Lainaus käyttäjältä: IceQueen - heinäkuu 26, 2013, 07:35:01 ap
Lainaus käyttäjältä: Enzeit - heinäkuu 26, 2013, 07:27:23 ap
Lainaus käyttäjältä: Lillen - heinäkuu 26, 2013, 00:06:55 ap
Hieno aloitus päiväkirjalle!
Ruinaat vaan foorumilta makoisien ja satoisien lajikkeiden siemeniä, sitten pystytät pienen kasvarin takapihalle, niin eiköhän pian mopo jo keuli ja karkaa käsistä ;).

Mitä kuvista päättelin niin kannattaa käyttää kunnon pyttyjä kasvualustana. Eli 10 litran ämpäri niin on juurilla hyvin tilaa kehittyä ja kasvikin kasvaa isommaksi. Turve on hyvä alusta siten että ylikastelu on vaikeampaa kun turve kuivuu nopeammin kuin multa. Tosin jos ei jatkuvasti ehdi/jaksa kastella saattaa perus musta multa olla hyvä ratkaisu...

Onnea tulevalle kaudelle! :)


Muistan lukeneeni ettei chilit (ainakaan pienet) viihdy mustassa mullassa koska se on niin voimakkaasti lannoitettua (voi olla vanhaa tietoa ja todistettu vääräksi jo aikaa sitten). Turve tai turvemulta on ainakin hyvää kamaa. Eikä nuo ruukut nyt liian pieniä chileille ole IMO, suunnilleen samankokoisissa itsekin kasvattelen ja hyvin toimii.

Onnea kasvatuksiin, hyvältä näyttää tässä vaiheessa
Mustaa multaa ei kyllä suositella millekään kasville, ammattilaisten mukaan tappaa kasvin kuin kasvin.


Olen noita huhuja kyllä itsekin kuullut, mutta aika vierailta ne tuntuvat. Pienille sirkkataimille olen todennut että turve olisi parempi alusta(!), mutta isompia kasveja kasvatan turpeessa ja mustassa mullassa enkä ole huomannut minkäänlaisia eroavaisuuksia, muuta kuin kasvualustan kuivumisessa.
Yleensä tosin juurimätää esiintyy useammin mullan yhteydessä ja se on syy miksi ensi kaudella pyrin itse käyttämään turvetta. Musta multa tuntuu nimittäin kuivuvan herkästi pinnalta vaikka ämpärin pohjalla seisoisikin vesi, tätä en ole huomannut taas turpeen kanssa.

Maku asia toki ja jokainen kasvattaa haluamallaan tavalla. Muistaakseni foorumilla on väitelty tästä asiasta ennenkin? Parempi varmaan sieltä tarkistaa mihin päädyttiin etten kerro väärää tietoa ::).

MarjaMikke

Kiitoksia toivotuksista!

Juu, kasvihuone olisi kyllä tarpeen. Piha vaan on niin pirun pieni, ettei siihen oikein taida järkevästi saada kasvaria pystyyn. Tuumaillaan ja pehmitellään..

Kasvualustana mulla on ollut turvemultaa ja kasvuturvetta. Suurempia eroja en noissa huomannut, joten jompaa kumpaa menee ruukkuihin myös ensi kaudella. Ruukkujen koko taitaa kyllä kasvaa siihen 10l ämpäriin, täytyy viritellä joku kastelujärjestelmä loman ajaksi.

Ensimmäisen kauden lajikkeet ovat nämä:

C. annuum
Bolivian Rainbow
Cheyenne
Apache

C. baccatum
Aji Cristal   
   
C. chinense
Naga Morich   
   
C. frutescens
Duke Pequin   
   
??
Hungarian Hot wax   
Chili de Cayenne   
Corno di Torro Rosso - Long   
worlbeater   
Kaupan punainen Chili


Kauden 2014 alustavat suunnitelmat ovat auki. Supertulisia jonkin verran, mutta varmaankin pääasiassa tuoreena syötäviä lajikkeita. Toleranssi varmasti kasvaa, mutta tällä hetkellä taitaa raja mennä Turbo pubessa ja Aji Cristallissa. Jonkun punaisen habaneron nappasin keväällä ääntä kohden, enkä kokeile heti uudestaan. Lemon drop jäi valitettavasti uupumaan tältä vuodelta ja muistaakseni starfish oli myös mielenkiintoisen oloinen.

Nyt ilmeisesti kannattaa julmasti nyppiä kaikki kukat pois, jotta kasvien energia kohdistuisi podien kypsymiseen. Lannoitepuolta pitää vielä tutkia, käsittääkseni sitäkin voi laimentaa aika tavalla näin loppuvaiheessa. Ensi vuonna tarkoitus korvata Puutarhan kesä sillä kaksikomponenttisella Mansikka&Tomaatti jauhatuksella, josko olisi arpominen helpompaa.