tammikuu 22, 2021, 15:16:59 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Rakettir ja kausi 2013

Aloittaja Rakettir, maaliskuu 09, 2013, 13:44:49 ip

« edellinen - seuraava »

Rakettir

Pientä listausta mitä on kasvamassa tänä kautena.
Idätykset suoritettu joulu-helmikuun aikana (lautta).
Kaiken kaikkiaan taimia on talvetetut mukaan lukien noin 40 kappaletta.

Capsicum chinense
Trinidad scorpion moruga
Caribbean red
7pot jonah
Bhut jolokia strain 2

Capsicum annuum
Bolivian rainbow
Padron
Lombardo
Jalapeno hercules
Prairie fire
Snack pepper
Cayenne

Capsicum baccatum
Lemon drop
Aji cristal

Capsicum pubescens
Manzano rojo

Kasvatusalustana on tällähetkellä turvemulta, mutta ajatuksissa/haaveissa on kokeilla vesiviljelyä tällä kaudella. Saapi kattoo kuin käy...
KAUDET
2013
2014
2015

bobster

Kiva lista. Vesiviljelystä: Koita vaikka scorpparilla ämpäribubbleria. Voin kertoa kasvun olevan eri planeetalta kuin turpeessa, jos vain on tarpeeks vahvat litkut.  :)
Freedom's just another word for nothin' left to lose- Kris Kristofferson

Rakettir

Juu vähän samantyylistä oon itekin aatellu. Lemon dropil kokeilin passiivihydroo ja siinäkin oli kyl aikamoinen ero kasvunopeudessa verrattuna  multakasvatukseen.
KAUDET
2013
2014
2015

bobster

Kappas! :D Mullakin on Lemon Drop passiivissa (ei mahdu ämpäri valojen alle).
Freedom's just another word for nothin' left to lose- Kris Kristofferson

Rakettir

maaliskuu 11, 2013, 17:15:19 ip #4 Viimeisin muokkaus: helmikuu 09, 2014, 14:17:25 ip käyttäjältä Rakettir

Siinä on minun tämän hetkiset silmäteräni. Vasemmalla Trinidad scorpion moruga, keskellä bhut jolokia strain 2 ja oikealla 7 pot johah.
Kaikki joutunu latvomaan, koska alkaneet tekemään nuppuja.

EDIT: kuva laitettu jälleen näkyväksi
KAUDET
2013
2014
2015

-V-

Lainaus käyttäjältä: Rakettir - maaliskuu 11, 2013, 17:15:19 ip
Kaikki joutunu latvomaan, koska alkaneet tekemään nuppuja.


No nyt on kyllä ihan uusi latvontaperuste mulle. Tokihan tuossa tulee vähän takapakkia kaikkeen toimintaan, mutta mikä lienee kantavana ajatuksena?

Rakettir

Niin no noita latvomiskoulukuntia on kyllä monia. Itellä toimii juuri tuo tapa. Eli siinä vaiheessa kun alkaa olemaan tuo purkki täynnä juuria ja alkaa nuppuja ilmenemään nyppäsen latvan poikki. Tokihan tuon nupun voi tuossakin vaiheessa jättää kasvamaan tai sitten vain nyppästä pois. Omat kasvatusolosuhteet on semmoiset, että noita nuppuja saisi olla koko ajan nyppimässä. Tästä syystä (laiskuudesta) vetäsen latvan poikki, jolloin alkaa uusia versoja tulemaan. Enkä ole kyllä huomanut varsinaista kasvun hidastumista, johtuen siitä että juuristo on kehittynyt jo kestämään tuon nyppäsyn. Toki jos taimi olisi pienempi niin alkaisin nyppimään nuppuja välttääkseni kasvun varsinaisen hidastumisen. Toki tuolla minun tavallanikin on vaikutus kasvunopeuteen, mutta en pidä sitä niin merkittävänä. Ensimmäisessä sadossa tuon vaikutus mielestäni vain näkyy. Toisaalta latvominen vahvistaa päävartta ja kasvista tulee tanakampi joten pääsato on kyllä semmoinen, että mielestäni lopputulos on aikalailla plus miinus nolla...
Ennen kuin tuo toki on aivan loppuun käytetty sana niin todettakoon, että mielestäni latvomisperiaatteelle ei ole mielestäni oikeaa tai väärää, on vain olemassa sellainen tapa joka itsellä toimii/ei toimi.
Omalla kohdallani olen huomanut tämän tavan toimivan hyvin (kautena 2011 caribbean red habanero kasvoi mullasta mitattuna 130 cm korkeutta ja metrin leveyttä ja tuotti omalla mittarillani huimat kilon tulisia palleroita :) )
KAUDET
2013
2014
2015

-V-

^ Jees, luulisin ymmärtäväni idean.

Sulla on ilmeisesti vähintäänkin kohtuullisesti tilaa kasvattaa niitä, kun yleensä porukka joutuu ohjaamaan vieri vieressä olevia kasveja ennemminkin ylöspäin, vaikka olisi millaiset kasvarit?

Kristallipallossa näkyy myös meheviä puskakuvia, jahka kesä saapuu...

Rakettir

Kyllähän tuota tilaa on ihan mukavasti (mutta enemmänkin sais olla et mahtuis kasvei enempi :D). Sanotaanko näin, että tällähetkellä raha ja kauniimpi sukupuoli on esteenä ;). Sais kyllä tulla vähän paremmat kelit ainakin hetkeks et vois siirtää nuo padronit ja muut annuumit toiseen paikkaan nautiskelemaan loisteputkien valosta. Se riittäis et tulis ees hetkeks kunnon loskakeli ;)
KAUDET
2013
2014
2015

Rakettir

heinäkuu 18, 2013, 22:25:29 ip #9 Viimeisin muokkaus: helmikuu 09, 2014, 14:22:34 ip käyttäjältä Rakettir
Hupsista!
Ihan olen unohtanut tänne kirjoitella. Maaliskuusta on jo tovi vierähtänyt ja jonkin verran on kasvatusrintamalla tapahtunut.

Toukokuun lopulla alkoi taimien siirto-operaatio ulos. Suurin osa miedoista lähti aurinkoiselle aidanseunustalle nautiskelemaan auringosta.


Satsi 1


Satsi 2


Tänään sain noukittua ensimmäisen isomman satsin padroneita sekä pari cayennee lähti maustamaan majoneesia  :P


Pari cayennee edustalla ja takana padronit.


Kasvihuoneessa tulimollukat alkaa näyttämään lupaavalle...


Naga Jolokia strain 2


Pieni Trinidad Scorpion Moruga Blend


7 Pod Jonah

Lasitetulla parvekkeella alkaa näyttämään makosalle. Muutama onkin jo mennyt parempiin suihin :P  Nannaa oli!!


Vasemmalta Bolivian Rainbow ja Lemon Drop


Pidetään peukkuja, että kesä ei ollu tässä!

EDIT: kuvat laitettu näkyviksi
KAUDET
2013
2014
2015

Rakettir

elokuu 25, 2013, 14:54:30 ip #10 Viimeisin muokkaus: helmikuu 09, 2014, 14:26:01 ip käyttäjältä Rakettir
Hieman sadonkorjuuta


Oikealla 7pot jonah (painoa 12g) ja kaksi vasemmanpuoleista on Naga Jolokia Strain 2.


Padroneita, Jalapenoja, pari caribbean red habaneroa, lemon droppeja sekä alta pilkistää oranssi snack pepper.

Seuraavana keräysvuorossa on lasitetulla terassilla oleskeleva talvetettu bolivian rainbow.


EDIT: kuvat laitettu näkyviksi
KAUDET
2013
2014
2015

Rakettir

syyskuu 07, 2013, 18:25:35 ip #11 Viimeisin muokkaus: helmikuu 09, 2014, 14:29:24 ip käyttäjältä Rakettir
Syksyn öiden lämpötilat alkavat lähenemään jo pakkaslukemia. Tästä syystä oli korkea aika ottaa ulkona asustelevien puskien marjat talteen ja puskat kompostiin. Kyllä täytyy se sanoa, että tämä vuosi olisi ollut paljon tuottoisampi jos olisin jaksanut paremmin panostaa. Varjostusharso on seuraavan vuoden hankintalistalla, harso varjosti puskia parin viikon ajan siitä kun laitoin ne ulos kasvamaan. Harson poisoton jälkeen lehdet eivät palaneet, mutta jotenkin näyttivätten kärsiviltä. Manzano Rojo alkaa vasta nyt muuttamaan väriään (suurin syyllinen tähän luulen olleen liian pieni amppeliruukku ja kasvupaikka). Kaikenkaikkiaan vuosi oli onnistunut ja oppimista on tapahtunut. Ensi vuonna kylläkin pidän kasviluvun pienempänä ja keskityn enemmän laatuun ja kehitän toimivan kasteluautomatiikan.

Sellaisesta haluaisinkin kysyä Teiltä arvon kasvatusystävät, että onko kellään kokemusta tuosta varjostusharson käytöstä? Ite aattelin laittaa normaalisti suoraan taivasalle laitettavien puskien päälle moninkertaisen harson karkaisemaan uv-säteilyltä, mutta mites sitten karkaisun jälkeen. Auttaako tuollainen yksinkertainen harso viritettynä puskien päälle varjostamaan ja hiukan estämään poltetta, jotta kasvit eivät niin kamalasti kärsisi? Nuupahtelivat rajusti ja kasvupaikan takia nuupahdusta oli melkein auringon noususta laskuun.

Sitten kuvia tiskiin...

Chiliaidan tuotosta... Kuvassa on Padroneja, Jalapenoa, Caribbean red habaneroa, lombardoa ja Cayennea. Ihan mukava satsi


Bhut Jolokia strain 2

Kasvihuoneen ahtauden takia päädyin keräämään Bhut jolokia strain 2 puskista marjat talteen. Heittäessäni juurpaakkuja tunkiolle huomasin toisen puskan purkin olleen aivan täynnä muurahaisia. Tuossa puskassa olleet podit olivat huomattavasti vaaleampia (kuten edellisestä kuvasta selvästi huomaa) kuin toisen puskan vaikka samat litkut on kumpainenkin saanut. Kasvihuone on minun itseni rakentama joskus 15 vuotta sitten ja alkaa olemaan tehtävänsä tehnyt. Tehty paikallisen koulun vanhoista ikkunoista joten ei todellakaan ole sieltä tiiviimmästä päästä. Lämpötila öisin aika lailla sama kuin ulkoilmassakin. Tästä syystä päädyin kantamaan sisälle ainoan talvetettavaksi siirtyvän puskan (7pot jonah) kypsyttelemään marjojaan. Viikko tästä marjat alkoivattenkin olemaan kypsiä. Tämä puska siirtyy kypsyttelyn jälkeen vesiviljelykokeiluun.


7 pot jonah

Kaikki puskat mukaanlukien satoa on tullut kiitettävästi. Pahemmin elopainoja mittaillut, mutta mututuntumalla voi sanoa sen olevan jotain lähellä 4 kiloa. Kastelujärjestelmän kun olisin saanut täksi kesäksi tehtyä satoa oli tullun huomattavasti enemmän.

EDIT: kuvat laitetu näkyviksi
KAUDET
2013
2014
2015


Rakettir

Tuo olikin hyvä linkki. Kiitos tuosta. Mites sitten on et jos jättäis yksinkertaisen harson koko kasvatusajaksi varjostamaan. Valoon tuolla ei pahemmin ole vaikutusta. Mutta olisko tuosta apua tuohon nuupahtamiseen, kun kumminkin jonku verran vähentäis tuota haihtumista lehtien pinnalta?
KAUDET
2013
2014
2015

bluesman

 Harso paitsi suojaa UV:lta ainakin alkuun kaksinkertaisena ja myöhemmin jos haluaa totutella kasvit suoraan paisteeseen niin yksinkertaisena 2 viikkoa. Sitten tunti pari kerrallaan suoraa porotusta päivittäin. Itse tapoin tänäkin keväänä pari kasvia liialla hosumisella.
Jos on viileä kesä niin harso pitää lämpimänä ja estää mm. tuulen haitallisia vaikutuksia. Kosteus pysyy paremmin kuin ilman harsoa. Pinaatti harson alla on paljon mehevämpää, samoin moni muukin rehu. Mulla on tomaatteja ulkona ja harso tolppien päällä. Tuntuvat tykkäävän kun vieläkin hyvin kypsyvät.

Rakettir

syyskuu 15, 2013, 14:21:45 ip #15 Viimeisin muokkaus: helmikuu 09, 2014, 14:32:38 ip käyttäjältä Rakettir
Kiitos vinkeistä!
Jos ensi kesä on samanlainen intiaanikesä kuin tämäkin niin pistän yksinkertaisen harson varjostamaan chiliaidan kasveja. Tolppien päälle vaan korkealle niin ilma pääsee vielä kiertämään kunnolla.

Pari viikkoa sitten tilailin ilmapumpun ja ilmakiviverhon. Eilen pistin vehkeet sitten käyttöön. Ensimmäistä kertaa kokeilen vesiviljelyä (ellei passiivihydrokokeilua oteta huomioon). Orthexin eden säiliöruukku toimii perustana systeemilleni. Olisin ostanut tuon isoimman 36x36 ruukun, mutta sen metsästämiseen en jaksanut panostaa...

http://www.orthexgroup.fi/eden-sailioruukku-28-cm

Pohjalle laitoin ilmakiviverhon. Välipohjaan tein isot aukot juurille kumminkin niin että välipohja pitää pohjatuen paikallaan. Itse ruukku osaan tein poralla useita reikiä 12 mm poranterällä parantamaan läpipääsyä jos/kun juuren täyttävän kolot yrittäessään päästä vesitilaan. Kasvin juuripaakusta mullat pois ja ruukkuun hydrosoran kanssa. Ja viritelmä on valmis. Auton pissapojan pumpun viritin pohjalle nostamaan vettä soran pinnalle. Tämän tulen kytkemään käyttöön kunhan vaan löydän mappi ööstä sopivan muuntajan. Voi olla että tulevaisuudessa joudun tekemään rukkuun ylemmäs lisää reikiä ylivuodon estämiseksi jos juuret tukkivat aukot ja vesi alkaa tulvimaan ylitse. Saas kattoo miten äijän käy...
Testikasviksi valikoitui 7 pot jonah.


Vesiviljelytestissä 7 pot jonah

Ennen kuin 7 pot jonah pääsi testiin otin mollukat talteen ja kuivatin ne.


7 pot jonah

Vielä olisi yksi makutesti tekemättä... Odottaa vain inspiraatiota lähteä kauppaan jugurtti ostoksille...

Trinidad Scorpion Moruga

EDIT: kuvat laitettu näkyviksi
KAUDET
2013
2014
2015

Rakettir

syyskuu 25, 2013, 18:34:13 ip #16 Viimeisin muokkaus: helmikuu 09, 2014, 14:35:19 ip käyttäjältä Rakettir
MAISTELUA

Viime viikolla sain aikaiseksi maistella vähän noita ensimmäistä itselle tuntemattomia lajikkeita.

Ensimmäisenä maisteluvuorossa oli Morouga. Oletin kyseisen olevan tulinen... Mutta mitens äijän kävikään... Se olikin aivan x¤#%&@£$ tulinen. Olin kumminkin sen verran viisas/nössö, että otin aivan pienen palasen. Ja voi pojat, olin varsin tyytyväinen itselleni etten ottanut isompaa palaa. Palanen oli juuri sopiva etten tarvinnut palokuntaa avustusta. Maku oli... hmmmm... mikä maku?? En minä sitä ainakaan kerinnyt maistamaan  :D. Kait se siellä jossakin oli :) Jos tilaa sattuu jäämään ens kesänä vapaaksi niin sitten kyllä kasvatan, mutta muuten en.

Trinidad Scorpion Morouga

Toisena maisteluvuorossa oli Manzano rojo. No niin ainakin siemenpussin kyljessä luki, mutta ei se kyllä se ole. Ensinnäkin mollukat eivät ole punaset ja kanta on pieni. Pikaisen tutkinnan perusteella ja semillaksen (sieltä ostin siemenet) sivuilta katsellen kyseessä voisi olla manzano amarillo... Tuoksu toi hiukan mieleen appelsiinin ja omenan pienellä hitusella chiliä. Mollukka oli tosi hyvän makuinen ja mehukas (toi mieleen hiukan kiuvahtaneen appelsiinin mehukkuudeltaan). Poltetta ei ollut paljon, mutta se oli todella miellyttävä. Jälkimaku aivan loistava. Ehdottomasti ensi kesän kasvatuslistalle!

EDIT: kuvat laitettu näkyviksi
KAUDET
2013
2014
2015

Rakettir

lokakuu 11, 2013, 22:57:33 ip #17 Viimeisin muokkaus: helmikuu 09, 2014, 14:41:32 ip käyttäjältä Rakettir
Melkeinpä on kuukausi kulunut vesiviljelykokeilun aloituksesta. Ainakin vielä on puska elossa  :D  \o/
Uutta kasvua on huomattavissa ja ihmetyksekseni yhtään lehteä ei ole pudonnut. Olisiko kerrankin sisälle roudaamisen ajankohta ollut otollinen.
Lannoitteena olen käyttänyt puutarhan kesää ja blusanaa. Annostelu on tapahtunut mututuntumalla. Tilaukseen lähtee kylläkin ph- ja ec-mittarit kunhan tulee palkkapäivä :)
BLUSANA

EDIT: kuva ja linkki vaihdettu
KAUDET
2013
2014
2015

Rakettir

marraskuu 01, 2013, 13:06:52 ip #18 Viimeisin muokkaus: helmikuu 09, 2014, 14:43:07 ip käyttäjältä Rakettir
3 viikkoa on viime päivityksestä kulunut. Paljon on kerinnyt siinä ajassa tapahtumaan. Vesiviljelykokeilu jatkuu. Hyvin pukkaa uusia juuria, mutta kasvu on kyllä aika kehnoa(uudet lehdet ihan kutturaisia ja ödeema vaivaa). Liian vahvat litkut ja liian korkea pH on tähän syynä mitä ilmeisemmin. Kokeilun aloituksesta lähtien olen miettinyt ec-mittarin ja ph-testerin hankkimista. Tänään nuo vehkeet saapuivattenkin postissa (ph-tippatesteri ja adwa ad32 ec-mittari). Täytynee testailla seuraavan kerran kotipuolessa käydessä onko arvailuni olleet oikeassa. Samalla lainnoitteet vaihtuvat puutarhan kesästä nutriforteen.


en nyt osaa sanoa kuinka hyvin tästä näkyy uuden kasvun lehtien kähertyminen... ei varmaan ollenkaan  ;D Onhan kyseessä kumminkin kännykamera  ;)


Toista talveaan sisälle päässyt Bolivian Rainbow. Kitui ainakin viime talvena ihan ilman lisävaloa ja kumminkin teki kesällä kunnon sadon lasitetulla parvekkeella... Saas kattoo saanko aikaseksi viritettyä tuolle valon. BR on tällä hetkellä ainoa kasvi tässä hurjassa 22 neliön tilaihmeessä, jossa asuu 2 ihmistä. 7 pod jonah on kotipuolen yläkerrassa vanhassa huoneessani pois mutsin silmiä häikäisemästä  ::)
KAUDET
2013
2014
2015

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Rakettir - marraskuu 01, 2013, 13:06:52 ip... kasvu on kyllä aika kehnoa(uudet lehdet ihan kutturaisia ja ödeema vaivaa).Tuohon lehtien ruttuisuuteen taitaa kyllä yksi syy olla kuiva ilma.
Ledivalojen testissäni törmäsin siihen heti pienillä taimilla:
http://chilivaari.blogspot.fi/2013/10/kaksi-viikkoa-testia-ei-isompia-eroja.html