tammikuu 23, 2021, 05:57:49 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Reetan kausi 2013

Aloittaja Rähinä-Reetta, maaliskuu 03, 2013, 14:44:35 ip

« edellinen - seuraava »

Rähinä-Reetta

heinäkuu 07, 2013, 12:41:58 ip #60 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 07, 2013, 15:14:04 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
7.7.


Tobago Sweet. Nämä on kanssa hiukan karistellet kukkia, mutta jotain tulossakin.


Harold St. Bartskin näyttää podeilevan.


Tänä kautena Nagat on Blackia.


Hauskat Starfishin podit ilmestyneet ilokseni.

Täytynee laittaa petopunkkitilaus vetämään, pari oranssia öttistä löytynyt Cumari Do Para -paran lehtien alta.

**

Muuta kuin chilistelyä:


Kurkku-& melonila


Yellow Cutie


Sweet Siberian

Tulisi nyt enemmän kuin 2 melonia. :D

Rähinä-Reetta

heinäkuu 08, 2013, 10:27:31 ap #61 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 09, 2013, 13:46:33 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
Olin näkevinäni kirsikkapaprikoissa jotain seittiä ja siinä pilkkuja. Petopunkit meni tilaukseen. Täytyy sitä ennen lisätä vesisuihkuttelua; "shower" suuttimella olen letkusta laskenut varovasti menemään kasvutoon tähtäillen lehtien alapinnoille. Aurinkoisina päivinä kastelen myös kasvihuoneen lattiaa reilusti, jotta saisin sinne ilmankosteutta.

Ystävä antoi minulle niin lupaavan reseptin grillatuille jalapenoille, että tänään on pakko laittaa muutama Hercules grilliin. :)


150g Herculeksia vihreinä.


Täytetty tuorejuustolla ja mausteilla, ja kapaloitu pekoniin. Eka kerta kun kokeilen tämmöisiä. :)Herculekset olivat ainakin tuolla tavalla vihreinä kerättyinä ja valmistettuina melko mietoja, aavistus poltetta oli havaittavissa. Itse ehkä kaipasin enemmän potkua, ehkä ne saavat kypsyessään sitä lisää. Toivottavasti en ole lannoitellut niitä ainakaan piloille. Normi annokset puutarhan kesää ovat saaneet kastelussa. Muuten resepti oli oikein maukas. Ystäväni on keittiönero.

**

9.7.


Moruga Scorpion

Biotukselta tuli paketti käden käänteessä, ja ansaripetopunkit on levitetty mummon tomaateille ja mun chileille. :)

Rähinä-Reetta

heinäkuu 11, 2013, 08:28:58 ap #62 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 12, 2013, 17:58:36 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
11.7.


Alma punastelee söpösti, myös ensimmäiset kirsikkapaprikat alkavat saada väriä.


Harold St Barts lupailee.


Brasileira Marimbondo kasvoi tänä kesänä varsin monihaaraiseksi puskaksi. Kukkii paljon, mutta mahtavatko podit jäädä tällä kertaa pienemmiksi, aika näyttää.

**

Taitaa olla ihan tavan-joku-paprika tuo yksi tapaus mitä olen Herculeksena kasvatellut... Muoto ainakin on hyvin paprikamainen, eikä tulisuutta ole ollenkaan. Hm hm...

**

12.7.
Tällaiset hauskat pienet kirsikkapaprikat olivat kypsyneet kahteen cseresznyeen (nimi jota en varmaan ikinä opi kirjoittamaan oikein). Näissä on tulisuutta ihan kivasti, joten ehkä lannoituskin on ollut ok tasolla. :)


Herculeksia (sekä enemmän että vähemmän jalapenon näköisiä) olen käyttänyt 2 x 150g grillissä, HBL:t painoivat 13g joten yhteensä on satoa korjattu tähän mennessä... 343g.

Rähinä-Reetta

14.7.
Käytävälle horottanut Brasileira Marimbondo oli menettänyt yhden oksansa. Sidoin vähän muitakin laitimmaisia. Ahdasta on, hyvä että mahtuu kastelukannun nokka sekaan.
Voi olla, että chileille omistettavan privaattihuoneen perustuksia aletaan syysviileillä laatimaan täälläkin.
Kivasti on podeja tulollaan kaikissa - PAITSI amppeli-canariossa. En tiedä oikein mitä tekisin sille, lattiatilaa ei ole, ja nykyisessään se ei viihdy.

Rähinä-Reetta

heinäkuu 15, 2013, 20:24:28 ip #64 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 15, 2013, 20:30:03 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
15.7.


Almat nurkassa.


Black Cobra, yksi kolmesta puskasta.


Kurkkaus Big Bombeihin.


Tobago Sweet ja yksi hiukan muita kookkaampi podistus.


Moruga Scorpion, kasvavat ja näyttävät häijyiltä.

Rähinä-Reetta

heinäkuu 18, 2013, 13:21:00 ip #65 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 21, 2013, 19:04:45 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
18.7.
Mulla on vihannespunkkihysteria. Tobago Sweetit on näyttäneet yhä heikommilta ja olen bongaillut siellä täällä talvehtineen naaras-vihannespunkin näköisiä ötyjä. Eilen sitten valmistelin mäntysuoparuiskutteen ja kävin kaikki läpi sillä useampaan kertaan. Siinä meni varmaan osa petopunkeistakin, vähän perä edellä puuhun noustiin siis. Mummon tomaatteja en kehdannut omin päin alkaa ruiskuttelemaan. Toivottavasti petopunkit hiukan auttaa silläpuolen käytävää. Tahdon oman chilihuoneen niin ei tarvitse pähkäillä toimenpiteiden suhteen, tai muutenkaan.  ::)
Joka tapauksessa olen päättänyt ettei punkit minun chilejäni tule viemään. This means war.
Ihan hyvältä siellä taistelukentällä aamunkoitteessa taas näytti, ja tuoksui raikkaalta.  :D

21.7.
Punkkicoctail 2.
Säät on olleet hyvin hyvin syksyisen oloisia, alkaa jo vaikuttaa mielialaan... Kesäkukkalaatikot on hiukka retuperällä hoidon suhteen, kaikki jaksut puutarhuroinnin suhteen menee töissä ja loput chililässä.
Muurahaisia ja lisää muurahaisia. Huomasin ne törkimykset Lemon Dropissa vasta kun rupesivat käyttämään tukikeppiä jonkinlaisena lentotornina...

Rähinä-Reetta

heinäkuu 29, 2013, 15:02:30 ip #66 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 31, 2013, 20:19:27 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
29.7.
Ahkera mäntysuovalla ruiskuttelu on rauhoittanut tilannetta kasvihuoneessa.Nappasin muutaman Big Bombin grilliin. Nämä ovat aika paprikamaisia maultaan, lievä jälkipolte. Odotin vähän enemmän, piti lisäillä jauhepurkista potkua täytteeseen.

Olenkin nyt päättänyt maistaa aivan kaikkea raakanakin. Olkoon sitten vaikka morugalainen skorpioni. Täytyyhän sitä tietää mitä on kasvatellut... Kermapurkki hollille.  :D

**

Muutama HBL pakkaseen. Räpelsin näitä niin innoissani, etten noiden mietojen lajikkeiden jälkeen muistanut mitään taloushansikkaita laittaa. Otin vähän siemeniä talteen ensikautta varten. Tulisuutta riittämiin. Hieno maku myös, täytyy kokeilla jotain salsaa noista kun on aikaa. :)

** ... Ja satoa korjattu tähän mennessä 748 + 96 = 844 g.

30.7. Oi voi noita loppuviikon säitä... Missä aurinko? Ei oikein voi tykätä...


31.7. Otin yhden pienen Cumari Do Paran hedelmän mukaani kasvihuoneelta, kun en muuta keksinyt, päätin maistaa sitä. Heti kun leikkasin kannan pois ja haistoin tuoksua, arvasin että on hyvänmakuinen chili, todella hedelmäinen ja melko tulinenkin. Todennäköisesti maistuu etikkaan säilöttynä ja menee ensivuonnakin kasvatukseen.  :)

Rähinä-Reetta

elokuu 08, 2013, 15:44:43 ip #67 Viimeisin muokkaus: elokuu 08, 2013, 16:06:50 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
8.8. 611g Alma paprikaa otettu puskasta aamiaismunakkaiden kaveriksi. Mietoja ovat, mutta mehukkaita.
Huomenna on pidettävä ensimmäiset etikkasäilykesulkeiset kirsikkapaprikoiden kanssa. Tytön viimeisiä lomapäiviä viedään ja tahti on ollut sen mukaista, ei ole oikein kerennyt kuin huolehtia kastelut ja muut välttämättömät hoitotoimenpiteet chililässä. Melko puskittunut chililä onkin. Tilan puute ärsyttää yhä enemmän, kun nurkimmaisiin ei oikein ylety kuin äärimmäisen huolellisella ja varovaisella kurottelulla. Väriä on alkanut ilmestyä sinne-tänne, ainoat yhä täysin vihreät ovat Harold St Barts, ja perimmäisinä huoneessa sijoittuneet Lemon Drop ja Starfish. Onneksi nyt vielä on lämmintä luvassa, toivottavasti aurinkoakin.

Sato tähän mennessä yhteensä: 1.455 kg


Elokuun kahdeksannen yleisilme


Etualalla Brasileira Marimbondot


Harold St Barts vihreänä


Moruga Scorpion aloittelee

Rähinä-Reetta

elokuu 09, 2013, 15:56:27 ip #68 Viimeisin muokkaus: elokuu 10, 2013, 17:51:09 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
9.8.


Muutama Alma lisää ja Cseresznyet


Muutama Cumari Do Para, muutama Black Cobra ja yksi Lemon Drop'kin


Etikkaan säilöön.

Mies suunnittelee purnukoiden viemistä kellariin, jossa asuu ainakin yksi hirvityksenkauhistuksen-mega-hämähäkki-monsteri-otus. En muutenkaan pidä maanalaisista loukoista, saati sitten asutuista sellaisista.


Joku kivikkohämähäkki tuo taisi olla lajiltaan. Huh. Semmoinen 7 cm koipineen hällä kokoa.

-- Satoa tullut 3.066 kg

**

10.8. Mun ensimmäinen kypsä Tobago Sweettini. Jokin oli alkanut porata reikää sen kylkeen, joten päätin korjata jättimyksen talteen. 8 cm pitkä ja painaa 22g.
En ole vielä maistanut itse, loppukypsymässä hetken.


Paistelin nuotiolla tänään sellaista Pajuniemen nk. Naga Morich Helsinkiwurstia, ja oli kyllä melkoinen Naga Morich -pettymys. Itse olen lajiketta kasvatellut ja minä en ko. makkarasta Nagan makua löytänyt yhtään, ainoa mikä maistui oli pippuri, jota oli PALJON.

-- Satoa tullut 3.088 kg

Rähinä-Reetta

elokuu 11, 2013, 18:45:25 ip #69 Viimeisin muokkaus: elokuu 11, 2013, 19:35:39 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
11.8. Maistoin tänään ekan Lemon Droppini, ja siitä löysin ehkä aavistuksen greipin makua, kivasti oli tulinenkin. Tobago Sweet -jättisteri haukattiin miehen kanssa eilen puokkiin, tuo ensimmäinen kypsä ei ollut kovin tulinen. Hedelmäinen oli, mies sanoi että ehkä se muistuttaa vähän persikkaa.
Tuoreiden makustelua nyt harjoittelen siis.
Jo tuolla olisi ensimmäinen kypsä Moruga Scorpionkin, jonka kanta oli jo puskassa kuivahtanut. Ehkä siitä pitää irroitella pieni siivu ja maistaa onko sellainen kuin pitäisi...Satoa tullut: 3.103 kg


Siivu "naisten kokoa". Onhan se tulinen. :D Ei tarvinnut kermaa juoda, sen verran pieni siivu, mutta pureskelin sentään kunnolla ja maistelin. Ohut "maltoinen" on tuo jos niin on oikein sanoa. Samaa makua kuin Nagassa, luulisin. Sitä lähinnä kuivattuna ja jauhettuna syönyt.
Nyt uskallan maistaa mitä vaan. Huraa!  ;D

Rähinä-Reetta

elokuu 12, 2013, 15:34:42 ip #70 Viimeisin muokkaus: elokuu 12, 2013, 17:56:22 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
12.8. Salsaa keittiössä.


HBL, halusin näistä kokeilla kokkailla omatekoisen salsan.Saattaa olla aika tulista, mutta ei meidän suut tuohesta ole... :D

***

Kastelureissulta muutama Alma ja Jalapeño Hercules, joita alkaisi myös tulla kerättäväksi asti.
Almat ovat hyviä kookosöljyn kanssa nopeasti pannulla käytettynä, chilimunakkaan kaveriksi.
Satolaskuri: 3.640 kg

Rähinä-Reetta

elokuu 13, 2013, 09:32:11 ap #71 Viimeisin muokkaus: elokuu 13, 2013, 19:32:44 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
13.8.


Starfishiä olisi tulossa paljon. Odottavan aika on pitkä. :)
Seassa alhaalla Lemon Dropia. Niitäkin on tulossa paljon.

Salsaresepti tuolta jostain nettiavaruudesta, Lemon Droppeja ajatellen...


"Salsa de Aji Límo

Ingredients:

4 ounces fresh 'Aji Límo' peppers, seeded and chopped
8 ounces any sweet yellow or orange pepper, seeded and chopped
2 mangoes, pared, pitted and chopped
1 cup sugar
1 1/2 tablespoons salt
2 teaspoons ground ginger
3 tablespoons Dijon mustard
1 1/2 cups shallot-flavored vinegar (see Note later in instructions)
1/2 cup shredded zest of lime

Instructions:

Combine the peppers, mangoes, sugar, salt, ginger, mustard and vinegar in a deep stew pan and cook until the peppers are soft (about 25 minutes). Purée to a smooth batter consistency in a food processor, then return it to the pan. Bring to a gentle boil and skim off the foam. Cook 15 minutes, then add the lime zest. Pour the salsa into hot, sterilized jars and seal, or serve freshly made at room temperature. Salsa de Aji Límo yields 5 cups.

Note: Shallot-flavored vinegar is an important ingredient because it imparts a subtle "warm" acidity to many dishes. It is easy to make: Fill a clean wine bottle one-third full of peeled shallots. Add white wine vinegar (about 3 cups). Infuse 10 days before using. Strain out the shallots and return the flavored vinegar to the bottle. Cap and store in a dark, cool place until needed.

Read more: http://www.motherearthnews.com/real-food/salsa-de-aji-limo-zmaz06fmzwar.aspx#ixzz2brXJzb2l";

-- Kamalasti vaan sokeria. Ehkä kokeilen sokerin tilalla hunajaa, enkä ihan noin paljon...

Rähinä-Reetta

elokuu 18, 2013, 17:24:59 ip #72 Viimeisin muokkaus: elokuu 18, 2013, 17:26:40 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
18.8. Meidän vakkarikaupassa harvemmin näkee mitään mielenkiintoista chili-tavaraa, mutta tällainen rasia lähti viimeksi mukaan lähinnä tuon hyvännäköisen "Yellow Adjoema":n takia.
Ajattelin päästä siitä maistamaan ja napata samalla siemenet talteen. Tulisen chinensen maku siinä on, oikein muuta elämyksiä ei herännyt - liekö sitten miten tehokasvatettu versio, jos vaikka kotikasvatuksella saisi enemmän makua. :)


Jalapeño Herculesta ja Almaa lähinnä napsittu ruuanlaittoon viimeaikoina, muut kypsyvät hitaasti mutta varmasti. Viimeaikojen jatkuvat sateet vähän latistaneet tunnelmia kasvarinkin puolella.


Herculeksia ja yksi vahingossa irronnut Tobago Sweet.


Alma Paprika

** Satoa korjattu 4.312 kg

Rähinä-Reetta

elokuu 23, 2013, 10:47:07 ap #73 Viimeisin muokkaus: elokuu 24, 2013, 10:33:08 ap käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
23.8. Kypsien korjuuta ennen reissuun lähtöä. Chilit jää mummon hoitoon, onneksi mummo on luotettava ja hyvä chilinhoitaja.  :)


Kuivuriin menivät.


Onkohan tämä Harold St Barts kuitenkaan? Kuten kuivurikuvassa etuallalla olevat 2, ovat enemmän pinkin haban värisiä kun Bartsin kuvat netissä taas enemmän oransseja.
On se sittenkin Haroldi. Jumaleissön mikä polte, kun söin yhden podin kokonaan tuoreeltaan.  :D
Mun Haroldejani vaan vaivaa jokin kummallinen "ruskealaikkutauti", mikä saattaa pudottaa hedelmiä jo raakana jos niiden kanta ruskettuu. Ruskeita tummia vioituksia myös lehdissä. Voikohan tuosta ottaa edes siemeniä ensikaudelle...

Lämmitin roudattu kasvihuoneeseen kylmien öiden varalle.

** Satoa tähän mennessä 6.007 kg

Rähinä-Reetta

25.8. Kohti syyskuuta.


Yleiskuva.

**


Kenkkuileva Harold St Barts


Lehden alapuoli.


Mikä sitä vaivaa?

Sihijuoma666

Lainaus käyttäjältä: ¨Rähinä-Reetta - elokuu 25, 2013, 13:12:25 ip
25.8. Kohti syyskuuta.Mikä sitä vaivaa?


Nuo oireet näyttävät samalta kuin omassa Ciliegia Piccantessa josta kyselin tuolla Mikä chilejäni vaivaa-ketjussa. Tuo ei kuitenkaan ihan niin pahalta ainakaan vielä. Toivottavasti ei ole samaa vaivaa..

Rähinä-Reetta

elokuu 25, 2013, 13:52:32 ip #76 Viimeisin muokkaus: elokuu 25, 2013, 13:55:49 ip käyttäjältä ¨Rähinä-Reetta
Lainaus käyttäjältä: Sihijuoma666 - elokuu 25, 2013, 13:44:26 ip

Nuo oireet näyttävät samalta kuin omassa Ciliegia Piccantessa josta kyselin tuolla Mikä chilejäni vaivaa-ketjussa. Tuo ei kuitenkaan ihan niin pahalta ainakaan vielä. Toivottavasti ei ole samaa vaivaa..


Onko selvinnyt mitään? Kannattaakohan tuollaisesta yksilöstä ottaa siemeniä, eli onko joku tauti vai viljelytekninen härö kyseessä?

*muoks*
Katsoin kuviasi ketjusta, samantapaisia kuivia latvuksia/ oksia on minulla ollut myös jonkin verran Black Cobralla. Ei kuitenkaan mitään täystuhoa tapahtunut.

Sihijuoma666

Tuossa omassanikin tuntuu ongelma olevan vain toisessa haarassa ja kasvin toinen haara elää ihan normaalisti. Uusia lehtiä varteeen tulossa joten annan olla ja katsoa kuinka sen käy..

SK

Minulla on joka syksy jotain hometta tullut kasveihin. Tuo viimeinen podikuva vaikuttaa samanlaiselle ongelmalle.
Nyt kun on ollut viileitä öitä, niin kosteus tiivistyy kasvarin seinien sisäpuolelle. Kasvit taas pääsääntöisesti nojailee seiniin joten tuo vitsaus nostaa taas päätään.
Viime vuonna kuvasin yhden esimerkin omnicolorista http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9640.220 Löytyy sivun puolivälistä.

Rähinä-Reetta

Syksyähän se tekee väkisinkin. Ei mahda mitään.
Home-epäilyjä on ollut itsellänikin, kun juuri ennen säiden muttumista täällä varsin sateisiksi satuin antamaan kasvustoon kasviöljypitoisen mäntysuoparuiskutuksen ja aika pian sen jälkeen aloin pähkäillä että olikohan se huono juttu.